Badacsonytördemic Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2008. (X.21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről

Hatályos: 2008. 10. 21- 2018. 11. 22

Badacsonytördemic község Önkormányzatának képviselő-testülete (a továbbiakban: önkormányzat) a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77.§-ában kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődésről a következő rendeletet alkotja:


I. fejezet

Általános rendelkezések


1.§.

A rendelet célja


Az önkormányzat a helyi közművelődés feltételeinek megteremtésével és támogatásával biztosítja a község valamennyi lakosának:

  • a helyi közművelődési intézmény szolgáltatásainak igénybevételét,
  • a kulturális örökség javainak megismerését,
  • a műveltség gyarapítását, a kulturális jogok érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, külön jogszabályok szerint szervezetet hozzon létre és működtessen.


2.§.

Alapelvek


(1) Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység keretében a lakosságot nem érheti hátrányos megkülönböztetés. A törvényben és e rendeletben megfogalmazott jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi hovatartozás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.


(2) Az önkormányzat a közművelődési intézmény szakmai önállósága tiszteletben tartásával elfogadta mindazokat a civil, egyéni és közösségi kezdeményezéseket, amelyek a község kulturális életét segítik és gazdagítják.


(3) Az önkormányzat anyagi lehetősége szerint gondoskodik a saját fenntartású közművelődési intézmény működéséről, a tárgyi és személyi feltételek biztosításáról, illetve a szakmai szolgáltatások folyamatos fejlesztéséről.


3.§.

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya kiterjed:

(1) A helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő valamennyi személyre, szervezetre.

(2) Az önkormányzat közművelődési intézményére, közösségi színterére valamint ezek (esetleges) alkalmazottaira.

(3) Közművelődési megállapodással, vagy más módon támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra és társulásokra.


II. fejezet

Az önkormányzat által ellátott helyi közművelődési feladatok


4.§.


Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatásával a következő feladatokat határozza meg:


(1) Az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, illetve szakképző tanfolyamok szervezése az igényeknek megfelelően. Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése.


(2) A helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása a település szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismerése. A település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, a borral, borászattal kapcsolatos események, rendezvények gondozása, horgászat, idegenforgalom, vendéglátás.


(3) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében

  • ünnepek, évfordulók, ünnepnapokhoz kapcsolódó rendezvények lebonyolítása,
  • FALUNAPOK keretében kulturális rendezvénysorozat megszervezése
  • képzőművészeti kiállítások, előadó estek, hangversenyek, művészeti bemutatók szervezése
  • népdal, néptánc, hagyományőrző közösség életre hívása, működtetése, segítése,
  • nemzeti és helyi ünnepek, a világi és egyházi hagyományos ünnepek közismertebbé tétele.


(4) Az ismeretszerző, az amatőr alkotó művelődő közösségek tevékenységének támogatása érdekében közreműködik abban, hogy a kiemelt tehetségű helyi alkotók közismertté váljanak részükre kiállítási lehetőséget teremt.


(5) A helyi társadalom kapcsolatrendszereinek, közösségi életnek, érdekérvényesítésének segítése érdekében

  • a különböző rétegek és korosztályok ismerkedési, együttműködési alkalmainak, tevékenységének kimunkálása, támogatása,
  • az ifjúság érdekérvényesítési, önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek kiemelt gondozása,
  • az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása,
  • pályázati lehetőségekről információk kínálata a közösségeknek


(6) A különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítése és fenntartása érdekében szükséges művelődési alkalmak kialakítása valamint kapcsolatok építése a közművelődés megyei, országos szervezeteivel, kutató bázisaival. A közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival együttműködés kialakítása.


(7) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a polgárok tájékoztatásához, közösségi művelődéséhez, alkotó tevékenységének elősegítéséhez és kikapcsolódásához az önkormányzat lehetőségeihez mérten biztosítja a célnak megfelelő, esztétikus környezetet valamint infrastruktúrát. Az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök esetleges létesítése, a szabadidő eltöltéséhez, illetve a szórakozási és közösségi igényekhez megfelelő lehetőség biztosítása



(8) Művelődést segítő lehetőségek között kiemelt az információk gyűjtése, megismertetése a település lakóival, a különböző művészeti ágak kulturális piacához szervező munkaterek biztosítása. A település amatőr művészeti csoportjainak menedzselése, közérdekű, közhasznú kiállítások rendezése.

Lakossági hirdetésekhez közművelődési közösségi színtér biztosítása.

Hazai és külföldi kulturális eseményekre turistautak lehetőségeinek kínálata, szervezése.

Fénymásolás és egyéb sokszorosítási lehetőség, fax, internet biztosítása.


5.§.

Könyvtári feladatok


(1) A település közművelődési könyvtáraként mint nyilvános könyvtárnak biztosítania kell a lakosság általános tájékozódásához, művelődéséhez, a tanuláshoz, a szellemi munkához, az igényes szórakozáshoz szükséges dokumentumokat és szolgáltatásokat.


(2) A könyvtári állomány tükrözze az időszerű eseményeket és a társadalom fejlődését, de egyben az emberi erőfeszítések és képzelet emlékezeteként is működjön.


(3) Kiemelt feladata, hogy őrizze, folyamatosan gyarapítsa, gondozza, feltárja a helytörténeti dokumentumokat.


(4) Szolgáltatásait korra, nemre, vallásra, nyelvre vagy társadalmi állásra való tekintet nélkül mindenki egyaránt igénybe veheti. Külön figyelmet kell fordítani azokra, akik bármilyen okból a szolgáltatásokat és könyvtári dokumentumokat nem képesek megfelelően használni. (pl. mozgáskorlátozottak)


(5) Segítse áthidalni az információ hiány és információ bőség közötti távolságot, figyelmet fordítva a kultúra és információ közvetítésére.


III. fejezet

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei


6.§.


(1) Badacsonytördemic községben a kötelező közművelődési alapfeladatokat a Művelődési Ház látja el.


(2) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába más – nem önkormányzati – intézményt, szervezeteket is bevonhat.


(3) Az önkormányzat a kulturális célok megvalósítása érdekében kérheti a civil szervezetek, illetve a közművelődési tevékenységet ellátó vállalkozások és gazdasági társaságok segítségét.


(4) A közművelődési színterekben az Önkormányzat az anyagi lehetőségei függvényében biztosítja a kulturális és sportcélú szabadidő eltöltéséhez szükséges feltételeket.


(5) A települési önkormányzat a saját szervezeteiben a közművelődési színterek működtetéséhez szükséges személyi feltételeket a jogszabályokban meghatározott minimum szinten garantálja. A saját szervezeteiben foglalkoztatott létszámot az éves költségvetésében állapítja meg.


(6) A települési önkormányzat a közösségi színterek fenntartójaként biztosítja, hogy a településen a lakosság önszerveződő közösségei megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe a közösségi színtér helyiségeit és szolgáltatásait. Biztosítja az igénybevétel idejére a minimális működési feltételeket.


(7) A közművelődési feladatok ellátásához a közösségi színterek programját, éves munkatervét a Művelődési Ház közművelődés szervezője készíti el. A programot és a munkatervet (rendezvénytervet, amely tartalmazza a rendezvény megnevezését, időpontját, helyét, tervezett költségét, a rendezvény lebonyolításáért felelős nevét), valamint a működéshez szükséges költségvetést (víz, villany, tisztítószer stb. költségeket tartalmazza) be kell küldeni az Önkormányzatnak minden tárgyévet megelőző év november 15-ig. A Képviselő-testület legkésőbb a tárgyév költségvetés elfogadásával egyidejűleg dönt a munkaterv jóváhagyásáról.


(7) Az Önkormányzat által finanszírozott vagy támogatott rendezvények előkészítésével és lebonyolításával megbízott személy vagy szervezet a feladatellátásba köteles bevonni az Önkormányzat kulturális, közművelődési feladatok ellátásával megbízott munkatársát a felette munkáltatói jogokat gyakorló polgármester egyetértésével.


7.§.

A közművelődés finanszírozása


(1) Az önkormányzat e rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza.


(2) Az önkormányzat közművelődési feladatai színvonalasabb ellátása érdekében pályázhat, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhat el.


(3) A község kulturális életét gazdagító közművelődési feladatok megvalósítása érdekében a közművelődési intézményen kívül működő szervezetekkel, egyesületekkel, csoportokkal az önkormányzat egyedi közművelődési megállapodást köthet, illetve azokat anyagilag támogathatja.


8.§.

Záró rendelkezés


(1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.


9. §.

Jogharmonizációs záradék


E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösség legfontosabb alapelveivel összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.



Vollmuth Péter                                                                                 Dr. Harkai Barbara

                                     polgármester                                                                     jegyző