Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 28/2009. (IV.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló út- és járdaépítések szervezéséről és a lakossági hozzájárulás megfizetésének rendjéről

Hatályos: 2014. 12. 23- 2016. 08. 31

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. §-ára tekintettel az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések


A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed Érd Megyei Jogú Város illetékességi területén a jóváhagyott helyi építési szabályzattal és szabályozási tervekkel, az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) előírásaiban, valamint a vonatkozó jogszabályokban foglaltakkal összhangban az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló útépítéssel érintett csatornával ellátott ingatlanokra, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett ingatlanok tulajdonosaira, és/vagy az ingatlan- az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett- haszonélvezőire, vagyonkezelőire. 

Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában: 


(1) Útépítés: az ingatlanok megközelítését szolgáló szilárd út-, illetve járda burkolat építése a szükséges műtárgyakkal, (csapadékvíz-elvezető árok, áteresz, kapubejáró) önkormányzati tulajdonban lévő és közterületként, közútként nyilvántartott területen. 


(2) Útfelújítás: a meglévő út rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságának, valamint üzembiztonságának megtartása érdekében végzett építési tevékenység. 


(3) Szilárd burkolat: aszfaltburkolat, betonburkolat, kockakő burkolat. 


(4) Polgári jogi társaság: az építéssel, felújítással érintett ingatlanok tulajdonosainak, használóinak önszerveződő közössége, melynek képviselője a közösség tagjainak írásos meghatalmazása alapján jogosult képviseletre.


(5) Pályázat: a polgári jogi társaság által, önkormányzati hozzájárulás igénybevétele érdekében benyújtott kérelem.


(6) Érdekeltségi egység: önálló helyrajzi szám alatt, ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett ingatlan, vagy önálló rendeltetési egység tulajdonosa, és/vagy az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezője, vagyonkezelője.


(7) Önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas  helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek önálló bejárata van.  

A  beruházás szervezése



3. § (1) Az Önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló útépítések és útfelújítások indulhatnak lakossági vagy önkormányzati kezdeményezésre.


(2) Jelen rendelet alapján az Önkormányzat és a lakosság együttműködésében ott valósulhat meg  útépítés és felújítás, ahol az érintett ingatlan tulajdonosainak és/vagy az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezőjének, vagyonkezelőjének legalább 2/3-a polgári jogi társaságot alapít és a tagok írásban nyilatkoznak az útépítésből adódó hozzájárulási költség rájuk eső részének megfizetéséről.


(3) Polgári jogi társaság a Polgári Törvénykönyv 568-578/A. §-ainak rendelkezései alapján, a jelen rendelet 1. számú függelékét képező minta szerint alapítható. 


(4) Az Önkormányzat anyagi hozzájárulásával megvalósuló útépítések, felújítások az Önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletével, helyi építési szabályzatával, szabályozási terveivel, fejlesztési tervével, a helyi építési szabályzat tervmellékletében szereplő útkiszabályozási előírásoknak megfelelően, közterületen szervezhető.


 (5) A létesítendő, illetve felújítandó út, vagy járda mentén található ingatlanok tulajdonosai, és/vagy az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezői, vagyonkezelői  az Önkormányzattal  a kapcsolatot meghatalmazott képviselőjük útján tartják.

A beruházás megvalósulásához szükséges pályáztatási eljárás rendje



4. § (1) Az együttműködésben megvalósuló építésekhez, felújításokhoz biztosítandó önkormányzati hozzájárulás nyújtása kizárólag e rendelet alapján történhet.


(2) A pályázatot a Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság írja ki minden évben március 31-éig. A pályázatot a város honlapján kell megjelentetni, a közzététel időpontjának a honlapon való megjelenés számít. A pályázatok benyújtási határideje tárgyév május 31. napja.


(3) Az építésre, felújításra rendelkezésre álló keretösszeg felosztásáról, a városi útépítési koncepció prioritása szerint támogatandó beruházásokról a Közgyűlés által átruházott hatáskörben a Városfejlesztési, Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság dönt évente egyszer, a pályázati kiírás alapján. A bizottság döntését a pályázati beadási határidő lejártát követő 30 napon belül hozza meg.


(4) A pályázati feltételeket, az elbírálási szempontokat – ezen rendeletben foglaltakon túlmenően – a bizottság határozza meg.


(5) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a pályázat benyújtásának határidejét,

b) a pályázat elbírálásának várható időpontját,

c) a jelen § (6) bekezdése szerinti, a pályázati eljáráshoz kötelezően benyújtandó dokumentumok listáját.


(6) A benyújtandó pályázat kötelező tartalmi elemei:

a) az együttműködésben megvalósuló útépítéssel, felújítással érintett terület megnevezése, helyszínrajza; 

b) a tervezett beruházás becsült összköltsége, a létesítendő útburkolat fajtája, rövid műszaki tartalma; 

c) a beruházással érintett, valamint az együttműködésben résztvevő rendeltetési egységek tulajdonosainak, az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezőinek, vagyonkezelőinek - az ingatlanok helyrajzi számának, illetve házszámának megjelölésével-, a rendeltetési egységek száma és felosztása; 

d) a polgári jogi társaság létrehozására vonatkozó szerződés egy példánya; 

e) nyilatkozat a befizetett hozzájárulással megvalósuló út- és járda önkormányzati tulajdonba adásáról; 

f) nyilatkozat a polgári jogi társaságot alapítóktól arra vonatkozóan, hogy a rendelet 2. számú függelékét képező útépítési együttműködésre vonatkozó megállapodásban foglaltakkal egyetértenek; 

g) nyilatkozat a lakossági önerő mértékéről, bankhitel felvételének szándékáról; 

h) az igényelt önkormányzati hozzájárulás mértékének meghatározása; 

i) a költségviselésre vonatkozó, e rendeletben szabályozottaktól eltérő tartalmú megállapodás.


(7) A  pályázatok elbírálásának főbb szempontjai, melyek együtt vizsgálandók:

            az igényelt önkormányzati hozzájárulás mértékének nagysága;  

- a lakossági önerő mértékének nagysága,

- a tervezett fejlesztés műszaki szükségessége,

- városfejlesztési és városrendezési, valamint környezetvédelmi szempontok,

- az ellátott, illetve közvetlenül érintett ingatlanok száma, ezen belül az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok száma.


(8) Az önkormányzati hozzájárulás minimális összege a bekerülési költség 50 %-a, maximális összege pedig legfeljebb a mindenkor hatályos költségvetési rendelet erre a célra elkülönített előirányzatának erejéig terjedhet.


(9) A benyújtott pályázatok elbírálásáról a döntést követő 15 napon belül valamennyi pályázó polgári jogi társaságot írásban kell értesíteni.


(10) A benyújtott pályázat bizottsági jóváhagyását követő 30 napon belül a becsült beruházási költség alapján számított lakossági hozzájárulás 100 %-át a polgári jogi társaságnak az Önkormányzat által kezelt útszámlára be kell fizetnie. Amennyiben a befizetés minden érdekeltségi egység tulajdonosától, és/vagy az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezőjétől, vagyonkezelőjétől határidőre nem érkezik be a Hivatal erre a célra elkülönített számlájára, a polgári jogi társaság tárgyévre elveszíti az önkormányzati hozzájárulást.

A beruházási együttműködés megvalósulásának formája



5. § (1) Az útépítések és felújítások során az Önkormányzat és a polgári jogi társaság együttműködése az alábbiak szerint valósulhat meg:

a) az Önkormányzat vállalja:

- a beruházáshoz szükséges Önkormányzati hozzájárulás biztosítását,

- a beruházás lebonyolításával összefüggő feladatok -különösen a (2) bekezdésben felsorolt költségek viselését-;

b) a polgári jogi társaság vállalja:

- az érdekeltségi egységek tulajdonosainak, és/vagy az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezőjének, vagyonkezelőjének a beruházási költségek rájuk eső részének befizetését.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából az együttműködés során figyelembe vehető beruházási költségek:

a) az útépítési- és csapadékelvezetési,- útfelújítási tervezési költségek, az engedélyezési költségek, és az engedélyezési eljárás során fizetendő hatályos jogszabályokban meghatározott illetékek, eljárási díjak összege,

b) a kivitelezési munkák teljes költsége, beleértve a kivitelezés során felbontott útburkolatnak vagy közterületnek a hatósági engedélyben, illetve tulajdonosi, illetve kezelői hozzájárulásban előírt szintű és műszaki tartalmú helyreállításának költségeit, az üzembe helyezés és a jogszabályi előírások szerinti geodézia bemérés költsége, az út forgalomba helyezési költségei;

c) esetleg szükséges külső lebonyolítónak, műszaki ellenőrnek a díja,

d) a kivitelezés során felmerülő tervezői művezetés költsége,

e) az a)-e) pontokban foglalt – engedélyezési költségek, illetékek, eljárási díjak kivételével- költségeket terhelő általános forgalmi adó.


(3) Az Önkormányzat és a polgári jogi társaság együttműködésében megvalósuló útépítésekhez és felújításokhoz az önkormányzati keretösszeget az Önkormányzat mindenkori költségvetésről szóló rendelete határozza meg. 

A beruházás lebonyolítása


6. § (1) Az 5.§ (1) bekezdése szerinti együttműködésben megvalósuló beruházást a polgári jogi társaságtól átvett pénzeszközökből és az önkormányzati hozzájárulási összegből az Önkormányzat a Polgármesteri Hivatal útján bonyolítja le.


(2) A nyertes kivitelezővel akkor lehet szerződést kötni, amikor a megvalósításhoz szükséges összeg az Önkormányzat erre különített számláján rendelkezésre áll. (lakossági önerő és az önkormányzati hozzájárulás)


(3) Az elkülönített számláról kifizetést csak a polgári jogi társaság képviselőjével történő előzetes írásos egyeztetést követően lehet teljesíteni.


(4) A beruházás meghiúsulása vagy csökkentett műszaki tartalmú megvalósulása esetén a már befizetett összegeket a polgári jogi társaságnak arányosan vissza kell fizetni, kezelési költség felszámítása, illetve kamatfizetés nélkül.


(5) Az előkészítő és végrehajtó munkákat a beszerzésekre vonatkozó hatályos törvényi, önkormányzati rendeleti előírások, valamint a mindenkor hatályos közbeszerzési szabályzat szerint kell végezni.


(6) Az Önkormányzat a Polgármesteri Hivatal útján biztosítja az útépítés, felújítás műszaki ellenőrzését, ellátja a műszaki átvétel és az üzembe helyezés feladatait, mely idő alatt kapcsolatot tart a polgári jogi társaság képviselőjével.


(7) A polgári jogi társaság meghatalmazott képviselője és a Hivatal munkatársának  egyeztetése szükséges az alábbi munkafolyamatokhoz:

-munkaterület átadás-átvétel;

-műszaki átadás-átvétel;

-üzembe helyezés, forgalomba helyezés.


(8) Az Önkormányzat a beruházás befejezését, üzembe helyezését követő 30 napon belül a  polgári jogi társasággal elszámol. 

Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás



7. § (1) A jelen rendelet hatályba lépését követően megvalósuló együttműködésben az útépítési, felújítási együttműködésben  részt nem vevő, de a közút vagy járda használatában érdekelt természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig útépítési érdekeltségi hozzájárulást köteles fizetni.


(2) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás szempontjából az együttműködés indításának tekintendő a jelen rendelet 4.§ (10) bekezdése szerint megvalósuló útépítési hozzájárulás megfizetésének időpontja.


(3)  A hozzájárulás mértéke azonos a polgári jogi társaságban részt vettek által megfizetett 1 érdekeltségi egységére eső költségének a fizetési kötelezettség megállapításának időpontjáig a mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összegével. Az útépítési érdekeltségi hozzájárulást a megépült útburkolat műszaki átadása napjától számított 1 éven belül a Közgyűlés által átruházott hatáskörben eljárva a Polgármester írja elő.


(4) Az érdekeltségi hozzájárulás összegét rendeltetési egységenként a határozat jogerőre emelkedését követő 30 napon belül kell megfizetnie a rendeltetési egység tulajdonosának, és/vagy az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezőjének, vagyonkezelőjének.


(5) A Polgármester méltányosságból maximum 12 havi, különösen méltányos esetben 24 havi részletfizetést engedélyezhet a kötelezett kérelmére, melyet a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül kell benyújtani, az alábbi esetekben:

-a kérelmező egyedülálló, és jövedelme a nyugdíjminimum 150 %-át nem haladja meg;

-a kérelmező többszemélyes család esetén az egy főre eső jövedelem a nyugdíjminimum 100%-át nem haladja meg.


(6) Késedelmes teljesítés esetén a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelt hozzájárulást kell megfizetni.


(7) Amennyiben az útépítési érdekeltségi hozzájárulási fizetési kötelezettség az előírt határidőben nem teljesül, a fizetendő útépítési hozzájárulás összege járulékaival együtt a fizetésre kötelezett tulajdonában lévő ingatlan tulajdoni lapjára, mint jelzálogjog bejegyezésre kell, hogy kerüljön, melynek törlésére a követelés kiegyenlítését követően kerül sor. A jelzálogjog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.


(8) Az az érdekelt, akinek esetében az érintett ingatlan két vagy több utcával határos, valamennyi megépülő közút használatában érdekeltnek tekintendő. Az ilyen érdekelt valamennyi közút megépítése során kötelezhető útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére. Az érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséről a Közgazdasági Iroda nyilvántartást vezet. 


(9) A befizetett útépítési érdekeltségi hozzájárulásokat elkülönített számlán kell kezelni.


(10) A polgárjogi társaság azon magánszemély tagjait, akik az adóévet megelőző évben e rendelet alapján  útépítések tárgyában hozzájárulást teljesítettek,-  kérelemre - 1 évre a fizetendő építmény vagy telekadó összegéből 50%-os mértékű kedvezmény illeti meg.  


(11) A 7.§ (1) bekezdésében meghatározott, utólag megfizetett és befolyt érdekeltségi hozzájárulásból az önkormányzat -a polgári jogi társaság hozzájárulásával- a további útépítések és felújítások ösztönzésére útalapot hoz létre, melyet az elkülönített számlán kell kezelnie.


(12) A (11) bekezdés szerinti, útalapot képező bevételt az Önkormányzat kizárólag együttműködésben megvalósuló útépítések - és útfelújítások támogatására fordíthatja.

Átmeneti rendelkezések


8. § (1) 2009. évben a jelen rendeletben meghatározott pályázat kiírásának időpontja: 2009. május 15.

Záró rendelkezések


9. § (1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Érd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2004. (III.03.) ÖK. rendelete.


(3) Jelen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



dr. Szabolcs Mária

T. Mészáros András

jegyző

polgármester

1. számú függelék

Polgári jogi társaságot létesítő társasági szerződés


amelyet az alulírott, illetve a külön íven felsorolt felek a Polgári Törvénykönyv, azon belül is elsősorban annak XLVI. fejezete 568-578/A. §-ainak rendelkezései alapján kötöttek meg az alábbiak szerint:


1. A szerződő felek rögzítik, hogy ingatlantulajdonukból, vagy ingatlan használatát biztosító jogukból, illetve egyéb érdekeltségükből eredően valamennyien érdekeltek az Érd Város belterületén …………………………  (továbbiakban: Fejlesztendő Terület), mint közforgalmú utak gyalogosan és gépjárművel történő rendeltetésszerű használatában, megfelelő műszaki szabványok szerinti szilárd burkolattal történő ellátásában.


Szerződő felek rögzítik, hogy az önkormányzat és a lakosság együttműködésében megvalósuló, útépítések szervezéséről és a lakossági hozzájárulás megfizetésének rendjéről szóló…………………………………                ( a továbbiakban: rendelet)         §-ban foglaltak alapján pályázati támogatással kívánják a kivitelezést megvalósítani, mely támogatás biztosításáról a Városfejlesztési, Műszaki és Mezőgazdasági Bizottság …………………………………….határozatában döntött.


2. Szerződő felek jelen társasági szerződés aláírásával, a fenti célok megvalósítására polgári jogi társaságot alapítanak (a továbbiakban:…………………)               utcai úttársaság vagy Úttársaság).


3. Az Úttársaságon belüli döntési mechanizmust illetően a szerződő felek úgy állapodnak meg, hogy annak ügyeiben közösen, a határozathozatalban résztvevő tagok egyszerű szótöbbségével döntenek. Minden tagnak egy szavazata van. A határozatképességhez az szükséges, hogy a tagok több mint fele részt vegyen a határozathozatalban.


4. A szerződő felek úgy állapodnak meg, hogy az Úttársaság ügyeinek vitelére és a képviseletére feljogosítják

  1. ……….,
  2. ……………

tagokat.

A képviselők önállóan jogosultak a polgári jogi társaság képviseletére, az elkülönített banki alszámla felett azonban a két képviselő csak együttesen jogosult rendelkezni.


5. Szerződő felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy az Úttársaság egy tagjára jutó vagyoni hozzájárulás összegét, ………………………………forintot átutalják Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata által a Raiffeisen Bank Zrt. Érdi Fiókjánál (2030 Érd, Budai u. 22.) nyitott, 12001008-00209494-05000009 közműfejlesztési számla elnevezésű elkülönített banki alszámlára.

Az Úttársaság tagjainak fizetési kötelezettsége a rendelet 4.§ (10) bekezdése szerint kell teljesíteni.


6. A szerződő felek a teljesítendő vagyoni hozzájárulásuk mértékét és egymás közötti arányait illetően úgy állapodnak meg, hogy a kötelezően teljesítendő vagyoni hozzájárulásaik összege mindenkor egyenlő lesz.


7. Szerződő felek kijelentik, hogy az Úttársaság tevékenysége annak céljára figyelemmel nem üzletszerű, non-profit jellegű.

Szerződő felek rögzítik, hogy a teljesítendő vagyoni hozzájárulásuk közös tulajdonukba kerül és az kizárólag az Úttársaság rendelkezésére áll.

Szerződő felek tudomásul veszik, hogy a teljesítendő vagyoni hozzájárulásuk után kamat, díjazás, vagy más egyéb típusú jövedelem nem jár és díjat személyes közreműködésükért sem számíthatnak fel.

A közös használatba adott vagyoni hozzájárulás a többi tag hozzájárulása nélkül át nem ruházható és meg nem terhelhető.


8. A szerződő felek a jelen polgári jogi társaságot az 1. pontban meghatározott cél eléréséig hozzák létre.


9. Az Úttársasági tagságot a tag csak rendkívüli felmondással mondhatja fel.

A tag a társaságot azonnali hatállyal felmondhatja, ha erre bármely másik tag fontos okot szolgáltat, különösen ha a társasági szerződést súlyosan megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.

Valamely tag halála (jogi személy tag megszűnése) esetén a megmaradó tagok a társaság továbbfolytatását határozhatják el azzal, hogy a tag örököse (jogutóda) részére lehetővé fogják tenni a jelen Társasági Szerződéshez történő csatlakozást.

Szerződő felek megállapodnak abban, hogy amennyiben valamely tagnak az ingatlanára vonatkozó tulajdonjoga, illetve használati joga, vagy egyéb érdekeltsége megszűnik, úgy a jelen Társasági Szerződés módosítása révén lehetővé teszik számára a társaságból történő kilépést kizárólag abban az esetben, ha az ingatlan új tulajdonosa, használója, vagy egyéb érdekeltje a polgári jogi társaságba belép.


10. Az Úttársaság megszűnik:

  • ha célját megvalósította, vagy a cél megvalósítása többé nem lehetséges;
  • valamely tagjának halálával, illetve jogutód nélküli megszűnésével, kivéve, ha a tagok a társaságot tovább folytatják;
  • azonnali hatályú felmondással;
  • a társaság közös elhatározással való megszüntetésével;
  • ha a tagok száma egyre csökken
  • ha a tagok az 5. pontban vállalt fizetési kötelezettségüknek nem tesznek eleget.


Az Úttársaság megszűnésekor elszámolásnak van helye. Az ügyintézés és képviselet szabályait a végelszámolás során is alkalmazni kell A végelszámolás eredményét a tagok tudomására és nyilvánosságra kell hozni.

Az Úttársaság tevékenységéből eredő tartozások kiegyenlítése után a fennmaradó közös vagyont a tagok között vagyoni hozzájárulásuk arányában, a társasági szerződés rendelkezéseivel összhangban kell felosztani.


11. A szerződő felek tudomásul veszik, hogy a közös rendelkezésre bocsátandó vagyon terhére a Fejlesztendő Területen megvalósuló szilárd burkolatú utak és egyéb műtárgyak nem közös tulajdonukba, hanem Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonába kerülnek és további fenntartásukról is Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának kell gondoskodnia.


12. Szerződő felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy az Úttársaság céljainak megvalósítása érdekében jóhiszeműen együttműködnek és minden tőlük elvárhatót megtesznek az Úttársaság céljainak előmozdítása érdekében, ide értve azt is, hogy a megfelelő időpontban a szükséges jognyilatkozatokat megteszik, és a szükséges magatartásokat kifejtik.


13. A jelen társasági szerződésben nem szabályozott kérdések vonatkozásában elsősorban a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény preambulumában megjelölt és a polgári jogi társaságról szóló rendelkezések az irányadók.


14. Jelen Társasági Szerződés, az aláírási íveket nem számítva, 3 oldal terjedelmű és 14 pontból áll. 2 eredeti példányban készül, melyet a társaság képviselői kapnak meg.


Alulírott és a külön íveken írt szerződő felek a jelen társasági szerződést elolvasás, közös értelmezés és megértés után, mint akaratunkkal mindenben egyezőt saját kezűleg írtuk alá.


Érd. 20



Név

Helyrajzi szám

Lakcím

Születési idő

Anyja neve

Aláírás











































































































































2. számú függelék


Együttműködési Megállapodás 

amely létrejött


egyrészről Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata (2030 Érd, Alsó u. 1., törzsszám: 394909, statisztikai számjel: 15394909 8411 321 13, adószám: 15394909-2-13) képviseli: T. Mészáros András polgármester), mint támogató (a továbbiakban: Támogató), 


másrészről   ……………………….képviseli:……………………..(lakcím), mint támogatott (a továbbiakban: Támogatott, együttesen szerződő felek (a továbbiakban: Szerződő Felek)



  1. Szerződő Felek rögzítik, hogy az              2009 …-án kelt társasági szerződéssel jött létre a          utca, mint közforgalmú út megfelelő műszaki szabványok szerinti szilárd burkolattal történő ellátásának megvalósítására. A szerződésben rögzített vagyoni hozzájárulást Támogatott 2009.           …-án teljesítette.
  2. Szerződő Felek rögzítik, hogy a                               számú határozat alapján Támogató a teljes beruházási költség                   %-át, azaz                                -ot biztosít támogatásként.
  3. A beruházás tervezett időtartama:
  4. Fizetési- és kivitelezés-indítási feltételek:

            Teljesítés igazolására :                          jogosult.


5. Szerződő felek tudomásul veszik, hogy a megvalósuló szilárd burkolatú utak és egyéb műtárgyak Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonát képezik. A beruházás megvalósulása esetén a Polgári jogi társaságnak pénzbeli elszámolási igénye, követelése nincs, illetve tulajdoni igénnyel nem lép fel.

6. Jelen szerződésből származó jogviták elkerülésére a szerződő felek megállapodnak abban, hogy a felmerülő vitás kérdéseket elsődlegesen egymás között rendezik. Amennyiben ez nem jár sikerrel, Felek alávetik magukat a Támogató székhelye szerint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság döntésének.

7. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a szerződésben nem szabályozott kérdésekre a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény rendelkezései az irányadók.

8.Jelen megállapodást a felek elolvasták, azt értelmezték, és mint akaratukkal mindenben megegyezőt, képviselőik útján jóváhagyólag írják alá.