Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2009. (X.26.) önkormányzati rendelete

a rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2009. 11. 01- 2013. 11. 13

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2009. (X.26.) önkormányzati rendelete

a rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi ellátásokról

2009.11.01.

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi ellátásokról a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed:

a) a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel a Magyar Köztársaság területén tartózkodó és Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárságú, valamint - ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik - a letelepedett, bevándorolt, illetve befogadott jogállású, továbbá a magyar hatóságok által menekültként, oltalmazottként, illetve hontalanként elismert gyermekre, fiatal felnőttre és szüleire;

b) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(2) A rendelet hatálya a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országok állampolgárainak a Magyar Köztársaság területén jogszerűen tartózkodó Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező gyermekeire is.

II. Fejezet

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

2. § (1) Rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíthető az a gyermek, aki, illetve akinek a gondozó családja időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (a továbbiakban: nyugdíjminimum) kétszeresét.

(2) A családban az egy főre jutó jövedelem számítására a Gyvt. 19. § (4) bekezdésének szabályai irányadóak figyelemmel a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Gyer.) 66. §-ára is.

(3) Elsősorban a Gyvt. 21. § (2) bekezdésében körülírt személyek, illetve családok részesíthetők rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban.

3. § (1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás a költségvetés keretein belül egyszeri vagy időszakos vissza nem térítendő készpénz, illetve természetbeni ellátás formájában nyújtható.

(2) Természetbeni ellátás különösen az általános iskolás gyermekek tankönyv- és tanszer ellátásának támogatása, a tandíj, egészségügyi szolgáltatásért fizetendő térítési díj, illetve egyéb ellátás kifizetésének átvállalása.

4. § (1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás minimális mértéke alkalmanként nem lehet kevesebb, mint a nyugdíjminimum összegének 10 %-a.

(2) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás mértéke évente gyermekenként nem haladhatja meg a nyugdíjminimum kétszeresét.

(3) Évente ugyanazon család - rendkívüli gyermekvédelmi támogatás jogcímén - legfeljebb a nyugdíjminimum négyszeresének megfelelő mértékű összegben részesülhet.

(4) 30 napon belül ugyanazon család részére az igénylő személyétől függetlenül rendkívüli gyermekvédelmi támogatás legfeljebb egy alkalommal állapítható meg.

5. § (1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás iránti kérelmeket - a jelen rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon - a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál kell benyújtani.

(2) A kérelemről a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(3) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás felvételére - a (4) bekezdésben foglaltak kivételével - a kiskorú törvényes képviselője jogosult.

(4) Amennyiben a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás a várandós anya gyermekének megtartását, illetve a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadásokat segíti, úgy e támogatás felvételére -nagykorúsága esetén- a várandós anya jogosult.

III. Fejezet

A mosható nadrágpelenka használatának támogatása

6. § Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete a támogatás megállapításával elő kívánja segíteni a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 6. §-ában meghatározott környezetvédelmi alapelvek teljesülését, valamint hozzá kíván járulni a gyermeket nevelő családok anyagi terheinek csökkentéséhez.

A támogatás fajtája

7. § Az Önkormányzat az Európai Unió területén gyártott mosható nadrágpelenka beszerzési költségeinek csökkentéséhez egyösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt.

A támogatásban részesíthetők köre

8. § (1) Az Önkormányzat azokat a gyermekeket támogatja:

a) akiknek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát a jegyző a Gyvt. 19. § (2) bekezdése alapján megállapította,

b) akik részére Terézváros polgármestere jelen rendelet alapján rendkívüli gyermekvédelmi támogatást állapított meg,

c) akik nagycsaládban élnek,

d) akiknek tartós betegségét megállapították,

e) akiknek orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka használata (különösen atopiás dermatitiszben szenvedő gyermek).

A támogatás mértéke

9. § (1) Az Önkormányzat az évi költségvetési rendeletben meghatározott nagyságú anyagi keret terhére gyermekenként – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - egy alkalommal nyújt támogatást.

(2) A 8. § (1) bekezdés d) és e) pontjában foglalt gyermek esetében a támogatás háromévenként ismételten megállapítható mindaddig, amíg a nadrágpelenka használatára szükség van.

10. § (1) A támogatás mértéke:

a) a 8. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a pelenka vásárlását igazoló számlán szereplő beszerzési árnak (a továbbiakban: beszerzési ár) a 100 %-a, de maximum 60.000.-Ft,

b) a 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a beszerzési ár 80 %-a, de maximum 40.000.-Ft,

c) a 8. § (1) bekezdés c), d) és e) pontjában foglalt esetekben a beszerzési ár 65 %-a, de maximum 30.000.-Ft,

(2) A támogatás összegét száz forintra kerekítve kell megállapítani.

A támogatás igénybevétele

11. § (1) A támogatás iránti kérelmet - a jelen rendelet 2. mellékletét képező formanyomtatványon - Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál kell benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

b) a kérelmező nevére kiállított, a pelenka vásárlását igazoló számlát,

c) a 8. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott esetben a magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló igazolást,

d) a 8. § (1) bekezdés e) pontja alapján igényelt támogatás esetében az orvosi javaslatot.

(3) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születését követő egy éven belül lehet benyújtani. A 9. § (2) bekezdésben meghatározott szükség esetén az első igénylést követően háromévenként ismételten benyújtható a kérelem.

(4) A kérelemről a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(5) A támogatás felvételére a gyermek törvényes képviselője jogosult.

IV. Fejezet

Értelmező rendelkezések

12. § E rendelet alkalmazásában

a) gyermek: a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. tv. (Ptk.) 12. §-a szerinti kiskorú,

b) tartós betegség: a Gyvt. 5. § p) pontjában meghatározott kórforma,

c) család: az egy háztartásban életvitelszerűen együttlakó, a Ptk. 685. § b) pontjában meghatározott közeli hozzátartozók,

d) nagycsalád: három vagy több gyermeket nevelő család.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet 2009. november 1. napján lép hatályba.

(2) A hatályba lépéssel egyidejűleg a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Szervezeti és működési szabályzatáról szóló 33/2002. (XI. 13.) rendeletnek a polgármesterre átruházott hatásköröket tartalmazó 4. melléklete kiegészül a következő ponttal:

„65. Dönt a mosható nadrágpelenkák használatának támogatása iránti kérelmekről.”

(3) A hatályba lépéssel egyidejűleg a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2006. (I. 30.) rendelet, valamint az azt módosító 45/2007. (XII. 22.) rendelet hatályát veszti.