Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2009. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2009. 11. 26- 2022. 06. 30

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2009. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről1

2009.11.26.

Sándorfalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 50. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi népszavazás, népi kezdeményezés helyi végrehajtásának szabályozására az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A helyi népszavazást a Sándorfalva Város Önkormányzat polgármesterénél (továbbiakban: polgármester) kezdeményezheti:

a) a települési képviselők legalább egynegyede;

b) a képviselő-testület bizottsága;

c) helyi társadalmi szervezet vezető testülete;

d) a helyi önkormányzati választásokon választójoggal rendelkező polgárok

20 %-a. (Ötv. 47. § (1) bekezdés)

(2) Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) köteles kitűzni a helyi népszavazást, ha azt az 1. § d) pontjában meghatározott számú választópolgár kezdeményezte.

2. § (1) A népi kezdeményezés benyújtásához a választópolgárok 10 %-ának írásbeli indítványa szükséges.

(2) A képviselő-testület köteles megtárgyalni azt a népi kezdeményezést, amelyet a választópolgárok 10 %-a indítványozott. (Ötv. 49. §)

Eljárási szabályok

3. § (1) Helyi népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést és a népi kezdeményezést aláírásgyűjtő íven lehet kezdeményezni.

(2) A népszavazáshoz, népi kezdeményezéshez való csatlakozás a hitelesített mintapéldánnyal megegyező aláírásgyűjtő ívek használatával történik.

(3) Az aláírásgyűjtő ívet a helyi népszavazásra javasolt kérdés (kérdések), illetve a népi kezdeményezés tárgyának pontos – szöveg szerinti – megfogalmazásával kell kezdeni.

(4) A helyi népszavazás kérdését vagy kérdéseit, illetve a népi kezdeményezés tárgyát úgy kell megfogalmazni, hogy arra valamennyi választópolgár egyértelmű választ tudjon adni.

4. § (1) Az aláírásgyűjtő ívek egy példányát az aláírásgyűjtés megkezdése előtt Sándorfalva Város Önkormányzat Jegyzőjéhez, mint a helyi választási iroda vezetőjéhez (továbbiakban: jegyző) hitelesítés céljából be kell nyújtani. (A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény [továbbiakban: Ve.] 133. § (1) bekezdés)

(2) A jegyző a jogszabályi feltételeknek megfelelő aláírásgyűjtő ív mintapéldányát a benyújtástól számított 15 napon belül hitelesíti. (Ve. 133. § (2) bekezdés)

(3) Helyi népszavazás kezdeményezése esetén a jegyző megtagadja az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha:

a) a kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe;

b) a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani;

c) ugyanabban a kérdésben egy éven belül népszavazást tartottak;

d) az aláírásgyűjtő ív nem felel meg a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 118. §-ban foglalt követelményeinek. (Ve. 133. § (2) bekezdés)

(4) Népi kezdeményezés esetén a jegyző megtagadja az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha

a) a kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe,

b) az aláírásgyűjtő ív nem felel meg a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 118. § (2)-(5) bekezdéseiben foglalt követelményeinek. (Ve. 148. § )

(5) A jegyzőnek az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésével kapcsolatos döntését a város honlapján, illetőleg lehetőség szerint egyéb helyi média felületen is közzé kell tennie. (Ve. 133. § (3) bekezdés)

(6) A jegyzőnek az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésével kapcsolatos döntése ellen a közzétételétől számított tizenöt napon belül a Szegedi Városi Bíróságnál lehet kifogással élni. (Ve 146. § (1) bekezdés)

5. § (1) A helyi népszavazás kitűzésére irányuló állampolgári kezdeményezést, valamint a népi kezdeményezést az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését követő egy hónapon belül egyszer lehet benyújtani a polgármesterhez. (Ve. 134. § (1) bekezdés)

(2) Az aláírások ellenőrzéséről a helyi választási bizottság gondoskodik. (Ve. 135. § )

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott határidőn túl benyújtott kezdeményezés esetén az aláírásokat a helyi választási bizottság nem ellenőrzi. (Ve. 134. § (2) bekezdés)

6. § (1) A helyi választási bizottság elnöke az 5. § (1) bekezdésében meghatározott határidő elmulasztásáról, illetőleg az aláírások ellenőrzésének eredményéről haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert. (Ve. 137. § (1) bekezdés)

(2) A polgármester a helyi népszavazásra irányuló kezdeményezést, illetőleg a népi kezdeményezést az (1) bekezdésben írt tájékoztatás kézhezvételét, nem állampolgári kezdeményezés esetén a benyújtását követő legközelebbi képviselő-testületi ülésnapon bejelenti. (Ve. 138. §)

(3) A polgármester a helyi népszavazásra irányuló kezdeményezést, illetőleg a népi kezdeményezést elutasítja, ha

a) azt késve nyújtották be,

b) az aláírások ellenőrzésének eredményeként a helyi választási bizottság azt állapította meg, hogy az érvényes aláírások száma nem éri el az e rendeletben meghatározott arányszámot,

c) nem az arra jogosult személyek vagy szervek nyújtották be. (Ve. 140. §)

(4) A polgármester (3) bekezdésben meghatározott döntését a 4. § (5) bekezdésében meghatározott módon közzé kell tenni.

(5) A polgármester (3) bekezdésben meghatározott döntése ellen a közzétételétől számított tíz munkanapon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

7. § (1) A népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről illetőleg a népi kezdeményezésről a polgármester bejelentését követő 30 napon belül a képviselő-testület dönt minősített többséggel. (Ve. 139. §)

(2) A helyi népszavazás elrendeléséről szóló határozatban a képviselő-testület

a) kitűzi a népszavazás időpontját,

b) meghatározza a helyi népszavazásra bocsátandó kérdés pontos szövegét és

c) megállapítja a népszavazás költségelőirányzatát és annak forrását.

(3) A képviselő-testület (2) bekezdésben meghatározott határozatát 4. § (5) bekezdésében meghatározott módon közzé kell tenni.

(4) A képviselő-testület helyi népszavazást elrendelő határozata, valamint a kötelezően elrendelendő népszavazást elutasító határozata ellen annak közzétételétől számított nyolc napon belül lehet a Szegedi Városi Bíróság előtt kifogással élni. (Ve. 146. § (2) bekezdés)

8. § (1) A helyi népszavazás

a) érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele szavazott és

b) eredményes, ha a szavazóknak több mint a fele a megfogalmazott kérdésre (kérdésekre) azonos választ (válaszokat) adott. (Ötv. 45. § (2) bekezdés)

(2) Az azonos kérdésre három vagy több válasz lehetőséget tartalmazó népszavazás akkor eredményes, ha egy kérdésre a szavazók több mint fele azonos választ adott.

(3) A helyi népszavazás eredményét a 4. § (5) bekezdésében meghatározott módon közzé kell tenni.

Záró rendelkezések

9. § (1) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 45-50. §-ait, a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény és a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény végrehajtásáról a helyi népszavazáson és a helyi népi kezdeményezésen elnevezésű 29/2000. (X. 27.) BM rendelet rendelkezésit kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 15/2001. (VIII. 21.) Ör. rendelet és az azt módosító 3/2002. (II. 12.) Ör. rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. július 1. napjával.