Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2009. (IX.9.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról

Hatályos: 2009. 09. 09- 2015. 03. 30

Balmazújváros Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 29. §-ban kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


A gyermekjóléti alapellátások célja


1. §


(1) Az alapellátásnak hozzá kell járulnia a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a családban történő nevelkedésének elősegítéséhez, a veszélyeztetettség megelőzéséhez és a kialakult veszélyeztetettség megszüntetéséhez, valamint a gyermek családjából történő kiemelésének a megelőzéséhez.


(2) Az alapellátás keretében nyújtott személyes gondoskodást – lehetőség szerint – a jogosult lakóhelyéhez, tartózkodási helyéhez legközelebb eső ellátást nyújtó személynél vagy intézményben kell biztosítani.


A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Balmazújváros város közigazgatási területén állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, továbbá a Gyvt. 4. § (1) és (2) bekezdéseiben meghatározott személyekre.


Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások formái


3. §


Az önkormányzat az alábbi személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:


(1)[1] Gyermekjóléti szolgáltatás, mely – társulási megállapodás alapján – a Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása keretében létrehozott Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató Központ 4060 Balmazújváros, Veres P. u. 8. szám alatti területi irodában biztosított.


(2)[2] Nappali ellátások, melyek az alábbiak szerint az önkormányzat fenntartásában, valamint társulási megállapodás alapján, a Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő intézményekben biztosított.


a) bölcsődei ellátás 0-3 (4) éves korig, az önkormányzat által fenntartott Egyesített Óvoda és Bölcsőde önálló szakmai egységeként működő bölcsődében Balmazújváros, Dózsa Gy. u. 9. szám alatt vehető igénybe.

- a bölcsőde időszakos gyermekfelügyeletet is biztosít.


b)[3] óvodai ellátás 3-6 (7) éves korig, az önkormányzat fenntartásában működő Egyesített Óvoda és Bölcsőde feladatellátási helyein:

- Balmazújváros, Bimbó köz 2.

- Balmazújváros, Kossuth u. 19.

- Balmazújváros, Liszt Ferenc u. 72.

- Balmazújváros, Vörösmarty u. 1/a.

- Balmazújváros, Bólyai u. 59.

- Balmazújváros, Hortobágyi u. 18.


c)[4]


d) Iskolai étkeztetésben részesülhet az a tanuló is, aki a napközit nem veszi igénybe. Az étkeztetések közül az ebéd külön is igényelhető.


    (3) A gyermekek átmeneti gondozását a működtető által kijelölt helyettes szülő biztosítja.


      Az ellátás igénybevételének módja


      4. §


      (1) A személyes gondoskodás iránti kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő az intézményvezető részére nyújthatja be az ellátásra való jogosultság elbírálásához szükséges mellékletekkel együtt.


      (2) Ha a gyermek védelme az ellátás önkéntes igénybevételével nem biztosított, szükség esetén a jegyző a védelembe vételt elrendelő határozatával kimondhatja az ellátás kötelező igénybevételét.


      (3) Az ellátás biztosításáról, továbbá az intézményi jogviszony megszüntetéséről az intézményvezető intézkedik. Az intézményvezető köteles külön eljárás nélkül soron kívüli ellátást biztosítani annak a gyermeknek, akinek


      a) ellátását a jegyző kötelezően elrendelte, továbbá annak,


      b) akinek a késedelem életét, testi épségét, egészséges fizikai és lelki fejlődését veszélyeztetné.


      Az ellátás igénybevételére jogosultak köre


      5. §


      (1) A gyermekek napközbeni ellátását olyan gyermekek számára kell biztosítani,


      a) akinek szülei nevelői, gondozói munkavégzésük, munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük, vagy egyéb ok miatt az ellátásukról nem tudnak gondoskodni,


      b) akinek a testi, illetve szellemi fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szükség,


      c) akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban három vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozási díjban, vagy ápolási díjban részesül,


      d) akinek szülője, gondozója szociális helyzete miatt az ellátásról nem tud gondoskodni.


      (2) A gyermekek átmeneti gondozását olyan gyermek számára kell biztosítani, akinek szülője

      a) egészségügyi körülménye,

      b) életvezetési problémája,

      c) indokolt távolléte vagy más akadályoztatása

      miatt gyermeke nevelését a családban nem tudja biztosítani.


      Az ellátás megszűnésének esetei és módjai


      6. §


      (1) A gyermekek napközbeni ellátása megszűnik:


      a) a gyermek törvényes képviselőjének az ellátás megszüntetésére vonatkozó bejelentését követő hónap 1. napjától, kivéve ha az ellátás kötelező igénybevételen alapult,


      b) a nevelési év végén, ha a gyermek az adott intézményi ellátásra meghatározott korhatárt elérte és korának megfelelő, másik napközbeni ellátást biztosító intézménybe felvételt nyert,


      c) a gyermek 18. életévének betöltését követően a nevelési év végén,


      d) a gyermek ideiglenes hatályú elhelyezése, átmeneti vagy tartós nevelésbe vétele esetén a gondozási hely jogerős meghatározásával,


      e) a gyermek halálával.


      (2) Az ellátást az intézményvezető:


      a) megszünteti, amennyiben az elhelyezés jogszabályban foglalt feltételei már nem állnak fenn,


      b) a gyermek áthelyezésével egyidejűleg megszünteti, ha ellátása más intézményben biztosítható.


      (3) A helyettes szülői gondozás az alapjául szolgáló ok megszűnéséig, de legfeljebb hat hónapig tart.


      A térítési díjra vonatkozó rendelkezések


      7. §


      (1) A gyermekek napközbeni ellátása (gyermekétkeztetés) intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.


      (2) Balmazújváros Város Önkormányzata a gyermekintézményekben az élelmezés nyersanyagköltségét és az intézményi térítési díjat külön rendelettel állapítja meg.


      (3)[5] A bölcsődei gondozásért, az időszakos gyermekfelügyeletért, valamint a helyettes szülőnél elhelyezett gyermek után fizetendő intézményi térítési díjat e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, melyet évenként február 28-ig felül kell vizsgálni.


      (4) Az ellátásért fizetendő személyi térítési díjat az intézményvezető az (1) bekezdés szerinti napi összeg általános forgalmi adóval növelt összegének és az igénybe vett étkezések számának, valamint a Gyvt. 148. § (5)-(6) bekezdésben foglalt normatív kedvezmények figyelembevételével állapítja meg és arról az ellátás igénybevételétől számított 30 napon belül a kötelezettet értesíti. Amennyiben a kedvezményre jogosító feltételekben változás áll be, a kedvezményre való jogosultság a változást követő hó 1. napjától illeti meg, illetve szűnik meg.


      (5) A gyermekétkezésért személyi térítési díjat a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő vagy más törvényes képviselő egy havi időtartamra előre tárgyhó 20-áig köteles megfizetni. Ha az adott hónapra fizetendő térítési díj összege kevesebb, mint a már befizetett összeg, úgy a többletet a következő fizetés alkalmával be kell számítani, vagy vissza kell fizetni az ellátás megszűnésekor.


      (6) Az intézményvezető havonta köteles ellenőrizni a térítési díjak befizetését. A havonkénti hátralékos nevét, lakcímét és a fennálló hátralékot a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig az intézményvezető nyilvántartásba veszi és a kötelezettet írásban felhívja a hátralék befizetésére.


      (7) A helyettes szülői ellátás keretében biztosított személyes gondoskodás intézményi térítési díja az ellátásra fordított költségek alapján megállapított napidíj.

      A személyi térítési díj alapjául szolgáló jövedelem kategóriák és az ezekhez rendelt személyi térítési díj kedvezmények:


      Ha a család egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a tárgyév január 1-jén érvényes öregségi nyugdíjminimum összegét, akkor az ellátás térítésmentes.


      Ha a család egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum


      - 110%-át, a személyi térítési díj az intézményi térítés díj 30%-a,

      - 120%-át, a személyi térítési díj az intézményi térítési díj 50%-a,

      - 130%-át, a személyi térítési díj az intézményi térítési díj 80%-a.


      Ha a család egy főre eső havi nettó jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíjminimum 130%-át, a személyi térítési díj az intézményi térítési díj 100%-a.


      (8) A helyettes szülői ellátásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg a kötelezett havi jövedelmének 25%-át, több gyermek esetében 50%-át.


      (9) A helyettes szülői ellátás után fizetendő személyi térítési díjat a működtető (Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálata) állapítja meg.

      Nyilvántartások

      8. §


      (1) Az ellátást nyújtó intézmény által vezetett nyilvántartás tartalmazza:


      a) a gyermek, a szülő és más törvényes képviselő, indokolt esetben a kapcsolattartásra jogosult közeli hozzátartozó (továbbiakban: érintett) személyazonosító adatait,


      b) a jogosultsági feltételekre és az azokban bekövetkezett változásokra vonatkozó adatokat,


      c) az ellátással kapcsolatos döntéseket,


      d) a jogosultság és a térítési díj megállapításához szükséges jövedelmi adatokat,


      e) a gyermek egészségi és neveltségi állapotára vonatkozó adatokat,


      f) a hatósági intézkedésre vonatkozó döntését, annak időpontját,


      g) a hatósági intézkedés felülvizsgálatának időpontját és eredményét,


      h) az ellátás igénybevételének és megszűnésének időpontját,


      i) a térítési díj fizetési kötelezettség teljesítésére, elmaradására, behajtására, illetve elévülésére vonatkozó adatokat.


      Záró rendelkezések


      9. §


      (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


      (2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról szóló 22/2004. (IV.28.) számú és a 8/2005. (IV.01.) számú rendelet hatályát veszti.


      Jogharmonizációs záradék


      10. §


      E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123EK. Irányelvnek való megfelelést szolgálja.


      Balmazújváros, 2009. szeptember 8.



                                                                       Dr. Tiba István                                    Dr. Veres Margit

                                                                         polgármester                                             jegyző





      Z á r a d é k :


      Kihirdetve 2009. szeptember 9. napján.


      Dr. Veres Margit

              jegyző



      [1]

      A rendelet szövegét a 11/2012 (II. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2012. február 29-től

      [2]

      A rendelet szövegét a 11/2012 (II. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2012. február 29-től

      [3]

      A rendelet szövegét a 9/2013 (III. 29.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2013. április 1-től

      [4]

      Hatályon kívül helyezte a 9/2013 (III. 29.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatálytalan: 2013. április 1-től

      [5]

      A rendelet szövegét a 11/2012 (II. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2012. február 29-től