Nagyhalász Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2009. (IX. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2012. 08. 15
A temetőkről és a temetkezési tevékenységről
Részletes indokolás
Az 1–28. §-hoz és az 1–3. melléklethez
A nagyhalász köztemető üzemeltetésével a képviselő-testület a Takács-Plusz Ker. Kft-t bízta meg. A temető rendeletben meghatározott sírhelymegváltási díjak az önkormányzatot, a temetkezési szolgáltatók által megfizetett díjak pedig a vállalkozót illetik. A sírhelymegváltási díjat a temetőgondnok által adott csekken lehet megfizetni. A befizetések megtörténtét azonban senki sem ellenőrzi. A polgármesteri hivatalban a befizetésekről a könyvelésen kívül nyilvántartást nem vezetnek. A csekk feladóvényének másolata csupán a befizető nevét és a befizetett összeget tartalmazza, miközben a megváltott sírhely számát nem. 2011-ben 344.800 Ft bevétele volt az önkormányzatnak a sírhelymegváltásból.
A temetőgondnokkal és a közszolgáltatóval megállapodtunk a sírhelymegváltási díj beszedésének módjában. A temettetők mostantól kizárólag a polgármesteri hivatal pénztárában fizethetik be a sírhelymegváltási díját. A díj megfizetése előtt a temetőgondnoktól kötelesek hozni a megváltandó sírhely számát. A temetés a polgármesteri hivatal által kiállított igazolás temetőgondnok részére történő bemutatása után végezhető.
A polgármesteri hivatal pénzügyi irodája a könyvelés adatai alapján el több évre visszamenőleg el fogja készíteni a sírhelymegváltás nyilvántartását.
A temetőgondnok által vezetett „nyilvántartás” szerint több mint 400 sírhely esetében nem történt meg az újraváltás, ezért a honlapon és a helyi újságban szeretnénk felhívni az érintettek figyelmét.
A temető rendelet módosításával a rendkívül alacsonynak mondható sírhely használati díjakat fel kívánjuk emelni egyes sírhelyek esetében 5.000 Ft-ra, kettes sírhelyek esetében 10.000 Ft-ra.
A szabálysértési törvény rendelkezései alapján az önkormányzati rendeletekben megállapított szabálysértési tényállást hatályon kívül kell helyezni. A törvényi előírásoknak megfelelően a helyi rendelet 26. §-ban megállapított szabálysértési rendelkezéseket hatályon kívül helyezzük.