Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2009. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2015. 03. 01

Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2009. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2015.03.01.

Geszteréd Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. (a továbbiakban: tv.) 40. § (1) bek. és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: vhr.) szabályaira, a temetőkről, temetkezési szolgáltatásokról, valamint a temető használatának szabályairól az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetésének érvényesítése, valamint a temető és temetkezési kultúra fejlesztése érdekében az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) A rendelet hatálya a Geszteréd község területén lévő, önkormányzati tulajdonban álló, működő és lezárt temetőkre terjed ki:

- működő temető: köztemető: geszterédi 194 hrsz. (1.4311 m2)
(2) Az önkormányzat a tulajdonában álló, (1) bekezdésben felsorolt temető fenntartásáról és üzemeltetéséről ezen rendeletben, illetve a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározott feltételekkel, üzemeltető útján gondoskodik.

2. § (1) A köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről Geszteréd Község Képviselő-testülete gondoskodik.

(2) A temetők fenntartásának és üzemeltetésének felügyeletét Geszteréd község jegyzője látja el.

(3) Az üzemeltetési szerződés módosítása a Képviselő-testület döntésében meghatározottak szerint történhet.

3. § (1) A köztemetőben a temetést felekezethez való tartozás vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül biztosítani kell. Polgári valamint egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(2) A köztemetőben Geszteréden állandó vagy ideiglenes lakással rendelkező, vagy Geszteréd község területén elhunytakat lehet eltemetni.

Indokolt esetben Geszteréd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a rendelkezés alól felmentést adhat.
Temetési helyek, sírjelek

4. § (1) Temetési hely: a temetőben létesített sírhely, sírbolt.

(2) Az elhunytak eltemetése, ill. az elhamvasztottak elhelyezése az alábbi temetési helyekre történhet:

a./ egyes sírhely
b./ gyermek sírhely
c./ kettős sírhely
d./ egyes sírhely, kiemelt („dísz”) parcella
e./ kettős sírhely, kiemelt („dísz”) parcella
f./ urnafülke
g./ kétszemélyes urnasírbolt
(3) Sírhely: a sírgödör mérete egyes sírhely esetén 220 x 110 cm, kettős sírhely esetén 220 x 260 cm, mélysége mindkét esetben 200 cm. Ezt a méretet a beépítés sem haladhatja meg.
Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt a talajban lebomló anyaggal burkolni lehet.
(4) A sírokat egymástól 60 cm távolságra kell elhelyezni. A sorok közötti távolságnak 100 cm-nek kell lennie. A sírhelytáblák között legalább 4 méter széles utat kell hagyni.
(5) A gyermeksírhely 10 éven aluli halott részére 130 cm hosszú és 60 cm széles. E sírokat egymástól 50 cm távolságra kell elhelyezni.
(6) Sírbolt: legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt fenntartásáról a rendelkezésre jogosult gondoskodik. A sírboltba csak annyi felnőtt koporsó helyezhető, ahány férőhelyre építették. A sírboltba további 10 urna helyezhető el.
Sírbolt mélysége általában 200 cm, belső hossza 220-250 cm, szélessége két holttestre számítva 150 cm. A sírbolt alját és oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen ennek megfelelően ki kell képezni. A fedőlapot oly módon kell elkészíteni, hogy a sírbolt légmentesen záródjék. A fülkékkel épült sírbolt minden egyes fülkéje általában 220 cm hosszú, 90 cm magas és 90 cm, széles. A sírbolt fülkét a koporsó elhelyezése után azonnal légmentesen le kell zárni.
(7) Díszsírhely: a temető központi részében, kiemelt helyen található temetkezési hely, amelyben Geszteréd Község Önkormányzata díszpolgárai, valamint az állami- politikai, és művészeti élet neves személyiségei temethetők el. Díszsírhelyen akár koporsós, akár hamvasztásos temetés végezhető.
Díszsírhelyet a Polgármester adományoz a Képviselő-testület részére történő utólagos beszámolási kötelezettség mellett. Az adományozást kérheti hozzátartozó, munkáltató vagy társadalmi szervezet. A díszsírhelyek mérete a (2) bek-ben foglaltak szerint alakul.
A díszsírhelyre történő rátemetést vagy urnaelhelyezést a Polgármester engedélyezi - szintén a Képviselő-testület részére történő utólagos beszámolási kötelezettség mellett -, arra kizárólag az ott nyugvó házastársa, gyermeke esetében van mód. A rátemethető koporsók, illetve urnák számát tekintve a díszsírhely az egyes,- illetve kettős sírhelyre vonatkozó szabályok szerint alakul.
A díszsírhelyek a temető kiürítéséig fennmaradnak, használatuk díjtalan, gondozásukat a temető üzemeltetője végzi.

5. § (1) Síremléket csak előre gyártott elemekből lehet létesíteni. Síremlékek, sírhelyek, fedlapok helyszínen való elkészítése tilos. Síremlékek, sírszegélyek alá betongerenda elhelyezése kötelező.

(2) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek legnagyobb magassága: 1,5 m és nem terjedhet túl a rendelkezési jog jogosultja által megváltott temetési hely területén. E méreten belül sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után (felállítandó síremlék tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének be kell mutatni), külön engedély nélkül létesíthető. Szabálytalan, közízlést sértő vagy oda nem illő felírással ellátott síremléket felállítani tilos. Ülőhely, pad a temető kezelője által kijelölt helyen helyezhető el. A temetkezési helyeket összevonni nem lehet.

(3) Az (2) bekezdésben megadott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését az üzemeltető útján az építéshatóság részére be kell jelenteni. Az építéshatóság a tervezett sírjel magasságát korlátozhatja, ha:

- felállítása emberi életre, testi épségre veszélyes lehet,
- felállítása veszélyeztetné a szomszédos sírok épségét.
(4) A (3) bekezdésben szereplő korlátozásról az építési hatóság 15 napon belül értesíti az üzemeltetőt. Amennyiben az építéshatóság a megadott határidőn belül nem nyilatkozik, azt úgy kell tekinteni, hogy az építéshatóság a tervezett magasság ellen kifogást nem emel.
(5) A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelező, de létesítése esetén a sírdomb magassága legfeljebb 30 cm lehet.
(6) A sírbolt építése iránt benyújtandó építési engedélyt az építtető köteles az üzemeltetőnek előzetes véleményezésre bemutatni. Egyes és kettős sírhelyen sírboltot kiépíteni nem lehet.
(7) Leromlott állapotú, düledező síremlékek, sírboltok és fejfák helyreállítására a temető üzemeltetője a létesítőt (örökösét) felhívhatja, illetőleg élet-, baleset- és vagyonbiztonság veszélyeztetése esetén köteles felhívni és a közvetlen veszélyhelyzetet megszüntetni. Amennyiben a síremlék-sírbolt állítója ismeretlen, úgy a felhívást - a sírhely, síremlék, sírbolt megjelölésével - a temető kapuján (hirdetőtábláján) 90 napra ki kell függeszteni. A helyreállításról - saját költségén - a létesítő (örököse) köteles gondoskodni. Ha a felhívásra a síremléket, sírboltot nem állítják helyre, az elsőfokú építésügyi szakigazgatási szerv a temető üzemeltetőjének kérelmére a síremlék, sírbolt eltávolítását elrendelheti, illetőleg a sírboltba a további temetkezést megtilthatja. Sírbolt eltávolítása helyett a temető üzemeltetője azt helyreállíttathatja és értékesítheti. A kiürítésre ilyen esetben ugyancsak az alábbi (8)-(9) bek.-ben foglaltakat kell alkalmazni
(8) Sírbolt megszüntetése esetén a sírboltot - sírnyitási engedéllyel - ki kell üríteni, a holttestmaradványokat - ha a hozzátartozó a más helyre történő átszállításról és a temettetésről nem gondoskodna - közös sírhelyen kell elhelyezni, feltéve, hogy a 25 éves porladási idő már eltelt.
(9) Ha az előbbiek esetén a 25 éves porladási idő még nem telt el, a temető üzemeltetője köteles sírba való áttemettetésről gondoskodni.
(10) A temető üzemeltetője a bontással, illetve más sírba való áttemetéssel kapcsolatos költségeit azzal szemben érvényesítheti, aki a helyreállításról egyébként köteles lenne gondoskodni.

6. § (1) Valamennyi temetési mód számára külön parcellát kell kijelölni.

(2) A temetőt sírhelytáblákra, a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sírokat a temetőrendezési és sírhely-gazdálkodási tervnek megfelelően kell jelölni. A sorokat és a sírokat számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell.

(3) A 10 éven aluli halottak részére külön sírhelytáblákat kell kijelölni. Ki kell jelölni olyan kisebb sírhelytáblát is, ahová a halva születetteket, elvetélt magzatokat és a csonkolt testrészeket temetik el. A magzatok fölé jelzőfát kell tűzni, keltezés és sorszám megjelöléssel.

(4) Az elhaltakat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga, a temetés idejének sorrendje szerint következő sírokba kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket. Amennyiben egy napon több temetés történik, minden második sírhelyre kell temetni és az üresen hagyott sírhelyeket folyamatosan visszatemetni.

(5) Lezárt sírhelytáblába temetni nem szabad. Amennyiben itt előre megváltott, de be nem temetett sírhely van, abba sem lehet temetni. Ebben az esetben a rendelkezésre jogosulttal történő előzetes megegyezés alapján új sírhelyet kell kijelölni, amin a rendelkezési jog még annyi ideig áll fenn, amíg a korábbi sírhelyen még fennállt volna. Ha az új sírhelyre a jogosult nem tart igényt, úgy az eredeti megváltási díj időarányos része visszajár.

Rendelkezési jog, temetési helyek használati ideje megváltási díjak

7. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta. A rendelkezési jogot másra átruházni nem lehet.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a./ Az egyes és kettős sírhely, gyermeksírhely használati ideje 25 év, ill. az utolsó koporsós rátemetés napjával kezdődően újabb 25 évre meg kell váltani, amibe az eredeti megváltási időből hátralévő részt be kell számítani.
b./ Sírbolt használati ideje 60 év, kivéve ha a temető felszámolásra kerül. A sírbolt további használatára az elsőfokú építésügyi feladatot ellátó szakigazgatási szerv adhat engedélyt.
c./ Az 1990 után létesített, illetve a későbbiekben létesítendő díszsírhelyeket a hozzátartozóknak 50 év eltelte után meg kell váltani.
d./ az urnafülke használati ideje 10 év
e./ az urnasírbolt használati ideje 20 év.
A díszsírhelyek után fizetendő megváltási díj a melléklet alapján kerül megállapításra.
(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért, illetve újraváltásáért e rendelet mellékletében foglalt összegű díjat kell megfizetni. A megváltási díj a temető tulajdonosát illeti meg, aki ezen bevételből finanszírozza az üzemeltetéssel és fenntartással kapcsolatban felmerült költségeit.
(4) Amennyiben az elhunyt személy halálának időpontjában geszterédi lakóhellyel (3. § (2) bek.) nem rendelkezett, akkor a mellékletben megállapított díjat köteles megfizetni a temettető.
(5) Az üzemeltető a temetési helyet a rendelkezésre jogosult kérésére köteles visszaváltani úgy, hogy az eredeti megváltáskor fizetett díjat a visszaváltást követő 30 napon belül, 10 % kezelési költség, valamint az eltelt időre eső arányos összeg levonása után visszatéríti, amennyiben:
- a jogosult a temetési helyet megváltotta, de azt be nem temették,
- a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni (lejárat előtt kiüríti), azonban csak abban az esetben, ha a sírhely még értékesíthető.
A megváltási díj nem jár vissza, ha a jogosult a temetési helyet lejárat előtt kiüríti, de az újra nem értékesíthető.
(6) Ha a használati idő lejárta után a jogosult a temetési helyet nem kívánja újraváltani, az visszakerül a temető üzemeltetőjének rendelkezésébe és az üzemeltető intézkedésétől függően felszámolásra kerülhet, újra értékesíthető.
(7) A temetkezési hely előre is megváltható, a mellékletben meghatározott díj ellenében. Az előre megváltott temetkezési helyet a jogosultnak folyamatosan tisztán kell tartani és úgy kell kialakítani, mintha betemetett sír lenne, legalább fejfával kell jelölni és felhantolni.
(8) Temetési helyet jogi személy is megválthat akkor, ha a megváltandó sírhelyben olyan természetes személy holttestét vagy hamvait kívánja elhelyezni, akit a jogi személy saját halottjának tekint vagy a jogi személlyel munkaviszonyban vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyban állt.

8. § (1) Temető fenntartási hozzájárulást kell fizetnie:

a./ a temetkezési szolgáltatókon kívül a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző sírgondozónak, sírkövesnek, sírkő-tisztítónak, fotósnak, videósnak, illetve bármilyen, vállalkozási jelleggel munkát végzőnek.
A temető fenntartási hozzájárulásként fizetendő díj magában foglalja:
- a kegyeleti felszerelések használatának díját,
- a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználat díját,
- a behajtás (parkolás) díját 1 temetéshez kapcsolódóan legfeljebb 2 alkalommal, minden további behajtásért külön, a mellékletben meghatározott díjat kell fizetni.
Díjat kell fizetni:
- a temetőbe történő behajtásért (parkolás), (melléklet szerint)
- a vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elhelyezéséért, amennyiben annak elszállításáról nem a vállalkozó gondoskodik, (melléklet szerint)
- temetőben végzendő munkákhoz az elektromos áramot a ténylegesen mért fogyasztás alapján kell megállapítani.
Díjtalan:
- a sírgondozás céljára történő vízhasználat,
- a sírgondozás során keletkező hulladék, koszorú- és virágmaradvány az erre kijelölt helyen történő lerakása,
- az illemhely használata mind a temetőlátogatók, mind a vállalkozási tevékenységet folytatók által,
- a temetőben kiépített úthálózat gépjárművel történő használata.
(2) A hozzájárulás összegét, illetve a létesítmények (ravatalozók, hűtők) temetkezési vállalkozók részéről történő igénybevételének díját a rendelet melléklete tartalmazza.
(3) A vállalkozásszerűen munkát végzők a temető hivatalos nyitvatartási ideje alatt, a jogszabályi feltételek betartása mellett végezhetnek munkát.
Ezen vállalkozók a tevékenységüket ismertető reklám-, vagy hirdetőtáblát csak az üzemeltető előzetes írásbeli engedélyével, a tulajdonos egyidejű értesítése mellett helyezhetnek el.
(4) A temetőben végzendő bármely üzletszerű tevékenységet - kivéve a sírok gondozását és növénnyel való beültetését - a vállalkozó a temető üzemeltetőjének előzetes írásbeli engedélyével, a tulajdonos egyidejű értesítése mellett végezhet úgy, hogy más kegyeleti tevékenységét (a szertartások rendjét, a látogatók kegyeleti érzéseit) ne zavarja, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak. Amennyiben a vállalkozásszerűen munkát végző a jogszabályi feltételeknek nem felel meg, tevékenységének további végzésétől a tulajdonos eltilthatja.
(5) A sírok növénnyel díszítését, ápolását a hozzátartozók végzik, de megbízás alapján és térítés ellenében az üzemeltető, illetőleg más szervezet is végezheti.
(6) A temetőbe sírkőterméket beszállítani, azokat a sírokon elhelyezni, illetve sírkőtermékekkel kapcsolatos szolgáltatási munkát (pl tisztítás) végezni kizárólag az e tevékenység ellátására jogosultak végezhetnek. A szolgáltatási jelleggel, sírkővel kapcsolatos munkát végző vállalkozók a mellékletben meghatározott díj ellenében behajthatnak gépjárművel.
(7) A végzett munkákról a temető üzemeltetőjének nyilvántartást kell vezetnie, amelynek tartalmaznia kell a vállalkozó nevét, telephelyét, a végzett munkát, a sír pontos helyét és a díjfizetés tényét.

9. § (1) A ravatalozóba vagy temetőbe kiszállított halottról vagy halvaszületett gyermekről kiállított halott-vizsgálati, vagy halvaszületési bizonyítványt a temető üzemeltetőjének be kell mutatni.

(2) A halottat a betűsoros névmutatóba be kell jegyezni és gondoskodni kell a ravatalozóban történő elhelyezésről és őriztetésről.

(3) Az elhaltakat a szállításnál, ravatalozásnál, eltemetésnél a legnagyobb gonddal, kímélettel, a kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell kezelni.

(4) Ha a temető üzemeltetője a halott kiszállításával kapcsolatban valamilyen rendellenességet tapasztal, köteles azonnal intézkedni és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (a továbbiakban: ÁNTSZ) haladéktalanul értesíteni.

10. § (1) A temető üzemeltetője minden temetőben nyilvántartó könyvet és sírboltkönyvet tartozik vezetni, továbbá a közönség számára hozzáférhető helyen panaszkönyvet tartani. A panaszkönyvbe bejegyzett panaszokat az üzemeltető köteles legfeljebb 15 napon belül kivizsgálni annak eredményéről a panasztevőt tájékoztatni és a panasz okát megszüntetni.

(2) A nyilvántartó könyvben minden temetést (urnaelhelyezést, hamvak szétszórását) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni:

folyószám, a temetés - az urnaelhelyezés - éve, hónapja, napja, az elhalt születési és családi neve, születési helye, ideje, legutolsó állandó lakóhelye, az elhalálozás pontos dátuma, a halál oka, a sírhelytábla, sírhelysor és sírhely (urnafülke stb) száma, valamint az eltemettető neve, lakcíme, illetve a síremlékre (sírkőre) vonatkozó bejegyzések.
A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyek pontos megjelölését tartalmazza.
(3) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről, amely tartalmazza az anyja nevét, az elhantolás időpontját és a fölé tűzött jelfa sorszámát.
(4) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál, melyet a (2) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni (betűsoros névmutatót is) a sírbolt számának feltüntetésével.
(5) A sírboltkönyvbe kell vezetni a sírbolt birtokosának a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is. Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a sírbolt tulajdonosának (létesítőjének) sírboltkönyvbe jegyzett rendelkezései az irányadók. Ha a tulajdonos (létesítő) nem rendelkezett, akkor a sírboltba házastársa, egyenes ági rokonai, valamint azok házastársai temetkezhetnek. Más hozzátartozók csak akkor temethetők be, ha a kérelmező az előbbiekben felsorolt jogosultak közös írásbeli hozzájárulását bemutatja, vagy írásban nyilatkozik arról, hogy az elhaltnál közelebbi betemetésre jogosult hozzátartozója nincs.
(6) A holttest-maradványok közös sírba helyezése esetén a (2) és (5) bekezdésben foglaltak szerint vezetett nyilvántartókönyvbe a közös sírban történő behelyezést, időpontját a közös sír megjelölésével kell bejegyezni.
Az üzemeltetés, a temetés feltételei

11. § (1) A temető üzemeltetését a tulajdonossal kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján az üzemeltető látja el, beleértve a közművek üzemeltetését és a temetői létesítmények gondozását, karbantartását és minden egyéb, a tv-ben foglalt feladatot.

A temető belső rendeltetésszerű használatához a temető tulajdonosának biztosítania kell:
- a bejárattól a ravatalozóhoz vezető utat és a sírok megközelítéséhez szükséges útvonalakat,
- a felravatalozáshoz alkalmas ravatalozót,
- a vízvételi lehetőséget,
- a közüzemi szennyvízelvezetést vagy a vízügyi és egészségügyi hatóságok előírásainak megfelelő szikkasztást ülepítést stb.)
- szilárd hulladék elhelyezésére kijelölt helyet
- a kegyeleti jellegnek megfelelő parkosítást,
- a jogszabályi előírásoknak, illetve szükség szerint a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló kamrát és hűtést, kelléktárat, világítást
- temető közvilágítását.
A temető üzemeltetőjének feladatai:
meghatározza a temetkezési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét,
biztosítja az eltemetés ( urnaelhelyezés feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásásáról (sírásás) való gondoskodást,
megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt,
gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről,
tájékoztatja a temetőlátogatókat,
kijelöli a temetési helyeket,
gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról,
összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását, gondoskodik az ügyfélfogadásról.
(2) A temetőn belől a tv 40. § (1) bekezdésében foglaltakkal kapcsolatos feladatok ellátása kizárólag az üzemeltető szakszemélyzetének igénybevételével lehetséges:
- az elhunyt hűtése,
- a temetőben erre a célra rendszeresített járművökön történő szállítása,
- a hamvaknak erre a célra szolgáló berendezéssel történő szórása,
- sírhelynyitás,
- visszahantolás.
Az ezekkel kapcsolatos díjakat a melléklet tartalmazza.
(3) A ravatalozó tisztán- és rendben tartása a temető üzemeltetőjének kötelezettsége.
(4) Az elhaltak szállításánál, ravatalozásánál és az eltemetésnél a legnagyobb gonddal, kímélettel és a kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell eljárni.

12. § (1) A koporsós temetésre szolgáló temetési helyre sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével, alapméretenként egymás fölé helyezve – további legfeljebb egy elhalt, vagy az ÁNTSZ által esetenként engedélyezett számú, 25 évnél idősebb holttestmaradványt tartalmazó koporsó temethető rá. A temetési helyre alapméretenként további 6 darab urna helyezhető el.

Rátemetés a sírnyitási rendelkezések betartása mellett lehet végezni.
(2) Az elhalt földbe temetéséhez megfelelő, jól zárható, résmentes koporsóról annak kell gondoskodnia, aki a halottat eltemetteti.
(3) Sírboltba halottat csak kettős koporsóban szabad elhelyezni és az egyiket légmentesen kell lezárni.
(4) A felravatalozott koporsót a búcsúztatási szertartás megkezdéséig, a temettető igénye esetén nyitva lehet tartani.
Ha azonban a holttest előrehaladott oszlási állapotban van, vagy más orvosi, illetve egészségügyi szabály ezt külön indokolja, az ÁNTSZ rendelkezése alapján - a körülményeknek a hozzátartozókkal való közlése mellett - a koporsót lezárt állapotban kell tartani. A koporsót a temetés előtt véglegesen le kell zárni.
(5) A temetkezésre használt helyek magánszemélyek között csere, adásvétel, öröklés tárgyai nem lehetnek.
(6) A sírok fölé emelt síremlékek, fejfák, továbbá a sírboltok karbantartásáról, helyreállításáról saját költségén annak létesítője, illetve örököse köteles gondoskodni.
(7) A temetőben a sírhelytáblák megközelítésére szolgáló utak karbantartásáról a temető üzemeltetőjének kell gondoskodnia, lezárt temető esetén is. Szükség esetén, ha a többi sír megközelítését akadályozza, ezt a temető üzemeltetője is elvégeztetheti, azonban előtte a hozzátartozók értesítését meg kell kísérelnie és az elvégzett munkáért azzal arányban álló, egyedileg meghatározott díjat kérhet.
(8) A lezárt temetőkből, sírhelytáblákból a holttestmaradványokat a használatban lévő temetőbe, sírhelytáblába át lehet helyezni.
A temető rendje

13. § (1) A temető üzemeltetőjének a temetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok, illetve sírhelyek teltek be vagy vannak más célra fenntartva, illetőleg mely területek szabadok. A térképen fel kell tüntetni az árhatóság által megállapított mindenkori sírhelydíjakat is.

(2) A temető részletes térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokat legalább félévenként a térképen az üzemeltetőnek át kell vezetni.

(3) A temető bejáratánál a látogatók tájékoztatására az alábbiakat kell kifüggeszteni:

- a temető fenntartójának és üzemeltetőjének megnevezését, pontos címét munkanaponként félfogadásának időpontját, esetleges ügyeletének pontos meghatározását (helye, időtartam, stb),
- a temetőőr nevét, címét, tartózkodási helyét és időpontjait,
- a temető nyitvatartási idejét és belső rendjének szabályait.
(4) Mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, illetve az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozott személyek, valamint akiknek a sír megközelítése aránytalan nehézséget okozna, a temető üzemeltetője kivételesen engedélyt adhat a behajtási (parkolási) díj megfizetése alól, így ebben az esetben az úthasználat díjtalan, azonban a kedvezményben részesített úgy köteles a gépjárművel várakozni, hogy a többi sírhely megközelítését és a temetést ne akadályozza.
(5) A működő temető nyitvatartási ideje: március 1-től szeptember 30-ig, 7.00 órától 19.00 óráig; október 1-től február 28-ig 8.00 órától 18.00 óráig.
A halottak napját megelőző 5 nappal és azt követő 5 nappal rendkívüli hosszabbított nyitva tartás.
(6) A fentieken túl a kegyeleti jog gyakorlásának elősegítése érdekében az üzemeltetőnek tájékoztatást kell adnia a látogatóknak a temető működésével kapcsolatosan, valamint minden egyedi és közérdekű ügyben.
(7) A temetők környezetvédelme és köztisztaságának megőrzése valamennyi temetőlátogató kötelezettsége, ezért úgy a szerves (növényi), mint a szervetlen hulladékokat a kijelölt hulladéklerakó-helyeken kell elhelyezni és mindennemű szennyezéstől tartózkodni.
A fentiek betartásának ellenőrzése és a hulladékok rendszeres elszállításáról történő gondoskodás az üzemeltető feladata.
(8) A temető területén csak sírok, síremlékek, sírboltok, urnafülkék díszítésére szolgáló, kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak helyezhetők el (virág, dísznövény, váza, mécses). Egyéb, engedély nélkül elhelyezett, a temető rendjét zavaró tárgyakat a temető üzemeltetője eltávolíthatja, illetve eltávolítására az érintett felhívható.
(9) Csak a sírhelyek, síremlékek fej felőli részén helyezhető el olyan növény, amely 1 méternél magasabbra nő, de a sírok közötti közlekedést ill. más kegyeleti tevékenységét nem zavarhatja. Ennek ellenőrzése a temető üzemeltetőjének, karbantartása a hozzátartozók feladata.
A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt- az üzemeltető részére be kell jelenteni.
(10) A temető rendje és tisztasága érdekében exhumálások, síráthelyezések vagy más okok következtében feleslegessé vált sírkőmaradványokat sír létesítője (örököse) az áthelyezés, stb. időpontját követő 4 héten belül a temető területéről elszállítani tartozik. Ellenkező esetben az üzemeltető jogosult a sír létesítőjének (örökösének) költségére elszállítani.

14. § A temetőben tilos:

- szeszesital fogyasztása,
- 12 éven aluli gyermekek felnőtt kísérő nélküli tartózkodása,
- gépjárművel, motorkerékpáron vagy kerékpáron közlekedni, kivéve 13. § (4) bek.,
- a temető létesítményeit, a sírokat, az azokon lévő síremlékeket, a növényzetet, táblákat, bármely más tárgyat beszennyezni, rongálni, virágot, ágat letépni, fát, bokrot kivágni, sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (pl: virágot, növényt, sírkőterméket) illetéktelenül elvenni vagy eltávolítani, a temetőből jogosulatlanul kivinni,
- állatot bevinni tilos, kivéve a vakvezető és a temető őrzését szolgáló kutyákat,
- az üzemeltető előzetes hozzájárulása alapján építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, bontási anyagot elszállítani,
- hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt helyen kívül egyéb helyen lerakni, elégetni,
- hangoskodással, zajkeltéssel, hiányos öltözékben való megjelenéssel, bármilyen magatartással a szertartások rendjét zavarni, temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,
- a sírokat és a temető létesítményeit, berendezéseit megrongálni.

15. § (1) Temető, temetőrész , sírtábla illetve sorok lezárását, a kiürítés, illetve áthelyezés feltételeit, időpontját, esetleges kártalanítást tartalmazó hirdetményt a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, a temetőkapun, ravatalozón és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni, megjelölve, hogy ki, hol ad részletes felvilágosítást.

A kiürítést előzetesen 3 alkalommal, legalább egy országos és egy területi napilapban, továbbá helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt legalább 6 hónappal, a továbbiakban pedig kéthavonként történjék.
(2) A temető, temetőrész kiürítéséhez a 100 évnél régebbi, vagy képzőművészeti alkotást is magába foglaló síremlék lebontásához a műemléki hatóság hozzájárulása is szükséges.
(3) A temetők rendezése során sírásás, exhumálás, áthelyezés, parcellabontás, stb. alkalmával talált értékekről (ékszer, pénz, nemesfémből készült protézis, stb.) a temető üzemeltetőjét azonnal értesíteni kell és a talált értékekről, a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni és a talált érték biztonságos megőrzéséről azonnal gondoskodni kell.
(4) A temető üzemeltetője köteles haladéktalanul intézkedni a talált érték tulajdonosának (örökösének) felkutatásáról, ennek eredménytelensége esetén az értékeket a Magyar Nemzeti Bank részére átadni.

16. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

(1) Értelemszerűen a temető területén végezhető kegyeleti szolgáltatás:

ravatalozás, sírnyitás, sírhelyek ki - és visszahantolása, sírba helyezés, exhumálás és újratemetés.
(2) megváltási díj: a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy által fizetendő díj, amelyet a jogosult a temetési hely megváltásakor illetve újraváltásakor egy összegben fizet a temető üzemeltetőjének és amely a köztemető fenntartási feladatok ellátására kötelezett szervet illeti.
(3) rendelkezési jog: a temetési hely használatára vonatkozó jogosultság, a temetési hely megváltási díja ellenében a jogosult meghatározhatja a temetési helyre temethető személyek körét (rátemetés esetében is), sírjel állítását és gondozását, valamint az ezen rendeletben meghatározott kötelezettségek teljesítését. Rendelkezési jog a vonatkozó jogszabályi előírások által meghatározott körben ruházható át, illetve szállhat át más személyre.
(4) temető fenntartási hozzájárulás:
a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző vállalkozó és/vagy vállalkozó szervezet köteles fizetni a temető tulajdonosának (az üzemeltetőn keresztül), tekintettel arra, hogy a tulajdonos a vállalkozó tevékenységének végzését a temető területén biztosítja.

17. § (1) Aki a jelen rendeletben, különösen a 13. §-ban foglaltakat megsérti, amennyiben magasabb szintű jogszabályban foglalt tényállást nem valósít meg, szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) A szabálysértés elkövetőjével szemben a Polgármesteri Hivatal erre felhatalmazott ügyintézője, illetve a jegyző helyszíni bírságot szabhat ki.

18. § E rendelet kihirdetése napján hatályba.

Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Geszteréd Község Képviselő-testületének 7/2000. (XI. 23), valamint az azt módosító 3/2001. (IV. 5.) és 1/2005 (I.26), 11/2009 (XI.25.) rendeletei.

1. melléklet

Temetési hely megváltása

Díj

Egyes sírhely

2.606 Ft + 27 % Áfa, azaz 3.310 Ft

Kettős sírhely

5.216 Ft + 27 % Áfa, azaz 6.625 Ft

Urnasírhely

2.606 Ft + 27 % Áfa, azaz 3.310 Ft

Urnasírbolt

2.606 Ft + 27 % Áfa, azaz 3.310 Ft

Urnafülke

2.606 Ft + 27 % Áfa, azaz 3.310 Ft

A sírhelyek újraváltási díja megegyezik a megváltási díjjal.

Üzemeltető által biztosított szolgáltatások

Ravatalozó használati díj

10.000 Ft + 27 % Áfa, azaz 12.700 Ft

Hűtés ravatalozóban

2.200 Ft + 27 % Áfa, azaz 2.795 Ft / nap

Temetőn belüli szállítás

4.000 Ft + 27 % Áfa, azaz 5.080 Ft

Sírásás, sírhely nyitása

10.000 Ft + 27 % Áfa, azaz 12.700 Ft

Visszahantolás, sírhely zárása

6.000 Ft + 27 % Áfa, azaz 7.620 Ft

Vállalkozók által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás

Új sírkő állítása esetén

3.480 Ft + 27 % Áfa, azaz 4.420 Ft

Sírkő felújítása, tisztítása esetén

1.744 Ft + 27 % Áfa, azaz 2.215 Ft

Sírbolt, kripta építése esetén

6.079 Ft + 27 % Áfa, azaz 7.720 Ft