Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (IV. 10.) önkormányzati rendelete

Szentes Város Önkormányzatának fenntartásában működő általános iskolákba történő tanulói felvétellel, átvétellel kapcsolatos sajátos helyzet megállapításáról

Hatályos: 2009. 04. 10- 2022. 07. 12

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdése alapján, valamint a közoktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény (továbbiakban: Kt.) 66. § (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja

1. §


A rendelet célja, hogy Szentes Város Önkormányzata a Kt. 66. § (5) bekezdés alapján meghatározza az önkormányzati fenntartású és intézményfenntartó társulásai fenntartásában működő általános iskoláiban a felvételi, átvételi eljárás során a sajátos helyzet megállapításának szabályait.


A rendelet hatálya

2. §

A rendelet hatálya kiterjed:

Szentes Város Önkormányzata és intézményfenntartó társulásai fenntartásában működő általános iskolákra, az általános iskolákba jelentkező, felvételüket, átvételüket kérő tanköteles tanulókra; valamint azok törvényes képviselőire.


A sajátos helyzet meghatározása

3. §

E rendelet alkalmazásában sajátos helyzetű az a tanuló akinek

a) testvére a felvételi, átvételi kérelemben szereplő általános iskolában tanulói jogviszonnyal rendelkezik,

b) testvére, szülője fogyatékos vagy tartósan beteg,

c) szülője/ törvényes képviselője gyermekét egyedül neveli és munkahelye a felvételi, illetve átvételi kérelemben megjelölt, az önkormányzat által fenntartott általános iskola körzetében van.


Eljárási rendelkezések

4. §

(1) Az általános iskola igazgatója köteles minden körzeten kívüli jelentkezőt tájékoztatni a sajátos helyzetű tanulókkal kapcsolatos szabályokról. A felvételi eljárás során a sajátos helyzet figyelembe vételét a felvételt kérő gyermek szülőjének vagy gondviselőjének kell írásban kérnie. A kérelmet az általános iskola igazgatójánál kell benyújtani az 1. számú melléklet alapján. A kérelemben fel kell tüntetni a sajátos helyzetet megalapozó körülményt, valamint csatolni kell a 3. § b)-c) pontjaiban foglalt esetekben az annak igazolására szolgáló dokumentumokat (orvosi-, munkáltatói igazolás, családi pótlékról másolat). A gyermek felvételéről az iskola igazgatója dönt.


(2) Abban az esetben, ha az általános iskola igazgatója valamennyi sajátos helyzetű tanuló felvételi, átvételi kérelmét helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, azt a tanulót kell előnyben részesíteni, aki több szempontnak felel meg a 3. § alpontjai közül.


Záró rendelkezések

5. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a 2009/10-es tanév általános iskolai felvételi eljárás során kell először alkalmazni.



Dr. Sztantics Csaba sk.                                                                             Szirbik Imre sk.

              jegyző                                                                                                polgármester