Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2010. 01. 01- 2013. 10. 31

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2010.01.01.

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. § (1) bekezdés a) pontja, a 16. § (1) bekezdése és a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 60. §-ában kapott felhatalmazás alapján; figyelemmel a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 39. §-ra, a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999.(XII.16.) Korm. rendeletre, illetve a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény rendelkezéseire a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete Ráckeve város újhegyi külterületi lakosai esélyegyenlőségének növelése érdekében, a személyes gondoskodást nyújtó egyes alapellátások és a bevezetett egyéb szolgáltatások biztosítására tanyagondnoki szolgálatot létesít. A tanyagondnoki szolgáltatás a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat intézmény keretében, annak önálló szervezeti egységeként működik.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás célja Újhegy külterületi városrész intézmény hiányból eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, egyes alapellátásokhoz való hozzájutás biztosítása.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatás a (2) bekezdésében foglaltakon túl biztosítja a szorosabb közösségi élet feltételeinek megteremtését, a tanyán élők jobb életminőségét.

(4) A rendelet hatálya kiterjed Ráckeve Újhegy városrészének területén:

a) lakóhellyel, vagy

b) tartózkodási hellyel rendelkező polgárokra.

2. § (1) Tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó alapellátási feladatok különösen:

a) az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a napi egyszeri meleg étel biztosításában történő segítség nyújtása, akik azt önmaguk, illetve önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani;

b) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása (pl.: szállítás, gyógyszerkiváltás);

c) a házi segítségnyújtás biztosítása

d) családsegítés biztosítása

e) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása (óvodába, iskolába, egyéb programokra, mint pl. úszás, nyelvoktatás, felzárkóztatás, kirándulás, rendezvények);

f) munkanélküliek munkahelyteremtésének továbbképzésének segítése, szállítás biztosításával;

g) fogyatékos emberek elszigeteltségének csökkentése a szállítás lehetőségével;

h) információ közvetítése az önkormányzat és a lakosság között a helyi szociális szükségletek és szolgáltatások elérése érdekében;

i) ellátottak szociális igényének továbbítása a Polgármesteri Hivatal felé;

j) rendszeres személyes segítségnyújtás a rászorulók problémáinak meghallgatásával és megbeszélésével.

(2) Tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó kiegészítő feladatok különösen:

a) közművelődési, szabadidős és sporttevékenységek szervezése, segítése (színház, kirándulás, helyi rendezvények, könyvtári kölcsönzés stb.),

b) Ráckeve város Újhegy városrészében hiányzó szolgáltatáshoz való hozzájutás segítése, (bevásárló utak szervezése, háztartási gépek javításának intézése, táp-terménybeszerzés, különféle ügyintézés stb.),

c) hivatalos ügyek intézésének segítése.

3. § A tanyagondnokot a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat vezetője nevezi ki, menti fel, gyakorolja felette a munkáltatói jogokat, határozza meg munkabeosztását. A tanyagondnok munkájáról az intézmény vezetője az intézményi beszámoló keretében tájékoztatja a képviselő-testületet.

4. § A tanyagondnok feladatai ellátása során az intézmény számára biztosított gépjárművet használja.

5. § (1) A rendeletben szabályozott tanyagondnoki szolgálat alapellátási feladataihoz kacsolódó szolgáltatások – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – térítésmentesek.

(2) Az étkeztetés és házi segítségnyújtás térítési díj fizetésére vonatkozóan a helyi szociális rendelet szabályait kell alkalmazni.

(3) Az egyéb, nem szociális jellegű alapellátási feladatokhoz tartozó szolgáltatásokhoz kapcsolódó szállításért költségtérítést kell fizetni, melynek mértékét – a gépkocsi üzemanyagköltsége, a megtett távolság és a szolgáltatáshoz szükséges idő függvényében – az intézményvezető állapítja meg.

Záró rendelkezések

6. § E rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépés napjától kell alkalmazni.