Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2009. (X.15.) önkormányzati rendelete

Az iparosított technológia felhasználásával épült lakóépületek energiatakarékosságot célzó korszerűsítésének, felújításának támogatásáról

Hatályos: 2015. 02. 10

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 22/2009. (X.15.) önkormányzati rendelete

Az iparosított technológia felhasználásával épült lakóépületek energiatakarékosságot célzó korszerűsítésének, felújításának támogatásáról

2015.02.10.

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése (a továbbiakban Közgyűlés) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az iparosított technológia felhasználásával megvalósult lakóépületek energiatakarékosságot célzó korszerűsítésének, felújításának támogatására a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szombathely Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő iparosított technológiával épült - legalább 4 lakást tartalmazó - társasház, lakásszövetkezeti épület azon lakóközösségeire (továbbiakban együtt: lakóközösség), akik az illetékes Miniszter pályázati felhívása alapján pályázatot nyújtottak be az iparosított technológiával épült lakóépületük energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására, és az állami támogatást elnyerték.

(2) A rendelet alkalmazásában iparosított technológiával épült lakóépületnek minősülnek a panel, a blokk, az alagútzsalu, az öntött, a vasbeton vázas és egyéb iparosított technológiával készült épületek.

Általános rendelkezések

2. § (1) A Közgyűlés vissza nem térítendő önkormányzati támogatást nyújt a lakóközösségnek az éves költségvetésben jóváhagyott keretösszeg erejéig az 1. §. (1) bekezdésben meghatározott feltételek teljesülése esetén.

(2) Szombathely Megyei Jogú Város az (1) bekezdésben meghatározott önkormányzati támogatást az állami támogatás elnyeréséhez szükséges önrész biztosításához - a lakóközösség által - felvett kamattámogatott hitel visszafizetéséhez (tőke-, továbbá kamatrész megfizetéséhez) nyújtja.

(3) Az önkormányzati támogatás folyósításának első évére vonatkozóan a költségvetési rendeletben történő tervezhetőség érdekében a lakóközösség köteles 2009. november 15. napjáig az e rendelet hatálya alá tartozó, az állami támogatás elnyerése érdekében benyújtott pályázat alapján

a) a teljes beruházási költséget,

b) az elvégzendő tevékenységi köröket és a hozzájuk tartozó beruházási és egyéb költségeket,

c) a lakóközösség által vállalt saját erőt,

d) a saját erő biztosításához tervezett hitel futamidejét, a várhatóan fizetendő tőkerészlet és kamat összegét

írásban a polgármester részére megküldeni.

(4) Új pályázati kiírás esetén a (3) bekezdésben előírt adatszolgáltatási határidő a központi pályázati felhívásban megállapított benyújtási határidőtől számított 15. nap.

Támogatás mértéke, feltételei

3. § (1) Az igényelhető önkormányzati támogatás mértéke nem haladhatja meg a Közgyűlés egyedi határozatában az adott évre megfogalmazott támogatható tevékenységi körök tekintetében a pályázott beruházási érték 1/3-át, de lakásonként maximum 500.000,- Ft lehet, az alábbi szabályok figyelembe vételével.

- Az önkormányzati támogatás teljes futamidő alatt számított együttes összege a 2. § (2) bekezdés szerint felvett hitel kamataival együtt sem haladhatja meg a támogatás jelen bekezdésben meghatározott felső határait.
- A pályázott beruházási érték a társasház részére megítélt állami támogatás összegének háromszorosa.
(2) A megítélt támogatást a hitel teljes futamideje alatt, havi részletekben, a hónap utolsó napjáig folyósítja az önkormányzat a lakóközösségek részére az általuk felvett kamattámogatott hitel önkormányzati támogatásra jutó tőke-, továbbá kamatrészének megfizetéséhez. A havi részlet összege azonos a támogatás igénylésekor benyújtott hitelajánlat alapján készített kimutatásban szereplő és a támogatási szerződésben rögzített összeggel, ami a kamatot is tartalmazza. A kamat és egyéb hitelfeltételek futamidő alatti változásainak hitelajánlatban, illetve a hitelajánlat alapján készített kimutatásban nem szereplő, összegszerűen nem meghatározott többletköltségeit az Önkormányzat nem vállalja át.
(3) Az önkormányzati támogatás megítélésének feltétele az állami támogatás elnyerése.
(4) A támogatott lakóközösségnek nem lehet köztartozása, melyről a támogatási szerződés megkötésének napjától számított 30 napnál nem régebbi Nyilatkozatot (500 e Ft értékhatár alatt), illetve NAV igazolást (500 e Ft értékhatár felett) kell a támogatási szerződéshez csatolni. Ezt minden évben az elszámolás mellé is csatolni kell.
(5) Az önkormányzati támogatásra pályázók kötelesek a polgármestert a támogatási szerződésben előírt módon és gyakorisággal a beruházás állásáról tájékoztatni.
(6) Az önkormányzat azzal a feltétellel nyújtja a támogatást, hogy a pályázó beruházását csak az állami támogatásra vonatkozó pályázat benyújtását követően kezdheti meg. A beruházás megkezdése a jelen feltétel vonatkozásában az ajánlatkérést, illetve a közbeszerzési eljárás megindítását jelenti.

A támogatás igénylésének módja

4. § A lakóközösségnek az önkormányzati támogatás igényléséhez az alábbi dokumentumokat kell személyesen leadni a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályára:

- az önrészhez felveendő hitel előzetes banki hitelajánlatát, melynek érvényessége az igény benyújtásától számítva legalább 60 nap, és teljes körűen tartalmazza a hitelfelvétel feltételeit, különösen a törlesztőrészleteket havi bontásban, külön feltüntetve a kamat-, továbbá a tőkerészt, a futamidő teljes tartama alatt,
- az állami támogatási döntésről (összegéről) szóló értesítés fénymásolatát,
- a pályázó kimutatását az igényelt támogatás összegéről, ami tartalmazza a banki hitelajánlat alapján kiszámolt, önkormányzat által fizetendő törlesztőrészleteket, havi bontásban, külön feltüntetve a kamat-, továbbá a tőkerészt, a futamidő teljes tartama alatt,
- a pályázati dokumentáció 1 példányát.

A támogatás összegének elbírálása

5. § A lakóközösség által benyújtott, önkormányzati támogatásra vonatkozó igényt a pénzügyeket ellátó bizottság előzetes véleményezése, értékelése alapján a Közgyűlés hagyja jóvá.

A támogatás folyósításának rendje

6. § (1) A Közgyűlés által jóváhagyott támogatás folyósítására a polgármester támogatási szerződést köt a lakóközösséggel. A támogatási szerződésben rögzített támogatási feltételek nem térhetnek el az előzetes banki hitelajánlat feltételeitől és a hitelajánlat alapján készített kimutatásban szereplő havi törlesztőrészletektől.

(2) A támogatás folyósítása - az állami támogatási döntést, illetve a hitelszerződés megkötését követően – a hitel-visszafizetés kezdetétől a teljes futamidőben, a tőke-, továbbá kamatrész vonatkozásában havi részletekben történik átutalással, a lakóközösség által megadott bankszámlára. A támogatás összege kizárólag a 2. § (2) bekezdése szerinti célra fordítható.

(3) A támogatási szerződésben rögzíteni kell a 3. §.-ban és a 7. §-ban előírt feltételeket.

(4) A támogatási szerződésben az Önkormányzat felhatalmazást ad a lakóközösség részére azonnali beszedési megbízás benyújtására, amennyiben két egymást követő hónapban az önkormányzati támogatást felszólítás ellenére sem fizeti meg a lakóközösség bankszámlájára.

A támogatás elszámolása és ellenőrzési rendje

7. § (1) A felújítási munkákra – amennyiben a beruházás nem esik a közbeszerzésekről szóló mindenkori törvény hatálya alá – a pályázó legalább öt-öt szakmai vállalkozótól köteles ajánlatot kérni. Közbeszerzési eljárás lefolytatása esetén a lebonyolító a pályázat kiírását megelőzően az ajánlati felhívás és dokumentáció tekintetében köteles az önkormányzat jóváhagyását beszerezni. A jóváhagyást az önkormányzat nevében - az önkormányzat Közbeszerzési Bíráló Bizottsága véleményezését követően - a polgármester adja meg. A Közbeszerzési Bíráló Bizottság véleményét a kérelem beérkezésétől számított 7 napon belül, soron kívüli ülésén alakítja ki. A polgármester az önkormányzat nevében a jóváhagyást a Közbeszerzési Bizottság véleményezését követő 3 napon belül adja meg. A pályázó az ajánlattevők kijelölésére, az ajánlatok bontására és elbírálására vállalkozói ajánlatkérés és közbeszerzési eljárás esetén is köteles meghívni a polgármestert.

(2) A lakóközösség képviselője köteles az adott évi támogatás összegének felhasználásáról minden év tárgyévet követő január 31-ig hitelesített számlamásolattal, vagy bankszámla kivonattal elszámolni.

(3) A lakóközösség köteles biztosítani:

a) a kivitelezés folyamatának mindenkori ellenőrizhetőségét,

b) a támogatás felhasználásával kapcsolatos valamennyi nyilvántartás, szerződés, számla, pénztárbizonylat, kimutatás ellenőrzését,

c) minden olyan okiratba történő betekintést, mely a támogatási szerződés teljesítését érintheti.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 22/2005.(V. 26.) számú rendelet hatályát veszti.

(2) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.