ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2008 (I.29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a nemzeti és önkormányzati jelképek használatáról és ünnepélyes tiszteletadás rendjéről

Hatályos: 2024. 03. 02

ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2008 (I.29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a nemzeti és önkormányzati jelképek használatáról és ünnepélyes tiszteletadás rendjéről

2024.03.02.

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXIII. törvény 21. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja:

I.
A város jelképei
l
(1) Újfehértó Város Önkormányzat által – város Fő terén – állíttatott országzászló.
(2) Újfehértó Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatában megjelölt
a.) városi címer,
b.) városi zászló.
II.
A városi jelképek használata
Az országzászló

2. § (1) Az Önkormányzat által állíttatott országzászló a magyarság összetartozását jelképezi.

(2) Az országzászló, nemzeti színű lobogó az év minden napján az árbocrúd tetején lobog és ezáltal válik a város mindennapjainak részévé.

(3) A (2) bekezdésben leírtaktól elérően - diktatúrák és háborúk áldozatául esett sok millió ember emlékére - az országzászló félárbócra engedésének van helye:

január 27. a Holocaust emléknapja
február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja
június 4. I. vh. és Trianon-i gyász-emléknap
október 6. az aradi vértanúk emléknapja – nemzeti gyásznap
november 4. az 1956- os forradalom és szabadságharc leverésének napja – nemzeti gyásznap
(4) A (3) bekezdésen felül, Magyarország illetve Újfehértó város tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló, így különösen a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, a város országgyűlési képviselői elhunyta vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az országzászló félárbocra eresztését.
(5) A országzászlót (3) és (4) bekezdéseiben meghatározott napokon reggel 8 órakor kell félárbócra engedni, legalább két, az önkormányzatot képviselő személy jelenlétében. A félárbócra engedés után 1 perces néma tiszteletadással adóznak a jelenlévők az alkalomnak. A zászlónak 24 óráig kell félárbócon maradnia.

3. § (1) A nemzeti ünnepekről és a város napjáról történő méltó megemlékezés érdekében a tiszta, jó állapotban lévő országzászlót kell használni.

(2) A zászlót – tekintélyének megőrzése érdekében – rendszeresen, legalább háromhavonta tisztítani kell.

(3) A zászlót (lobogót) legalább évente cserélni kell.

(4) Ha a zászló (lobogó) elhasználódása (kopása, rojtosodása, fakulása stb.) jelentős, szabad szemmel is észlelhető, a (3) bekezdésben meghatározott időtartam letelte előtt is haladéktalanul gondoskodni kell a cseréjéről.

(5) A zászló beszerzéséről, tisztántartásáról és cseréjéről a Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) gondoskodik.

A városi címer

4. § A város címere háromszögű pajzs ezüst mezejében kék cölöpön átlósan helyezett arannyal díszített feketemarkolatú ezüst szablya és arany búzakalász egymást a pajzs alsó harmadában keresztezve, a keresztezési pontjánál vörös bélésű és ékkörű, háromleveles aranykoronával övezve.

5. § (1) A város címerét - a 6. §-ban meghatározott módon - kizárólag utaló és díszítő jelképként lehet felhasználni.

(2)1 A város címere jelképként felhasználható

a) az önkormányzat által alapított (kiadott) díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető- vagy emlékérmeken,

b) az önkormányzat képviselő-testülete, bizottságai, tisztségviselői, polgármesteri hivatal szervezeti egységei, önkormányzati intézmények által küldött meghívókon,

c) az önkormányzat képviselő-testülete, bizottságai, tisztségviselői, a polgármesteri hivatal szervezeti egységei (irodák), által használt levélpapíron, ügyiratokon borítékon,

d) a város nemzetközi kapcsolataiban és idegenforgalmi propagandájában,

e) a városháza tanácskozó termeiben, tisztségviselők hivatali helyiségeiben,

f) a város fontosabb oktatási, kulturális (sport), egészségügyi intézményeinek és gazdasági szervezetének - a városhoz való tartozást bemutatni szolgáló -helyiségeiben (pl. előtér, csarnok, tanácskozó terem),

g) az önkormányzat tulajdonában lévő középületek homlokzatán (diszítő jelképként),

h) az önkormányzat által alapított gazdasági szervezet, egyesület, alapítvány emblémáján önállóan vagy külön rajzolatába beépítve (utaló jelképként),

i) az önkormányzat által fenntartott szervezet tagjainak egyen- vagy munkaruházatán, valamint a város közbiztonságát szolgáló egyesület (polgárőrség) tagjainak ruházatán (utaló jelképként),

j) a várost népszerűsítő kulturális (történelmi, irodalmi, művészeti), gazdasági és egyéb kiadványokon,

k) a várossal kapcsolatos rendezvényeken (ideiglenes utaló és díszítő jelképként), 1.) a városra utaló emléktárgyakon és jelvényeken,

l) önkormányzati vagy az önkormányzat által támogatott tevékenységet kifejező műtárgyakon, eszközökön, jármüveken, valamint közúti jelzőtáblákon (utaló jelképként),

m) a képviselő-testület által engedélyezett egyéb esetben.

6. § (1) A város címerét kizárólag hiteles alakban, címerábrák, méretek (arányok) és színek megtartásával, illetve olyan méretű kicsinyítéssel lehet használni, hogy az ne sértse az ábrázolás hitelességét.

(2) Egyes esetekben megengedhető, hogy a város címere kizárólag az előállításához felhasznált anyag (fa, fém, bőr) színében jelentkezzék. Nyomdai úton vagy másolással való előállítás esetén kivételesen megengedhető, hogy a címernyomat - színezés lehetőségének hiányában - fekete-fehér színű legyen.

7. § (1) A címert felhasználni a 5. § (2) a.)-i.) pontjában felsorolt esetekben külön engedély nélkül, a j.)-m.) pontokban felsorolt esetekben - ha az közvetlenül önkormányzati tevékenységhez vagy kezdeményezéshez nem kötődik - csak az 8. §-ban előírt engedéllyel lehet.

(2) Nem önkormányzati szervek és magán személyek vagy civil szervezetek által - a 5. §-ban körülírt esetekben - történő címerhasználat engedélyhez kötött.

8. §2 (1) A város címerének felhasználását, illetve forgalomba hozatalát, valamint forgalomba hozatal céljából való előállítását a képviselő-testület engedélyezi.

(2) A képviselő-testület a címerhasználatra, előállítására vonatkozó engedélyében jelen rendeletben foglaltakon túlmenően külön előírásokat is szabhat, illetve a címerhasználat körét - különösen indokolt esetben - bővítheti.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott engedély határozatlan vagy meghatározott időre (esemény befejeződéséig) szólhat. Az időtartam kikötésekre az engedélyben kell kitérni.

9. § (1)3 A városi címer használatának vagy felhasználásának engedélyezése iránti kérelmet a képviselő-testületnek címezve, a jegyzőhöz kell benyújtani..

(2) A címerhasználatra vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

- az engedélyes szerv megnevezését és címét,
- az engedélyezett felhasználási cél megjelölését,
- a terjesztés és forgalomba hozatal módjával kapcsolatos kikötéseket,
- kereskedelmi forgalomba hozatal esetén az egységárat és az engedély-díj mértékét,
- a felhasználással kapcsolatos esetleges egyéb előírásokat.
(3) A kiadott engedélyről, érvényességük határidejéről felfektetett nyilvántartást a Polgármesteri Hivatal Titkárságán kell vezetni.
(4) A városi címer használatára vagy előállítására nem adható engedély, ha a használat vagy forgalomba hozatal módja, körülményei a város érdekeit vagy lakosságának erkölcsi érzületét sértheti.
(5) Ha a címerhasználat engedélyezése termék előállításának vagy forgalomba hozatalának céljából válik szükségessé, engedélyező a címerhasználatért engedély-díjat állapíthat meg. Az engedély-díj mértéke az előállított termék mennyiségének és egység (eladási) árának figyelembevételével esetileg kerül megállapításra az engedélyező és az engedélyes ezirányú - külön jogszabályon alapuló - megállapodása alapján.
A városi zászló

10. § A városi zászló: színe a címer színével megegyező kék, alakja téglalap, középen a város címere kerül elhelyezésre.

11. § (1) A város zászlóját kizárólag utaló jelképként lehet használni.

(2) A város zászlója jelképként felhasználható

a.) a város életében jelentős - kizárólag helyi - események kapcsán,
b.) az állami zászló elsőbbsége mellett önkormányzati szervek ünnepségein, rendezvényein,
c.) megkülönböztetésül több település (önkormányzat) részvételével tartott rendezvényeken,
d.) a város bel- és külföldi kapcsolataiban emlék- és cserezászlóként a juttatás jellegének feltüntetésével vagy anélkül, arányos kicsinyített formában,
e.) a város önkormányzatának más - főleg külföldi - önkormányzatokkal való protokolláris kapcsolattartása során asztali zászlóként, arányos kicsinyített formában.
(3) A város zászlója egyéb esetekben - pl. kereskedelmi forgalomba hozatal céljából - a városi címer előírásainak értelemszerű alkalmazásával használható fel.
II.
A városi ünnepélyes megemlékezések, tiszteletadások rendjéről

12. § A magyar nemzethez, valamint a város polgárainak közösségéhez való tartozás jelképeként, az önkormányzat által szervezett városi ünnepségek, megemlékezések, tiszteletadások a rendeletben leírtak szerint kell megtörténnie.

13. § A városi ünnepélyes megemlékezések, tiszteletadások időpontjai, helyei és módjai:

a) március 15-én, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napján; a 1848–1849-es újfehértói szobor együttes megkoszorúzása.

b.) április 28-án Újfehértó első alkalommal történő várossá válásának napján; a Kulturális Központ színháztermében, városi kitüntető díjak ünnepélyes átadása.
c) augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén; helyi egyházak által történő ünnepi misén, istentiszteleten történő megjelenéssel.
d) október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján; a Fő téren elhelyezett emléktábla megkoszorúzása.

14. § (1) A 13. §-ban meghatározott napokon megtartandó városi ünnepségeket, Himnusszal kezdődve és a Szózat közös eléneklésével zárulva foglalják keretbe.

(2) Az események emelkedettségét a tiszteletadással fogadott, ünnepélyes zászló bevonulások hívatottak biztosítani.

III.
Vegyes rendelkezések
[1]15. §

16. §4 (1) A képviselő-testület a címer- vagy zászlóhasználati engedélyt visszavonhatja, ha az engedélyes egyébként vált méltatlanná a címer vagy zászló használatára.

(2) Az (1) pont szerinti visszavonás okát indokolni kell.

17. § (1) Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti a 12/2003. (III.26.) valamint az azt módosító 17/2005. (X.25.)VKT számú rendelet.

(2) [3]Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Mellékletek

1. melléklet az 5/2008. (I. 29.) önkormányzati rendelethez

Címer- használat engedélyezése iránti kérelem

1) A kérelmező neve: ...................................................................................................................
2) Adóazonosítója:........................................................................................................................
3) Állandó lakhely, székhely címe: ..............................................................................................
4) Elektronikus levélcím, vagy telefonszám:................................................................................
5) A címer felhasználásának, előállításának ( forgalmazásának ) célja: ......................................
6) A címer használatának időtartama: ..........................................................................................
7) Előállítás esetén az előállítandó mennyiség:............................................................................
8) A forgalomba hozatal vagy terjesztés módja:...........................................................................
9)Jogi személy kérelmezőnél a címer felhasználásáért felelős személy neve, beosztása:……………………………………………... ..............................................................
10) Dátum, kérelmező aláírása.
1

Az 5. § (2) bekezdése az Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 8. § az Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 9. § (1) bekezdése az Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 16. § az Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 1.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.