Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (IX. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőről, a temetkezésről

Hatályos: 2009. 10. 01- 2022. 10. 11

Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (IX. 18.) önkormányzati rendelete

a temetőről, a temetkezésről1

2009.10.01.

Olcsva Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 6. § (4) bekezdésében, 16. és 40-42. §-aiban kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet (a továbbiakban: Ter.) alkotta:

I. RÉSZ

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet

A rendelet célja, hatálya, fogalom-meghatározásai

1. § (1) A Ter. célja, hogy a Ttv.-ben megfogalmazott alapelvekkel, célokkal, keretjellegű szabályokkal és a 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: R.) meghatározott – elsődlegesen szakmai – szabályokkal összhangban megállapítsa a temetkezés helyi – köztemetőre vonatkozó – szabályait, ezen tevékenység valamennyi szereplőjének (a köztemető tulajdonosának, a fenntartó önkormányzatnak, a köztemető üzemeltetőjének, a temetési helyek felett rendelkezni jogosultaknak, a temetkezési szolgáltatást nyújtóknak, a köztemetőbe látogatóknak stb.) jogait és kötelezettségeit.

(2) A Ter. hatálya kiterjed Olcsva község (a továbbiakban: község) közigazgatási területén belül lévő köztemetőre, az ott folytatott – a Ter.-ben szabályozott – valamennyi tevékenységre.

(3) A Ter. hatálya alá tartozó köztemetőre vonatkozó központi szakmai és egyéb szabályokat a Ttv., és a R., míg a helyi szabályokat a Ter. állapítja meg.

(4) Fogalom-meghatározások:

a) temetkezés: az elhunytak világi vagy egyházi módon, koporsós úton történő eltemetésével, emlékének megőrzésével és ápolásával kapcsolatos valamennyi – a Ttv,-ben a R,-ben és a Ter.-ben szabályozott – tevékenység összessége,

b) temetőn, köztemetőn, temetési helyen, kegyeleti közszolgáltatáson a Ttv. 3. §-ában meghatározottakat kell érteni,

c) temetkezési szolgáltatások: a Ttv. 25. § (1) bekezdésében meghatározott szolgáltatások,

d) temető fenntartója: az, akinek a Ttv. 13. § (1) bekezdésében meghatározott kötelezettségeket teljesítenie kell,

e) temető üzemeltetése: a Ttv. 16. §-ában meghatározott tevékenységek összessége,

f) sírhelytábla (parcella): olyan temetőrészeket jelöl, amelyeket a temető lezárását követő nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából újból igénybe lehet venni,

g) sírjel: a temetési helyen az elhunyt jelzésszerű megjelölésére szolgáló bármely tárgy (pl. síremlék, kereszt, fejfa stb.),

h) a Ter.-ben használt, de külön nem definiált más fogalmak tekintetében a Ttv.-ben és a R.-ben, valamint más jogszabályokban meghatározottakat kell irányadónak tekintetni.

2. § A község köztemetője

A község közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, fenntartásáról, üzemeltetéséről, részleges illetve teljes lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, újra-használatbevételéről a Képviselő-testület gondoskodik a Ttv. és a R. szabályai szerint.

3. § (1) A községben lévő lezárt köztemető: 062 hrsz-on lévő terület, köztemető /részlegesen lezárt/

(2) A lezárt köztemetőben (illetve lezárt részén) temetkezési tevékenységet – ezen §-ban meghatározott tevékenységek kivételével – nem lehet folytatni. A lezárt köztemetőt (annak lezárt részét) külön meg kell jelölni, s mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg kiürítéséről döntés nem születik.

(3) A lezárt köztemető, vagy temetőrész sírjelei a használati idő le nem jártáig – kegyeleti szempontokból – nem idegeníthetők el és más temetési helyre (sírhelyre) nem helyezhetők át.

(4) A lezárt köztemető, temetőrész kiürítése során a temetőben felállított bármely síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak a köztemető tulajdonosának (üzemeltetőjének, fenntartójának) történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot ennek során igazolni kell.

(5) A lezárt köztemetőben a megközelítést szolgáló útvonalnak alkalmasnak kell lennie a sírhelytáblák (parcellák), sírhelyek megközelítésére, karbantartásukról, valamint a lezárt köztemető gondozásáról (gyommentesítés, hulladékgyűjtés- és szállítás stb.) a temető tulajdonosa köteles gondoskodni.

(6) A lezárt köztemetőre egyebekben a Ttv. és a R. szabályait kell alkalmazni.

4. § (1) A községben működő köztemető:

az Önkormányzat tulajdonát képező 062 hrsz-ú községi köztemető (részlegesen lezárt).
(2) A köztemető fenntartásáról, továbbá üzemeltetéséről – a Képviselő-testület erről szóló eltérő külön döntéséig – az Önkormányzat gondoskodik.
(3) Addig, amíg az üzemeltetést az Önkormányzat végzi, az üzemeltető számára a jogszabályokban meghatározott feladatok ellátásáról – ide nem értve a Ter. szabályozási körébe tartozó, a Ttv. 16. § a) és c) pontjában foglaltakat és az ezen § (5) bekezdésében meghatározott esetet – a Polgármester gondoskodik.
(4) A köztemető üzemeltetését a Ttv,-ben, a R.-ben, a Ter-ben meghatározott rendelkezések szerint kell ellátni.
(5) Az üzemeltető – erre irányuló kérésre – lehetővé teheti, hogy a Ttv. 16. § b) pontja szerinti sírásást ne az üzemeltető biztosítsa, hanem – az üzemeltető felügyelete mellett, saját költségükre és a jogszabályi előírásokat betartva – mások (pl. az elhunyt hozzátartozói, barátai stb.) végezzék el.

II. RÉSZ

KÜLÖNÖS RENDELKEZÉSEK

II. Fejezet

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

A temető létesítményei

5. § (1) A köztemető Ttv. és R. szerinti működéséhez szükséges – már kiépített – infrastrukturális létesítmények:

a) a köztemetőhöz tartozó ravatalozó (megfelelő technikai kiépítettséggel pl. halott-hűtő berendezéssel, illemhellyel stb. ellátva),

b) az a) pont alatti létesítményekhez tartozóan:

- úthálózat
- ivóvízhálózat, (vízvételi lehetőség kifolyóról – a sírgondozáshoz szükséges vízhasználathoz is)
- elektromos energia hálózat.
Ezen létesítmények – saját költségen történő – üzemeltetéséről, állagmegóvásáról, tisztántartásáról, működőképességének folyamatos, megfelelő színvonalon történő biztosításáról (karbantartásáról), fejlesztésükről az Önkormányzat (a köztemető tulajdonosa) köteles gondoskodni.
(2) A köztemetőhöz tartozó út, s a közösségi használatra rendelt egyéb területek tisztántartásáról, valamint a köztemetőben, ravatalozóban és az ahhoz tartozó területeken keletkezett települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az Önkormányzat térítésmentesen köteles gondoskodni a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás szabályairól szóló önkormányzati rendelete szerint.2
(3) A köztemetőhöz tartozó ravatalozónál keletkezett folyékony hulladék (szennyvíz) gyűjtését, elhelyezését és kezelését az Önkormányzatnak saját költsége terhére kell biztosítania.
(4) A köztemető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő – parkosítása – a ravatalozónál – biztosított. Ezek folyamatos fejlesztése, színvonalas gondozása, karbantartása (gyomtalanítás, füvesített területek gépi úton történő nyírása, fák, bokrok, cserjék nyesése, időbeni növényvédelme stb.), valamint a köztemetőben a közcélú zöldfelületek karbantartása az Önkormányzat feladata.
(5) Az ezen §-ban felsorolt köztemetői létesítményeket a köztemetőbe érkezők – indokolt szükségletük mértékéig, a Ttv., a R. és a Ter. szabályai szerint – szabadon használhatják. A használatért, a nyújtott szolgáltatásokért térítést (díjat) kérni nem lehet. Nem szedhető díj különösen a köztemető látogatásáért, valamint a temetési helyek gondozásához igénybe vett vízért.
(6) Az 5. §-ban foglalt, a tulajdonost, fenntartót terhelő feladatok ellátásáról – ide nem értve a fejlesztésről való döntést, ez ehhez, valamint a működtetéshez szükséges önkormányzati források biztosítását – a Polgármester gondoskodik.
III. Fejezet

A temető használatának és igénybevételének szabályai

6. § A köztemető nyitvatartása

A köztemető nyilvántartása folyamatos, az korlátozás nélkül látogatható.

7. § Egyéb magatartási szabályok

(1) A köztemetőben a Ttv., a R. és egyéb központi jogszabályok alapján építési engedélyköteles tevékenységet végezni (építményt, közművet, egyéb infrastrukturális létesítményt) csak jogerős építési engedély alapján lehet.

(2) A köztemetőkben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely engedélyezett növénnyel való beültetését és díszítését – az üzemeltető felé be kell jelenteni.

(3) Olyan fát, fás szárú növényt ültetni, amelyek kifejlett állapotban elérik, vagy meghaladják a 2,00 m-es magasságot, vagy nem tartoznak bele az üzemeltető által a köztemetőbe ültethető, engedélyezett faj-és fajtacsoportba csak az üzemeltető előzetes engedélyével szabad.

(4) A köztemetőben padot létesíteni (elhelyezni) csak az üzemeltető által engedélyezett módon lehet.

(5) A köztemetőben mindenki a kegyeleti helynek – annak méltóságának – megfelelő magatartást köteles tanúsítani. (csend stb.)

(6) A köztemetőben gyertyát égetni – különösen szeles időjárás esetében – csak az időjárásnak megfelelően lehet, s ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(7) A gyermek felügyeletére hivatott személy köteles gondoskodni arról, hogy 12 éven aluli gyermek a köztemetőben felügyelet nélkül ne tartózkodjon. A gyermek felügyeletére hivatott személy felel a gyermek által okozott károkért.

(8) A köztemetőbe állatot – a vakvezető kutya kivételével – bevinni, beengedni, ott kóborolni hagyni, vagy legeltetni tilos!

(9) A köztemetőt – a köztemetőben lévő épületeket, építményeket, a temetési helyeket, a köztemetőben lévő tárgyakat és növényeket (különösen a fákat, bokrokat, ültetvényeket és egyéb növényzetet, gondozott, parkosított területeket) – rongálni, beszennyezni, valamint a köztemetőben és környékükön (pl. parkolóban stb.) szemetelni tilos!

IV. Fejezet

A temetési hely gazdálkodási szabályai

Temetési helyek felosztása, temetkezés

8. § (1) Temetkezni, illetve az elhamvasztott maradványait tartalmazó urnát elhelyezni csak a köztemetőben temetkezési helyként kijelölt és temetkezésre még használatban lévő területeken szabad.3

(2) A köztemetőt az alábbi temetési helyekre kell felosztani:

a) koporsós temetésre szolgáló sírhelytáblákra (parcellákra) – ezen belül egyes és kettes sírhelyekre. Felnőtt, illetve gyermek sírhelyek külön nem kerülnek kijelölésre.

hamvasztásos temetés esetén urnasírhelyekre, illetve urnasírbolt helyekre.4

(3) Az egyes – a (2) bekezdésben részletezett – temetési helyek létesítésére vonatkozó (pl. építésügyi, méreteikre irányuló stb.) szabályokat a Ttv., a R. és a Ter., valamint az egyéb központi és helyi építésügyi, közegészségügyi jogszabályok határozzák meg.

(4) A sírhelytáblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámozott temetési helyekre (sírokra) kell felosztani. A sorokban a temetési helyeket a köztemető üzemeltetője jelöli ki.

(5) A temetési helyeket a temetés alatt álló (le nem zárt részen lévő) helyeken – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(6) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblába temetési helyére temetés csak a jogszabályban meghatározott esetben engedélyezhető, illetve végezhető.

(7) Temetési hely (sírhely) csak a Ttv. és a R. szabályai szerint, valamint az erre vonatkozó egészségügyi előírások betartása mellett – kizárólag temetkezési szolgáltatás keretében, az üzemeltető előzetes tájékoztatását követően – nyitható fel és hantolható vissza.5

Temetési helyek, megváltási díjuk

9. § (1) Az egyes temetési helyek feletti rendelkezési jog (egyszeri megváltás) időtartama (a továbbiakban: használati idő) valamennyi esetben a koporsós betemetéstől, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés illetőleg urnás temetés esetén az urna elhelyezésének napjától számított 25 év, mely ugyanennyi időre újraválható.6

(2)7

(3) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért nem kell díjat fizetni.

V. Fejezet

A temetési helyek méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

10. § (1) A köztemetőkben lévő temetési helyeket ezen §-ban meghatározott méretek szerint kell kialakítani.

(2) A sírhelyek méretei:

a) egyes sírhely (mélyített): 200 cm hosszú, 90 cm széles, 200 cm mély,

b) kettes sírhely (mélyített): 200 cm hosszú, 190 cm széles, 200 cm mély,

c) urnasírhely, urnasírbolt (mely legfeljebb két urna elhelyezésre szolgál): 80 cm hosszú, 40 cm széles, 80 cm mély.8

(3) A sírhelyek egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírhelyek feletti sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(4) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, vagy alávájni nem lehet.

(5) Az egyes temetési helyek (sírok) – a köztemetőn belül – külön kerítéssel nem határolhatók körül.

(6) Bármely sírjel elhelyezését a temetési hely felett rendelkezni jogosult kezdeményezheti, s köteles annak állagmegóvásáról gondoskodni. Bármely sírjel által elfoglalt földterület nem lehet nagyobb a rendelkezésre bocsátott temetési hely alapterületénél.9

(7) Rátemetés esetén a balesetek elkerülése végett a síremléket a temettetőnek le kell bontania (bonttatnia) és újból biztonságosan fel kell állítania (állíttatnia).

11. § (1) A temetkezési hely felett rendelkezni jogosult által bejelentés, engedély nélkül végezhető munkák a következők:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott-és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan, fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2,00 m-es magasságot, és beletartoznak az üzemeltető által a köztemetőkbe ültethető, engedélyezett faj- és fajtacsoportba.

(2) A sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, vagy elvégeztetni.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező bármilyen hulladék, szemét (pl. növényi nyesedék, koszorú maradványa stb.) a sírhelyek között nem tárolható, azt a sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a köztemetőben kijelölt szemétgyűjtő helyre szállítani, vagy a köztemetőből saját ingatlanára elszállítani.

(4) Bármely bejelentéshez, vagy engedélyhez kötött munkavégzés esetében az előírt bejelentés, vagy engedély hiányában, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a rendszeres sírhelygondozás, gyomtalanítás elmulasztásakor az üzemeltető:

a) a temetési hely felett rendelkezni jogosultat – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmezett állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkálatot elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a temetési hely felett rendelkezni jogosultra.

(5) A temetési helyeken, síremlékeken – de a köztemetők egészében is – a kegyeletet, a közízlést sértő, az elhunytakat bármilyen diszkriminatív módon (pl. vallási, lelkiismereti meggyőződés, valamely faji csoporthoz való tartozás, nemzeti-nemzetiségi hovatartozás, a halál oka, vagy bármely más ok alapján való) megkülönböztető bármely tárgy, felirat (pl. síremlék, virágtartó, díszítés, stb.) nem helyezhetők el.

VI. Fejezet

Kegyeleti közszolgáltatások feltételei a temetőben

12. § (1) A köztemetőben halottat csak a Ttv.-ben és a R.-ben meghatározott feltételek szerint szabad eltemetni. A halottvizsgálati bizonyítvány egy másolati példányának gyűjtéséről és megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető üzemeltetője köteles a Ttv-ben és R.-ben meghatározott un. temetői dokumentációkat (térkép, nyilvántartó könyv, sírbolt könyv stb.) – az ott előírt módon – kezelni (megőrizni, folyamatosan vezetni, módosítani). A temetői dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek tűztől védve páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadnia a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárnak.

(3) A kegyeleti közszolgáltatások ellátásával kapcsolatos panasz intézése – kivéve, ha az jogszabály alapján más szervhez, vagy személyhez tartozik – az Önkormányzat feladata, melyet annak telephelyén a Polgármester lát el.

VII. Fejezet

A temetési szolgáltatás, illetve a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje, illetve a létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételének díja, a temető-fenntartási hozzájárulás díja

13. § Temetkezési szolgáltatókra vonatkozó szabályok

(1) A köztemetőkben a temetkezési szolgáltatást – az üzemeltető felé történt előzetes közlés alapján – az végezhet, aki megfelel a Ttv.-ben és R.-ben erre meghatározott feltételeknek (a továbbiakban: szolgáltató).

(2) A szolgáltató az általa nyújtott szolgáltatás díjtételeit szabadon állapíthatja meg.

(3) Az üzemeltető az egyes szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(4) Arról, hogy az (1)-(3) bekezdésekben meghatározott módon legyen biztosított a köztemetőben a temetkezési szolgáltatás ellátása az üzemeltető – fő feladataként – köteles gondoskodni. A szolgáltatók jogosultságát a Jegyző – a Ttv. szerint – vizsgálhatja.

(5) A temetkezési szolgáltatások alkalmával a kegyeletet, a közízlést sértő, az elhunytakat bármilyen diszkriminatív módon (pl. vallási, lelkiismereti meggyőződés, valamely faji csoporthoz való tartozás, nemzeti-nemzetiségi hovatartozás, a halál oka vagy bármely más ok alapján való) megkülönböztető bármely kijelentés, megnyilvánulás, tárgy, felirat stb. használata tilos!

(6) A biztosított temetkezési szolgáltatással kapcsolatos panasz ügyintézése – kivéve, ha az jogszabály alapján más szervhez, vagy személyhez tartozik – a szolgáltató feladata, melyet telephelyén lát el.

(7) A szolgáltatóknak a temető létesítményei, valamint az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért díjat nem kell fizetniük.

14. § Szolgáltatónak nem minősülő egyéb vállalkozókra vonatkozó szabályok

(1) Az üzemeltető felé történő előzetes bejelentés szükséges a köztemetőben bármely vállalkozói tevékenység végzéséhez, építőanyagnak az építési vállalkozók, vagy más kivitelezők által a köztemetőbe történő beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A köztemető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(3) Szolgáltatónak nem minősülő, de a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek (pl. kőfaragó, síremlék-készítő stb.) a köztemetőben történő helyszíni működésükhöz szükséges tárgyi, technikai feltételeket önmaguk, saját költségükre biztosítják.

(4) A (3) bekezdésben meghatározottaknak temetőfenntartási hozzájárulást nem kell fizetniük.

VIII. Fejezet

Szabálysértés

15. § A „Temető rendjére vonatkozó szabályok megsértése” szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a Ter. 3. § (2-5), a 7. § (2-9), a 8. § (1) és (5-6), bekezdéseiben, 10. §-ában, a 11. § (1-3) és (5), a 12. § (1-2), a 13. § (1), (3) és (5), a 14. § (1-2), valamint 16. § (1-2) bekezdéseiben szereplő előírásokat megszegi.

III. RÉSZ

VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

IX. Fejezet

16. § (1) Az üzemeltető a Ter. egészét köteles a köztemetőhöz tartozó ravatalozónál is hozzáférhetővé, megismerhetővé tenni, illetve a temetőhasználatra vonatkozó legfontosabb helyi szabályokról (pl. nyitvatartási idő, magatartási szabályok stb.) köteles a köztemetőnél jól látható módon un. „Temetői Rendtartás” formájában az oda érkezőket tájékoztatni.

(2) Az üzemeltetőnek, a szolgáltatóknak a panaszok bejelentésének lehetővé tétele érdekében a köztemetőhöz tartozó ravatalozónál jól látható és hozzáférhető helyen panaszkönyvet kell kihelyezniük.

17. § (1) A köztemetőkben végzett bármely munkálat (különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés stb.) során talált értékről (pl. ékszer, nemesfémből készült protézis stb.) a találó köteles – a talált érték egyidejű átadásával – az üzemeltetőt haladéktalanul tájékoztatni.

(2) A találás tényéről, körülményeiről, valamint a találó személyéről, a talált és átadott értékről az üzemeltető köteles három példányban jegyzőkönyvet készíteni, melyből egy példányt megőriz, egy példányt átad a találónak, míg egy példányt – annak közzététele érdekében – megküld a Jegyző részére.

(3) A talált és átadott érték biztonságos megőrzéséről – a jogosultnak történő átadásáig – az üzemeltető köteles gondoskodni.

18. § (1) A Ter. 2008. október 1. napján lép hatályba.

(2) Ter. hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az Önkormányzatnak a temetőkről és a temetkezésről szóló 8/2001. (VI. 29.) Ök. rendelete.

(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK (2006. december 12.) európai parlamenti és tanácsi irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.10

1

Az önkormányzati rendeletet az Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 11.) önkormányzati rendelete 20. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 12. napjával.

2

Az 5. § (2) bekezdését módosította a 7/2008. (XII. 22.) Ök. rendelet 1. §-a. Hatályos 2009. január 10. napjától, azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

3

A 8. § (1) bekezdése a 3/2009. (II. 18.) Ök. rendelet 1. §-ával módosított szöveg. Hatályos 2009. február 18. napjától, azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

4

A 8. § (2) bekezdése a 3/2009. (II. 18.) Ök. rendelet 1. §-ával módosított szöveg. Hatályos 2009. február 18. napjától, azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

5

A 8. § (7) bekezdése a 7/2008. (XII. 22.) Ök. rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. Hatályos 2009. január 10. napjától, azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

6

A 9. § (1) bekezdése a 3/2009. (II. 18.) Ök. rendelet 2. §-ával módosított szöveg. Hatályos 2009. február 18. napjától, azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

7

A 9. § (2) bekezdését 2009. január 10. napjától hatályon kívül helyezte a 7/2008 (XII. 22.) Ök. rendelet 3. § (2) bekezdése, azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

8

A 10. § (2) bekezdése a 3/2009. (II. 18.) Ök. rendelet 3. §-ával megállapított szöveg. Hatályos 2009. február 18. napjától, azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

9

A 10. § (6) bekezdése a 7/2008 (XII. 22.) Ök. rendelet 3. § (2) bekezdésével módosított szöveg. Hatályos 2009. január 10. napjától, azzal, hogy rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

10

A bekezdést a 11/2009. (X. 01.) Ök. rendelet 10. §-ával iktatta be. Hatályos 2009. október 1. napjától.