Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatainak ellátásáról

Hatályos: 2009. 04. 25- 2022. 10. 19

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2009. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatainak ellátásáról1

2009.04.25.

Onga Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) - a sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 55. (6) bekezdésének alapján - a sporttal kapcsolatos részletes feladatainak ellátásáról, valamint a sporttevékenység támogatásáról a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet megalapozza az Önkormányzat sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert, valamint meghatározza az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatait és a sportcélú támogatások módját.

(2) A rendelet hatálya kiterjed:

a) a nagyközség közigazgatási területén élő (lévő) személyekre, továbbá a helyi sporttevékenységben résztvevő természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre;

b) az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportegyesületre, sportlétesítményekre;

c) a testnevelési és sporttevékenységet végző önkormányzati nevelési és oktatási intézményekre.

Az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

2. § (1) Az Önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatait az Stv. 55. (1)-(2) bekezdése alapján e rendelet, valamint Onga Nagyközség hosszú távú sportkoncepciója határozza meg.

(2) Az Önkormányzat - figyelemmel a Sport Országos hosszú távú fejlesztési koncepciójára – Onga Nagyközség helyi hosszú távú sportkoncepciójáról a Kulturális és Sport Bizottság előterjesztésében a Nemzeti Sportstratégia közzétételét követő 60 napon belül dönt.

(3) Onga nagyközség hosszú távú sportkoncepcióját (a továbbiakban: sportkoncepció) az Önkormányzat Kulturális és Sport Bizottság választási ciklusokként felülvizsgálja és szükség szerint módosítja.

3. § Az Önkormányzat a sportkoncepció meghatározása, valamint célkitűzéseinek megvalósítása során különös figyelmet fordít:

-- a sportszerveztek (egyesületek) utánpótlás nevelésének támogatására,
-- a diáksporttal kapcsolatos feladatok meghatározására és támogatására,

- 2 -

-- a sportlétesítmények (sportpálya, tornaterem) többfunkciós használatának biztosítására,
-- a Nagyközség tradicionális sportágai eredményes működésének elősegítésére,
-- a sporttal foglalkozó helyi szervezetek lehetősége szerinti támogatására.

4. § Az Önkormányzat

a) biztosítja a tulajdonában lévő sportlétesítmények működését, állagmegóvását, indokolt fejlesztését;

b) gondoskodik az iskolai sporttevékenység végzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekről;

c) biztosítja az általa fenntartott sportlétesítmények használatát a vagyonrendelet szabályai szerint;

Az oktatási, nevelési intézmények tanórán kívüli sportfeladatai

5. § (1) Az oktatási és nevelési intézmények testnevelési alapfeladatainak ellátásán túl részt vesznek a Nagyközség sportegyesületének utánpótlás nevelésében.

(2) Az oktatási-nevelési intézmények együttműködnek a Nagyközségi önkormányzati támogatásban részesülő sportegyesülettel a tanórán kívüli sporttevékenység szervezésében.

A sporttevékenység támogatása

6. § (1) Az Önkormányzat közigazgatási területén folyó sporttevékenységet egyrészt az állam által biztosított normatív hozzájárulásból, másrészt saját forrásaiból támogatja.

(2) Az önkormányzat a tárgyév költségvetési koncepciójának elfogadása előtt az önkormányzati támogatást kérelmező sportegyesület tájékoztatása alapján, illetőleg terveinek ismeretében alakítja ki költségvetési sporttámogatási koncepcióját.

(3) Az Önkormányzat a sportcélú támogatások összegéről a tárgyévre vonatkozó költségvetési rendeletében dönt.

(4) Az Önkormányzat a sportcélú támogatásból biztosítja:

a) a tulajdonában lévő sportlétesítmények működéséhez szükséges, állagmegóvásához és indokolt fejlesztéséhez szükséges pénzügyi feltételeket;

b) a sportegyesület és sporttevékenységet végző szervezetek támogatását,

c) az oktatási-nevelési intézményekben folytatott tanórán kívüli sporttevékenység finanszírozását.

- 3 -

(5) A (3) bekezdésben meghatározott sportcélú támogatásban részesülőkre, a támogatás összegére - a kérelmezők terveinek és gazdálkodásának ismeretében a Kulturális és Sport Bizottság tesz javaslatot.

A sporttevékenység irányítása

7. § (1) E rendeletben és külön jogszabályban meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület által átruházott jogkörben - az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában foglaltak alapján – a Kulturális és Sport Bizottság és a polgármester gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények törvényességi felügyeletét és ellenőrzését a jogszabályban meghatározott rend szerint az arra feljogosított szervek végzik.

A sportrendezvényekkel kapcsolatos előírások

8. § (1) Onga nagyközség közigazgatási területén az Stv. előírásai alapján lehet sportrendezvényt szervezni.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítményben, a közterületen és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményt a rendezőnek - az esemény előtt legalább 15 nappal a Polgármesteri Hivatalnak be kell jelenteni.

(3) A sportrendezvény megtartásához a jogszabályban meghatározott engedélyek, valamint a sportlétesítmény kezelőjének hozzájárulása szükséges.

Vegyes rendelkezések

9. § Az Önkormányzat a Nagyközség sportolóinak kimagasló teljesítményét elismerésben részesíti.

10. § A sportcélú önkormányzati támogatásban részesülők kötelesek a Stv. előírásai és az Önkormányzattal kötött megállapodásban foglaltak alapján tevékenykedni és a támogatást a meghatározott célokra fordítani.

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (X. 19.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 20. napjával.