Kovácsvágás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2009.(III.19.) önkormányzati rendelete

Kovácsvágás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2009. (III.19.) sz. rendelete az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról

Hatályos: 2015. 03. 01

Kovácsvágás Községi  Önkormányzat Képviselőtestületének

4/2009. (III.19.) sz. rendelete

az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról.

(egységes szerkezetben 2015)


Kovácsvágás Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, módosított 1993.évi III.törvény ( továbbiakban Tv.)  1.§-ának (2)  bekezdésében,  a 10,§-(1) bekezdésében,. a 32.§-ának (3) bekezdésében, a 25 §.(1).bek. b. pontjában, 37/D.(3) bekezdésben, a 38 §-ának  (9) bekezdésében , a 43/B §. (1) és (3). bekezdésében., a 46,§-ának  (1) bekezdésében  , 47.§. (2) bekezdésében, , a 48.§. (4) bekezdésében, az 50 §.-ának (3), 62.§.(1)  bekezdésében , a 92 §. ( 1) és (2) bekezdésében és a 132 §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján  az alábbi rendeletet alkotja.



I.FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja

1.§.


E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza a  vonatkozó magasabb jogszabályok figyelembevételével a pénzben  és természetben nyújtható szociális ellátások  és helyi formáit, igénybevételének szabályait, az ellátásra való jogosultság feltételeit, érvényesítésének garanciáit.

A rendelet hatálya


2.§.


15 E rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül az 20 rendkívüli települési támogatás szociális ellátásra vonatkozóan.


II.FEJEZET


SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK.


3.§


(1) Az önkormányzat szociális rászorultság esetén a rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára az alábbi pénzbeli szociális ellátásokat állapítja meg:

a)  6

b)   19

c)   7

d) 16, 20 rendkívüli települési támogatás

e). Bursa Hungarica ösztöndíj támogatás


 (2) Az önkormányzat  szociális rászorultság esetén a rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára az alábbi természetbeni ellátásokat állapítja meg:

a) 17, 20 rendkívüli települési támogatás

b) köztemetés


c) 21

d) 22

4.§


Helyi lakásfenntartási támogatás.


  1. – (2)  8

Ápolási díj .


5.§ 23




18, 24 Rendkívüli települési támogatás

6 .§


  1.  Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki önmaga, vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul.
  2. A rendkívüli települési támogatás megállapítására a Szt 45. §-ában meghatározott esetekben kerülhet sor, ha a rászoruló egy főre számított családi jövedelemhatára az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200  %-át nem haladja meg, egyedül élő esetében annak 250 %-át.
  3.  A rendkívüli települési támogatás mértéke – rászorultsághoz igazodva – alkalmanként, minimum 3 000.-Ft,  maximum 10 000.-Ft lehet.
  4.  Elemi csapás, gyógyíthatatlan betegség, 8 napon túl gyógyuló baleset, közeli hozzátartozó halála esetében hivatalból vagy kérelemre is évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható a rendkívüli települési támogatás.
  5. Ebben az esetben a rendkívüli települési támogatás összege maximum 50.000-Ft-ig terjedhet.
  6. Közeli hozzátartozó halála miatt kérelmet, legfeljebb a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.
  7. Az e paragrafusban szabályozott rendkívüli települési támogatás természetbeni szociális ellátásként is nyújtható, elsősorban élelmiszersegély, tüzelősegély, ruhavásárlás, közüzemi szolgáltatási díj hátralék kiegyenlítésére, valamint gyógyszertámogatás céljából.
  8. A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmeket a Kishutai Közös Önkormányzati Hivatalhoz e rendelet 1. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani az abban szereplő mellékletek csatolásával.
  9. A rendkívüli települési támogatás keretében szabályozott ellátásokkal kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja. A meghozott döntésekről a következő képviselőtestületi ülésen tájékoztatást ad.


Temetési segély


7.§ 25



Bursa Hungarica ösztöndíj támogatás.


8.§


(1) A „ Bursa Hungarica  „ Felsőoktatási Önkormányzati  Ösztöndíjpályázat keretében ösztöndíj állapítható meg annak a pályázatát határidőben benyújtó és a benyújtás időpontjában

a községben állandó lakóhellyel rendelkező pályázónak, aki megfelel a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben   meghatározott előírásoknak és a rendelet szerint szociális rászorultsága megállapítható.


(2) Az ösztöndíjra  való jogosultság  megállapítása szempontjából  szociálisan rászorulóak kell tekinteni azt a pályázót, akinél az egy háztartásban élők 1 főre jutó havi nettó jövedelme

nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 300 %-t.


(3) Az ösztöndíj időtartamát és az egyéb feltételeket a mindenkori pályázati felhívás tartalmazza, melyet a képviselőtestület hagy jóvá.


(4) A B . típusú ösztöndíjasok esetén évente egy  alkalommal – augusztus 31-ig – a képviselőtestület l a szociális rászorultságot köteles felülvizsgálni.


(5) Az önkormányzat által folyósított ösztöndíj  havi összege a szociális rászorultságtól függően 1000-4000 Ft összegig terjedhet.


(6) Az önkormányzat által   folyósított ösztöndíj  visszavonásra kerül, a visszavonásról szóló határozat meghozatalát követő tanulmányi félévtől, ha

- a B típusú  ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn, illetve a szociális rászorultság felülvizsgálatánál nem működik együtt az önkormányzattal.

- támogatásban részesülő A és B típusú ösztöndíjas elköltözik  az önkormányzat illetékességi területéről.


(7) Amennyiben a felsőoktatási hallgató számára megítélt ösztöndíj utólag visszavonásra kerül mert a hallgató  az ösztöndíj folyósításának tartama alatt a felsőoktatási intézményben nem államilag finanszírozott képzésben vesz részt, a képviselőtestület a szociális és családi körülmények felülvizsgálata alapján dönthet úgy, hogy a korábban megállapított támogatást segélyként tovább folyósítja.


(8) Az ösztöndíjak megállapításával, felülvizsgálatával, megszüntetésével kapcsolatos hatásköröket a képviselőtestület gyakorolja.


( 9)  E rendeletben foglaltakat a már korábban megállapított, folyamatban lévő ügyek esetében is alkalmazni kell.



Köztemetés

9.§.


A köztemetés elrendelésével kapcsolatos hatásköröket a polgármester gyakorolja  a Tv. 48.§.(1).bek. alapján.




Közgyógyellátás


10.§. 26




III.fejezet


SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK.



Személyes gondoskodást nyújtó alapellátások.

13-§.


(1).A önkormányzat a szociális gondoskodást nyújtó alapellátások megszervezésével gondoskodik  elsősorban az időskorúak, egyedülállók,  betegek és fogyatékosok, hajléktalanok, szociálisan rászorult személyek ellátásáról.


(2). Az önkormányzat a következő  szociális alapellátásokat biztosítja:

      

a)    étkeztetés

  1.  házi segítségnyújtás
  2. családsegítés
  3. jelzőrendszeres segítségnyújtás
  4. támogató szolgálat.



(3). Étkeztetést biztosít az önkormányzat azoknak  a személyeknek, akik  egészségi állapotuk, idős koruk , vagy egyéb ok miatt  a napi legalább egyszeri  meleg étkezést mást módon nem tudják biztosítani.


 (4).Házi segítségnyújtás keretében elsősorban azon időskorú , vagy egészségi állapotuk miatt  segítségre szoruló személyek otthonukban  történő  alapvető gondozási, ápolási feladatainak ellátása történik, akik ezeket a feladatokat elvégezni már nem tudják, vagy nincs aki gondoskodjon róluk.


(5) Családsegítés keretében a szociális vagy mentálhigéniás problémákkal küzdő, vagy egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló családok  részére nyújt segítséget az önkormányzat  szakképzett családgondozó segítségével.



(6) Jelzőrendszeres  házi segítségnyújtás keretében  elsősorban az egyedül élő, telefonnal nem rendelkező személyek részére biztosít segélyhívó készüléket az önkormányzat. 


(7) Támogató szolgáltatást a fogyatékos személyek vehetik igénybe elsősorban lakáson kívüli közszolgáltatások elérésére, illetve lakókörnyezetükben  történő speciális segítségnyújtás céljából.


(8). A személyes gondoskodásért fizetendő  intézményi és személyi térítési díjak mértékét

a rendelet 1. és 2. számú melléklete tartalmazza.


(9) Az étkeztetést az önkormányzat ellátási szerződés keretében ,  a házi szociális gondozást, családsegítést , jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, támogató szolgáltatást társulás keretében látja el.


(10). Az étkeztetés igénybevételére vonatkozó kérelmeket a Körjegyzőségre kell benyújtani, engedélyezése, az ellátás megszüntetése a polgármester hatáskörébe tartozik.  A házi szociális gondozást, családsegítést , jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, támogató szolgáltatás iránti igényt az ellátást biztosító Egyesített Szociális Intézménynek kell jelezni, és  annak engedélyezése, megszüntetése az intézmény vezető hatáskörébe tartozik.


(11) A személyes szolgáltatást igénybevevők által fizetendő térítési díjak mértékét az önkormányzat rendeletének figyelembevételével az intézményvezető állapítja meg.



                                                                                                                             3 IV.FEJEZET


10, 27 Az aktív korúak ellátására, valamint a rendkívüli települési támogatásra való jogosultság egyéb feltételei


14.§.


11 (1) Az aktív korúak ellátását és a 28 rendkívüli település támogatást kérelmező személy az Szt. 33.§-ában  és a 29 45. §-ban foglalt feltételeken felül a  jogosultság egyéb feltételeként köteles házának, kertjének és ingatlana környezetének rendben tartására az alábbiak szerint:


a). az általa életvitelszerűen lakott  lakást, udvart, kertet rendben tartani, az ott található szemetet , lomot  összetakarítani és a kijelölt szemétlerakó helyre ( ZHK. Bodrogkeresztúr) szállíttatni.



b) amennyiben a község belterületén  olyan  lakóház is   tulajdonát képezi, amelyben nem életvitelszerűen lakik, annak rendben tartásáról is köteles gondoskodni  saját maga, vagy a lakásban lakó személyek  közreműködésével.


c) nem a lakáshoz  tartozó , de a tulajdonában  lévő  belterületi ingatlanokat  rendeltetésszerűen  használni, azokat megművelni.


d). az ingatlanok előtt lévő- kerítéstől az úttestig – zöldfelület  gondozni, gyommentesítési kötelezettségének eleget tenni  és a vízelvezető árkokat folyamatosan tisztán tartani.


e) az általa lakott lakást tisztán tartani, folyamatosan takarítani.


f) az általa lakott ingatlanban és a hozzátartozó udvaron, kertben a rágcsálók , kártevők   elszaporodását megakadályozni.


g). az állattartásra ( eb)  tartásra  vonatkozó  jogszabályokat betartani.


(2) Kérelmező az (1) bekezdésben  felsoroltakat  a jogosultság megállapítását követően is köteles fenntartani.  30 A jogosultág feltételeként e rendelet 14. §-ában foglalt szabályok betartását az önkormányzat, a közös hivatal bevonásával, valamint a járási hivatal ellenőrizheti.


(3)12, 31


(4)13, 32


(5) 33


(6) 14



Rendszeres szociális segélyre vonatkozó külön rendelkezések


15.§ 34


16.§. 35



                                    4 V. FEJEZET


Eljárási szabályok


                                                                                              17.§.


(1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmet a 33 Kishutai Közös Önkormányzati Hivatalban  kell benyújtani.


(2)A kérelmező kérelmét - a szociális ellátások elbírálásához, az a Szoc. tövényben  és végrehajtási rendeleteiben előírt kötelező, valamint ezen rendeletben meghatározott feltételek hiteles igazolására alkalmast bizonylatokkal köteles ellátni. Amennyiben a kérelmező a kérelmet, illetve annak mellékleteit a hiánypótlásra történő felszólítás ellenére sem egészíti ki, illetve nem csatolja, az eljárást  meg kell szüntetni.


(3) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a közös háztartásban élők vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni. A havi rendszeres jövedelmek hivatalos igazolásokkal kell igazolni. Hivatalos igazolásnak minősü: munkáltatói igazolás, nyugdíjszelvény a nyugdíjas igazolvánnyal vagy a nyugdíjösszesítővel együtt, postai feladóvevény, számlakivonat. Az egyéb nem havi rendszeres jövedelem igazolására a kérelmező írásbeli nyilatkozatát kell elfogadni.


 (4) Az önkormányzattól kapott támogatásokról nem kell külön igazolást csatolni, azt az ügyintéző a helyi nyilvántartások alapján jegyzi fel az ügyiraton.


VI. fejezet 


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK.


Hatálybalépés


19.§.


(1).Ez a rendelet a kihirdetés napján lép  hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.  Ezzel egyidejűleg hatályukat  vesztik  a szociális  ellátásokról és szolgáltatásokról szóló  12/2006.(  VI.21.) ,  16/2006. (IX.25.) 5/2007,. (II.15.) ,

6/2008..(II.14.). és a 8/2008. (IV.9.)

(2). A rendelet kihirdetéséről a körjegyző hirdetőtáblán történő kifüggesztés útján gondoskodik.

                               



Sándor Endre                                                                                                                                 Madzin Gézáné

polgármester                                                                                                                                 körjegyző


A rendelet kihirdetve  2009.március 19.

                                                                                              Madzin Gézáné

                                                                                                 körjegyző



                                                                                                                                                                                                           

1 1.melléklet 36



A szociális étkezésben részesülők intézményi térítési díja




 2     2.sz. melléklet 37




A személyes gondoskodást nyújtó  szociális ellátások jogszabály szerinti intézményi térítési díja


                                              

 ___________________________

1 Módosította a 2/2010.(II.15) önk. rendelet 1.§-a, Hatályos 2010.03.01-től

2 Módosította az 5/2010. (IV.28.) önk. rendelet 1.§-a, hatályos 2010. 04. 28-tól

3 Módosította az 1/2011.(II.16.) önk. rendelet, hatályos 2011. 11. 24-től

4 Módosította az 1/2011.(II.16.) önk. rendelet, hatályos 2011. 11. 24-től

6 Hatályon kívül helyezte az 1/2012.(II.1.) önk. rendelet 1. § (1) bekezdése, hatályos 2012. 02.02-től

7 Hatályon kívül helyezte az 1/2012.(II.1.) önk. rendelet 1. § (2) bekezdése, hatályos 2012. 02. 02-től

8 Hatályon kívül helyezte az 1/2012.(II.1.) önk. rendelet, hatályos 2012.01.01-től

9 Hatályon kívül helyezte az 1/2012.(II.1.) önk. rendelet, hatályos 2012.01.01-től

10 Módosította az 1/2012. (II.1.) önk. rendelet 4.§-a, hatályos 2012. 02. 01-től

11 Módosította az 1/2012. (II.1) önk. rendelet 4. § (2) bekezdése, hatályos 2012. 02. 01-től

12 Módosította az 1/2012.(II.1.) önk. rendelet 4. § (3) bekezdése, hatályos 2012. 02. 01-től

13 Módosította az 1/2012. (II.1.) önk. rendelet 4. § (4) bekezdése, hatályos 2012. 02. 01-től

14 Hatályon kívül helyezte az 1/2012.(II.1.) önk. rendelet 4. § (5) bekezdése, hatályos 2012. 02. 01-től

15 Módosította a 13/2013.(XII.20.) önk. rendelet 1. §-a.

16 Módosította a 13/2013. (XII.20.) önk. rendelet 2. §-a, hatályos 2014. 01. 01-től

17 Módosította a 13/2013. (XII.20.) önk. rendelet 2. §-a, hatályos 2014. 01. 01-től

18 Módosította 13/2013. (XII.20.) önk. rendelet 3. §-a, hatályba lép 2014. 01. 01-től

19 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 6.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

20 Módosította a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 4. §-a, hatályba lép 2015.03.01-től

21 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

22 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

23 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

24 Módosította a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 2. §-a, hatályba lép 2015.03.01-től

25 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

26 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

27 Módosította a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 1.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

28 Módosította a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 1.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

29 Módosította a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 1.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

30 Módosította a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 1.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

31 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

32 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

33 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

34 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

35 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

36 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től

37 Hatályon kívül helyezte a 2/2015. (II.24.) önk. rendelet 5.§-a, hatályba lép 2015.03.01-től