Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2009(VIII.24.) önkormányzati rendelete

az építészeti örökség helyi védelméről és a védett elemek megőrzéséhez nyújtható anyagi támogatásról

Hatályos: 2015. 05. 06- 2015. 07. 29

26/2009. (VIII. 24)  számú önkormányzati rendelet

az építészeti örökség helyi védelméről és a védett elemek megőrzéséhez nyújtható anyagi támogatásról


Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII.13.) FVM rendelet alapján Balatonfüred Város Önkormányzata az építészeti örökség helyi védelem alatt álló elemeinek védelme érdekében a következőket elrendeli:

Általános rendelkezés

1.§ (1) A rendelet az építészeti örökség külön jogszabály alapján védelem alatt nem álló elemeinek helyi védelmére, valamint a műemléki egyedi védelem és a helyi egyedi védelem alatt álló elemek megőrzéséhez az Önkormányzat által nyújtható anyagi támogatás feltételeinek meghatározására terjed ki.

A helyi védelem fajtái

2.§ (1) A helyi védelem alkalmazott fajtái: - helyi területi védelem, továbbá egyes építményekre, vagy ezek egyes részleteire vonatkozó helyi egyedi védelem.


(2) A helyi területi védelem célja a történetileg kialakult egyes városrészek településszerkezetének és városképének védelme, amelyen belül esetenként meg kell őrizni a városrész kialakult jellegzetes területfelhasználását, az utca vonalvezetését, a telekrendszer jellegzetességeit, a kialakult építési vonalakat, a beépítés módját és karakterét, az építmények jellemző magasságát, színezését, kerítéseket, jellegzetes növényzetet. A helyi területi védelem alatt álló területek lehatárolását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(3) A helyi egyedi védelem célja egyes épületek egészének, vagy részleteinek az építés idopontjában fennálló állapota szerinti (szerkezet, anyaghasználat, színezés, stb.) megőrzése, ill. helyreállítása. A helyi egyedi védelem alatt álló elemek felsorolását e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.[1][2][3][4]


(4) A műemléki védelem és a helyi egyedi védelem alatt álló elemek értékőrző felújítását, ill. átalakítását Balatonfüred Város Önkormányzata anyagilag is támogatja.


A helyi védelem irányítása és szervezése

3.§ (1) Az e rendelet mellékletében felsorolt elemek listáját hattagú szakmai munkacsoport (a továbbiakban SzM) javaslata alapján a Képviselő-testület módosíthatja. A szakmai munkacsoport összetétele:

- a városi főépítész, egyben az SzM elnöke

- az építési hatóság vezetője

- a város településfejlesztésével és rendezésével foglalkozó bizottság delegáltja (1 fő)

- a város vagyongazdálkodással foglalkozó bizottságának delegáltja (1 fő)

- civil szervezetek delegáltja (1 fő)

-a KÖH területi felelőse.


(2) Jelen rendeletben értékvizsgálat alapján kijelölt építészeti értékeket nyilvántartás rögzíti. (5. számú melléklet)[5][6] [7][8]


(3) További értékek védetté nyilvánítása, ill. védettségének megszüntetése a “Balatonfüred város helyi értékvédelmi katasztere” szerinti értékvizsgálat alapján kezdeményezhető.


(4) A védetté nyilvánításról, ill. a védettség megszüntetéséről szóló Képviselő-testületi döntésről a Polgármester írásban értesíti

- a védelemmel vagy védelem megszüntetésével érintett valamennyi ingatlan tulajdonosát és használóját,

- a javaslattevőt,

- a Földhivatalt.


(5) Helyi védett területen történő, vagy egyedi védett értéket érintő építést a főépítész véleményezi.

A helyi védett területekre vonatkozó előírások

4.§. (1) Helyi védett területen az építési hatóság a helyhez illeszkedő megoldások érdekében a városi főépítész véleménye alapján

- megtagadhatja bontási engedély kiadását,

- előírásokat, kikötéseket tehet.


(2) Ha az épület bontása lehetséges, akkor a bontási engedély felmérési tervek és foto-dokumentáció benyújtását követően adható.


(3) Épület homlokzatai természetes anyagokkal (vakolatok, fa nyílászárók) alakíthatók ki.


(4) Csak teljes homlokzat felújítás engedélyezhető, részleges felújítása nem megengedett.


(5) Tető héjalására csak természetes anyagok használhatók, világos vörös, barnás, v. szürke árnyalatokban. Műanyag, vagy műanyag és mázas bevonatú héjazati anyagok nem alkalmazhatók.


(6) Cégér és reklám épületen csak építési engedély alapján helyezhető el.


(7) Kerítés természetes anyagokból építhető.

A helyi egyedi védett elemekre vonatkozó előírások

5.§ (1) A helyi védett építményt érintő építési munkák esetén – a Helyi Építési Szabályzattal összhangban – az elsőfokú építési hatóság a főépítész közreműködésével meghatározhatja:

- a magastetők és tetőfelépítmények kialakításának módját,

- építmény bővítése esetén  építményrész építési helyen belüli elhelyezését,

- a homlokzatképzést és a színezést,

- a felhasználható anyagok körét,

- a portálok kialakítását,

- cégérek és reklámok kialakítási és elhelyezési módját, méretét

- a kerítés kialakításának módját,

- az ingatlanon lévő faállomány védelmét,

- a beavatkozással kapcsolatos, a védett értékek rehabilitációjával összefüggő egyéb feltételeket és követelményeket.

(2) A helyileg védett épületek felújítására, átalakítására vagy bővítésére vonatkozó építési engedélyezési tervhez mellékelni kell:

- az épület építéstörténetével kapcsolatban fellelhető információkat,

- az épület felmérési dokumentációját,

- az anyaghasználatra és az építési technológiára vonatkozó műszaki leírást,

- a munkálatok által érintett építményrészek és a környezet jelenlegi állapotának fénykép-    dokumentációját,

- a zöldterületet érintő munkák esetén a kertfelmérési rajzot és a meglévő növényzet jegyzéket, valamint a kertészeti kialakításra vonatkozó tervdokumentációt.


(3) A védelem alatt álló értékek megőrzése érdekében – a hatályos építési jogszabályok keretei között – az építésügyi hatóság kötelezheti a védelem alatt álló egyedi, valamint a védett területeken található építmények tulajdonosát(ait), ill. használóját(it):

- a karbantartásra, fenntartásra való kötelezettség teljesítésére,

- az azokat éktelenítő, idegen részek és építmények eltávolítására, a védett értékek jellegének kifejezésére vagy hatásosabb érvényesülésére irányuló munkálatok elvégzésére.


(4) A (3) bekezdésben írt munkálatok elvégeztetésének szükségességét az SzM az Építési Hatósággal együttműködve évente legalább egy alkalommal ellenőrzi.


Az egyedi védelem alá eső építmények bővítéséhez, átalakításához, felújításához nyújtható támogatások


6.§ (1) Az Önkormányzat a védett értékek megőrzése céljára a költségvetésben e célra évente elkülönítendő pénzkeretből vissza nem térítendő támogatást adhat.


(2) A támogatás csak akkor vehető igénybe, ha a tervezett építési tevékenység megfelel a “Balatonfüred város védelmet élvező területeinek és létesítményeinek katasztere” vonatkozó szakmai ajánlásainak.


(3)[9] A támogatás mértéke maximum a tárgyévre tervezett munkák költségvetésének

- műemlék esetén 60%-a,

- helyi egyedi védettség esetén 30 %a,

- helyi területi védettség esetén 20 %-a ,

de mindhárom esetben legfeljebb 1 millió forint lehet.



(4) A támogatás  évente egyszer vehető igénybe.


(5)[10] A támogatás csak a felújítási munkák befejeztével fizethető ki, a kivitelezői és/vagy építőanyag számlák benyújtása alapján.  Építési engedélyköteles munkák esetén feltétele még a kifizetésnek a használatbavételi engedély becsatolása, nem építési engedély köteles munkák esetén pedig a főépítészi és műemléki szakmai ellenjegyzés is. A kifizetett támogatás összege nem haladhatja meg a ténylegesen elvégzett munkákra számítottan a (3) bekezdésben meghatározott százalékos arányokat..


Az egyedi védelem alá eső építmények bővítéséhez, átalakításához, felújításához benyújtott pályázatok elbírálásának rendszere

7.§ (1) A  helyi egyedi védelem alá helyezett, valamint a műemkéki védelem alatt álló épületek bővítésére, átalakítására, felújítására kért támogatások odaítéléséről – az SzM ajánlása alapján – a Képviselő-testület dönt.

(2) Az igénylők által benyújtott pályázatokat az SzM tartalmi és formai szempontból értékeli és javaslatával ellátva negyedévente döntésre előkészíti, melyet a Képviselő-testület köteles megtárgyalni.


(3) A Képviselő-testület támogatások odaítéléséről szóló döntése végleges, ellene jogorvoslati lehetőség nincs.


(4) A Városi Kincstár a létrejött megállapodásokról és a támogatásra felhasznált pénzeszközökről nyilvántartást vezet.

Az igényelt támogatások elnyerésének formai és tartalmi követelményei

8.§ (1) A jelen rendelet alapján az egyedi védett épületek felújításához igényelt támogatás iránti kérelmet az e rendelet 3. számú mellékletét képező “Pályázati adatlap” felhasználásával kell benyújtani.

(2) Több tulajdonos esetében mindegyik tulajdonosnak írásban nyilatkoznia kell, hogy a történeti értéket megőrzi, a támogatást igényli és az ezzel járó – a következőkben részletezett – kötelezettségeknek megfelel. Az igénylők bizonyító erejű dokumentummal igazolják, hogy a pályázat benyújtása és az ezzel kapcsolatos megállapodások megkötésére melyik tulajdonost hatalmazzák fel


(3) A pályázatokról a SzM az védett elemek helyreállításának szakmai értéke alapján készíti el javaslatát.


(4) Balatonfüred Város Önkormányzat Képviselő-testülete nevében eljáró polgármester a pályázat nyertesével, mint igénylővel megállapodást köt. A megállapodáshoz az e rendelet 4. számú mellékletét képező „Támogatási szerződés” szövegét kell felhasználni.

Záró rendelkezések

9.§. (1) A tulajdonos köteles a helyi védett érték jó állapotának karbantartásáról, rendeltetésszerű használatáról gondoskodni.


(2)[11][12]


(3)[13][14]


(4)[15][16]


(5) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az 5/2002. (II.28.) Kr. számú önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezi. [17]


(6) Ez a rendelet kihirdetését követő 8. naptól lép hatályba.[18]


10.§. E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, Az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.







Dr. Bóka István                                          Dr. Tárnoki Richárd

polgármester                                                          jegyző



[1]

Módosította a 35/2010. (XII.20.) sz rendelet 1. § Hatályba lépés: 2011. január 1.

[2]

Módosította a 30/2011. (IX.19.) sz rendelet 1. § Hatályba lépés: 2011. szeptember 19.

[3]

Törölte a 39/2012. (VII.2.) rendelet 1. §-a. Hatályba lép 2012. július 3. napjától.

[4]

Módosította a 6/2013. (II.08.) rendelet 3.§-a. Hatályba lép 2013. február 9.-től.

[5]

Módosította a 35/2010. (XII.20.) sz rendelet 2. § Hatályba lépés: 2011. január 1.

[6]

Módosította a 30/2011. (IX.19.) sz rendelet 1. § Hatályba lépés: 2011. szeptember 19.

[7]

Törölte a 39/2012. (VII.2.) rendelet 2. §-a. Hatályba lép 2012. július 3. napjától.

[8]

Módosította a 6/2013. (II.08.) rendelet 3.§-a. Hatályba lép 2013. február 9.-től.

[9]

Módosította a 6/2013. (II.08.) rendelet 1.§-a. Hatályba lép 2013. február 9.-től.

[10]

Módosította a 6/2013. (II.08.) rendelet 2.§-a. Hatályba lép 2013. február 9.-től.

[11]

Módosította a 12/2012. (III.5.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. április 15-től.

[12]

Módosította a 56/2012.(XII.18.) rendelet 6.§-a. Hatályba lép 2012. december 18.-án

[13]

Módosította a 12/2012. (III.5.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. április 15-től.

[14]

Módosította a 56/2012.(XII.18.) rendelet 6.§-a. Hatályba lép 2012. december 18.-án

[15]

Módosította a 12/2012. (III.5.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. április 15-től.

[16]

Módosította a 56/2012.(XII.18.) rendelet 6.§-a. Hatályba lép 2012. december 18.-án

[17]

Módosította a 12/2012. (III.5.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. április 15-től.

[18]

Módosította a 12/2012. (III.5.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. április 15-től.