Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2009. 01. 01- 2015. 01. 28

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2009.01.01.

Vokány község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. (továbbiakban: Htv.) 1. §. (1) bekezdésében és az 5. §-ában foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. §

.

A rendelet hatálya Vokány község Önkormányzata illetékességi területére terjed ki.

Az adókötelezettség, az adó alanya

2. §

.

Adókötelezettség terheli azt
- a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt

3. §

.

Az adókötelezettség az önkormányzat illetékességi területén lévő szálláshely elfoglalásával kezdődik és a szálláshely elhagyásával szűnik meg.

Az adómentesség

4. §

.

Az adókötelezettség alóli mentességre Htv.31. §-ában meghatározottak az irányadók.

Az adó alapja

5. §

.

Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke

6. §

.

Az idegenforgalmi adó mértéke a személyenként és vendégéjszakánként 300,- Ft.

Az adó beszedésére kötelezett

7. §

.

(1) A rendelet 2. §.-a alapján fizetendő adót:
a./ kereskedelmi szálláshelyeken a szolgáltatásért esedékes összeggel együtt az üzemeltető,
b./ a fizetővendéglátó szálláshelyeken fogadott vendég után járó adót a szálláshelyi díjjal együtt a szállásadó illetve a közvetítésre jogosított szerv,
szedi be.
(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adó az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta, így az adó tényleges beszedésétől függetlenül e rendelet további értelmezésében beszedett adónak minősül.

Az adó befizetése

8. §

.

Az idegenforgalmi adót a 7. §. szerinti adóbeszedésre kötelezettnek kell befizetnie a beszedést követő hó 15. napjáig Vokány község Önkormányzata idegenforgalmi adóbeszedési számlájára.

Bevallási kötelezettség

9. §

.

Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról Vokány és Kistótfalu községek Körjegyzőségéhez benyújtandó adóbevallásban a tárgyhónapot követő hó 15-ig kell bevallást tennie.

Az adózással kapcsolatos nyilvántartások

10. §

.

(1) Az adó beszedésére kötelezett köteles olyan nyilvántartást (vendégkönyvet) vezetni, amiből megállapítható az eltöltött vendégéjszakák száma és a fizetett szállásdíj összege.
(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a vendég nevét, címét és az eltöltött vendégéjszakák számát, a szállásdíj és a beszedett adó összegét.
Értelmező rendelkezések

11. §

.

A rendelet alkalmazásában:
(1) üdülésre, pihenésre használt épület:
az üdülő, továbbá minden olyan lakásnak nem minősülő épület, amelyben ideiglenes üdülés-pihenés céljára tartózkodnak, ideértve az üdülőtől elkülönítve épített (önálló) építményt is (csónakház, kabin, horgásztanya, garázs, stb.)
(2) Hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő, valamint testvér, hozzátartozó, továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.
(3) Szállásdíj: a szálláshely általános forgalmi adóval csökkentett ára a kötelező reggeli és egyéb szolgáltatások nélkül.
(4) Vendégéjszaka: vendégként eltöltött – éjszakát is magában foglaló vagy így elszámolt – legfeljebb 24 óra.
(5) Szálláshely: egész éven át vagy csak időszakosan, üzletszerűen működtetett olyan létesítmény, amely éjszakai elszállásolásra és tartózkodásra szolgál.

Záró rendelkezések

12. §

.

Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a – többször módosított - helyi adókról szóló, 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadók.

13. §

.

Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2009. január 1-jétől kell alkalmazni.