Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2009. (XII.16.) önkormányzati rendelete

települési szilárd hulladékokkal összefüggő tevékenységekről

Hatályos: 2019. 10. 15


Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 20. § (3) pontjában kapott felhatalmazás alapján a háztartási hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


A helyi közszolgáltatás tartalma, ellátási területe


(1) A köztisztasággal és a településtisztasággal kapcsolatos önkormányzati feladatok ellátása keretében Budakeszi Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) [1] A kommunális hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás Budakeszi város belterületére, valamint külterületén lévő Nagyszénászugra terjed ki.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott területen lévő ingatlanok valamennyi tulajdonosa, a külterületen az emberi tartózkodásra is alkalmas épületek beépített ingatlanok tulajdonosa, illetve használó /továbbiakban: tulajdonos/ - függetlenül attól, hogy természetes személy vagy jogi személyiséggel rendelkező társaság - az ingatlanán kötelező kommunális hulladék elhelyezéséről a kommunális hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(4) A (2) bekezdésben érintett ingatlanokon keletkező kommunális hulladék begyűjtéséről és ártalmatlanításáról a Közszolgáltató gondoskodik.

(5) Nem terjed ki a rendelet hatálya a radioaktív anyagokra, a folyékony hulladékokra és a velük összefüggő tevékenységekre.

(6) [2] A továbbiakban e rendelet alkalmazásában a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-ában és a közszolgáltató hulladékgazdálkodási tevékenységéről, valamint a 16/2002. (IV.10.) EÜM rendelet 2.§ (2) bekezdésében foglalt fogalom meghatározásokat kell figyelembe venni

2. §


  1. A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatást az annak teljesítésére alkalmas közszolgáltató szervezet: Depónia Hulladékkezelő és Településtisztasági Nonprofit Kft. (továbbiakban: Közszolgáltató) végzi.
  2. A Közszolgáltatóval a közszolgáltatás ellátására vonatkozó szerződést átruházott hatáskörben a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás köti meg.

3. §


A közszolgáltató és a tulajdonosok jogai, kötelezettségei


(1) A belterületi tulajdonos köteles igénybe venni

  1. a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére rendszeresített gyűjtőedényt,
  2. a gyűjtőedény űrtartalmát meghaladó mennyiségű alkalmi hulladék gyűjtésére a Szolgáltató által rendelkezésre bocsátott, azonosító jelével ellátott környezetbarát zsákot.

(2)[3] A külterületi tulajdonos a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt, vagy a Szolgáltató által rendelkezésre bocsátott, azonosító jelével ellátott, szezonális szerződés szerinti környezetbarát zsákot köteles igénybe venni.

(3) A környezetbarát zsák igénybevételére az (1) bekezdés b) pontján túl, akkor van lehetőség, ha az ingatlant a Szolgáltató gyűjtőjárműjével nem tudja megközelíteni.

(4) A tulajdonos az alkalmazható gyűjtőedények közül azt a típust és olyan számban köteles igénybe venni, amellyel az ingatlanán keletkezett szilárd hulladék tárolása két ürítés között környezetszennyezés nélkül megoldható.

(5)[4] Az ingatlanhasználó a települési hulladékot vegyes és elkülönítetten gyűjtött hulladékfajtánként köteles gyűjteni. A vegyes hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni a papír-, üveg-, műanyag, fém- és zöldhulladékot. A papír-, fém-, műanyag és zöldhulladékot a közszolgáltató házhoz menő szállítással, az üveg hulladékot gyűjtőszigetek, gyűjtőpontok működtetésével gyűjti és szállítja el.

4. §


(1) A tulajdonos köteles a háztartási hulladék gyűjtésére, illetve elszállítására - a 3.§ figyelembevételével - az e rendeletben felsorolt gyűjtőedények valamelyikét használni. Ha a kihelyezett hulladék mennyisége meghaladja a gyűjtőtartály/ok/ űrtartalmát, a tulajdonos a Közszolgáltatóval való egyeztetés után nagyobb űrtartalmú tartályra cseréli le az eredeti gyűjtőedényt, illetve megemeli a gyűjtőtartályok számát. A tulajdonos ennek megfelelő szemétszállítási díjat köteles fizetni. Eseti többlethulladék elszállítására a közszolgáltató által kibocsátott, jelölt zsák alkalmazható.

(2)[5] A tulajdonos a gyűjtőedényeket saját ingatlanán belül köteles az átvételig tárolni. Ennek során köteles megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy mások életét, testi épségét, egészségét és jó környezetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.

(3) A tulajdonos a gyűjtőtartályban a háztartásokban szokásosan keletkező hulladékot tömörítés nélkül úgy helyezheti el, hogy a hulladék elszállítása során alkalmazott gépi ürítést ne akadályozza.

(4) [6] A gyűjtőedényekben mérgező, veszélyes, robbanó hulladékot elhelyezni tilos.

(5) A tulajdonos köteles a gyűjtőtartályt a háztartási hulladék elszállítása céljából a közzétett járatterv alapján reggel hat óráig, közterületen, a gyűjtőjárművel megközelíthető és az ürítésre alkalmas helyen elhelyezni.

(6) A háztartási hulladék elszállítása céljából kihelyezett tartály nem akadályozhatja a jármű- és a gyalogosforgalmat és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

(7) A tulajdonos a gyűjtőtartály karbantartásáról, mosásáról, fertőtlenítéséről, illetve cseréjéről köteles gondoskodni.

(8)[7] Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges személyes adatait a Közszolgáltató felhívására, valamint a személyes, vagy céges adatainak változását követően 8 napon belül bejelenteni.

5. §


(1)     A Közszolgáltató köteles a gyűjtőedényeket és zsákokat minimum hetente, a járattervnek megfelelően  üríteni.

(2)     A Közszolgáltató köteles a járattervet akkor is betartani, ha az ürítési nap munkaszüneti napra esik.

(3)     A Közszolgáltató köteles a gyűjtőedényzet ürítését oly módon végezni, hogy az a tulajdonosok nyugalmát és a közúti forgalmat szükségtelenül ne zavarja.

(4)     A Közszolgáltató a kötelező közszolgáltatás keretében megtagadhatja a háztartási hulladék elszállítását, ha:

            a) az nem a rendszeresített gyűjtőtartályban kerül elszállítás céljából átadásra,

            b) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy olyan anyagot tartalmaz, mely

                 a háztartási hulladékkal együtt nem gyűjthető, nem szállítható.

            c) a hulladék az edényben betömörített, befagyott állapotban található

(5)     A karácsonyfákat felaprítva, max. 1,5 méteres darabokban a Közszolgáltató külön díj felszámítása nélkül szállítja el.

(6)     A Közszolgáltató köteles a szemétgyűjtő edény kiürítését elvárható gondossággal elvégezni, az okozott károkat - megjavítás vagy új edényzet biztosításával - megtéríteni.

(7)     A begyűjtés során keletkezett (kiszóródott) szennyeződés takarításáról a Közszolgáltató köteles az ürítéssel egyidejűleg gondoskodni.

6. §


A szolgáltatásra vonatkozó szerződés tartalmi elemei


  1. A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás megkezdéséről, változásairól és lényeges feltételeiről a Közszolgáltató az ingatlantulajdonossal írásban egyedi szerződést köt. A kötelező közszolgáltatással kapcsolatos jogviszonyt a Közszolgáltató és a tulajdonos között a szolgáltatás közszolgáltató általi felajánlásának ténye hozza létre annak tényleges igénybevételétől függetlenül.
  2. Társasház esetén a szerződést a társasházközösség döntése alapján a társasházközösséggel vagy az egyes tulajdonosokkal kell megkötni. Ez egyes tulajdonossal történő szerződések megkötése érdekében a társasházközösségnek a Szolgáltató rendelkezésére kell bocsátania az általa ismert és szükséges személyes, valamint a –közösség által elfogadott- számlázás alapjául szolgáló költségelosztáshoz szükséges adatokat.
  3. A társasházban működő üzlet tulajdonosa a szerződést külön, illetve a társasházközösség döntése alapján ahhoz csatlakozva is megkötheti.
  4. A szilárd hulladék közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

1 Megrendelő adatait:

Magánszemély esetén:

Név

Cím

Születési hely, idő

Anyja neve

Társasház esetén

Társasház neve, képviselője (a csatlakozó üzlettulajdonos, illetőleg bérlő neve)

Cím

Adószám

Bankszámlaszám

Cégjegyzékszám

2 A szolgáltató azonosító adatait

3 Szerződés tárgyát:

Közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját

Rendelkezésre bocsátott edény darabszámát és ürítési térfogatát

Teljesítés helyét

Ürítési gyakoriságot

4 Szolgáltatási díjat

Díjtételt ÁFA  nélkül edénytípusonként

Fizetési határidőt és fizetési módot

Hátralék esetén felszámítható kamat mértékét

5 Számlázás módját

Számla kibocsátás idejét.

6. Szolgáltatáshoz kapcsolódó információkat

Megrendelő által közölt adatokat

Közszolgáltatás mértékét meghaladó, megrendelő igényéhez kapcsolódó esetleges többletszolgálatról és annak díjáról

Díjfizetést igazoló matricáról

7 Szolgáltatnál működtetett ügyfélszolgálat helyét, idejét

8 Szerződés módosítás és felmondás feltételeit

  1. A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás nyújtásának egyedi szerződésben szabályozott lényeges feltételeiben bekövetkező változásról a Közszolgáltató haladéktalanul - a változás bekövetkezte előtt írásban köteles a szerződött ingatlantulajdonost értesíteni.

7. §[8]


(1) A rendelet alapján a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a közszolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításhoz szükséges adatok feltüntetésével. Az állam hulladékgazdálkodási közfeladatainak ellátását koordináló szervezet (NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) egyedi adatszolgáltatás keretében a Kormányhivataltól az ingatlanhasználó Ht. 38. § (3) bekezdésben foglalt adatait kérheti a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 18.§ alapján.

(2) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a Közszolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

8. §


A tulajdonosok díjfizetési kötelezettsége


  1. Hatályon kívül helyezve.
  2. Hatályon kívül helyezve.


  1. A díj a települési szilárd hulladék közszolgáltatási szerződésben meghatározott gyakoriságú összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának költségeit tartalmazza. E gyakoriság heti egy alkalommal (társasházaknál heti két alkalom) történő kommunális hulladék elszállítását jelenti.
  2. A szolgáltatással kapcsolatos közszolgáltatási díjat a Közszolgáltató vagy Megbízottja szedi be.
  1. Az ingatlantulajdonos a hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás díját a Közszolgáltató kibocsátott számlája alapján köteles fizetni.
  2. A közszolgáltatás díját tartalmazó értesítés összegszerűségével kapcsolatban a tulajdonos a Közszolgáltatónál, illetve Megbízottjánál kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésével kapcsolatos kötelezettségre halasztó hatálya nincs. A tulajdonos által írásban tett kifogásra a Közszolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a tulajdonos túlszámlázást megállapító kifogásának a Közszolgáltató helyt ad, a tulajdonosnak a többletösszeget és időarányos kamatait visszafizeti vagy tulajdonos kérésére az esedékes díjfizetési kötelezettségébe betudja.
  3. A tulajdonos megtagadhatja a díj megfizetését, abban az esetben, ha a Közszolgáltató közszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget.
  4. Nem tagadható meg a díj fizetése a (7) bekezdés szerint, ha a Közszolgáltatót a közszolgáltatás nyújtásában az időjárás vagy más elháríthatatlan ok akadályozta és az akadály elhárítását követően a lehető legrövidebb időn belül pótolta mulasztását.
  5. Tulajdonos változás esetén a Közszolgáltatónak történő bejelentés napjáig a közszolgáltatás díját a régi tulajdonos viseli.
  6. A közszolgáltató jogosult azon tulajdonosoknak, akik nem kötnek szerződést, vagy nem szolgáltatnak adatot a díjtétel megállapításához, 1 db 110 literes gyűjtőedény heti egyszeri ürítési díját leszámlázni.

9. §


Lomtalanítás és zöldhulladék szállítás


(1)[9] Az igénybevevő ingatlanhasználó által a Közszolgáltatóval előre egyeztetett napon (évi egy alkalommal), egyedi megrendeléssel kért, házhoz menő jelleggel történik április 1. és október 31. között a lakossági lomtalanítás. A jelentkezés során szükséges megadni a hulladék várható mennyiségét is, amely legfeljebb 3 m3 lehet.

(2)[10]

(3)[11]

(4)[12] A lomtalanításkor nem kerül elszállításra:

- Elbontott gépjármű karosszéria

- Építési törmelék

- Veszélyes hulladék (olaj, festék, akkumulátor stb.)

- Ágnyesedék, szőlővessző, zöldhulladék

- Gumiköpeny

- Háztartási hulladék

- Kézi erővel nem rakodható túlsúlyos vagy túl méretes hulladék.

(5) A Közszolgáltató évente két alkalommal biztosítja a lakosságnál keletkező veszélyes hulladékok begyűjtését és elszállítását előre egyeztetett időpontban mobil konténerrel. Az évi kétszeri veszélyes hulladék gyűjtés költségét a hulladékkezelési közszolgáltatási díj tartalmazza.

(6)[13] A közszolgáltatás részeként végzett zöldhulladék gyűjtése házhoz menő rendszerben valósul meg, évi 12 alkalommal. A gyűjtés során max. 110 literes áttetsző zsákban vagy max. 0,1 m3-es köteg formájában lehet kihelyezni a zöldhulladékot. A Közszolgáltató által forgalmazott és a lakó által megvásárolt zöldhulladék matricával ellátott zsák vagy köteg kerül elszállításra, A szolgáltatásról a Megrendelő köteles a helyben szokásos módon értesíteni a lakosságot. 2014. évben minden előfizetőt megillet 3 db ingyenes zöldhulladék gyűjtő zsák, mely március hónapban vehető át a Közszolgáltató Budakeszi ügyfélszolgálatán és díjmentesen kerül elszállításra.

(7)[14] A lom hulladékot a szállítást megelőző napon, 18 órától lehet kihelyezni a közterületre.

10. §


A közszolgáltatás szüneteltetése


  1. A szolgáltatás szüneteltetésére jogosult az az ingatlan, ahol az ingatlan használója min. 90 napot távol tartózkodik, azt írásban a Közszolgáltató felé bejelenti legkésőbb a szüneteltetés megkezdését követő 15 napon belül, megjelölve a szünetelés lejártának várható időpontját. Amennyiben ezen adatokban változás áll be, azt az ingatlan használója köteles 8 napon belül írásban bejelenteni.
  2. Hatályon kívül.

11. §


A gazdálkodó szervezetekre vonatkozó rendelkezések


  1. Mindazok, akiknek tevékenysége során települési egyéb szilárd hulladék keletkezik, a vonatkozó egyéb jogszabályok előírásai szerint kötelesek gondoskodni a hulladék gyűjtéséről, tárolásáról, elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről.
  2. Gazdálkodó szervezet a tevékenysége során keletkező települési szilárd hulladéka tekintetében akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a 2012. évi CLXXXV. törvény 31. § értelmében saját maga nem gondoskodik.
  3. A (2) bekezdésben felsorolt egyéb eljárások igazolását a jegyző vagy a szolgáltató kérésére írásban kell rendelkezésre bocsátani.

12. §


A díjhátralék behajtásáról


(1) A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek.

(2) A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a közszolgáltató felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettségének elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére.

(3) [15] A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék megfizetésének esedékességét követő 45. nap elteltével a követelés jogosultja – a felszólítás megtörténtének igazolása mellett – a díjhátralék adók módjára történő behajtását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kezdeményezi.

(4)[16] Az ingatlantulajdonos a tény keletkezésétől számított 8 napon belül köteles bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. A korábbi ingatlantulajdonost a díjfizetési kötelezettség a bejelentés hónapjának utolsó napjáig terheli. A bejelentés megtételéig a közszolgáltatási díjat a korábbi ingatlantulajdonos köteles megfizetni.

13. §


  1. Jelen rendelet 2010. január 1. napján lép hatályba.
  2. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 11/2009.(III. 24.) rendelet, az 59/2008. (XII. 17.) rendelet, az 54/2008 (XII. 17.) 1.§-ában szereplő „a háztartási hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 14/1996. (III. 07.) rendelet 12. § új (3) bekezdéssel” szövegrész, a 18/2008. (IV. 1.) rendelet, az 52/2006. (XII. 29.) rendelet, a 21/2004. (IV. 1.) rendelet, a 30/2001. (IX. 01.) rendelet, a 48/2000. (XII. 29.) rendelet, a 18/1999. (VII. 01.) rendelet, a 12/1998. (IV. 07.) rendelet, a 42/1996. (XII. 30.) rendelet és a 14/1996. (III. 07.) rendelet hatályukat vesztik.
  3. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 43/1996. (XII. 30.) számú rendelet 8. §-a hatályát veszti.
[1]

Módosította a 25/2019. (X. 11.) ör. 1. §. Hatályos 2019. október 15. napjától.

[2]

Módosította a 22/2014. (VIII. 8.) ör. 1. §. Hatályos 2014. augusztus 11. napjától.

[3]

Módosította a 22/2014. (VIII. 8.) ör. 3. §. Hatályos 2014. augusztus 11. napjától.

[4]

Az új bekezdéssel kiegészítette a 10/2015. (V. 7.) ör. 1. §. Hatályos 2015. május 8. napjától.

[5]

Módosította a 25/2019. (X.11.) ör. 2. §. Hatályos 2019. október 15. napjától.

[6]

Módosította a 25/2019. (X.11.) ör. 2. §. Hatályos 2019. október 15. napjától.

[7]

Az új bekezdéssel kiegészítette a 25/2019. (X.11.) ör. 3. §. Hatályos 2019. október 15. napjától.

[8]

Módosította a 25/2019. (X.11.) ör. 4. §. Hatályos 2019. október 15. napjától.


[9]

Módosította a 22/2014. (VIII.8.) ör. 4. §. Hatályos 2014. augusztus 11. napjától.

[10]

Hatályon kívül helyezte a 22/2014. (VIII.8.) ör. 9. §. Hatályon kívül 2014. augusztus 11. napjától.

[11]

Hatályon kívül helyezte a 22/2014. (VIII.8.) ör. 9. §. Hatályon kívül 2014. augusztus 11. napjától.

[12]

Módosította a 22/2014. (VIII.8.) ör. 5. §. Hatályos 2014. augusztus 11. napjától.

Módosította a 25/2019. (X.11.) ör. 5. §. Hatályos 2019. október 15. napjától.

[13]

Módosította a 22/2014. (VIII.8.) ör. 6. §. Hatályos 2014. augusztus 11. napjától.

[14]

Az új bekezdéssel kiegészítette a 25/2019. (X.11.) ör. 6. §. Hatályos 2019. október 15. napjától.

[15]

Módosította a 10/2015. (V.7.) ör. 1. §. Hatályos 2015. május 8. napjától.

[16]

Az új bekezdéssel kiegészítette a 25/2019. (X.11.) ör. 7. §. Hatályos 2019. október 15. napjától.