Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 46/2009. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Pécs Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 46/2009. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Hatályos: 2010. 01. 01- 2010. 10. 31


Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 7. § (3) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazása alapján Pécs Építési Szabályzata (továbbiakban: PÉSZ) és a Pécs Szabályozási Terve (továbbiakban: PSZT) megállapításáról az alábbi rendeletet alkotja:


  1. Az első és másodrendű kötelező valamint irányadó és tájékoztató szabályozási elemeket a rendelet mellékletét képező jelmagyarázat határozza meg.

  1. A szabályozási terv a 1.§ (1) bekezdés szerinti területen
  • beépítésre szánt területet,
  • tervezett beépítésre szánt területet,
  • beépítésre nem szánt területet

jelöl ki.


  1. csak a teljes közmű kiépítése esetén szabad, kivéve a 35. § (10) d) és (13) d) pontjában foglalt ingatlanoknál.

  1. az a) pontban előírt kötelezettségek teljesüléséig a volt zártkertek területén csak a jelen rendelet 13. § (1) bekezdésének előírásai szerint szabad.

  1. rendeltetési
  1. építési (a beépítésre szánt területek építési előírásait rögzítő zónák)
  1. környezetvédelmi
  1. értékvédelmi
  1. korlátozási

zónákat jelöl ki.


1. a beépítésre szánt területen

  1. lakó:(L)
  1. vegyes:(V)
  1. gazdasági:(G)

d. különleges:(K)


2. a beépítésre nem szánt területen

  1. közlekedési és közmű:(Kö)

b. közpark: (Z)

    c. erdő: (E)

d. mezőgazdasági:(M)

e. vízgazdálkodási: (Vg)


  1. A zónába jellemzően nagy laksűrűségű telkek tartoznak, ahol több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, jellemzően lakóépületek helyezhetők el.
  1. A területen

  1. lakóépület, a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, egyházi, oktatási, egészségügyi szociális épület, sportlétesítmény,

  1. kivételesen szálláshely szolgáltató épület, igazgatási épület, a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású gazdasági építmény, többszintes parkolóház és a parkolóházhoz kapcsolódó üzemanyagtöltő
    helyezhető el.

  1. A 2. pontban felsorolt épületek, építmények az OTÉK 31. § (2) bekezdésében előírtak betartása mellett csak akkor helyezhetők el, ha a szomszédos telekhatár mellett 10 m széles sávban háromszintes növénytelepítés már megtörtént, ill. növénytelepítést ír elő határozattal Pécs Város jegyzője.
  1. A területen nem helyezhető el önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára.

  1. Kisvárosias lakózóna (Lk)

  1. A zónába jellemzően közepes laksűrűségű telkek tartoznak, ahol több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, jellemzően lakóépületek helyezhetők el. Egy épületben az összes nettó szintterület nem haladhatja meg a 900 m2 –t.
  1. A zónában


1. lakóépület, a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató vendéglátó épület, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportlétesítmény, a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari épület


  1. kivételesen szálláshely szolgáltató épület, igazgatási épület, üzemanyagtöltő, a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró egyéb gazdasági építmény

helyezhető el.


c) A 2. pontban felsorolt épületek, építmények az OTÉK 31. § (2) bekezdésében előírtak betartása mellett csak akkor helyezhetők el, ha a szomszédos telekhatár mellett

  1. 2000 m², ill. alatti teleknagyság esetén 5 m széles sávban,
  1. 2000 m² teleknagyság felett 10 m széles sávban

háromszintes növénytelepítés már megtörtént, ill. növénytelepítést ír elő határozattal Pécs Város jegyzője.


 d) A területen nem helyezhető el önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára.


  1. A zónába jellemzően alacsony laksűrűségű telkek tartoznak, ahol telkenként legfeljebb 2 főépület és összesen 4 lakás helyezhető el.
  1. A területen

  1. a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

  1. a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari épületek
    helyezhető(k) el.

  1. Egy épület összes nettó szintterülete nem haladhatja meg a 300 m²-t.

  1. A területen nem helyezhető el szálláshely szolgáltató épület egyéb közösségi szórakoztató, kulturális épület, önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára.

  1. Lakózónákon belül nem helyezhető el nagyhatótávolságú katonai radar.

  1. A terület jellemzően több rendeltetési egységet magába foglaló lakó- és olyan igazgatási, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó szálláshely szolgáltató, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek, valamint sportlétesítmények elhelyezésére szolgál, amelyek alapvetően nincsenek zavaró hatással a lakófunkcióra.


  1. A területen

  1. lakóépület, igazgatási épület, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület; egyéb közösségi szórakoztató épület a terület azon részén, ahol a gazdasági célú használat az elsődleges; egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportépítmény, parkolóház, üzemanyagtöltő
  1. kivételesen nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény
    helyezhető el.

  1. A b 2. pontban felsorolt épületek, építmények az OTÉK 31. § (2) bekezdésében előírtak betartása mellett csak akkor helyezhetők el, ha a szomszédos telekhatár mellett 10 m széles sávban háromszintes növénytelepítés már megtörtént, vagy arról jogerős határozat rendelkezett.

  1. A területen nem helyezhető el önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb tehergépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára.

  1. A terület jellemzően több rendeltetési egységet magába foglaló központi igazgatási, kereskedelmi, szolgáltató gazdasági épületek elhelyezésére szolgál.
  1. A területen elhelyezhető

  1. igazgatási épület, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület, egyéb közösségi szórakoztató, kulturális épület, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, sportépítmény, többszintes parkolóházhoz kapcsolódó üzemanyagtöltő, nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény, a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos; a használó, bérlő, üzemeltető és a személyzet számára szolgáló lakások, más lakások, de csak az I. emelet feletti szinteken, úgy, hogy az épületben elhelyezett összes lakószint-terület nem lépi túl az épület összes szintterületének 50%-át,

  1. kivételesen olyan üzemanyagtöltő is, mely nem többszintes parkolóházhoz kapcsolódik.

  1. A  b) 2. pontban felsorolt épületek, építmények az OTÉK 31. § (2) bekezdésében előírtak betartása mellett csak akkor helyezhetők el, ha a szomszédos telekhatár mellett 10 m széles sávban háromszintes növénytelepítés már megtörtént, vagy arról  jogerős határozat rendelkezett.

  1. A területen nem helyezhető el önálló parkolóterület és garázs 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára.


(3) A vegyes zónák területén a felhasználás kizárólagosságát meg lehet határozni.  Ebben az esetben az elhelyezhető építmények körét a szabályozási tervlapon fel kell tüntetni.


(4) Vegyes zónákon belül nem helyezhető el nagyhatótávolságú katonai radar.


  1. A terület a nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célokat szolgáló építmények befogadására kijelölt terület.
  1. A területen

  1. mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású gazdasági célú épület, gazdasági célú épületen belül a tulajdonos, a használó, bérlő, üzemeltető és a személyzet számára szolgáló lakások; igazgatási épület, irodaház, parkolóház, üzemanyagtöltő, sportépítmény,

  1. kivételesen egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület, egyéb közösségi szórakoztató épület, szálláshely szolgáltató, vendéglátó épület,
    helyezhető el.

  1. Kereskedelmi, szolgáltató, gazdasági zónákon belül nem helyezhető el nagy hatótávolságú katonai radar.


a) A terület a környezetét erősen zavaró gazdasági célú ipari építmények, valamint védőtávolságot igénylő mezőgazdasági majorok elhelyezésére szolgál.


  1. A területen a különlegesen veszélyes (pl. tűz-, robbanás-, fertőzésveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági építmények

helyezhetők el.


  1. A terület a jellemzően ipari, energiaszolgáltatási és településgazdálkodási telephelyek, kereskedelmi szolgáltatási épületek, továbbá védőtávolságot nem igénylő mezőgazdasági majorok elhelyezésére szolgál.


b)  A területen az a) pontban felsoroltakon túlmenően kivételesen elhelyezhetők gazdasági célú épületeken belül a tulajdonos, a használó, bérlő, üzemeltető és a személyzet számára szolgáló lakások, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek; továbbá 10 000 m2 épület-szintterületet nem meghaladó kereskedelmi és szolgáltató épületek, valamint épületnek minősülő közlekedési építmények, ha az OTÉK 31. § (2) bekezdésében előírtak betartása mellett azok meglévő épületek funkcióváltásával jönnek létre. Az ilyen funkciójú meglévő épületek bővíthetők.


c) Egyéb ipari zónán belül nem helyezhető el nagy hatótávolságú katonai radar.


  1. A terület elsősorban a 10 000 m2 bruttó szintterületet meghaladó bevásárlóközpontok és nagykiterjedésű kereskedelmi célú létesítmények, vásárok, kiállítások, kongresszusi létesítmények számára kijelölt terület. A hasznos bruttó szintterületbe a gépkocsitároló(k) szintterülete nem tartozik bele.

  1. A területen kivételesen elhelyezhető

  1. a különleges rendeltetést hordozó épületeken kívül szállás jellegű, iroda, továbbá
  1. egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális, szórakoztató és vendéglátó épület.


c)  A területen az a) pontban meghatározott építmény elhelyezését engedélyezni csak környezeti hatástanulmány alapján szabad.


  1. A terület különleges célokat szolgáló közhasználatú építmények elhelyezésére szolgál.

  1. A területen csak a szabályozási tervlapon megnevezett funkciójú építménycsoportok és az azok rendeltetésszerű működéséhez szükséges egyéb építmények helyezhetők el.

  1. A szabályozási tervlap az egyes telkeken belül az egyes építési helyekre eltérő, kizárólagos használatot is rögzíthet.

  1. A terület a nyersanyag lelőhelyek (bányák) telkeinek, építményeinek zónája.

  1. A területen csak a bányászattal kapcsolatos üzemi építmény helyezhető el.

  1. Ásványi nyersanyag kitermelésével járó tevékenység (bányászat, tereprendezés, egyes építési tevékenységek, vízrendezés) csak érvényes bányászati, ill. külön jogszabály alapján kiadott hatósági engedély birtokában végezhető.

  1. A terület a honvédség és a belbiztonság számára kizárólagosan igénybevett területeket foglalja magába.

  1. A területen csak honvédelmi, ill. belbiztonsági célokat szolgáló építmény helyezhető el.

  1. Hulladék elhelyezésére szolgáló zóna (Kh)

A területen a hulladékok kezelésére, tárolására, hasznosítására szolgáló telephely, építmény létesíthető.


  1. A terület városüzemeltetési célokat szolgáló kertészet számára fenntartott terület.

  1. A területen csak városüzemeltetési kertészettel kapcsolatos építmény helyezhető el.

  1. A területen a tulajdonos, a használó és a személyzet számára kivételesen telepíthető lakás is.

  1. A terület csak a szabályozási tervlapon megnevezett közlekedési célokra vehető igénybe.


b) A zónában az épületnek minősülő közlekedési építmény (pl. parkolóház, autóbusz-pályaudvar stb.) területe és telkei, illetve nagykapacitású parkolók - ha azok nem közterületek - helyezhetők el.


  1. Különleges zónákon belül nem helyezhető el nagyhatótávolságú katonai radar.

  1. A közúti közlekedés céljára kijelölt terület.

  1.  A területen a vasutak, a légi közlekedés építményeit kivéve


- az országos és a helyi közutak, a kerékpárutak, a gépjármű-várakozóhelyek (parkolók), járdák és gyalogutak, mindezek csomópontjai, vízelvezetési rendszere és környezetvédelmi létesítményei, a közművek és a hírközlés építményei,


- a közlekedést kiszolgáló közlekedési építmények, terepszint alatti garázsok, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, pavilonok, szálláshely szolgáltató épület, igazgatási épület, gazdasági célú épületen belül a tulajdonos, a használó, bérlő, üzemeltető és a személyzet számára szolgáló lakás, továbbá


- hirdető berendezések, szobrok, díszkutak, távbeszélő fülkék, parkolóóra, jegykiadó.


- valamint, ha a szabályozási szélesség legalább 20,0 m és a közlekedési forgalmat nem zavarja, és a környezetvédelmi hatóság hozzájárul, mobil üzemanyagtöltő állomás

helyezhető el.


  1. Az elhelyezhető építmények által elfoglalt terület a közlekedési és közműterület 2%-át, az újonnan elhelyezendő építmények magassága a pavilonokat kivéve a 7,5 m-t nem haladhatja meg. A pavilonok építménymagassága legfeljebb 3,0 m lehet.

  1. A területen a vasutak és azok működéséhez kapcsolódó közlekedési építmény(ek), kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület, igazgatási épület, a gazdasági célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás helyezhetők el.

  1. Az elhelyezhető építmények által elfoglalt vasúti közlekedési és közműterület legfeljebb a telekterület 2%-a lehet.

  1. Gyalogos közlekedési zóna


a) A terület a gyalogos közlekedés céljait szolgáló közterület, rajta csak korlátozott járműközlekedés engedhető meg.


b) A területen a burkolt felület aránya ne lépje túl a gyalogos zóna funkcionális követelményeiből adódó mértéket. A lombkorona fedettség biztosítsa a burkolt felületek megfelelő árnyékolását, a zöldfelületeken a legmagasabb aktivitás értékű (3 szintes) növényállományt kell telepíteni.


c) A terület terepszint alatt 100 %-ig beépíthető.


  1. Közlekedési zónákon belül nem helyezhető el nagyhatótávolságú katonai radar.


Közpark zóna (Z)

11. §

  1. Közpark céljára kijelölt terület min. 75%-át zöldfelülettel, ill. vízfelülettel fedetten kell kialakítani. A csak gyalogosok által használt vízáteresztő burkolattal ellátott felületek a zöldfelületi fedettségbe beszámíthatók. A közparkon belül felszíni víztározók, dísztavak létesíthetők.

  1. Az 1500 m2 vagy annál nagyobb területű közparkban a pihenést és a testedzést szolgáló építmény (sétaút, pihenőhely, tornapálya, gyermekjátszótér stb.), vendéglátó épület, a terület fenntartásához szükséges épület elhelyezhető.

  1. Az újonnan elhelyezhető épület építménymagassága legfeljebb 6,0 m lehet és az általa elfoglalt terület nem haladhatja meg a közpark 2%-át.

  1. A területnek közútról, köztérről közvetlenül megközelíthetőnek kell lennie.

  1. Közpark területén terepszint alatti garázsok úgy helyezhetők el, hogy az (1) bekezdésben foglalt – a 23. sz. melléklet figyelembevétel számított – zöldfelületi fedettség kialakuljon.

  1. Közpark zónán belül nem helyezhető el nagyhatótávolságú katonai radar.

  1. A terület elsődlegesen védelmi (környezet-védelmi, ill. természetvédelmi) rendeltetésű célokat szolgál.

  1. A területen épület újonnan nem helyezhető el, kivéve kilátó építmény.

  1. A terület elsődlegesen a közcélú egészségügyi –szociális – turisztikai rendeltetésű erdőhasználat céljára szolgál.

  1. A 100 000 m2-t meghaladó területnagyságú telken legfeljebb 5%-os beépítettséggel az erdő rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők el. A beépített területekhez legfeljebb 2-szer nagyobb közhasználat elől elzárt terület tartozhat. Az így igénybevett telekrészen kívüli területek tulajdoni állapottól függetlenül a közhasználat elől nem zárhatók el.

  1. Az újonnan elhelyezendő építmények magassága 4,5 m, kivéve a kilátó építménynél,  ahol a maximális építmény magasság 20 m lehet.

  1. A terület elsődlegesen gazdasági erdőhasználat céljára szolgál.

  1. A 100 000 m2-t meghaladó területnagyságú tel ken legfeljebb 0,5%-os beépítettséggel az erdő rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők el.

  1. Az újonnan elhelyezendő építmények magassága nem haladhatja meg a 4,5 m-t.

  1. Erdő zónákon belül nem helyezhető el nagyhatótávolságú katonai radar.

  1. A védelmi, egészségügyi – szociális – turisztikai és gazdasági rendeltetésű erdőzónákban a körzeti erdőtervben jóváhagyott fahasználati és erdő-felújítások engedélyezhetők.

  1. A zónába a jellemzően kistelkes, kisüzemi művelésű, hagyományosan kertgazdálkodású területrészek (zömmel volt zártkerti területek) tartoznak.

  1. A zónába eső telkeken a növénytermesztés és ezzel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építményei (gazdasági épületek) építhetők, illetve földdel borított pince is elhelyezhető a jelen előírásokban rögzített feltételeknek megfelelően. Méhészetet kivéve állattartást szolgáló építmény, valamint állattartó telep a zónában nem létesíthető.

  1. A telken újonnan létesülő épület szabadonállóan, az épület homlokvonala előtti út tengelyétől legalább 12,0 m távolság és 3,0 m oldalkert biztosításával helyezendő el.

  1. Az építmény-elhelyezés feltételei a zónába eső telkeken:

  1. Gazdasági épülettel beépíthető az a telek:

1.2. amelynek alábbi művelési ágú területrésze megfelelő nagyságú:

- kert művelési ág esetén: min. 3000 m2

- szőlő és (vagy) gyümölcsös és intenzív hasznosítású kert (pl. üvegházas, fóliás virág és zöldségkertészet) művelési ág esetén: min. 1000 m2


  1. 720-1000 m2 közötti területű, a fenti művelésű ágakba tartozó telken csak egy földdel borított pince építhető.


3. 720 m2-t el nem érő nagyságú, telkeken függetlenül a művelési ágba sorolástól építmény (az OTÉK 32.§ 1., 2. pont alattiakat kivéve) nem építhető.


  1. A beépítés szempontjából nem megfelelő művelési ágú telekrész területe a beépíthetőség számításánál nem vehető figyelembe.

  1. Beépítettség: max. 3%, de maximum egy 90 m2-es alapterületű épület (+földdel borított pince) építhető. Kivétel, ha a telek szőlő művelési ágban min. 1 ha, gyümölcsös művelési ágban min 2 ha nagyságú, ez esetekben a beépítettség max. 1,5 %,de az épület(ek) alapterülete telkenként max. 500 m2 lehet.

  1. Építménymagasság: max. 4,5 m.

  1. Új épületnek, pincének forrástól, élő vízfolyástól, vízfelülettől min. 30 m távolságra kell lennie, kivéve a természeti területeken ahol a természet védelméről szóló  törvényben[i] foglaltak szerint helyezhetők el új épületek.

  1. Lakóépület nem építhető.

  1. Mezőgazdasági általános zóna (Má)

  1. A zónába a jellemzően nagytelkes, árutermelő hasznosítású, mezőgazdasági területek tartoznak.

  1. A zónában a mezőgazdasági hasznosítást (növénytermesztést és állattenyésztést) szolgáló gazdasági épület és földdel borított pince helyezhető el. Lakóépület nem építhető.

  1. A telken újonnan létesülő épület szabadonállóan, az épület homlokvonala előtti, a telket kiszolgáló út tengelyétől legalább 15 m-re és 3 m oldalkert biztosításával helyezendő el. Szomszédos telkeken álló épületek között legalább 15 m távolságot  kell megtartani. Az épületnek, pincének forrástól, élő vízfolyástól, tóparttól min. 30 m távolságra kell lennie, kivéve a természeti területeken, ahol a természet védelméről szóló törvényben foglaltak szerint helyezhetők el új épületek.


  1. Az építmény-elhelyezés feltételei a zónába eső telkeken:

  1. Beépíthető  az  a  telek, amelynek  szántó, kert  művelési  ágba tartozó  területe  legalább  5 ha (50 000 m2) vagy szőlő, gyümölcsös, intenzív hasznosítású kert (pl. üvegházas, fóliás virág és zöldségkertészet)művelési ágba tartozó része min. 2 ha (20 000 m2)

  1. Beépítettség: max. 3%, de az épület(ek) összes alapterülete telkenként max. 1200 m2, lehet. Azon a telken, melynek csak egy része tartozik olyan művelési ágba, mely a beépítés szempontjából megfelelő, az egyéb művelési ágú telekrész területe (pl. gyep, nádas, erdő) a beépíthetőség számításánál nem vehető figyelembe.

  1. Építménymagasság: max. 5,5 m, kivéve, ha a gazdasági épület sajátos funkciója miatt ennél nagyobb építménymagasságot igényel, de akkor sem lehet több mint 12,0 m.

  1. A zónában nagy létszámú állattartó telep  belterülethez, lakó-, és üdülőterülethez, egészségügyi- szociális, turisztikai rendeltetésű erdőterülethez, természeti területhez 500 m-nél, forráshoz, vízfolyásokhoz, vízfelületekhez 100 m-nél közelebb, valamint hidrogeológiai védőövezetben nem létesíthető. Hígtrágyás állattartás csak úgy folytatható, hogy az ne járjon együtt szabadtéri trágyalégyűjtő létesítésével és ne veszélyeztesse a talaj és a vizek minőségét.


3. Mezőgazdasági korlátozott használatú zóna (Mko)


  1. A zónába jellemzően a természetes és természetközeli állapotú, a felszíni és felszín alatt vizek védelmét, valamint a tájképvédelmet is szolgáló, ökológiai hálózati elemként is funkcionáló és részben természeti, vagy természetvédelmi területként is védettség alá eső mezőgazdasági művelésű ágú területek tartoznak.

  1. A zónában a gyep (rét, legelő), nádas, mocsár, vízállásos földhivatali besorolású telkek művelési ága nem, illetve csak természetes beerdősülés után (erdőre) változtatható meg.

  1. Elhelyezhető épületek (funkció alapján):

  1. lakóépület nem építhető,

  1. gazdasági épületként gyepeken csak a gyepterületek művelésével (pl. szénatároló), a legeltetéses állattartással (istálló, karám) kapcsolatos építmény építhető,

  1. kivételesen elhelyezhető a természetvédelmi bemutatást és kezelést szolgáló épület és a sportolási célú állattartást szolgáló istállóépület is,

  1. nagy létszámú állattartó telep nem létesíthető, hígtrágyás rendszerű állattartás nem folytatható.

  1. Beépítés és telekalakítás, felosztás részletes előírásai:

  1. A gazdasági ill. természetvédelmi célokat szolgáló épülettel beépíthető telek nagysága min. 5 ha (50 000 m2)

  1. Beépítettség:  telkenként max. 200m2/5 ha összalapterületű épület(ek) építhetők, a helyi építési hagyományoknak megfelelő, tájba illő, magastetős, földszintes kialakítással.

  1. Építménymagasság: max. 3,5 m

  1. Beépítési mód: szabadonálló

  1. Előkert: min. 10 m, oldalkert min. 3 m.

  1. Ökológiai folyosó, természetvédelmi terület, NATURA2000, magterület, pufferterület területeken elvi építési engedélykérelem benyújtása kötelező.

  1. Az épületnek forrástól, vízfolyástól, vízfelülettől min. 50 m távolságra kell lennie, kivéve ott, ahol a természet védelméről szóló törvényben foglaltak szerint helyezhetők el új épületek.

  1. Mezőgazdasági zónák közös előírásai

- A mezőgazdasági zónák a város mezőgazdasági termelése (növénytermesztés, állattenyésztés és az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás) és annak építményei elhelyezése céljára szolgáló területrészei, ahol a használat során a termőföldvédelem mellett a hagyományos tájhasználati jellegzetességek és a természeti értékek megőrzését is figyelembe kell venni. Mezőgazdasági területen csak tájba illő épület létesíthető. A korlátozott használatú mezőgazdasági zónában elhelyezett épületcsoportnál azonos jellegű tetőkialakítást kell alkalmazni.


MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDŐZÓNÁK KÖZÖS ELŐÍRÁSAI

14. §

  1. A mezőgazdasági ill. erdő zónákban a terv jóváhagyása előtt már meglévő épületek a kialakult beépítettségtől függetlenül megtarthatók és felújíthatók (amennyiben egyéb hatósági előírásoknak megfelelnek). Ha jelen előírásokban foglaltak és a megengedett beépítési százalék azt lehetővé teszi – alapterületük bővíthető, illetve az érintett telken új épület is létesíthető.

  1. Ha a telek jelenlegi beépítettsége nem felel meg az építési előírásoknak, sem a beépítettség, sem az építménymagasság nem növelhető, kivéve a meglévő tetőtér-beépítését, ill. lapos tető esetén – ha az építési előírások megengedik – magastető építését, amely esetben az építménymagasság és a beépítettség megtartása mellett a szintterület növelése megengedhető.

  1. az állandó és időszakos vízfolyások medre és parti sávja,

  1. az állóvizek medre és parti sávja,


  1. a közcélú nyílt csatornák medre és parti sávja,

  1. a vízbeszerzési területek (védett vízbázis),

  tartoznak.


  1. A területen építményt elhelyezni csak vízgazdálkodási és vízkár elhárítási céllal a külön jogszabályokban foglaltak szerint és az alábbi feltételek teljesülése esetén szabad:


  1. egyéni horgásztanyák nem építhetők,

  1. Az építmény által elfoglalt terület a telekterület 1%-át, és az új építmény építménymagassága a 3,5 m-t nem haladhatja meg.

  1. Vízgazdálkodási zónákon belül nem helyezhető el nagyhatótávolságú katonai radar.


- belvárosi (1. jelű)

- városi zárt (2. jelű)


- társasházas (3. jelű)


- hegyoldali kertes (4. jelű)


- szabályos kertes (5. jelű)


- átalakuló falusias (6. jelű)


- vegyes (7. jelű)

megnevezésű építési zónacsoportokat határol le. Az építési zónák területeit a 3. sz. melléklet ábrázolja.

A választható beépítési módok és telekméretek építési zónacsoportok szerint      

[1]


Az építési zónákon belül kiejelölt, kialakult szabályozási kategóriába sorolt területeken alábbi szbályozási elemekről:


a)  beépítési mód,

b)   beépítettség,

c) építménymagasság,

d) előkert szükségessége és mértéke,

e)  építési hely területe,

f)  hátsókert mértéke,

g)  telekmegosztással kialakítható legkisebb telekterületet és egyéb méretek,

a kialakult környezethez való illeszkedés szabályát alkalmazva, annak keretei között  kivéve ha a területre a 39. §-ban szereplő sajátos előírás a szabályozási elem karakterét és értékét meghatározza - az országos érvényű előírások figyelembevételével az eljáró építési hatóság dönt.


KIALAKULT ÉS NEM KIALAKULT SZABÁLYOZÁSI KATEGÓRIÁBA SOROLT ZÓNÁK

KÖZÖS ELŐÍRÁSAI

19. §

(1) Ha a telek jelenlegi jellemzői az építési zóna előírásainak nem felelnek meg, de az eltérés a korábbi előírások szerint alakult ki, az alább felsorolt szabályok szerint lehet építési munkát, ill. telekalakítást végezni.


  1. Ha a telek jelenlegi beépítettsége, vagy az épület jelenlegi szintterülete nem felel meg az építési előírásoknak, sem a beépítettség, sem az épület(ek) szintterülete, építménymagassága nem növelhető, kivéve a meglévő tetőtér-beépítését, ill. lapos tető esetén – ha az építési előírások megengedik – magas tető építését, amely esetben az építménymagasság és a beépítettség megtartása mellett a szintterület növelése megengedhető.

  1. A zónaelőírás szerinti telekméret - a szabályozási tervlapon jelölt közterületi határrendezést kivéve - tovább nem csökkenthető. Ha a telekre vonatkozó egyéb országos és építési előírások betarthatók, a telek beépíthető.

  1. Ha a telek jelenlegi beépítési módja és az előkert nagysága nem felel meg az építési előírásoknak az előírástól eltérő beépítési mód bővítésnél, átalakításnál megtartható, az egyéb országos és helyi építési előírások betartása mellett. Ha az építési hely szélessége 6,0 m-nél kevesebb, akkor a beépítési módról az illeszkedés szabályai alapján  a hatóság dönt. .

  1. Ha a telek jelenlegi építményeinek magassága meghaladja az építési előírásokban előírt értéket, a meglévő építmények bővíthetők, de a bővítmények építménymagassága az előírt értéket nem haladhatja meg. Ha a meglévő építmények lebontásra kerülnek, a telket beépítetlen teleknek kell tekinteni és a vonatkozó építmény magassági előírásokat kell érvényesíteni.

  1. Nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt építési zónában, ha a szabályozási tervlap másként nem intézkedik új épület építése esetén előkert nem alakítható ki.

  1. Az egyes építési zónákban

  1. az újonnan kialakítható építési telkek legkisebb
  1. területe 300-4000 m2 között

2. mélysége 25-50 m között

  1. szélessége 8-35 m között


  1. a beépítettség legnagyobb értéke 60-100% között

  1. a zöldfelületi fedettség legkisebb értéke 25-0% között

  1. az épületek építménymagasságának felső értéke 10,0-20,0 m között

választható.


  1. beépített telkeken, új rendeltetési egység létrehozásánál a használatbavételi engedély,

  1. beépítetlen telkeken az építési engedély,

kiadásának feltétele a teljes közművesítettség.


  1. Nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt építési zónában új épület építése esetén előkert nem alakítható ki, kivéve, ha a szabályozási terv ettől eltérően intézkedik.

  1. Az egyes építési zónákban

  1. az újonnan kialakítható építési telek legkisebb

  1. területe 180-600 m2 között

  1. mélysége 15-30 m  között

  1. szélessége 6-12 m között

  1. a beépítettség legnagyobb értéke 30-100% között

  1. a zöldfelületi fedettség legkisebb értéke 55-0% között

  1. az épületek építménymagasságának felső értéke 6,0-10,0 m között

választható.


  1. A zónába eső

  1. beépített telkeken, új rendeltetési egység létrehozásánál a használatbavételi engedély,

  1. beépítetlen telkeken az építési engedély,

kiadásának feltétele a teljes közművesítettség.


  1.  A nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt telkeken a szabályozási vonalon legfeljebb 1,8 m magas tömör kerítés létesíthető.

  1. Nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt építési zónában, új épület építése esetén, ha a szabályozási tervlap másként nem rendelkezik 5,0 m előkert létesítése kötelező.

  1. Az egyes építési zónákban

  1. az újonnan kialakítható építési telek legkisebb

  1. területe 600-4000 m2 között

  1. mélysége 30-50 m között

  1. szélessége 18-40 m között

  1. a beépítettség legnagyobb értéke 20-50% között

  1. a zöldfelületi fedettség legkisebb értéke 65-35% között

  1. az épületek építménymagasságának felső értéke 7,5-12,5 m között

választható.


  1. A zónába eső

  1. beépített telkeken, új rendeltetési egység létrehozásánál a használatbavételi engedély

  1. beépítetlen telkeken az építési engedély

kiadásának feltétele a teljes közművesítettség.


  1. A mindenkori helyi önkormányzati parkolási rendeletben előírt gépjármű-elhelyezési igényt kell kielégíteni.

  1. A nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt telkeken, a szabályozási vonalon, ennek hiányában a homlokvonalon legfeljebb 1,5 m magas áttört kerítés, vagy sövény létesíthető.

  1. Nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt építési zónában új épület építése esetén, ha a szabályozási tervlap másként nem rendelkezik, legalább 5,0 m előkert létesítése kötelező.

  1. Az egyes építési zónákban

  1. az újonnan kialakítható építési telkek legkisebb

  1. területe 1100-2500 m2 között

  1. mélysége 35-50 m között

  1. szélessége 18-30 m között

  1. a beépítettség legnagyobb értéke 15-30% között

  1. a zöldfelületi fedettség legkisebb értéke 70-55% között

  1. az épületek építménymagasságának felső értéke 4,5-7,5 m között

választható.


  1. A zónába eső

  1. beépített telkeken, új rendeltetési egység létrehozásánál a használatbavételi engedély,

  1. beépítetlen telkeken az építési engedély,

kiadásának feltétele a teljes közművesítettség, kivéve a 35. § (10) bek. d) és (13) bekezdés d) pontja szerinti eseteket.


  1.  A szabályozási vonalon növényzettel befuttatott támfal-kerítés létesíthető. A támfal feletti kerítés magassága nem haladhatja meg az 1,3 m-t. A szabályozási vonalon, ennek hiányában a homlokvonalon létesítendő támfal az utca felöl, a járda vonalától mérten, legalább 50 cm legyen. Nem támfal-kerítés esetén legfeljebb 1,8 m magas tömör kő, vagy kőlábazatos tömör fa, ill. áttört faanyagú, továbbá téglaanyagú vagy legalább 0,5 m magas tömör lábazat feletti fonott drótkerítés létesíthető. A magassági méreteket a támfal-kerítés közterület felőli oldalán kell figyelembe venni. A kerítésre vonatkozó szabályok csak a nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt telkeknél kötelezőek.

  1. Nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt építési zónában új épület építése esetén, ha a szabályozási tervlap másként nem rendelkezik, 5,0-6,0 m előkert létesítése kötelező.

  1. Az egyes építési zónákban

  1. az újonnan kialakítható építési telkek legkisebb

  1. területe 300-1100 m2 között

  1. mélysége 25-35 m között

  1. szélessége 8-25 m között

  1. a beépítettség legnagyobb értéke 20-40% között

  1. a zöldfelületi fedettség legkisebb értéke 65-45% között

  1. az épületek építménymagasságának felső értéke 4,5-10,0 m között

választható.


  1. beépített telkeken, új rendeltetési egység létrehozásánál a használatbavételi engedély,

  1. beépítetlen telkeken az építési engedély,

kiadásának feltétele a teljes közművesítettség, kivéve a 35. § (10) bek. d) és (13) bekezdés d) pontja szerinti eseteket.


  1.  A nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt telkeken a szabályozási vonalon, ennek hiányában a homlokvonalon legfeljebb 1,5 m magas áttört kerítés vagy sövény létesíthető.

  1. Nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt építési zónában, új épület építése esetén, ha a szabályozási tervlap másként nem rendelkezik 5,0 m előkert létesítése kötelező.

  1. Az egyes építési zónákban

  1. az újonnan kialakítható építési telek legkisebb


  1. területe 600-2500 m2 között

  1. mélysége 30-50 m között


  1. szélessége 14-30 m között

  1. a beépítettség legnagyobb értéke 15-20% között

  1. a zöldfelületi fedettség legkisebb értéke 70-65% között

  1. az épületek építménymagasságának felső értéke 4,5-7,5 m között

választható.


  1. A zónába eső 900 m2, ill. annál kisebb telkek esetén

  1. beépített telkeken új rendeltetési egység létrehozásánál a használatbavételi engedély,

  1. beépítetlen telkeken pedig az építési engedély

kiadásának feltétele a teljes közművesítettség, kivéve a 35. § (10) bek. d) és (13) bekezdés d) pontja szerinti eseteket.


  1. A zónába eső 900 m2-nél nagyobb telkek esetén a használatbavételi engedély kiadásának feltétele a zárt szennyvíztároló megépítése.

  1. A mindenkori helyi önkormányzati parkolási rendeletben előírt gépjármű-elhelyezési igényt kell kielégíteni.

  1. A nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt telkeken a szabályozási vonalon, ennek hiányában a homlokvonalon legfeljebb 1,5 m magas tömör kőanyagú kerítés, vagy kőlábazatos áttört kerítés létesíthető.

  1. Nem kialakult szabályozási kategóriába sorolt építési zónában, új épület építése esetén, ha a szabályozási tervlap másként nem rendelkezik - zártsorú-általános vagy zártsorú keretes beépítési módot kivéve - legalább 5,0 m előkert létesítése kötelező.

  1. A központi települési területre eső valamennyi és a nem központi települési területre eső 900 m2, ill. annál kisebb telek esetében.

  1. beépített telken, új rendeltetési egység létrehozásánál a használatbavételi engedély,

  1. beépítetlen telken az építési engedély

kiadásának feltétele a teljes közművesítettség.


  1. Nem központi települési területre eső 900 m2-nél nagyobb telkek esetén – kivéve a hidrogeológiai és nyílt karszt terület védőzónáját – közműves szennyvízelvezetés kiépítéséig a használatbavételi engedély kiadásának feltétele a zárt szennyvíztároló megépítése.

  1. A zónába eső meglévő lakótelepeken a szabályozási tervlapon jelölt szabályozási vonalakkal ill. építési övezethatárral határolt területre kell értelmezni az építési telekre vonatkozó építési előírásokat. Az így lehatárolt területen,

  1. építési telket alakítani csak telekalakítási terv alapján lehet. Az úszótelek önmagában nem, csak az őt befogadó tömbtelek részeként tekinthető építési teleknek;

  1. további építési telek (építési hely) csak akkor alakítható ki, ha az építési zóna zöldfelületi fedettségére vonatkozó előírások, valamint a parkolók kialakítására vonatkozó szabályok teljesíthetők, mind az újonnan kialakuló, mind a visszamaradó telkeken;

  1. úszótelek határait túllépő vagy azon kívüli építés, ill. a szintterület növelés szabályainak tisztázására a szabályozási tervlapon szabályozási vonalakkal körülhatárolt lakótelepi tömbterületre kiterjedő, a tervek tartalmi követelményeiről szóló  rendelet[i]  szerinti elvi építési engedélyezési tervet kell készíteni;

  1. melléképületek csak a térszín alatt, valamint az úszótelkeken kívül helyezhetők el, és csak az esetben, ha az előírt zöldfelületi fedettség biztosítható.

  1. A zóna területén a 4000 m2-t meghaladó telkeken (a sajátos előírások 19/a mellékletében felsorolt területein, a meglévő lakótelepi telektömböknél, és a tervpályázat alapján megvalósuló épületeket kivéve), az egységes építészeti megjelenés biztosítása és az ésszerű telekhasználat érdekében építést engedélyezni csak az építési helyeket rögzítő elvi építési engedély alapján szabad.

  1. és az épület nem lakóépület, akkor új épület ill. a tervezett szabályozási vonallal nem érintett épület/épületrész 25 m² beépített területet meghaladó építési helyen belül történő bővítése használatba vételi engedélyének feltétele a telek tervezett szabályozási vonal szerinti rendezése, és a tervezett szabályozási vonallal kettévágott épület bontása, (legalább a tervezett előkerti építési határvonalig.)

  1. és az épület lakóépület, akkor új épület ill. a tervezett szabályozási vonallal nem érintett épület/épületrész 25 m² beépített területet meghaladó bővítése használatba vételi engedélyének feltétele a telek tervezett szabályozási vonal szerinti rendezése úgy, hogy a meglévő lakóépület érintett részének a jövőbeni közterületre eső (jelenlegi) kontúrját lehet a szabályozási vonal e szakaszának tekinteni az épület/épületrész fennállásáig.

  1. a szabályozási vonallal érintett meglévő lakóépületet nem kell elbontani, az felújítható, 25 m2 beépített területtel bővíthető. Amennyiben a meglévő lakóépületet elbontják, úgy a szabályozási tervlap szerinti szabályozási vonaltól mért előkerti méretet figyelembe véve kell az építési helyet (a közterület felé eső építési határvonalát) meghatározni.

  1.  a telek szabályozási terv szerinti, részbeni kialakítása során csak a telek beépítetlen területét kell a közterülethez csatolni, illetve magánútként kialakítani.

  1.  és a meglévő épület bővítésre kerül, akkor a bővített épületrész a tervezett szabályozási vonaltól mért –a zónacsoportok (építési karakterek) előírásaiban meghatározott- előkertekbe nem eshet.

  1.  Ha a tervezett szabályozási vonal nem érint meglévő épületet, akkor új épület, illetve 40,0 m²-nél nagyobb nettó szintterület növelés használatbavételi engedélyének feltétele a telek tervezett szabályozási vonal szerinti rendezése. A meglévő épület 40 m2 vagy ennél kisebb nettó szintterülettel történő bővítése esetén a bővítmény a szabályozási vonaltól mért – az építési övezetben meghatározott – előkerti méretbe nem eshet.

  1. akkor az építési telkek beépítettsége az alábbi képlet szerint számítható.

A telek megengedett beépítettsége=

Ahol   % = az övezetre érvényes, szabályozási tervlapon szereplő beépítési százalék

Tc = eredeti, telekmegosztás előtti telekterület m²-ben

Tk = tervezett szabályozási vonal szerint rendezett telekterület m²-ben


  1. akkor az építési telek megosztásánál a figyelembe vehető legkisebb telekméret az alábbi képlet szerint számítható

A telek megosztásánál figyelem bevehető legkisebb telekterület=

Ahol   tm = a szabályozási tervlapon szereplő legkisebb telekterület m²-ben

Tc = eredeti, telekmegosztás előtti telekterület m²-ben

Tk = kialakult, telekmegosztás utáni telekterület m²-ben


  1. Az általános szabályoktól eltérő (nagyobb) hátsókert jelöléssel érintett telkeken az alábbi előírásokat kell alkalmazni:

  1. A jelölt hátsókert területének  50%-át a beépítettség számításánál figyelmen kívül kell hagyni.

  1. Az OTÉK hátsókertekre vonatkozó előírásait kell betartani, azzal a kivétellel, hogy a meglévő épületek felújíthatók, ill. legfeljebb 40 m²-el bővíthetők.

  1. E területekre eső telkek közlekedési célú megközelítésére a - (18) bekezdésben előírt feltétel fennállása esetén - újonnan teleknyél, ill. magánút csak akkor alakítható ki, ha a telek rendelkezik a szabályozási terven jelölt országos előírásoktól eltérő hátsókert területen kívüli, épület elhelyezésére alkalmas területtel, amely az építési előírásoknak megfelelően beépíthető.

  1. A közúttal, vagy magánúttal már megközelíthető telkek, ill nyeles telkek a jelen bekezdés a) pontja előírásának megtartásával beépíthetők, és a tervezett épület elhelyezhető a szabályozási terven jelölt országos előírásoktól eltérő hátsókerten belül is, ha a teleknek nincs akkora jelen korlátozástól mentes területe, amelyen a megengedett beépítési %-nak megfelelő nagyságú épület elfér. Ez esetben a hátsó- és oldalkerteket az országos előírások figyelembevételével kell kialakítani.

  1. Amennyiben az építési telken az általános szabálytól eltérő (nagyobb) hátsókert területe a 3000 m2-t meghaladja, azon egy max. 150 m2 alapterületű egylakásos lakóépület elhelyezhető. Az építménymagasság max. 4,5 méter lehet.


6. A terepszint alatti építmények feletti zöldfelületek a zöldfelületi fedettség számításánál a 23. sz. melléklet szerint vehetők figyelembe


  1. az építési telken elhelyezendő építmény bármely része, ill. hirdető berendezése az épület járdaszintjétől mért 3,0 m magasság felett közterületi járda, vagy zöldfelület fölé legfeljebb  1 m-re és a közterület szabályozási szélességének legfeljebb 1/20 mértékéig nyúlhat be;

  1. épületrész kinyúlása közterületi járda vagy zöldfelület fölé – kivéve az ereszt, az előtetőt és az áttört korlátú erkélyt – 12 m-nél keskenyebb utcákon nem engedélyezhető, 12-20 m közötti szélességű utcákon legfeljebb 0,6 méter, míg a 20 m-nél szélesebb utcában legfeljebb 0,9 méter lehet. A közterület fölé kinyúló épületrész homlokzati hossza nem haladhatja meg az épület utcai homlokzati hosszának 1/3-át;

  1. a telken belül a szabad területeken, ill. az épületeken reklámokat, információs táblákat csak Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata hirdetmények elhelyezésének rendjéről szóló rendelete alapján szabad.

  1. reklámok, hirdetések csak akkor és úgy helyezhetők el, ha azok az épület(ek) építészeti karakterét nem változtatják meg.

  1. az épület utcai beépítési vonalra merőlegesen mért vetületi hossza a belvárosi és a zárt építési zónákban 30,0 méternél nagyobb nem lehet. Az épületet a telekhatáron tűzfallal kell kialakítani.

  1. a második önálló nem melléképület építése mindaddig nem engedélyezhető, míg az utcavonalon elhelyezett épület magassága az építési zónára előírt alsó értéket nem éri el;

  1. ha a telek sarok elhelyezkedésű és kisvárosias lakózónába tartozik a telek beépítettsége (a kódként megjelölt beépítési %) további 20%-kal növelhető. A megnövelt beépítettség azonban ez esetben sem haladhatja meg a 80%-ot.

  1. Nem zártsorú építési mód szerint elhelyezett épület utcai építési vonalra merőlegesen mért vetületi hossza lakóépület esetén legfeljebb 30 m lehet. Saroktelek esetén a vetületi hosszra vonatkozó előírást mindkét közterület felől be kell tartani.

  1. Az egyes építési zónákban a beépítettség mértéke saroktelken történő, új lakóépület elhelyezése, ill. 25 m2 beépített területet meghaladó lakóépület-bővítés esetén

  1. belvárosi, városi zárt, társasházas karakterű építési zónákban 75%-nál

  1. hegyoldali-kertes, szabályos-kertes és átalakuló-falusias karakterű építési zónákban 40%-nál több nem lehet.

E rendelkezés szempontjából az számít lakóépületnek, amelyben legalább egy lakás kialakításra kerül.


  1.  A 25 m vagy annál kisebb telekmélységű telkeknél a hátsókert méreteket nem kell megtartani, ezen mértéken (6 m), vagy az épület hátsó telekhatár felé néző tényleges építménymagasságán belül az építményeket a hátsó telekhatár irányában tűzfallal kell kialakítani.

  1. Az építési hely közterület felőli határát, ha a szabályozási tervlap másként nem intézkedik – kivéve a hegyoldali és az egyéb építési zónákba sorolt telkek közterület felőli határát – kötelező beépítési vonalnak kell tekinteni az alábbiak figyelembevételével

  1. a beépítési vonal az építési hely közterületi határvonalának 1/3 hosszán a telekirányban visszaléphet,

  1. amennyiben előkert nem alakítható ki, úgy a telekirányban az a) pontban szabályozott módon kialakítható építési vonal és a szabályozási vonal közötti területet a közhasználat elől nem szabad elzárni, és a területre a közterületi építési szabályokat kell alkalmazni.

  1. Melléképület/ek építését a főépülettel együtt, vagy annak megépítését követően lehet engedélyezni.

  1. Melléképületek építménymagassága legfeljebb 3,5 m. Gerincmagasság legfeljebb 6,0 m lehet.

  1. Íves tetőnél a gerincmagasságnak az íves felület felső érintő síkjának (átlag) magasságát kell tekinteni.

  1. Ideiglenes kerítés kivételével kerítés a közterület szabályozással érintett telkeknél a szabályozási vonalon építhető.

  1. Kiemelten érzékeny zóna

A zónában a tárgykörben intézkedő rendeletben[i] az ökológiailag sérülékeny területekre érvényes előírásokat, ill. határértékeket kell alkalmazni. A zónában csak nem terhelő hatású, védelmi övezet kijelölését nem igénylő létesítmény alakítható ki.


  1. A helyi települési értékvédelmi zónába eső telkeket a 6/a sz. melléklet határolja le. A zóna az önkormányzati rendelettel védett, illetve a védelemre javasolt területeket tünteti fel.

A védett zónában építés, felújítás, átalakítás csak Pécs megyei Jogú Város Közgyűlésének az építészeti örökség helyi védelméről szóló rendeletének előírásai alapján végezhető.

A javasolt helyi értékvédelmi zónába eső telkeken – a rendelet megalkotásáig – a már védett területekre vonatkozó általános elvek figyelembe vételével lehet építési tevékenységet folytatni.


Táj – Tájkép és természetvédelem zónái

31. §

Országos jelentőségű táj és természetvédelmi zónák:

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet

Meglévő és tervezett országos jelentőségű természetvédelmi területek

Természeti területek

Országos jelentőségű tájképvédelmi terület

Országos jelentőségű védett természeti terület (tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület) állapotának, jellegének megváltoztatása csak a természetvédelmi célokkal összhangban történhet a természet védelméről szóló törvény  előírásainak, a védetté nyilvánítási rendeleteknek és a természetvédelmi kezelési terveknek megfelelően.

Pécs város teljes közigazgatási területe az Országos Területrendezési Terv kiemelt jelentőségű tájképvédelmi övezetébe tartozik.


  1. Helyi jelentőségű táj és természetvédelmi zóna:

Helyi jelentőségű természetvédelmi területen a természet védelméről szóló törvényben előírtak[i] előírásai szerint és a védett területekre vonatkozó helyi rendeletekben és természetvédelmi kezelési tervekben foglaltak alapján lehet tevékenységeket végezni.


  1. A Bf 210 m-es rétegvonallal érintett és felette levő területeken az építmények építménymagassága, homlokzatmagassága és egyes homlokzati eleme sem haladhatja meg a 20 métert.

  1. Beültetési kötelezettség zónáját a 14. sz melléklet határolja le. A zónában a telkeken a szabályozási tervlapon jelölt védőfásítások végrehajtása érdekében


- amennyiben a telekrész nem beépített, a főépületre, vagy beépítettség esetén nettó szintterületének 40 m2-nél nagyobb bővítésére vonatkozó használatba vételi engedély kiadásáig a telepítést be kell fejezni;


- ha a jelölt telekrész jelenleg beépített, a fásítással érintett telekrészre eső épületek nem bővíthetők, nem újíthatók fel. Az épületek bontását követő egy éven belül a védőfásítás telepítését be kell fejezni.


  1. A védőfásítás legalább két fasor telepítését jelenti, ha a szabályozási tervlap másként nem jelöli;

  1. Ha a védőfásítás szélessége a szabályozási tervlapon jelölt 10 m, vagy annál több, úgy háromszintes növénytelepítést kell megvalósítani;

  1. A beültetési kötelezettség 50 % lombkorona fedettséggel teljesül. A gazdasági terület beültetési kötelezettséggel terhelt részén a burkolt felület aránya elérheti az 50 %-ot.

  1. Ásványvagyon védelmi zónát a 15. sz. melléklet tünteti fel. A zónában az építési engedélyezési eljárásban a Pécsi Bányakapitányságot közreműködőnek kell tekinteni.

  1. építést engedélyezni csak az építési engedélyhez mellékelt olyan közműnyilatkozat alapján szabad, melyben a közműszolgáltató nyilatkozik, hogy a szennyvíz közcsatorna építés feltételei adottak és kiépítése két éven belül megtörténik.

  1.  Használatbavételi engedélyt adni csak közcsatorna kiépítését követően szabad.

  1.  20 m2-nél nagyobb területre kiterjedő, átlagban 1,0 m-nél mélyebb talajmozgatás esetén az építési engedélyhez geotechnikai és mérnökgeológiai szakvéleményt kell mellékelni, amely kitér a csúszásveszély elleni védekezés épületszerkezeti követelményeire. Az épületeket csak olyan épületszerkezetekkel szabad kialakítani, amelyek megakadályozzák a talajmozgásokból keletkező épületkárokat.

  1.  A meddőhányók, ill. vastag antropogén feltöltéses területek zónáját a 17/b. sz. melléklet tünteti fel. A zónában építést engedélyezni csak részletes talajmechanikai szakvélemény ismeretében szabad.

  1. Ezen belül a I. és II. jelű talajmechanikai korlátozási zónában az építkezések idején a munkagödörben csak a műszakilag szükséges legrövidebb ideig szabad a meddőhányót földtakarás nélkül hagyni és ez idő alatt is gondoskodni kell, hogy a gödör környezetének csapadékvize ne folyjék a munkagödörbe. A munkagödörben végzett munka befejezése után a meddőhányó földtakarásáról gondoskodni kell.

  1. A I. és II. jelű zónákon belül az építmények szerkezeteket a talaj süllyedés érzékenységére való figyelemmel kell kialakítani.


(13) A lakóterület határvonalától mért 1000 m távolságon belüli területen az OTÉK 32. § (4) pontjában jelzett építmények közül, nagyhatótávolságú katonai radar nem helyezhető el.


  1. Gépjárműforgalomra igénybevett magánutak legkisebb telekszélessége teljes közművesítettség esetén 6,0 m. Nem teljes közművesítettség esetén a szükséges telekszélességet telekalakítási terv keretében kell meghatározni.

  1. Gépjármű parkolóhely, ha a szabályozási tervlap nem jelöli – vegyes használatú utat kivéve – csak a forgalmi sávok zavarása nélkül alakítható ki. Szegélymenti parkolósáv létesítésénél parkolóhelyenként legalább egy lombos fát kell telepíteni.

  1. Közművezetékek, járulékos közműlétesítmények elhelyezésénél az illeszkedés szabályait az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény[i] szerinti városképi megjelenítésre, a környezetvédelmi (zaj, rezgés, szag) és az esztétikai követelmények betartására is figyelemmel kell lenni. Alternatív energia alkalmazása esetén a műemléki épületek és azok környezetében, illetve műemléki jelentőségű területek és azok környezetében az engedélyezési tervet egyeztetni kell a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal.

  1. A közműhálózatok és építményeik, valamint azok ágazati előírások szerinti védőterületei számára közterületen kell helyet biztosítani. Ettől eltérő esetben a közmű és védőterületének a helyigényét szolgalmi jogi bejegyzéssel kell fenntartani. Közművek számára új szolgalmi jog bejegyzést csak olyan telekrészre szabad bejegyezni, ahol az építési korlátozást nem okoz. Már szolgalmi joggal terhelt telekrészen mindennemű építési tevékenység csak a szolgalmi joggal rendelkező érintett hozzájárulásával engedélyezhető. A szolgalmi jogot az illetékes földhivatalnál be kell jegyeztetni.

Amennyiben szolgalmi jog bejegyzésére nincs mód, a létesítmény részére közterülethez kapcsolódó telek alakítandó ki. A telek nagyságát a műtárgy építményeinek, valamint azok ágazati előírások szerinti védőterülete határozza meg. Az így kialakított telekre az építési övezet előírásai nem vonatkoznak.


  1. Az ingatlanok közműellátásának biztosítására a közterületi hálózathoz közvetlen önálló bekötésekkel ill. mérési helyekkel kell csatlakozni. Azoknál a telkeknél, amelyeknél a közvetlen rákötés az érintett közműhálózatra nem biztosítható, a csatlakozáshoz a közműhiányos ingatlant ellátó, más telkén átvezetett bekötővezetéket szolgalmi jog igénybevételével -az ágazati előírások figyelembe vételével lehet megoldani. A szolgalmi jogot az illetékes földhivatalnál be kell jegyeztetni.

  1. Vízellátás

Az ivóvízellátó gerincvezetékek védőtávolsága az MSZ 7487-es szabványban rögzített előírások szerint az adott vezeték-keresztmetszet mellett:

- 300 mm átmérőig 3 m,


 - 600 mm-ig 5 m.


  1. A védőtávolságon belül újonnan építés nem engedélyezhető.

  1. A tervezett és a rekonstrukcióra kerülő vízvezeték hálózatra csak föld feletti tűzcsapok szerelhetők fel.

  1. Azokban a létesítményekben, ahol az oltóvíz szükséglet mennyisége meghaladja a hálózatból kivehető vízmennyiséget, az építmények oltóvíz ellátását a meglevő vezeték keresztmetszetének a bővítésével, illetve helyi megoldással kiegészítve, oltóvíztároló építésével kell megoldani a vonatkozó jogszabály (OTSZ) alapján.

  1. Külterületen lakás céljául szolgáló vagy kereskedelmi, vendéglátási célú, szállásférőhelyet nyújtó új épület elhelyezése és meglevő épület felsorolt célra történő funkcióváltása csak akkor engedélyezhető, ha az ÁNTSZ által is elfogadott egészséges ivóvízellátás biztosítható.

  1. Vízellátó hálózatok kiépítését tervezett beépítésre szánt területen csak akkor szabad engedélyezni, ha a szennyvíz-elvezető hálózat már kiépült, ill. egyidejűleg az is kiépíthető.

  1. A szennyvíztisztító telep védőtávolsága 500 m. A szennyvíztisztító technológiája a tárgykörre vonatkozó tájékoztatóban[i] előírtaknak feleljen meg.

  1. A szennyvizekkel a környezetet szennyezni nem szabad, ezért nyílt árkokba, egyéb időszakos vagy állandó vízfolyásba és a csapadékvíz elvezető hálózatba, valamint  felhagyott kutakba szennyvizek bevezetése tilos.

  1. A szennyvízcsatornázásra kerülő utcákban  a telek tulajdonosokat kötelezni kell a közcsatorna kiépítését követő egy éven belül

  1. a telkek a közcsatornába való bekötésére,

  1. a hálózatépítést támogató pályázatokban meghatározott feltételek szerint részvételre.

  1. Azokon a 4.-es, 5-ös, 6.-os jelű építési zónacsoportokba tartozó telkeken, ahol a vízellátás már megoldott, átmeneti jelleggel engedélyezhető szennyvíz közműpótló berendezés építése. Vízvédelmi és a vízbázis védőterületén ilyen berendezés alkalmazása még átmeneti jelleggel sem engedélyezhető.

A szennyvízcsatornázás megvalósítása után az ingatlant be kell kötni a csatornahálózatba. A csatornázás feltételeit az építési engedélyben rögzíteni kell.


  1. Az ingatlanokról kibocsátott szennyvíz minőségének meg kell felelnie a közcsatornára rákötés rendeletben meghatározott feltételeinek, az ettől eltérő szennyezettségű vizet telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel – a befogadótól függő megengedett szennyezettség mértékéig – elő kell tisztítani.

  1. A közcsatornába vezethetőség kritériumait a közműves ivóvízellátásról és közműves szennyvízelvezetésről szóló rendelet[i] tartalmazza.

  1. Iparterületek  és szennyvíztisztító kisberendezések tisztított szennyvize élővízfolyásba csak a hatóságok által előírt, megfelelő kezelés után engedhető be. Közvetlen élővízbe szennyvizet bevezetni csak vízjogi létesítési engedéllyel – az abban előírtak betartásával – szabad.

  1. A vízjogi engedélyeztetés a tárgykörről intézkedő rendeletek[i] szerint a vízügyi hatóságok hatáskörébe tartozik.

  1. A tárgykörről intézkedő rendelet előírásai[i] vonatkoznak új üzem kötelező szennyvíz előtisztítására és a szennyvíz elvezetőmű káros szennyezésére.

  1. Külterületi beépítésre nem szánt területeken, ahol a telkek gazdaságosan nem csatornázhatók, a szennyvízkezelési módját talajmechanikai szakvélemény meghatározása (zárt gyűjtőtároló illetve szennyvíz előkezelés és tisztítás, vagy szennyvíztisztító kisberendezés alkalmazása) alapján kell megoldani.

  1. A csapadékvíz elvezetését biztosító rendszer kiépítésére építési engedély csak akkor adható, ha a többlet felszíni víz megfelelő biztonsággal továbbvezethető az útkezelői hozzájárulás figyelembevételével a befogadóig.

  1. A csapadékvíz elvezető hálózattal szállított esővíz élővízbe történő bevezetése előtt, a telken belül hordalékfogó, olaj- és uszadékfogó műtárgyat kell.

  1. A 20, illetve annál több gépkocsit befogadó, kiemelt szegéllyel építendő parkoló felületekről és a szennyezéssel veszélyeztetett gazdasági területek belső útjairól az összegyűlő csapadékvíz csak olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a befogadó csatornába.

  1.  A már lakóépülettel beépült területeken a közterületi csapadékvíz elvezető rendszer kiépítéséig a telekről a csapadékvízek csak csillapítottan vezethetők ki a közterületre. Ennek érdekében minden 15,0 m² újonnan engedélyezett beépített terület után legalább 0,6 m³ csapadékvíz-tározókapacitást kell létesíteni.

  1. A központi települési területeken a zárt csapadékvíz elvezető rendszer kiépítéséig az útburkolatok szegélye menti, ill. a középső vápa menti csapadékvíz-elvezetés is elfogadható, ha a felszíni vizek a befogadóig biztonságosan, károkozás nélkül elvezethetők. Csapadékvízgyűjtő ciszterna hidraulikai méretezés alapján, mint vízbefogadó elfogadható. Csapadékvíz szivárgó csak biztonságos mérnökgeológiai adottságok és a megfelelő hidrogeológiai viszonyok mellett alkalmazható.

  1. A vizek természetes lefolyását, ill. áramlását csak a vízügyi hatóság engedélyével, az általa meghatározott előírások megtartása mellett szabad megváltoztatni.

A beültetési kötelezettségre kijelölt területen a vízfolyás menti 3 – 3 méteres sávban csak „ gyepszint” létesíthető. A parti biztonsági sávban a közlekedést akadályozó létesítmények nem helyezhetők el.


  1. Villamosenergia-ellátás

A villamos művek biztonsági övezetét a villamosmű biztonsági övezetéről szóló rendelet[i], az MSZ 151 és az MSZ 172 számú szabvány előírásai szerint kell biztosítani.

Nagyfeszültségű föld feletti vezeték esetén a védőtávolság:

400 kV-on 28-28 m,

120 kV-on 13-13 m

20 kV-on külterületen 5,0-5,0 m, belterületen 2,5-2,5 m.

Kisfeszültségű föld feletti vezeték esetén 1,0-1,0 m.

Földben elhelyezett villamos kábel biztonsági övezete mindkét oldalon 35 kV-ig, 1,0 m, 35 kV-120 kV között 1,5 m.

A villamos alállomások biztonsági övezetét 120-400 kV-ig a létesítmény kerítésétől, ill. a kisajátított terület   szélétől vízszintesen mért 10 m-es sáv.


  1. A villamos energia hálózat és építményeik védőtávolságán belül épület, építmény elhelyezése nem engedélyezhető. Mindennemű tevékenység – a mezőgazdasági művelés kivételével – csak az ágazat hozzájárulásával végezhető.

  1. Az erdős területen áthaladó villamos vezeték tartóoszlopainak dőléstávolságát figyelembe véve nyiladékot kell fenntartani.

  1. Városképvédelmi szempontból az újonnan kiépítendő villamos energia – közép-, kisfeszültségű és közvilágítási – hálózatokat a központi belterületen földkábelbe kell fektetni.

  1. A központi belterületen meglévő föld feletti hálózatok rekonstrukciója, bővítése során a földkábeles elhelyezésre kell áttérni, kivéve a villamos energia hálózat tartószerkezetein létesített közös oszlopsoros – hírközlési, kábeltelevíziós, és közvilágítási vezetékeket is tartalmazó – hálózatokat.

  1. A nem központi belterületen, ill. a külterületi beépítésre szánt területeken az újonnan kiépítendő villamos energia hálózatok föld felett vezethetők. A villamos energia- és a távközlés-hálózatokat közös, egyoldali oszlopsorra kell helyezni.

  1. A transzformátorok helyét a beépítéssel összehangoltan kell kijelölni. A város központi belterületén az új házas transzformátorokat  a tervezett épületekben, azok földszintjén, vagy a pincetérben vagy süllyesztett megoldással a környezetbe illesztve kell megoldani, alkalmazhatók kis helyigényű kompakt transzformátorok is. Az ingatlanokon belül elhelyezett transzformátorok megközelítését a szolgáltató számára biztosítani kell. Föld feletti hálózatok esetén oszloptranszformátor is elhelyezhető.

  1. Új közvilágítási hálózat létesítésekor és a meglevő közvilágítási hálózat rekonstrukciója során csak energiatakarékos fényforrású lámpatestek elhelyezése engedélyezhető.

  1. A gázátadó állomások biztonsági övezete a létesítmény kerítésétől, ill. a kisajátított terület szélétől vízszintesen 15 m, az átadó borítható szerelvényeitől 26 m az építési tilalmi sáv.

  1. A Szank – Pécs I. gázátadó,  valamint a Pécs I. és a Pécs II. gázátadók között megépített nagynyomású földgázvezeték biztonsági övezete a földgázvezeték-falsíkjától 23-23 m és a Pécs-Százhalombatta  termékvezeték védőtávolsága 10-10 m a vezeték szélétől mérve.

A „Körzeti gázellátó rendszerek” védőtávolsága az MSZ 7048/1. 2. és 3. – 83. illetve az azt módosító Szabványügyi Közlöny 8. számában (2002. augusztus ) meghatározottak szerint módosul.  A nagyközépnyomású vezetékek biztonsági övezete 5-5 m, a középnyomású vezetékeké 4-4 m és a kisnyomású vezetéké 2-2 m. A kisnyomású gázvezeték védőtávolsága védelemmel építve 1-1 m-re csökkenthető.


  1. Középnyomású földgázellátású területeken, az ingatlanokon kell az egyedi nyomásszabályozókat elhelyezni. A tervezett gáznyomás-szabályozók az épületek utcai homlokzatára nem helyezhetők el. A berendezések a telkek előkertjében, udvarán föld felett illetve földbe süllyesztett megoldással, vagy az épület alárendeltebb homlokzatára szerelhetők.

  1. Azokon a 4-es, 5-ös, 6-os jelű építési zóna csoportokba tartozó telkeken, ahol a vezetékes gázellátás még nem megoldott, engedélyezhető alternatív energiatermelő berendezés alkalmazása is.

  1. A meglevő föld feletti távhővezetékeket a szükséges rekonstrukció során föld alá kell áthelyezni.

  1. Új távhővezetéket csak föld alatti vezetéssel szabad elhelyezni.

  1. Városkép-védelem szempontból hírközlési és a kábel TV hálózatokat a központi belterületen

  1. újonnan csak földkábelbe vagy alépítménybe helyezve szabad létesíteni.

  1. meglévő föld feletti hálózatok rekonstrukciója, bővítése során a földkábeles elhelyezésre kell áttérni.

Mindkét esetben kivétel tehető, ha a föld feletti építési mód megtartásának indokoltságát az építtető gazdaságossági számításokkal, vagy műszaki szakvéleménnyel igazolni tudja.


  1. Azokon a területeken, ahol a hírközlési hálózatok föld felett vezethetők, a 0,4 kV-os, a közvilágítási és a távközlési szabadvezetékeket közös oszlopsoron kell vezetni.

  1. A mikrohullámú összeköttetés biztosítása érdekében bázisállomások közötti összekötő sávokban az előírt magassági korlátozás betartandó.

  1. A város közigazgatási területén üzemelő, a műsorszórást szolgáló adók védőtávolsága:

  1. a Pécs-Misina TV-URH rádióállomás és az OTH projekt telephely R=500 m,

  1. a Pécs-Diána átjátszó állomás:  R=100 m.

  1. A távközlés-ellátás fejlesztéséhez szükséges további antennatornyok létesítése csak városképi, tájképi, tájkép potenciál hatásvizsgálat és a Tervtanács állásfoglalása alapján engedélyezhető. A hatásvizsgálat tartalmazza a létesítmény városszerkezetben elfoglalt helyének bemutatásán, a műszaki paramétereken, a társhatóságokkal történt egyeztetéseken kívül 3D fotómontázs készítésével a tájban megjelenő hatását is.

  1. A tervezett épületek alaprajzi kialakításánál alkalmazkodni kell a meglévő utcai sorfákhoz. Hiányos fasor esetén a pótlás lehetőségét honos fafajjal biztosítani kell, kivéve nem honos növényállományból álló kialakult fasor esetén.

  1. A telkek gondozásáról, gyomtalanításáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

  1. A telekre előírt zöldfelületnek legalább az 1/3-át egybefüggően kell kialakítani.

  1. A telek területének 15%-át meg nem haladó vízáteresztő burkolatot, amennyiben lombkorona-fedettsége eléri az 50%-ot, zöldfelületként lehet figyelembe venni.

  1. A zöldfelületek védelme érdekében a mellmagasságban mért 15 cm törzsátmérőt elérő vagy meghaladó fa – gyümölcsfa kivételével – kivágása csak jegyzői engedéllyel történhet.

  1. A közterületek, közparkok és a jelentős zöldfelületekkel rendelkező intézmények kertjeit felújítani, átalakítani, valamint zöldtetőt létesíteni csak táj- és kertépítész által készített kertrendezési terv alapján szabad.

  1. A 16 m vagy annál nagyobb szabályozási szélességű közlekedési célú közterületeken kétoldali, a 16 és 12 m közötti szabályozási szélességű közlekedési célú közterületeken legalább egyoldali fasort kell telepíteni, ill. a meglévők védelméről gondoskodni kell figyelembe véve az egyéb közű előírásokat.

  1. A közművek létesítése nem károsíthatja a meglévő és tervezett zöldfelületeket. Ha még is a helyreállításról, pótlásról gondoskodni kell.

  1. A parkoló állásokban 50% lombkorona-fedettséget kell biztosítani.

  1.  A területen lévő fákat kivágásuk esetén pótolni kell. A pótlási értéket a Radó-féle módszer alapján kell kiszámolni.

  1.  A Vk jelű építési övezetekben az építési engedélyezési terv részeként kertészeti engedélyezési terv készítendő.

  1. Az élővizek partjától számított, külterületen – nem beépítésre szánt területen – 50 m, belterületen és külterületi beépítésre szánt területen 25 m védőtávolságon belül gazdasági építmény és lakóépület nem építhető.


Városképi, tájképi illeszkedési előírások

38. §

  1.  A 4 m2-t meghaladó reklám célú homlokzatfestés, reklámtábla, cégtábla a belterületen nem helyezhető el. Telkenként legfeljebb 1 darab reklámtábla helyezhető el és a szomszédos telkeken elhelyezni kívánt reklámtáblák között legalább 4 méter távolságot kell tartani az elhelyezési időrendi sorrendje szerint. A távolság az engedélyezett illetve az elhelyezett tábla szomszédos telek felé eső síkjától vagy szélső pontjától mérendő. Homlokzat felújításához közvetlen kapcsolódó ideiglenes reklámfelületek kialakíthatók.

  1. Városképileg kiemelt területen 10-nél több rendeltetési egységet magába foglaló épületben csak közös antenna létesíthető.



  1. A szabályozási tervben jelölt kilátás és látványvédelem területein


- az I. rendű közterület irányából látható építményi felületekre,


- az országos vagy helyi értékvédelem alatt álló területekre illetve építmények közterületről látható felületére

az építésengedélyezési tervhez a védelem betartását igazoló fotómontázs csatolandó.


  1. Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokban Pécs Megyei Jogú Város Vizuális Arculatának Koncepciótervét figyelembe kell venni. Az építési engedélyezési (bejelentési) dokumentáció homlokzati tervében a homlokzatok felületének színét a koncepciótervben szereplő tervezési elvek alapján kell meghatározni.

  1. A településkép javítása érdekében az azt rontó állapotú építmények meghatározott időn belüli helyre hozatalának kötelezettségét előíró rendeletet alkot az önkormányzat, amelyben az esetleges támogatás módjáról és mértékéről is rendelkezik.

  1. A sajátos előírások hatálya. a 19/a sz. mellékletben 2. jelű lehatárolt területre terjed ki.

  1. Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani.

  1. A szabályozási tervlap az alábbi sajátos építési övezeti előírásokat jelöli:

        Lk 1000X4(B)

Lk 1000YX(B)

Lk 1000YY(B)

Vt 1000XX(B)

Vt 10007Y(B)

Vt 711784(B)

Vt 1000YX(B)

Vt 1000YY(B)

Vt 1000XY(B)

Vk 1000XX(B)

Vk 1000XY(B)

Vk 1000YY(B)

Vk 1000ZZ(B)

Vk 100000(B)


  1. Az Lk1000X4(B) építési övezet sajátos előírásai:

  1. Az övezetben a lakóépületek legfeljebb 6 lakásosak lehetnek.

  1. A zártsorú keretes építési helyen belül az épületek zártsorúan, ill. hézagosan zártsorúan helyezhetők el.

  1. A beépítettség mértéke közbenső teleknél legfeljebb 70%, sarokteleknél legfeljebb 75% lehet.

  1. Telkenként csak egy épület helyezhető el.

  1. Az elhelyezhető épület magastetős legyen, égetett agyagcserép héjazattal.

  1. A megengedett utcai homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 10,0 m, az udvari homlokzatmagasság legfeljebb 6,0 m lehet.

  1. Lk 1000YX(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:

  1. Az övezetben zártsorú–keretes építési helyen belül az épületek zártsorúan, ill. hézagosan zártsorúan helyezhetők el. A zártsorú hézagos beépítés esetén az oldalkert legalább 4,0 m lehet. Zártsorú beépítés esetén az udvari szárnyak és az oldalhatár, valamint két oldalszárny között tartandó a 4,0 m.

  1. A beépítettség mértéke közbenső teleknél legfeljebb 75%, sarokteleknél legfeljebb 85% lehet.

  1. A megengedett utcai homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 11,5 m, az udvari homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 6,5 m.

  1. Az elhelyezhető épület magastetős, cserépfedéses legyen. Torony, tetőfelépítmény esetén fém, ill. üveg fedés is alkalmazható. A tető hajlásszöge 38-45o között változhat.

  1. Lk 1000YY(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:

  1. Az övezetben a zártsorú-általános építési helyen belül egy épület és zártsorúan helyezhető el.

  1. Az épületet magastetős kialakítás esetén égetett cserépfedéssel kell fedni.

  1. A beépítettség mértéke közbenső teleknél legfeljebb 75%, sarokteleknél legfeljebb 85% lehet.

  1. Az udvari szárnyak és az oldalhatár, valamint két oldalszárny között legalább 4,0 m távolságot  kell megtartani.

  1. A megengedett utcai homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 12,5 m, az udvari homlokzatmagasság legfeljebb 7,5 m.

  1. Vt 1000XX(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:

  1. Az övezetben zártsorú-keretes építési helyen belül az épületek zártsorúan vagy hézagos zártsorúan helyezhetők el.

  1. Az épületet magas tetősen kell kialakítani, égetett agyagcserép-fedéssel. Torony tetőfelépítmény fémmel, ill. üveggel is fedhető. A tető hajlásszöge 38 és 45o közötti lehet.

  1. A beépítettség mértéke közbenső telkeknél általában legfeljebb 60%, a Király utca mentén és a Jókai térre néző teleknél legfeljebb 75%, saroktelkek esetében legfeljebb 80% lehet.

  1. Zártsorúan elhelyezett épület esetén az udvari szárnyak és az oldalhatár között, valamint a két oldalszárny között legalább 4,0 m távolságot kell tartani.

  1. A megengedett utcai homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 11,5 m, az udvari homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 7,5 m.

  1. Vt 10007Y(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:

  1. Az övezetben zártsorú-keretes építési helyen belül az épületek szabadon- állóan, vagy oldalhatáron állóan, vagy zártsorúan helyezhetők el. 1000 m2 vagy annál kisebb telekterületű telken csak egy épület helyezhető el.

  1. Az épületet magas tetősen kell kialakítani, égetett agyagcserép-fedéssel. Torony tetőfelépítmény fémmel, ill. üveggel is fedhető. A tető hajlásszöge 38 és 45o közötti lehet.

  1. Zártsorú épület elhelyezés esetén az udvari szárnyak és oldalhatár között, valamint a két oldalszárny között legalább 6,0 m távolságot kell tartani.

  1. A megengedett utcai homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, az udvari homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 5,5 m.

  1. Vt 716784(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:

Az övezetben a telken elhelyezett épületfunkciók igényelte gépjármű-elhelyezési igényen túlmenően további legalább 150 gépkocsi elhelyezéséről gondoskodni kell.

A terület gépjárművel való megközelítése csak a szabályozási terven a Rákóczi úthoz kapcsolódó 18675 helyrajzi számú közútról engedélyezhető.


  1. Vt 1000YX(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:

  1. Az övezetben zártsorú–keretes építési helyen belül az épületek zártsorúan, ill. hézagosan zártsorúan helyezhetők el. A zártsorú hézagos beépítés esetén az oldalkert legalább 4,0 m lehet. Zártsorú beépítés esetén az udvari szárnyak és az oldalhatár, valamint két oldalszárny között tartandó a 4,0 m.

  1. A beépítettség mértéke közbenső teleknél legfeljebb 75%, sarokteleknél legfeljebb 85% lehet.

  1. A megengedett utcai homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 11,5 m, az udvari homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 6,5 m.

Az elhelyezhető épület magastetős, cserépfedéses legyen. Torony, tetőfelépítmény esetén fém, ill. üveg fedés is alkalmazható. A tető hajlásszöge 38-45o között változhat.


  1. Vt 1000YY(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:

  1. Az övezetben a zártsorú-általános építési helyen belül egy épület és zártsorúan helyezhető el.

  1. Az épületet magastetős kialakítás esetén égetett cserépfedéssel kell fedni.

  1. A beépítettség mértéke közbenső teleknél legfeljebb 75%, sarokteleknél legfeljebb 85% lehet.

  1. Az udvari szárnyak és az oldalhatár, valamint két oldalszárny között legalább 4,0 m távolságot  kell megtartani.

  1. A megengedett utcai homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 12,5 m, az udvari homlokzatmagasság legfeljebb 7,5 m.


l. Vt 1000XY(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:


  1. Az övezetben zártsorú – keretes építési helyen belül az épületek zártsorúan vagy hézagosan zártsorúan helyezhetők el. A Béri Balogh Á. utcához csatlakozó magánútra a PÉSZ 20. §. (1) bekezdése nem vonatkozik.

  1. Az övezetben kialakítható építési telek nagysága legfeljebb 6000 m2 lehet.

  1. Az épületet magastetővel, égetett agyagcserép fedéssel kell kialakítani. A tető hajlásszöge 38 és 45 fok közötti lehet.

  1. Az épület utcai beépítési vonalra merőlegesen mért vetületi hossza környezeti és városképi indokok alapján a 30 métert meghaladhatja.

  1. A beépítettség mértéke közbenső telkeknél legfeljebb 60 %, sarok telek esetében legfeljebb 80% lehet.

  1. A megengedett utcai homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 11,5 méter. Az udvari homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 7,5 méter lehet. Kivételesen azokon a helyeken, ahol a meglevő tűzfalak takarása városképi szempontból indokolt, az udvari homlokzatmagasság – a Tervtanács véleményét figyelembevéve – 9,0 méterig növelhető.

  1. A zöldfelületi fedettség mértéke 25 %, mely maximum 12 %-al csökkenthető a fedett/nyitott közösségi terek beszámításával.

A minimum 13 %-os zöldfelületi fedettség számításnál a PÉSZ 23. sz. melléklete szerinti kedvezmények figyelembe vehetők.

Az épített szerkezet feletti 100 cm vastagságot meghaladó termőföld takarás és háromszintes növénytelepítés esetén a terület 100 %-os mértékig zöldfelületként számításba vehető a 23. sz. melléklettől eltérően.

A zöldfelületi fedettségi mértéket nem telkenként, hanem az övezet építési telkeinek összevont területére kell biztosít


  1. Vk 1000XX(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:

  1. Az övezetben zártsorú-keretes építési helyen belül az épületek szabadon- állóan, vagy oldalhatáron állóan, vagy zártsorúan helyezhetők el

  1. Az épületek tetőkialakítása magas tető legyen. 38-45o-os hajlásszöggel, égetett agyagcserép fedéssel. Torony tetőfelépítmény fémmel, ill. üveggel is fedhető.

  1. A beépítettség mértéke közbenső teleknél legfeljebb 70%, sarokteleknél legfeljebb 85% lehet.

  1. Zártsorú épület elhelyezés esetén az udvari szárnyak és oldalhatár között, valamint a két oldalszárny között legalább 6,0 m távolságot kell tartani.


5. A megengedett utcai homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, udvaron a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 6,5 m.


n. Vk 1000YY(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:


  1. Az övezetben zártsorú-keretes építési helyen belül az épületek szabadonállóan, vagy zártsorúan helyezhetők el.

  1. Az épületek tetőkialakítása magastető legyen. 38-45o-os hajlásszöggel, égetett agyagcserép fedéssel. Torony tetőfelépítmény fémmel, ill. üveggel is fedhető.

  1. A beépítettség mértéke közbenső teleknél legfeljebb 60%, sarokteleknél legfeljebb 75% lehet.

  1. Zártsorú épület elhelyezés esetén az udvari szárnyak és oldalhatár között, valamint a két oldalszárny között legalább 6,0 m távolságot kell tartani.

  1. A megengedett utcai homlokzatmagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 9,5 m, (kivéve a 17485/1; 17485/2; 17483 és 17484 hrsz ingatlanokat, ahol a bontást követően az építménymagasság visszaállítható), udvaron legfeljebb 7,5 m.


o. Vk 1000ZZ(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:


  1. Az övezetben zártsorú-keretes építési helyen belül az épületek szabadon- állóan, vagy zártsorúan helyezhetők el.

  1. Az épületek tetőkialakítása magas tető legyen. 38-45o-os hajlásszöggel, égetett agyagcserép fedéssel. Torony tetőfelépítmény fémmel, ill. üveggel is fedhető.

  1. A beépítettség mértéke közbenső teleknél legfeljebb 60%.

  1. Zártsorú épület elhelyezés esetén az udvari szárnyak és oldalhatár között, valamint a két oldalszárny között legalább 6,0 m távolságot kell tartani.

  1. A megengedett építménymagasság a kialakult párkánymagasság, de legfeljebb 8,5 m.

p. Vk 100000(B) jelű építési övezet sajátos előírásai:


  1. Az övezetben vallási célú épületek helyezhetők el, szabadonálló építési helyen belül.

  1. Az épületek tetőkialakítása kialakult szerinti lehet, égetett agyagcserép, vagy fémfedéssel.

  1. A legnagyobb megengedett beépítettség a meglévő érték.

  1. Az udvari szárnyak és az oldalhatárok között, valamint két oldalszárny között legalább 6,0 m távolságot kell tartani.

  1. A megengedett építménymagasság a kialakult párkánymagasság.

  1. A belváros sajátos építési övezeteire vonatkozó közös előírások:

  1. Nem műemléki épületekre, továbbá helyi (települési) értékvédelmi zónába eső épületekre önkormányzati szakbizottság kérésére is elrendelhető helyrehozatali kötelezettség. A helyrehozatali kötelezettségnek 3 éven belül eleget kell tenni.

  1. Az építési övezetekben jelölt magas tető hajlásszög 38-45o-os előírását részletes műemléki vizsgálat hiányában az építési kor, ill. a képviselt stílus alapján az alábbiak szerint kell differenciálni:


2.1. 1865-ös térképen regisztrálható (XIX. sz. közepéig felépült) barokk, klasszicizáló, romantikus stílusú épületeknél cca. 42-45o hajlásszög tartandó;


2.2. 1865-ös térképen nem regisztrálható (XIX. sz. második felében épült) eklektikus stílusú épületeknél cca. 38-40o hajlásszög tartandó;


2.3. 1925-os térképen regisztrálható (XX. sz. első évtizedeiben épült) szecessziós stílusú épületek eredeti tervek szerinti hajlásszöge tartandó;


2.4. Új beépítések, foghíjak tetőszerkezetei 38-45o közötti hajlásszöggel alakíthatók ki. Lapos tető csak zöldtetőként létesíthető.


  1. Az épületszélesség új beépítésnél, utcai épület esetén (két szabad homlokzattal rendelkező) legfeljebb 12,0 m, oldalhatáron vagy hátsó határon álló épületszárnynál (egy szabad homlokzattal rendelkező) legfeljebb 9,0 m lehet. Meglévő, megmaradó utcai épülethez csatlakozó udvari szárny szélessége (traktusmélysége) az utcai épület szélességét nem haladhatja meg.

  1. Az utcai oldalon csüngő eresz nem létesíthető.

  1. A közlekedési célú közterületek sajátos előírásai:

  1. A közutak közterületnek minősülő építési területein minden esetben elhelyezhetők:


- hirdető berendezések,


- köztisztasággal kapcsolatos építmények,


- szobor, díszkút,


- távbeszélő fülke.


  1. A tervben külön jelölt utak, terek felületét egyedi tervek alapján kőburkolattal kell kiépíteni.

  1. A épületszélesség új beépítésnél, utcai épület esetén (két szabad homlokzattal rendelkező) legfeljebb 12,0 m, oldalhatáron vagy hátsó határon álló épületszárnynál (egy szabad homlokzattal rendelkező) legfeljebb 9,0 m lehet. Meglévő, megmaradó utcai épülethez csatlakozó udvari szárny szélessége (traktusmélysége) az utcai épület szélességét nem haladhatja meg.

  1. A térszín alatti garázsok felületét minden esetben kertészeti tervek alapján kell kialakítani, kiselemes térburkolattal illetve növényesítéssel. Kivételt azon térszín alatti garázsok jelentenek, melyek sportpálya alatt létesülnek. Itt a sportpálya visszaépítendő.

  1. A parkolási igényt és létesítési kötelezettséget, valamint annak megváltási lehetőségét a mindenkori önkormányzati parkolási rendelet alapján kell meghatározni.


  1.  Kereskedelmi szállásférőhelyek – szállodák, panziók esetén minden esetben biztosítani kell a tehergépjárművel történő megközelítési, rakodási lehetőséget.

  1. Autóbusz várakozóhely a tervezési terület közvetlen szomszédságában biztosítandó, a terv határától számított legfeljebb 150 m-es távolságon belül

  1. A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékleten lehatárolt 3. jelű területre terjed ki.

  1. Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani.

  1. Az a) pont alatt megjelölt területen

  1. Az építési telek nem közterület felé eső határvonalain, terepszint felett csak áttört kerítés max. 2,5 m nagyságig vagy élő sövény létesíthető. Amennyiben a telek határvonalán támfal építése is szükséges, a támfalhoz csatlakozó magasabb terepszint felett csak áttört kerítés vagy élő sövény létesíthető. A támfal koronaszintjét és a kerítés lábazatát úgy kell szakszerűen kialakítani, hogy az megfeleljen az OTÉK 47§ (8. és 9.) bekezdésében foglaltaknak.

  1. Az építési telek közterület felé eső határvonalán, végleges kerítés csak a szabályozási vonalon létesíthető. A közterület rendezését megelőzően ideiglenes kerítés a kártalanítási igény kizárásával  létesíthető.

  1. Haszonállat számára állattartó épület nem létesíthető.


4. Különálló gépjárműtároló csak támfal-garázsban létesíthető.


  1. A közmű csatlakozási műtárgyakat a szabályozási előírásoknak megfelelően a szabályozási vonaltól számítottan az ingatlan területén kell elhelyezni.

  1. A szabályozási tervlap az alábbi sajátos építési övezeteket jelöli:

Lk 21X74X(D)

Lke 41374Y(D)

Lke 41372Z(D)

Lke 41272Y(D)

Lke 412X21(D)

Ki 7000Y0(D)

Lke 4127X3(D)


  1. Az Lk 21X74X(D) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az 1-3. táblázatok előírásait kell alkalmazni, a beépítési módot és az építménymagasságot kivéve.

  1. Az építménymagasság legfeljebb 9,5 m lehet, kivéve szabadonálló beépítésnél, ahol legfeljebb 5,0 m engedélyezhető.

  1. Az utcafronton magas tető létesíthető. A tető hajlásszöge 40-45o-os között engedélyezhető. Kolostor cserépfedés esetén kisebb hajlásszög is engedélyezhető. Az épület szélessége legfeljebb 12,0 m lehet. Héjalásként hullámpala nem alkalmazható.

  1. Az épületek elhelyezhetők oldalhatáron álló, ikres ill. szabadonálló építési helyen belül.

  1. előkert újonnan legalább 5,0m legyen.

  1. hátsókert új beépítés esetén legalább 6,0 m. legyen, ha a szabályozási tervlap másként nem intézkedik

  1. Az építési telken csak egy főépület helyezhető el. Az építhető lakások száma max. 4 lakás.

  1. Az Lke 41374Y(D) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az 1-3. táblázatok előírásait kell alkalmazni az építménymagasságot kivéve.

  1. Az építménymagasság legfeljebb 6,5 m, nyeles telek esetén legfeljebb 5,5 m lehet.

  1. Magastető létesíthető. A tető hajlásszöge utcafronton 40-45o, tömbbelsőben 35-40o között változhat, kivéve kolostorfedés karakterű égetett cserépfedést.

 Az épület szélessége legfeljebb 12,0 m lehet.

 Héjalásként hullámpala nem alkalmazható.


  1. Az oldalhatáron álló építési helyen belül az épületek elhelyezhetők oldalhatáron állóan, ikresen, ill. szabadonállóan.

  1. Előkert újonnan legalább 5,0 m, ha a szabályozási tervlap másként nem intézkedik.

  1. A főépületek száma 1200 m2 teleknagyság alatt egy, 1200 m2, ill. annál nagyobb teleknagyság esetén legfeljebb kettő lehet.

  1. Az Lke 41372Z(D) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az 1-3. táblázatok előírásait kell alkalmazni, az építménymagasságot kivéve.

  1. Az építménymagasság legfeljebb 5,5 m lehet. Az épület szélessége 12,0 m-nél nem lehet több. Héjalásra hullámpala nem alkalmazható.

  1. Az oldalhatáron álló építési helyen belül az épületek elhelyezhetők oldalhatáron állóan, ikresen, ill. szabadonállóan.

  1. Előkert újonnan legalább 5,0 m legyen, ha a szabályozási tervlap másként nem intézkedik.

  1. Csak egy főépület helyezhető el építési telkenként.

  1. Az Lke 41272Y(D) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az 1-3. táblázatok előírásait kell alkalmazni, az építménymagasságot kivéve.

  1. Az építménymagasság legfeljebb 6,5 m lehet. Kivétel oldalhatáron álló épület elhelyezés és 1200 m2-nél kisebb teleknagyság esetén. Ez esetben nem lehet több mint 5,5 m.

  1. Az oldalhatáron álló építési helyen belül az épületek elhelyezhetők oldalhatáron állóan, ikresen, ill. szabadonállóan.

  1. Magastető 35-40o közötti tetőhajlással létesíthető. Kolostorfedés karakterű égetett cserépfedés esetén kisebb hajlásszög is engedélyezhető. Az épület szélessége ne haladja meg a 12,0 m-t. Magastetőnél héjalásként csak cserépfedés alkalmazható.

  1. Előkert újonnan legalább 5,0 m, legyen kivéve, ha a szabályozási tervlap másként nem intézkedik.

  1. Az épületek száma 1200 m2 teleknagyság alatt egy, 1200 m2, ill. annál nagyobb teleknagyság esetén legfeljebb kettő lehet.

  1. A Lke 412X21(D) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az 1-3. táblázatok előírásait kell alkalmazni, kivéve az újonnan kialakítható építési telek nagyságát.

  1. Újonnan kialakítható építési telek nem lehet kisebb, mint 1800 m2.

  1. A magastető hajlásszöge 35-40o közötti tetőhajlással létesíthető. Kolostorfedés karakterű égetett cserépfedés esetén kisebb hajlásszög is engedélyezhető.

  1. Az épület szélessége legfeljebb 9,0 m lehet.

  1. A Ki 7000Y0(D) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A meglévő épületekben csak idegenforgalmi, vendéglátó funkció helyezhető el.

  1. Az építési telek legfeljebb 280 m2 mértékéig építhető be, de a beépítettség legfeljebb 7% lehet.

  1. Magastető héjalására csak cserép alkalmazható.

  1. Az Lke 4127X3(D)  jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az 1-3. táblázat előírásait kell alkalmazni, a beépítettség mértékét és a legkisebb telekszélességet kivéve.

  1. A legkisebb telekszélesség 20 m

  1. Az építési telek legfeljebb 160 m2 mértékéig építhető be.

  1. A zöldfelületi fedettség legalább 70%-os legyen.

  1. Magastető 35-40o közötti tetőhajlással létesíthető. Kolostorfedés karakterű égetett cserépfedés esetén kisebb hajlásszög is engedélyezhető. Az épület szélessége nem lehet 12,0 m-nél több. Magastető héjalásaként csak cserépfedés alkalmazható.

  1. A főépületek száma legfeljebb kettő lehet.


l. Rendeltetési, ill. tereprendezési sajátos előírások:


  1. A fő funkciót kiegészítő épületek csak a kert művelését és a pihenést szolgáló építmények lehetnek, amelyek kialakítása, anyaghasználata, a fő funkciót tartalmazó épületével összhangban legyen.

  1. A terepalakítás során rézsű vagy legfeljebb 2,20 m magas támfal létesíthető.

  1. Amennyiben a terep több támfal építésével rendezhető, úgy a két-két támfal közötti felület legalább 60% növényborítottsággal alakítandó ki.

  1. Egy telken belül az össz támfal magasság legfeljebb 10 m lehet.

  1. A 1,5 m-nél magasabb támfalakon felületük legalább 60%-ában zöld-homlokzat létesítendő.

  1. Meglévő utcafronti sövény kivágása esetén azt pótolni kell.

  1. Utcafronton meglévő élő sövény kivágása esetén azt úgy kell pótolni, hogy kifejlett állapotában az út építési területét nem szűkítheti.

  1. Telekhatártól való minimális telepítési távolságok:


8.1. sövény, cserje esetén: 1,0 méter


8.2. fa esetén: a fa 20 éves korban várható koronaátmérőjének 2/3 része


8.3. erősen sarjadzó tövű cserje esetén: 2,0 m.


  1. A beépítésre nem szánt területek sajátos előírásai:

  1. Az egészségügyi, turisztikai, oktatási rendeltetésű erdőben a helyi lakosság, a helyben üdülő és kiránduló népesség pihenésére, kikapcsolódására, testedzésére szolgáló építmények – sétaút, pihenőhely, tornapálya – továbbá a terv szerinti övezetben legfeljebb 5%-os beépítettséggel oktatási-kutatási, egészségügyi-szociális, vendéglátó, szállásférőhely rendeltetésű épület is elhelyezhető.

  1. Erdőterület megosztása esetén az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben[i] foglaltak az irányadók.

  1. Az erdőterületen létesíthető építmények a következő paraméterek betartása mellett engedélyezhetők:


3.1. előkert min. 15,0 m,


3.2. az építménymagasság legfeljebb 6,5 m magas lehet, lejtő felőli homlokzatmagassága nem haladhatja meg a 7,5 m-t.


n. A szabályozási tervlapon jelölt védett tájértékű területeken újonnan épületek nem helyezhetők el és 1,5 m-nél nagyobb bevágás és feltöltés nem létesíthető. A terület 20%-ánál nagyobb felületen az eredeti lejtésviszonyokat megváltoztatni nem szabad.


o. 40%-nál nagyobb lejtésű területrészeken az eredeti lejtésviszonyokat meg kell tartani.


  1. A településrész zöldfelületeinek védelme érdekében – mellmagasságban mért – 15 cm törzsátmérőt elérő vagy meghaladó fa kivágása – a gyümölcsfák kivételével – kizárólag jegyzői engedéllyel történhet.

  1. A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 4. sz. területre terjed ki.


b) Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani.


  1. Minden építési övezetre vonatkozó sajátos előírások.

  1. Építési tevékenységet csak a beépítendő terület alápincézettségének vizsgálata után szabad kezdeni.

  1. A telkeken 1,5 m-nél nagyobb támfal, rézsű nem létesíthető.

  1. Használatbavételi engedélyt kiadni csak az építési engedélyben előírt kertépítés befejezése után szabad.

  1. Az egyes homlokzatokra számított építménymagasság külön-külön sem haladhatja meg az építési övezetre előírt maximum értéket.

  1. A szabályozási tervlap az alábbi sajátos építési övezeteket jelöli:                                                             Lk 2050X2(SZ)

Lk 20506Y(SZ)

Lk 2050XZ(SZ)

 Lk 20506X (SZ)

Lk 200052(SZ)

Lk 2000Y2(SZ)

Ln 70505X(SZ)

Ln 70105Y(SZ)

Vt 715XXX(SZ)

Vt 70507Y(SZ)

Vt 700060(SZ)

Ki 70005X(SZ)

Ki 70005Y(SZ)

Ki 700050(SZ)

Kkö 7118XX(SZ)


  1. A sajátos kisvárosias lakózónában a PÉSZ 6. § (2) bekezdésében felsorolt építmények közül:

  1. nem helyezhető el termelő kertészeti építmény, üzemanyagtöltő, egyéb gazdasági építmény,

  1. szálláshely szolgáltató épület csak 25 férőhelyes nagyságig helyezhető el.

  1. A sajátos nagyvárosias építési övezetekben:

  1. Különálló új épülettel csak a 4324 hrsz-ú telek (Garay u.) építhető be, egyéb helyeken új épületek közül csak gépjárműtároló építhető, max. 4,0 m-es építménymagassággal. A gépjármű-tárolók tömbtelken történő elhelyezési lehetőségét elvi építési engedélyezési eljárás keretében kell meghatározni.


2. A PÉSZ 6. § (1) bekezdésében felsorolt elhelyezhető építmények közül nem helyezhető el többszintes parkolóházhoz kapcsolódó üzemanyagtöltő.


  1. A sajátos településközponti vegyes építési övezetekben

  1. a PÉSZ 7. § (1) bekezdésében felsorolt elhelyezhető építmények közül nem helyezhető el sportépítmény, üzemanyagtöltő;

  1. kettőnél több telek összevonásával járó építés esetén építési engedély csak jogerős elvi építési engedély alapján adható.

  1. Az Lk 2050X2(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Beépítési mód zártsorú-általános.

  1. Újonnan építési telek nem alakítható ki, kivéve, ha a szabályozási tervlap irányadó telekhatárai új telekalakításra utalnak.

  1. Beépítési % közbenső teleknél legfeljebb 60%, sarokteleknél legfeljebb 75% lehet.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 75%-ot.

  1. A zöldfelületi fedettség közbenső teleknél legalább 25%, sarokteleknél legalább 10% legyen.

  1. Az építménymagasság


6.1. utcafronton legfeljebb 6,0 m,


6.2. tömbbelsőben legfeljebb 4,5 m

lehet.


  1. A tető kialakítása: a szomszédos épületekhez igazodó magas tető oldalhatáron álló épületszárny esetén félnyeregtető.

  1. Az Lk 20506Y(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Beépítési mód zártsorú-általános.

  1. Újonnan építési telek nem alakítható ki, kivéve, ha a szabályozási tervlap irányadó telekhatárai új telekalakításra utalnak.

  1. Beépítési % közbenső teleknél legfeljebb 50%, sarokteleknél legfeljebb 70% lehet.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 70%-ot.

  1. A zöldfelületi fedettség közbenső teleknél legalább 35%, sarokteleknél legalább 15% legyen.

  1. Az építménymagasság


6.1. utcafronton legfeljebb 8,0 m,


6.2. tömbbelsőben legfeljebb 6,0 m


6.3. oldal, vagy hátsó határon különálló épületnél legfeljebb 4,5 m

lehet.


  1. A tető kialakítása: a szomszédos épületekhez igazodó magas tető oldalhatáron álló épületszárny esetén félnyeregtető.

  1. Az Lk 2050XZ(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Beépítési mód zártsorú-általános.

  1. A lakótelkek legfeljebb 2500 m2 nagyságig vonhatók össze.

  1. Beépítési % közbenső teleknél legfeljebb 60%, sarokteleknél legfeljebb 70% lehet, de a beépített bruttó terület nem haladhatja meg a 250, ill.. 300 m2-t.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 70%-ot.

  1. A zöldfelületi fedettség közbenső teleknél legalább 25%, sarokteleknél legalább 15% legyen.

  1. Az építmény magassága


6.1. utcafronton legfeljebb 9,0 m,


6.2. tömbbelsőben legfeljebb 6,0 m


6.3. oldal, vagy hátsó határon különálló épületnél legfeljebb 4,5 m

lehet.


  1. A tető kialakítása: a szomszédos épületekhez igazodó magas tető oldalhatáron álló épületszárny esetén félnyeregtető.

  1. Az Lk 20506X (SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Beépítési mód zártsorú-általános.

  1. A lakótelkek legfeljebb 2000 m2 nagyságig vonhatók össze.

  1. Beépítési % és zöldfelületi fedettség a PÉSZ 2/b táblázat 6-os jelű kódja szerinti lehet.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 70%-ot.

  1. Az építmény magassága


5.1. utcafronton legfeljebb 10,0 m,


5.2. tömbbelsőben legfeljebb 6,0 m


5.3. oldal, vagy hátsó határon különálló épületnél legfeljebb 4,5 m lehet.


5.4. A tető kialakítása: a szomszédos épületekhez igazodó magas tető oldalhatáron álló épületszárny esetén félnyeregtető.


l. Az Lk 200052(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:


  1. Az 1-3. táblázatnak előírásait kell alkalmazni, kivéve az építménymagasságot.

  1. Az építmény magassága


2.1. utcafronton legfeljebb 6,0 m,


2.2. tömbbelsőben legfeljebb 4,5 m lehet.


2.3. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg az 50%-ot.


  1. Az Lk 2000Y2(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A beépítési mód: zártsorú.

  1. A lakótelkek legfeljebb 1000 m2-ig vonhatók össze.

  1. Beépítési % közbenső teleknél legfeljebb 70%, sarokteleknél legfeljebb 75% lehet.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 75%-ot.

  1. A zöldfelületi fedettség közbenső teleknél legalább 15%, sarokteleknél legalább 10% legyen.

  1. Az építési övezet magassági előírásától eltérően az építési hatóság az illeszkedés szabályait alkalmazva dönthet, amennyiben azt az adottságok indokolják.

  1. A tető kialakítása: a szomszédos épületekhez igazodó magas tető. Tetőtér beépítésnél utcafronton csak tetősíkban fekvő ablakok helyezhetők el.


n. Az Ln 70505X(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:


  1. Az 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve az építménymagasságot.

  1. Az építmény magassága:


2.1. utcafronton legfeljebb 10,0 m,


2.2. tömbbelsőben legfeljebb 4,0 m

lehet.


  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 70%-ot.


o. Az Ln 70105Y(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:


  1. Az 1-3. táblázatainak előírását kel alkalmazni, kivéve az építménymagasságot.

  1. Újonnan csak gépjárműtároló építhető legfeljebb 4,0 m építménymagassággal.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 60%-ot.

  1. Magastető csak sátortetővel vagy kontyolt nyeregtetővel létesíthető elvi építési engedély alapján.

  1. A Vt 715XXX(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, kivéve


1.1. teleknagyságot, mely újonnan legalább 350 m2 legyen,


1.2. beépítettséget, mely legfeljebb 75% lehet,


1.3. zöldfelületi fedettséget, mely legalább 10% legyen,


1.4. az építmény magasságát, mely


1.4.1. a Kodály Z. utcai homlokzatokon és a 4823/31 hrsz-ú telek Barbakán tér felőli homlokzatán legfeljebb 12,0 m

1.4.2. a Barbakán tér felőli egyéb homlokzatoknál legfeljebb 10,0 m


1.4.3. az Attila utcai (és a Barbakán tér 1-ig tartó beforduló) homlokzatoknál legfeljebb 7,0 m


1.4.4. az udvari homlokzatoknál legfeljebb 6,0 m

legyen.


  1. Az épületeket (az Attila utca felőli homlokzat kivételével) legalább 30o-os, de legfeljebb 45%-os hajlásszögű magas tetővel kell kialakítani. A tetőhéjalás anyaga csak cserép lehet.

  1. A Vt 70507Y(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:


- Az 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, kivéve az épületmagasságot, mely


  1. A Hungária út és a Petőfi S. utcákra néző homlokzatokon 9,0 méter.

  1. A Nagy Jenő utcára néző homlokzatokon, valamint az udvari szárnyépületeken 7,5 m lehet. Az előírást minden homlokzaton külön-külön is meg kell tartani.


- Az épületeket 35-45o közötti tetőhajlásszögű magas tetővel és cseréppel fedve kell kialakítani.


  1. A Vt 700060(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, kivéve az  építménymagasságot, mely


1.1. A Hungária út és a Petőfi S. utcákra néző homlokzatokon 9,0 méter.


1.2. A Nagy Jenő utcára néző homlokzatokon, valamint az udvari szárnyépületeken 7,5 m lehet. Az előírást minden homlokzaton külön-külön is meg kell tartani.


  1. A meglévő irodaház földszintes toldaléka bontandó. Magastető, a jelenlegi építménymagasság növelése nélkül kialakítható és beépíthető.

  1. A szabályozási tervlapon jelölt zöldfelületet meg kell tartani, azon belül építmény nem helyezhető el.

  1. A Ki 70005X(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az övezetben csak egészségügyi, illetve azt kiszolgáló funkciójú épületek helyezhetők el.

  1. Az 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, kivéve az építménymagasságot.

  1. Új épületek építménymagassága legfeljebb 14,0 m lehet.

  1. A terület legalább 30%-át növényzettel fedetten kell kialakítani.

  1. A területen belül a gépjárművek elhelyezésére a felszíni parkoló mellett többszintes parkolóház, vagy mélyparkoló is építhető.

  1. A Ki 70005Y(SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az övezetben oktatási célú építmények és lakások helyezhetők el.

  1. Az 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, kivéve az építménymagasságot.

  1. Az építménymagasság:


3.1. az Attila u. 1. sz. alatti telken legfeljebb 8,0 m


3.2. az Attila u. 3. sz. alatti telken legfeljebb 7,5 m


3.3. egyéb helyen a jelenlegi építménymagasság

lehet.


  1. Az Attila u. 1. és 3. sz. alatti ingatlanok zártsorú beépítési móddal építhetők be, az utcával párhuzamos gerincű 35-40o közötti hajlásszögű magas tetővel.


u) A Ki 700050 (SZ) jelű sajátos építési övezet előírásai:


  1. Az övezetben csak strandfürdő-uszoda funkcióval összefüggő épületek helyezhetők el. Az uszodaszárny bővítésével egy időben legalább 75 férőhelyes parkolóház létesítéséről is gondoskodni kell.

  1. Az építmények magassága a kapcsolódó épületszárnyakhoz illeszkedő legyen.


v) A Kkö 7118XX(SZ)

 Az övezet parkolóházak építésére kijelölt terület. Kialakításukat elvi építési engedéllyel kell tisztázni.


  1. A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 5. sz. területre terjed ki.

  1. Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani.

  1. A szabályozási tervlap az alábbi sajátos építési övezeteket jelöli:

Ln 71274X(BD)

Ln 700040(BD)

Lk 2152X3(BD)

Lk 215XX3(BD)

Lk 5151X1(BD)

Vt 20507X(BD)

Vt 70507X(BD) és Lk 20507X(BD)

Vk 702090(BD)

Vk 7100XX(BD)

Vk 716X9X(BD)

Vk 70209Z(BD)

Ki 7129XX(BD)

Gksz 705073(BD)

Gksz 715565(BD)

                          Gksz 715755(BD)


  1. A sajátos kisvárosias lakóépítési övezetek közös előírásai:

  1. Az épületekben a lakófunkciójú terület 1/3-át nem meghaladó mértékben olyan funkciók is elhelyezhetők, amelyek a szomszédos lakásokra nem zavaró hatásúak.

  1. Az Lk 5151X1(BD) építési övezetet kivéve, önálló épületben elhelyezhető a helyi lakosság alapellátását szolgáló, 300 m2 bruttó szintterületet meg nem haladó, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, egyházi, oktatási, egészségügyi és szociális, valamint az 1 pontban megfogalmazott feltételeknek is megfelelő gazdasági tevékenységet szolgáló épület.

  1. Az Ln 71274X(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, kivéve az építménymagasságot.

  1. Az építmény magassága legfeljebb 14,0 m lehet.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 80%-ot.

  1. A Lánc utca - Felsőbalokány utca - Harangöntő utca által határolt tömbbelsőben fekvő közhasználatú közkert alatt mélygarázs építése előírt 180 férőhellyel. A mélygarázs felszínén a játszótér visszaállítandó, a nyugati oldalon a fasor védendő, megtartandó, pótlandó.

  1. Az Ln 700040(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1.  A 17. § 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni.

  1. Az építmény magassága legfeljebb 14,0 m lehet.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 80%-ot.

  1. Az Lk 2152X3(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17. § 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét.

  1. A beépítési % közbenső teleknél legfeljebb 40%, sarokteleknél legfeljebb 75%.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 80%-ot.

  1. Az Lk 215XX3(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:


1. A 17. § 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, kivéve a teleknagyságot és a beépítettség mértékét.


2. A teleknagyságra / telekalakításra vonatkozó értékek meghatározása aKözgyűlés által jóváhagyott tanulmányterv alapján történhet.


3. A beépítési % közbenső teleknél legfeljebb 40%, sarokteleknél legfeljebb 75%.


4. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 80%-ot.


  1. Az Lk 5151X1(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét.

  1. A beépítési % legfeljebb 75%.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 80%-ot.

  1. A Vt 20507X(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve az építménymagasságot.

  1. Az építménymagasság legfeljebb 9,5 m lehet.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 80%-ot.

  1. A Vt 70507X(BD) és az Lk 20507X(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 80%-ot.


l. A Vt 71527X(BD) jelű sajátos építési övezet sajátos előírásai


  1. A 17§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve az építmény magasságot.

  1. A beépítettség közbenső telken elérheti a 60%-ot, ahol a zöldfelületi fedettségnek a 23. számú melléklet kompenzációs lehetőségének alkalmazásával el kell érnie a 20%-ot.

  1. A Vk 702090(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni.

  1. Terepszint alatti beépítés nem engedélyezhető.


n. A Vk 7100XX(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:


  1. A 17.§ Az 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét és építménymagasságot.

  1. Beépítettség elérheti a 100 %-ot.

  1. A zöldfelületi fedettségnek - a 23. sz. melléklet kompenzációinak alkalmazásával – el kell érni a 20 %-ot.

  1. Építménymagasság elérheti a 16,5 m-t, ezen belül a Rákóczi út felöli oldalon a homlokzatmagasság elérheti a 18,0 m-t.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke elérheti a 100%-ot.


o. A Vk 716X9X(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:


  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve az építménymagasságot.

  1. Beépítettség elérheti a 100 %-ot.

  1. A zöldfelületi fedettségnek – a 23. sz. melléklet kompenzációinak alkalmazásával – el kell érni a 20 %-ot.

  1. Építménymagasság 16,5 méter.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke elérheti a 100%-ot.

  1. A sajátos övezeti besorolású vegyes területen az I. rendű nem közlekedési célú közterület (zöldterület) és a II. rendű közlekedési célú közlekedési terület között a gyalogos átjárást akadálymenetesen kell biztosítani a szabályozási tervben jelölt sávban átjárási szolgalmat biztosítva a gyalogos közforgalom számára.

  1. A tervezett beruházás nyugati oldaláról felülépítési jog alapján gyalogos átjáró építhető a Lánc utca nyugati oldalán fekvő  ingatlanhoz a beruházók és az önkormányzat megállapodása alapján.

  1. A telek észak-keleti sarka építési telken belüli közhasználatú kert, a szabályozási terv szerinti határral.

  1. A Vk 70209Z(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve az építménymagasságot.

  1. Az építménymagasság legfeljebb 16,5 m lehet.

  1. A terepszint alatt a telek teljes területe beépíthető.

  1. A telkek területének 25%-án zöldtető alakítandó ki.

  1. A Ki 7129XX(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét és építménymagasságot.

  1. Beépítettség legfeljebb 35% lehet.

  1. Építménymagasság legfeljebb 15,0 m lehet.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg az 55%-ot.

  1. A területen új épület és épület bővítés építésének engedélyezése csak a teljes területre készített, a beépítés rendszerét, az épülettömegek felső korlátját, a be nem épített területek használatát, a gépjármű elhelyezést bemutató elvi engedély alapján történhet, kivéve a tervpályázat alapján megvalósuló épületeket

  1. A Gksz 705073(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 80%-ot.

  1. A terület elsősorban kereskedelmi, szolgáltató építmények elhelyezésére szolgál, de elhelyezhető minden nem jelentős zavaró hatású gazdasági építmény, és a Zsolnay utcai front kivételével lakás. Nem helyezhető el egyházi, oktatási, művelődési, szociális, sport, egészségügyi létesítménye.

  1. A Gksz 715565(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 75%-ot.

  1. A Gksz 715755(BD) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni.

  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg az 55%-ot.

  1. Egyéb sajátos előírások:

  1. A Zsolnay utcáról a Gksz 705073(BD) építési övezet telkeire behajtó út kialakítása csak akkor engedélyezhető, ha a telkeknek nincs másik utcára néző határa.

  1. A Zsolnay utca Gksz 705073(BD) építési övezet telkei előtti szakaszán leállósáv alakítandó ki a parkoló megváltások céljaira.

  1. A közpark területeken épület nem helyezhető el. A jelölt építési hely közterület föléépítési szolgalmat jelent a csatlakozó telek számára. A talajfedettség nem haladhatja meg a 25%-ot, lombkorona fedettségének pedig el kell érnie a 35%-ot.

  1. A területre eső rendeltetési zónát érintő távfűtési vezetéket az érintett telkek beépítése során közterületre kell helyezni.

  1. A telekterület 20%-át meg nem haladó nagyságú zöldtetővel kialakított épületrész beépített területének a felét nem kell a beépítés számításánál figyelembe venni, és a telek zöldfelületébe be lehet számolni.

  1. A Vk 7020XX(BD), a Vk 70209Y(BD) és a Vk 70209Z(BD) építési övezetek telkeinek beépítését megelőzően az építészeti megoldás és a tervező kiválasztására az építtetőnek tervpályázatot kell lebonyolítani. A területre építési, elvi építési engedély csak eredményes tervpályázat szerint adható ki. Kivétel a rendelet hatálybalépését megelőzően kiadott jogerős elvi építési engedély.

  1. Az építési engedélyezés eljárás előtt kertészeti engedélyezési terv készítendő a Vk jelű építési övezetekben.

  1. A nem közterületre eső távfűtési vezetéket az érintett telkek beépítése során az építtető költségére közterületre kell áthelyezni.

  1. A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 6. sz. területre terjed ki.

  1. Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani.

  1. A szabályozási tervlap az alábbi sajátos építési övezeteket jelöli:

 Lk 3026XX(T)

Lk 1050XX(T)

Lk 2050XY(T)

Lk 2050YY(T)

Lk 2000ZZ(T)

Lk 2000ZY(T)

Lke 413721(T)

 Lke 500032(T)

Lke 50504X(T)

Vk 7000X3(T)

Ki 7000XX(T)


  1. Az Lk 3026XX(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét és az építménymagasságot.

  1. Az építési telkek beépítettsége legfeljebb 250 m2 nagyságú beépítettségig, garázs célú hasznosítás esetén növelhető.

  1. Telekosztás, telekhatár rendezés engedélyezhető.

  1. A zöldfelületi fedettség legalább 50% legyen.

  1. Építménymagasság legfeljebb 9,5 m lehet. Magastető nem létesíthető.

  1. Az építési telken elhelyezkedő, közterületre nyíló garázsokat érintő mindenfajta építés, felújítás, átépítés, rekonstrukció engedélyezésének feltétele, azok egységes kapuzattal való ellátása, valamint a szerkezet fölött tetőkert létesítése.

  1. Az Lk 1050XX(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét és az építménymagasságot.

  1. A megengedett beépítettség


2.1. 300 m².vagy annál nagyobb telkeknél legfeljebb 45% lehet


2.2. 300 m²-nél kisebb telkeknél a beépítettséget az alábbi képlet szerint kell meghatározni:

% = 45 +0,15(300-T)

ahol a T = telekterület m2-ben.


  1. A legkisebb zöldfelületi fedettség: % = 85-B

ahol a B = a megengedett legnagyobb beépítettség.


  1. A zártsorú építési helyen belül az épületek elhelyezhetők zártsorúan, hézagos zártsorúan és oldalhatáron állóan.


4.1. A beépítés zártsorú legyen, ha a tervezett telek és attól legalább két-két szomszédos ingatlan utcai homlokvonalai mentén az átlagos tereplejtés kisebb mint 8%.


4.2. A beépítés hézagosan zártsorú legyen, ha a tervezett telek és attól legalább két-két szomszédos ingatlan utcai homlokvonalai mentén az átlagos tereplejtés nagyobb mint 8%.


4.3. A kialakult hézagosság tartandó: a Kálvária utca, Zöldfa utca, Virág utca, Hatház utca, Nap utca, Ignác utca és Tinódi utca mentén.


4.4. A hézagosság a terv szerint tartandó: a Szőlő utca, Gergely utca, Ótemető utca, Mihály utca, Mandula utca, Antal utca, Kálmán utca, Derkovits utca mentén.


  1. Az építési telken csak 1 főépület helyezhető el.

  1. Ha mindkét oldalhatáron, oldalszárny létesül, közöttük legalább 6,0 m távolság biztosítandó.
  1. Építménymagasság


7.1. Az utcai szárny építménymagassága, valamint az utcai homlokzatmagasság nem haladhatja meg a 6,0 m-t.


7.2. Az udvari szárny építménymagassága nem haladhatja meg a 4,5 m-t.


  1. Magastető cserépfedéssel alakítható ki a tető hajlásszöge 38-40o közötti legyen. A épületszélesség legfeljebb 9,0 m lehet.

  1. Az egymáshoz zártsorúan csatlakozó épületek tűzfalait „macskalépcsővel” kell lezárni.

  1. Az eredetileg hézagosan zártsorú beépítésnél zártsorúvá válás esetén a kapcsolatot biztosító egyszintes építményrész (lapos)tetőzetén tetőkert alakítandó ki.

  1. Ha az övezetben tetőkert, ill. zöld homlokzat létesül, a területhasználati egységekre előírt legkisebb zöldfelület mértékébe a tetőkert, ill. zöld homlokzat egy része az 1. sz. függelék szerint zöldfelületként beszámítható.

  1. Az építési telken 3 lakásnál több nem helyezhető el.

  1. Az Lk 2050XY(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét és az építménymagasságot.

  1. A megengedett beépítettség


2.1. 300 m²,vagy annál nagyobb telkeknél legfeljebb 45% lehet


2.2. 300 m²-nél kisebb telkeknél a beépítettséget az alábbi képlet szerint kell meghatározni:

% = 45 + 0,15 (300-T)

ahol a T = telekterület m2-ben.

A beépítettség azonban nem haladhatja meg a 80%-ot.


  1. A legkisebb zöldfelületi fedettség: % = 85-B

ahol a B = a megengedett legnagyobb beépítettség.


  1. A zártsorú építési helyen belül az épületek elhelyezhetők zártsorúan, hézagos zártsorúan és oldalhatáron állóan.


4.1. A beépítés zártsorú legyen, ha a tervezett telek és attól legalább két-két szomszédos ingatlan utcai homlokvonalai mentén az átlagos tereplejtés kisebb mint 8%.


4.2. A beépítés hézagosan zártsorú legyen, ha a tervezett telek és attól legalább két-két szomszédos ingatlan utcai homlokvonalai mentén az átlagos tereplejtés nagyobb mint 8%.


4.3. A kialakult hézagosság tartandó: a Kálvária utca, Zöldfa utca, Virág utca, Hatház utca, Nap utca, Ignác utca és Tinódi utca mentén.


4.4. A hézagosság a terv szerint tartandó: a Szőlő utca, Gergely utca, Ótemető utca, Mihály utca, Mandula utca, Antal utca, Kálmán utca, Derkovits utca mentén.


4.5. A kialakult állapot szerint a zártsorú csatlakozás hátsó telekhatáron is létrehozható, de ilyen esetben közterület felé a beépítés az oldalhatáron álló beépítés feltételeit teljesítse, oldalkert legalább 6,0 m legyen. (Tettye u. 1-29., 31-65. 14/1-24-ig, Karmelita köz 2. – Vince u. 23-ig. Ótemető 38-40-ig.)


  1. Az építési telken elhelyezhető épületek száma teleknagyságtól függően


5.1. 450 m2-ig csak egy épülhet


5.2. 450 m2 felett legfeljebb két épület.

Épületenként legfeljebb négy lakás alakítható ki.


  1. Ha mindkét oldalhatáron, oldalszárny létesül, közöttük legalább 6,0 m távolság biztosítandó.

  1. Építménymagasság


7.1. általában legfeljebb 5,5 m


7.2. Tettye u. 14/1-24-ig, Karmelita köz 2. – Vince u. 23-ig 5,0 m lehet.


  1. Újonnan előkert kialakítható.

  1. Magastető kialakítható cserépfedéssel, a tető hajlásszöge 38-40o között legyen.


9.1. Az épület szélesség legfeljebb 8,0 m lehet.


  1. Az övezetben az egymáshoz zártsorúan csatlakozó épületek tűzfalait „macskalépcsővel” kell lezárni.

  1. Lejtő irányában futó gerincvonalú épület végfala a lejtő magas pontján „macskalépcsővel” lezárt tűzfalas kialakítású; a lejtő mélypontján, ha az saroktelek, kontyolt is lehet.

  1. Ha az övezetben tetőkert, ill. zöld homlokzat létesül, a területhasználati egységekre előírt legkisebb zöldfelület mértékébe a tetőkert, ill. zöld homlokzat egy része a 23. sz. melléklet szerint zöldfelületként beszámítható.

  1. Az Lk 2050YY(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét és az építménymagasságot.


2. A megengedett beépítettség


2.1. 250 m², vagy annál nagyobb telkeknél legfeljebb 60% lehet


2.2. 250 m²-nél kisebb telkeknél a beépítettséget az alábbi képlet szerint kell meghatározni

% = 60 + 0,15 (250-T)

ahol a T = telekterület m2-ben.

A beépítettség azonban nem haladhatja meg a 90%-ot.


  1. A legkisebb zöldfelületi fedettség: % = 95-B

ahol a B = a megengedett legnagyobb beépítettség.


  1. A zártsorú építési helyen belül az épületek elhelyezhetők zártsorúan, hézagos zártsorúan és oldalhatáron állóan.


4.1. A beépítés zártsorú legyen, ha a tervezett telek és attól legalább két-két szomszédos ingatlan utcai homlokvonalai mentén az átlagos tereplejtés kisebb mint 8%.



4.2. A beépítés hézagosan zártsorú legyen, ha a tervezett telek és attól legalább két-két szomszédos ingatlan utcai homlokvonalai mentén az átlagos tereplejtés nagyobb mint 8%.


4.3. A kialakult hézagosság tartandó: a Kálvária utca, Zöldfa utca, Virág utca, Hatház utca, Nap utca, Ignác utca és Tinódi utca mentén.


4.4. A hézagosság a terv szerint tartandó: a Szőlő utca, Gergely utca, Ótemető utca, Mihály utca, Mandula utca, Antal utca, Kálmán utca, Derkovits utca mentén.


4.5. A kialakult állapot szerint a zártsorú csatlakozás hátsó telekhatáron is létrehozható, de ilyen esetben közterület felé a beépítés az oldalhatáron álló beépítés feltételeit teljesítse, oldalkert legalább 6,0 m legyen. (Tettye u. 1-29., 31-65. 14/1-24-ig, Karmelita köz 2. – Vince u. 23-ig. Ótemető 38-40-ig.)

Kálvária, Majorossy Imre és Szikla utcák mentén zártsorú, ill. hézagosan zártsorú lehet.


4.6. Ahol a kialakult beépítettség a táblázat adatait meghaladja, ott új építés a kialakult beépítés mértékéig engedélyezhető.


  1. A telkeken csak egy, legfeljebb kétlakásos épület helyezhető el.

  1. Építménymagasság legfeljebb 5,5 m lehet.

  1. Magastető égetett agyagcserép fedéssel alakítható ki, 38-40o közötti tetőhajlásszöggel. Az épület szélessége legfeljebb 8,0 m lehet.

  1. Az övezetben az egymáshoz zártsorúan csatlakozó épületek tűzfalait „macskalépcsővel” kell lezárni.

  1. Lejtő irányában futó gerincvonalú épület végfala a lejtő magas pontján „macskalépcsővel” lezárt tűzfalas kialakítású; a lejtő mélypontján, ha az saroktelek, kontyolt is lehet.

  1. Ha az övezetben tetőkert, ill. zöld homlokzat létesül, a területhasználati egységekre előírt legkisebb zöldfelület mértékébe a tetőkert, ill. zöld homlokzat egy része a 23. sz. melléklet szerint zöldfelületként beszámítható.


h. Az Lk 2000ZZ(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:


  1. Az 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét és az építménymagasságot.

  1. A megengedett beépítettség


2.1. 650 m².vagy annál nagyobb telkeknél legfeljebb 50% lehet


2.2. 650 m²-nél kisebb telkeknél a beépítettséget az alábbi képlet szerint kell meghatározni

% = 50+0,05(650-T)

ahol a T = telekterület m2-ben

A beépítettség azonban nem haladhatja meg a 70%-ot.


  1. A legkisebb zöldfelületi fedettség: % = 85-B

ahol a B = a megengedett legnagyobb beépítettség.


  1. Az építési telken elhelyezhető épület száma teleknagyságtól függően


4.1. 450 m2-ig csak egy épület


4.2. 450 m2 felett több épület.


  1. Ha mindkét oldalhatáron oldalszárny létesül, közöttük legalább 6,0 m távolság biztosítandó.

  1. Építménymagasság legfeljebb 6,5 m lehet.

  1. Magastető égetett agyagcserép fedéssel alakítható ki. Az épület szélessége az utcával párhuzamos gerincű tető esetén legfeljebb 10,0 m, utcára merőleges gerincű tető esetén 8,0 m lehet.

  1. Az övezetben az egymáshoz zártsorúan csatlakozó épületek tűzfalait „macskalépcsővel” kell lezárni.

  1. Lejtő irányában futó gerincvonalú épület végfala a lejtő magas pontján „macskalépcsővel” lezárt tűzfalas kialakítású; a lejtő mélypontján, ha az saroktelek, kontyolt is lehet.

  1. Ha az övezetben tetőkert, ill. zöld homlokzat létesül, a területhasználati egységekre előírt legkisebb zöldfelület mértékébe a tetőkert, ill. zöld homlokzat egy része a 23. sz. melléklet szerint zöldfelületként beszámítható.

  1. Az Lk 2000ZY(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. Az 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét és az építménymagasságot.

  1. A megengedett beépítettség


2.1. 450 m² vagy, annál nagyobb telkeknél legfeljebb 45% lehet


2.2. 450 m²-nél kisebb telkeknél a beépítettséget az alábbi képlet szerint kell meghatározni

% = 45 + 0,10 (450 – T)

ahol T = teleknagyság m2-ben

A beépítettség nem haladhatja meg a 70%-ot.


  1. A legkisebb zöldfelületi fedettség: % = 85-B

ahol a B = a megengedett legnagyobb beépítettség.


  1. Az építési telken csak egy épület helyezhető el. A lakások száma nem lehet kettőnél több.

  1. Építménymagasság legfeljebb 5,5 m lehet. Kivétel


5.1. a Majtényi u. 1-39. útszakasz Ny-i oldala,


5.2. és a Felsőhavi úttól keletre eső telkek,

ahol legfeljebb 5,0 m lehet.


6. Magastető, égetett agyagcserép fedéssel alakítható ki. Az épület szélessége legfeljebb 7,0 m lehet.


  1. Az övezetben a tetőfelületeken fém, műanyag, üvegszerkezetű tetőfelépítmény nem alkalmazható.

  1. Az övezetben a tetőfelépítmények a tetővel azonos cserépfedést kaphatnak, elhelyezésük a következők szerint lehet: utcafronttól legalább 2,0 m-re helyezhető el tetőfelépítmény, innen tovább 6,0 m-es épülethosszonként legfeljebb egy tetőfelépítmény létesíthető.

  1. Az övezetben az egymáshoz zártsorúan csatlakozó épületek tűzfalait „macskalépcsővel” kell lezárni, szabad végfalai, ha az saroktelek kontyolt kialakításúak is lehetnek.

  1. Az övezet kertjei pihenőkertek legyenek (ld. I/1. sz. melléklet).

  1. Ha az övezetben tetőkert, ill. zöld homlokzat létesül, a területhasználati egységekre előírt a legkisebb zöldfelület mértékébe a tetőkert, ill. zöld homlokzat egy része a 23. sz. melléklet szerint zöldfelületként beszámítható.

  1. Az Lke 413721(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, az alábbi kiegészítésekkel.

  1. Az oldalhatáron álló építési helyen belül az épületek oldalhatáron állóan és ikresen helyezhetők el.

  1. A telken elhelyezhető épületek száma teleknagyságtól függően:


3.1. 720 m2-ig csak egy épület


3.2. 720 m2 felett két épület.


- A lakások száma épületenként legfeljebb kettő lehet.


  1. Az előkert újonnan 8,0 m legyen.

  1. Magastető kialakítható, de a tetőfedés anyaga hullámpala nem lehet. Az épület szélessége nem haladhatja meg a 12,0 m-t.

  1. Ha az övezetben tetőkert, ill. zöld homlokzat létesül, a területhasználati egységekre előírt legkisebb zöldfelület mértékébe a tetőkert, ill. zöld homlokzat egy része a 23.sz. melléklet szerint zöldfelületként beszámítható.


  1. Az övezetben csak áttört kerítés létesíthető.

  1. Az Lke 500032(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatának előírásait kell alkalmazni, az alábbi kiegészítésekkel.

  1. A telken elhelyezhető épületek száma teleknagyságtól függően:


2.1. 720 m2-ig csak egy épület


2.2. 720 m2 felett két épület.

A lakások száma épületenként legfeljebb kettő lehet.


  1. Az előkert újonnan 6,0 m legyen.

  1. Magastető kialakítható, de a tetőfedés hullámpala nem lehet. Az épület szélessége nem haladhatja meg a 12,0 m-t.

  1. Ha az övezetben tetőkert, ill. zöld homlokzat létesül, a területhasználati egységekre előírt legkisebb zöldfelület mértékébe a tetőkert, ill. zöld homlokzat egy része a 23. sz. melléklet szerint zöldfelületként beszámítható.

  1. Csak olyan terepszint alatti építmény létesíthető, melynek nagysága legfeljebb a teleknagyság 10%-ával haladhatja meg a telek megengedett legnagyobb beépítettségét.

  1. A megengedett beépítettség a teleknagyság függvényében


7.1. 720 m².vagy annál nagyobb telkeknél legfeljebb 20 % lehet


7.2. 720 m²-nél kisebb telkeknél a beépítettséget az alábbi képlet szerint kell meghatározni:

% = 20 +0,05(720-T)

ahol a T = telekterület m2-ben.

A beépítettség azonban nem haladhatja meg a 50%-ot


l. Az Lke 50504X(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:


  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve az építménymagasságot.

  1. A zártsorú-általános építési helyen belül az épületek elhelyezhetők oldalhatáron állóan, hézagos zártsorúan és zártsorúan.


3. A telken csak egy épület helyezhető el. A lakások száma kettőnél több nem lehet.


  1. Előkert újonnan sem létesíthető.


5.Az építménymagasság:


5.1. A Böckh J. u. és Hegyalja u. keleti oldala menti telkeken a Felsőhavi utcáig legfeljebb 6,0 m


5.2. a Hegyalja u. 122. sz. (16248 hrsz.), 116. sz. (16251 hrsz.), 114. sz. (16253/1 hrsz.), 108. sz. (16257 hrsz.), 106. sz. (16258 hrsz.), 68. sz. (16322 hrsz.), 64. sz. (16321 hrsz.), 52. sz. (16314 hrsz.) telkein legfeljebb 5,0 m,


5.3. egyéb területeken legfeljebb 7,0 m

lehet.


  1. Magastető cserépfedéssel, fém, ill. üveg kiegészítéssel alakítható ki. Az épület szélessége legfeljebb 12,0 m lehet.

  1. Az övezetben az egymáshoz zártsorúan csatlakozó épületek tűzfalait „macskalépcsővel” kell lezárni.

  1. A hézagosan zártsorú kapcsolatot biztosító építményrész (lapos)tetőzetén tetőkert alakítandó ki.

  1. A Vk 7000X3(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:

  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét.

  1. A kialakult beépítettség legfeljebb 10%-kal növelhető. Kivétel a Majorossy I. u. 36. (16962 hrsz.) telke, ahol a kialakult beépítettség legfeljebb 5%-kal növelhető.

  1. Magastető kialakítható cserépfedéssel, fém, ill. üveg kiegészítéssel. Az épület szélessége legfeljebb 12,0 m lehet.


n. A Ki 7000XX(T) jelű sajátos építési övezet előírásai:


  1. A 17.§ 1-3. táblázatainak előírásait kell alkalmazni, kivéve a beépítettség mértékét és az építménymagasságot.


  1. Az arborétum területén kutatással, oktatással kapcsolatos, a terület ellátását biztosító, valamint igazgatási építmény, a használó(k) számára legfeljebb egy lakás létesíthető.

  1. Új beépítés a védendő Pintér villától jól elkülönítetten létesüljön.

  1. A kialakult beépítettség legfeljebb 350 m2 bruttó alapterület mértékéig növelhető.

  1. Építménymagasság legfeljebb 5,0 m lehet.


o. A sajátos építési övezetek közös előírásai:


  1. A kialakult állapotnak megfelelően lapos és magastetős épületek létesíthetők, a tető hajlásszöge a közvetlenül szomszédos épületek tetőhajlásszögétől legfeljebb ± 5o-kal térhet el. Ezt fotómontázzsal igazolni kell.

  1. A főfunkciót kiegészítő épületek csak a kert művelését és a pihenést szolgáló építmények lehetnek, amelyek kialakítása, tömege, anyaghasználata, a főfunkciót tartalmazó épületével összhangban legyen, tömegarányait kövesse, annak építmény és gerincmagasságát ne haladja meg.


  1. Tettye-Havihegy védetté nyilvánításáról szóló 1996. évi 68. számú önkormányzati rendelettel érintett telkek esetében a maximális beépíthető alapterületet a szabályozási tervlapon ábrázolt nem beépíthető telekrész figyelmen kívül hagyásával kell számítani.

  1. Terepszint alatti építmény alapterületi kiterjedése legfeljebb a teleknagyság 10%-ával haladhatja meg a megengedett legnagyobb beépítettség mértékét.

  1. Haszonállat számára állattartó épület nem létesíthető.

  1. Utcai kerítés és támfal az utcai homlokzattal egységesen létesíthető, anyaghasználat és színezés tekintetében egyaránt. Kapuzat a közterület felé fa burkolatot kapjon.

  1. Utcai homlokzaton műanyag nyílászáró, külső redőnyszerkezet nem kerülhet beépítésre.

  1. Azokban az építési övezetekben, ahol a zártsorú építési helyen belül az előírás megengedi az oldalhatáron álló beépítést, és a kialakult, védett beépítés ilyen jellegű fennmaradása, újjáépítése az illeszkedési követelmény, ott az építési telkek oldalhatárán létesíthető nyeregtető falazott párkányzattal, valamint a kialakult oldalkerti szélesség illetve telepítési távolság fenntartható és visszaépíthető.

  1.  Beépítésre nem szánt területek sajátos előírásai:

  1. Közlekedési célú közterületeken az OTÉK 26. § (3) bekezdés 1. pontja szerinti építményeken kívül elhelyezhetők még hirdető berendezések, közúti közlekedés várakozóhelyei, köztisztasággal kapcsolatos építmények, szobor, díszkút, távbeszélő fülke.


2. A szabályozási tervlapon jelölt


2.1. Zo jelű közparkokban épületek nem helyezhetők el,


2.2. Z1 jelű közparkban a beépítettség mértéke 0,5%,


2.3. Z2 jelű közparkban a beépítettség mértéke 2%.


  1. Bf 210 m FELETTI TERÜLETEKRE (Bf) VONATKOZÓ SAJÁTOS ELŐÍRÁSOK

  1. A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 7. jelű területre terjed ki.

  1. Az a) pontban lehatárolt területeken az alábbi előírásokat is meg kell tartani:


1. a 40%-nál kisebb lejtésű építési telek területeken


1.1. 1,5 m-nél nagyobb bevágás, feltöltés nem létesíthető. A telkek beépített területén kívül 20%-nál nagyobb felületen az eredeti terepviszonyokat megváltoztatni nem szabad, kivéve ha a teraszozás szőlőtelepítés miatt szükséges,


1.2. a 40%-nál nagyobb lejtésű építési telekterületeken az eredeti lejtésviszonyokat meg kell tartani.


  1. A Bf 210 m-es rétegvonallal érintett és felette levő kertvárosi és hegyoldali kertes karakterbe sorolt (Lke4…) építési telkeken telkenként csak egy - legfeljebb kétlakásos - főépület és egy melléképület létesíthető.

A kisvárosias lakózónába tartozó a Bf 210 m feletti építési telkeken telkenkéntlegfeljebb négy lakás építhető.


  1. Új épület szélessége nem lehet több mint 9,0 m.


4. 1,5 m-nél magasabb támfal nem létesíthető, kivéve, a szabályozási vonalon létesítendő támfalat, mely elérheti a 2,5 m magasságot. A szabályozási vonalon létesített támfal mögött garázsok kialakíthatók.


5. Egy telken belül az össztámfal magasság legfeljebb 6,0 m lehet. A szabályozási vonalon létesített, ill. létesítendő támfal figyelmen kívül hagyható. Az össztámfal magasságába az épület alépítménye nem számít bele.


  1. A 210 Bf magasság hivatalos rögzítéséig, a szabályozási terven jelölt 210 Bf magassági határtól, mint a sajátos előírások határától el lehet tekinteni, ha a telektulajdonos bizonyítani tudja, hogy telkének telekhatárai menti töréspontok egyike sem esik a 210 Bf magasságra, illetve a 210 Bf magasság fölé.

  1. Az építmények építménymagassága nem haladhatja meg a 20 métert.


  1. Azokban az övezetekben ahol az építménymagasság számszerűen meghatározott az építménymagasság – a 27. § (8) bekezdésben szabályozottaktól eltérően-  az épület lejtő felöli utcai homlokzatánál túlléphető.

  1. A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 8. jelű területre terjed ki.

  1. Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani.

  1. A szabályozási tervlap az alábbi sajátos építési övezeteket jelöli:

Gksz 711775(IP)

Gksz 711875(IP)

Gksz 711X55(IP)

Ge 711756(IP)

Ge 711X56(IP)


  1. A sajátos építési övezeteken belül a PÉSZ 1-2. táblázatok szerinti előírásokat kell megtartani, kivéve az X-el jelölt telekméreteket.

  1. A Gksz 711X55(IP) építési övezetben az X kód legalább 20 000 m2 teleknagyságot és legalább 80 m telekszélességet jelent.

  1. A Gip 711X56(IP) építési övezetben az X kód legalább 10 000 m2 teleknagyságot és legalább 60 m telekszélességet jelent.

  1. Minden építési övezeten belül

  1. Az oldalkert szélessége nem lehet kisebb az OTÉK 36. § (2) bekezdés szerint meghatározott legkisebb távolság felénél, sem 6,00 m-nél.

  1. A hátsókert mélysége nem lehet kisebb az OTÉK 36. § (2) bekezdés szerint meghatározott legkisebb távolság felénél, 6,00 m-nél, sem az építmény hátsókertre néző tényleges építménymagasságának mértékénél.

  1. A gazdasági célú építési övezetben

  1. Az utca felőli telekhatárokon csak beton, kő, vagy tégla lábazatos „áttört” jellegű kerítés létesíthető.

  1. 10 járműnél nagyobb befogadóképességű felszíni várakozó – parkoló – helyet fásítani kell.

  1. A tervezett gazdasági területen lévő – távlatban megszűnő – lakóépületeken karbantartási, állagmegóvási és – a kártalanítási igény kizárásával, továbbá a későbbi átalakítás, vagy lebontás kötelezettségének előírása mellett – bővítéssel nem járó korszerűsítési, vagy egyszeri, de új lakást nem eredményező, a lakás alapterületét legfeljebb 25 m2-rel növelő lakásbővítési munkák végezhetők.

  1. Nem helyezhető el:


4.1. egészségügyi, szociális épület,


4.2. roncsautó tároló és bontó telepek.


  1. A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 9. jelű területre terjed ki.

  1. Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani.

  1. A terület változatos geológiai felépítése és morfológiai jellege miatt az építmények tervezése során a talajvíz aggresszív hatását, földtani, talajtani és geotechnikai adottságait figyelembe kell venni.

  1. Azokon a területeken, ahol az építés feltételei terület előkészítés, vízrendezés, előközművesítés hiánya miatt nem biztosítottak, építési engedély csak a szükséges teendők elvégzése után, az építési feltételek rendelkezésre állását követően adható meg.


e. telekalakítással kapcsolatos sajátos előírások:


  1. A tömbökre –amennyiben a tervezett beruházás a tömb (területegység) teljes területét nem veszi igénybe – telekalakítási tervek készítendők. A telekalakítási tervet minden beruházási szándék előtt el kell készíteni. A tervezés során folyamatosan biztosítani kell, hogy az előírt minimális teleknagyságnál kisebb területrész ne maradjon vissza.

  1. A telekalakítási terv készíttetése, továbbá a felmerülő költségek a telekalakítás kezdeményezőjét terhelik.

  1. Városépítészeti sajátos előírások:

  1. A főútvonalak menti területekre csak városképi szempontból is igényesen kialakított építmények telepíthetők.

  1. Az épületet, vagy épületeket telken belül úgy kell elhelyezni, hogy azok a főforgalmi, a forgalmi, illetve a határoló utak felé ne alárendelt homlokzattal jelenjenek meg.

  1. A területen bódé, faház, selejtes jármű, stb. csak ideiglenesen, felvonulási épületként (az építkezés időtartamára) telepíthető.

  1. Az utca felőli telekhatáron csak beton, kő, vagy tégla lábazatos „áttört” jellegű kerítés létesíthető.

  1. Zöldfelületek kialakításával kapcsolatos sajátos előírások:

  1. A telkeken belül kialakítandó összefüggő zöldfelületeket kertépítészeti terv alapján többszintes növényállomány telepítésével kell létrehozni. A telekre előírt zöldfelület minden 150 m2-ére számítva legalább egy darab nagy, vagy közepes lombtömeget növesztő lombos fa, és legalább 40 darab lombhullató, vagy örökzöld cserje telepítendő. A telekre vetített zöldfelület mértéke csökkenthető az OTÉK 25. §-ában rögzített feltételek alapján.


  1. A telkek előkertjében, valamint az egyéb telekhatárok mentén minimum egy sor fa telepítése számára helyet kell biztosítani.

  1. Közpark területre kertépítészeti terv készítendő.

  1. Az új kialakítású utcákban az utcák mindkét oldali fásítását ki kell alakítani.

  1. Tűzvédelemmel kapcsolatos sajátos előírások

  1. A tűzcsapoknál a tűzoltó gépjárművek részére úgy kell felállási helyet biztosítani, hogy azok mellett legalább egy nyomsávú közlekedési út szabadon maradjon.

  1. A tűzoltóság vonulása és működése céljára – ha arról jogszabály, illetve nemzeti szabvány másként nem rendelkezik – az építményekhez olyan utat, illetőleg területet kell biztosítani, amely alkalmas a tűzoltó gépjárművek nem rendszeres közlekedésére és működtetésére.


  1. Rendeltetéssel kapcsolatos sajátos előírások:

A kereskedelmi, szolgáltató, gazdasági zónában nem helyezhetők el:


  1. egészségügyi, szociális épület,

  1. roncsautó tároló- és bontó telepek,

  1. önálló gépkocsijavító telepek.

  1. Környezetvédelemmel kapcsolatos sajátos előírások:


  1. A beruházások, fejlesztések, létesítések engedélyezéséhez  a környezeti hatásvizsgálatról szóló  rendeletben[i] foglaltak alapján környezeti hatásvizsgálatokat és/vagy a környezetvédelmi munkarészeket, szakvéleményeket kell készíteni, melyeket az engedélyezési tervhez kell csatolni.

  1. A főút melletti szakaszokon csak a közúti zajra nem vagy kevésbé érzékeny kereskedelmi, szolgáltatási funkciók helyezhetők el.

  1. A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 10. jelű területre terjed ki.


  1. Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani.


  1. Kisvárosias lakózónán belül telkenként legfeljebb három önálló rendeltetési egységet magába foglaló egy lakóépület építhető.

  1. Vegyes zónákban újonnan csak olyan közösségi célú építmények helyezhetők el, ill. újonnan csak olyan funkciók alakíthatók ki melyekhez 4-nél több gépkocsi elhelyezési igény nem tartozik.

  1. Saroktelkek és zártsorú beépítési mód esetén a beépítettség mértéke a 2/b táblázat szerinti értéket további 10%-kal haladhatja meg.

  1. Új épületek építése, ill. meglévő épületek bővítése esetén

  1. a Nyíl utcával, valamint az Antónia utca Nyíl utca és Mecsek utca közé eső déli oldalával határos telkeknél 1,0 m-rel


  1. a Nyíl köz észak- déli irányú szakaszával határos telkeknél 2,0 m-rel

csökkenteni kell az építési övezet kódszám szerinti magasságot.


  1. Az f). pont alatti csökkentett építménymagasságokat az utcai homlokzatokon külön is meg kell tartani.

  1. A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 11. jelű területre terjed ki.

  1. Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani.

  1. A Ki 711848 (St), valamint a Ki 711856 (St) építési övezetekben a PÉSZ 1-2. táblázatok szerinti előírásokat kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a Szigeti út menti épületek út menti homlokzata csak 8,0 m lehet.

  1. A sajátos előírások hatálya a 19/c sz. mellékletben lehatárolt 1. jelű területre terjed ki.

  1. A zóna területén újonnan létesítendő épületek földszintjén a közterület felőli homlokvonalon közhasználatú funkciókat kell telepíteni.

  1. A közhasználatú épületrészek és a közterület között a telekhatáron újonnan kerítés nem létesíthető.

  1. Közterületekről kisgarázs közvetlenül nem nyitható. Teremgarázs gépkocsi behajtóinak száma és mérete a közlekedési és tűzrendészeti szabályokban előírt mennyiséget és mértéket nem haladhatja meg.

  1. A sajátos előírás hatálya a 19/c sz. mellékletben lehatárolt 2. jelű területre terjed ki.

  1. A zóna területén közterületről telkenként legfeljebb kettő kisgarázs nyílhat.

Az épületen kialakított behajtó nyílása kisgarázsonként legfeljebb 4,0 m széles lehet.

A telek és a teremgarázs gépkocsi behajtóinak száma és mérete a közlekedési és tűzrendészeti szabályokban előírt mennyiséget és mértéket nem haladhatja meg.


  1. A sajátos előírás hatálya a 19/c sz. mellékletben lehatárolt 15. jelű területre terjed ki.

  1. A szabályozási terv a területen a Vt 715777(M) sajátos építési övezetet jelöli

Az övezetben a 3. sz.-ú táblázatokban meghatározott kódok szerinti előírások érvényesek, kivétel a zöldfelületi fedettség. A megengedett legkisebb zöldfelületi fedettség 20%, és figyelmen kívül hagyható a 20 m² zöldfelület lakásonkénti előírása.


  1. Az előírások szerint szükséges gépjármű-elhelyezési lehetőség 25 %-át közterületen is ki lehet alakítani.


  1. A sajátos előírások hatálya a 19/a mellékletben lehatárolt 16. jelű területre terjed ki

  1. Az a) pontban lehatárolt területen a PÉSZ 27.§ (1) bekezdés előírásait nem kell alkalmazni.

  1. PÉCS–HÍRD 48482 HRSZ TELEKRE VONATKOZÓ SAJÁTOS ELŐÍRÁSOK

A felszámolt szeméttelep telken az építés feltétele a környezetkárosítás mértékét feltáró szakvélemény készítése.


  1. PÉCS, GYÜKÉS VOLT 70126/4 HRSZ TELEKRE VONATKOZÓ SAJÁTOS ELŐÍRÁSOK

A szabályozási terven jelölt irányadó telekalakítás engedélyezhető. A szabályozási tervtől eltérő telekalakítás csak az építési zóna vonatkozó előírásainak betartásával engedélyezhető.


  1.  PÉCS, MANDULÁS TERÜLETRE VONATKOZÓ SAJÁTOS ELŐÍRÁS    

A sajátos előírás hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 19. jelű területre terjed ki.

Az elő- oldal- és hátsókert mérete 15 m, amelyben a meglévő faállományt – a bejárati rész kivételével - meg kell tartani.

A beépítés lombkorona általi takartságát nyugati és délnyugati irányból az engedélyezési tervben be kell mutatni.

Az építésengedélyezés feltétele a tettyei vízbázis külső védőterületének felülvizsgálata


  1. PÉCS, MAGASHÁZ ÉS KÖRNYÉKÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK (MH) SAJÁTOS ELŐÍRÁSOK


a. A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 19. sz. területre terjed ki.


b) Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani.


c) A szabályozási tervlap az alábbi sajátos építési övezeteket jelöli:

- Vt 70009X(MH),

- Vk 700085 (MH),

- Kkö 711784(MH)


d) A Vt-70009X(MH) jelű sajátos építési övezet előírásai:


  1. A szabályozási terven jelölt építési hely 100 %-os mértékig beépíthető


  1. Az övezetben létesíthető épület építménymagassága nem haladhatja meg a 65,0 m-t, és emellett az épületszerkezet egyetlen pontja sem lehet magasabban 75,0 m-nél.

A városépítészeti és beépítési követelmények tisztázására elvi építési engedélyezési terv készítendő az övezetbe tervezett létesítményekről.


  1. A terepszint alatti beépítettség mértéke 100 %-os lehet.


4. A parkolókat saját telken, a Kkö övezetben és a Hungária úttól északra, tervezett térszín alatti parkolóban kell elhelyezni.


  1. A zöldfelületi fedettségnek – a 23.sz. melléklet kompenzációinak alkalmazásával – el kell érni a 20 % -ot. A területbe a közhasználatú gyalogos felületek is beszámíthatók.

A területen a 2/b táblázat településközpont vegyes (Vt) övezetre vonatkozó előírását nem kell alkalmazni. A zöldfelületi hiány kompenzálására a mélyparkoló megépítése után, a beruházás befejezéséig a beruházónak fel kell újítani a Megyeri téri, valamint a Hungária úttól északra levő közparkot.


e. A Vk-700085(MH) jelű építési övezet előírásai:


1. A telken csak olyan funkciójú épület helyezhető el, amely nincs zavaró hatással a lakófunkcióra.


2. A terepszint alatti beépítettség mértéke nem haladhatja meg a 80 %-ot .


f) A Kkö-711784(MH) jelű építési övezet előírásai:


1. A parkolóházban a Magasházat kiszolgáló min. 200 db parkolóhelyet kell elhelyezni.


2. A létesítményben kereskedelmi, szolgáltató funkciók is elhelyezhetők, de parkoló igényüket épületen belül kell kielégíteni.


  1. ZÓLYOM UTCÁTÓL DÉLRE LEVŐ TÖMBRE (Z) VONATKOZÓ SAJÁTOS ELŐÍRÁSOK


a) A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 20. sz. területre terjed ki.


b) Az a) pontban lehatárolt területen az alábbi sajátos előírásokat is meg kell tartani:


1. Csak zárt (részben fedett) gazdasági udvar létesíthető.


2. A létesítmény önkormányzati rendeletben előírt parkolóhely szükségletén felül további 50 db parkoló elhelyezése szükséges.

A parkolóhelyeket térszínen és térszín alatt kell elhelyezni.

A felüljárónál elhelyezett parkolók a mérlegbe beszámíthatók, közhasználatú parkolóhelyként kialakítva.


3. Lapostető létesítése esetén azt zöldtetőként kell kialakítani.

A tetőn közhasználatú funkció elhelyezhető.


  1. SIKLÓSI ÚT – NAGYPOSTAVÖLGYI ÚT (S) KÖZÖTTI TERÜLETRE VONATKOZÓ SAJÁTOS ELŐÍRÁSOK


a)  A sajátos előírások hatálya a 19/a sz. mellékletben lehatárolt 19. jelű területre terjed ki.


b)  A szabályozási terv a területen a Vt-711876 (S) sajátos övezetet jelöli.

Az övezetben a 3-as számú táblázatokban meghatározott kódok szerinti előírások érvényesek, kivétel a zöldfelületi fedettség. A megengedett legkisebb zöldfelületi fedettség 20 %, de számításánál a 23. számú melléklet előírásai közül a parkoló területre vonatkozó kedvezmény nem vehető figyelembe.


  1. A PÉCS, VOLT TÜZÉRLAKTANYA TERÜLETÉRE (A) VONATKOZÓ SAJÁTOS ELŐÍRÁSOK

  1. A szabályozási tervben jelölt Gksz-7118X6(A) jelű övezetben a telkek beépítettsége nem haladhatja meg a 40 %-ot, a zöldfelületi aránynak el kell érni a 20 %-ot.

  1. Az a) pontban lehatárolt területen telket alakítani, vagy építést engedélyezni csak a teljes területre kiterjedő, a terület beépítési és városképi követelményeit tisztázó elvi építési engedély birtokában szabad. Az elvi építési engedélyezési tervnek ki kell térni a reklámoszlopok paramétereire is.

  1. A b) pontban meghatározott elvi építési engedélyezési tervről meg kell kérni az illetékes tervtanács szakvéleményét.

  1. A területen belül a telekalakítást és az úthálózatot úgy kell megvalósítani, hogy az a gyűjtőút kategóriának megfelelő kapcsolatot biztosítson a szabolcsi zártkert, illetve Meszes felől érkező gyűjtőút és a 6-os főút között.


A rendelet alkalmazásában:

-   Adottságoktól függő beépítési mód: A kialakult karakterű építési zónákban alkalmazott szabályozási fogalom, mely az építési zónára jellemző beépítési módra, módokra utal.


-    Áttört kerítés: Olyan kerítés, amelynél a tömör felületek aránya a kerítés teljes felületének 50%-át nem haladja meg, és az egybefüggő tömör felületek külön-külön nem érik el a kerítés teljes hosszának 10%-át, valamint a kerítés lábazatának magassága nem haladja meg az 50 cm-t.


- Beépített telek: A
z a telek, amelyen a szabályozási tervben megjelölt területfelhasználás szerinti épület áll.


- Beépítési mód
: Az épület telken belüli elhelyezésének --OTÉK 1. ábráján bemutatott építési  hellyel meghatározott módja, mely lehet szabadonálló - telepszerű, szabadonálló - általános, oldalhatáron álló, ikres és zártsorú-általános, zártsorú-keretes. (Az egyes beépítési módokhoz tartozó építési helyeket a további fogalmi meghatározások kifejtik).


Építési övezet: OTÉK fogalom, a beépítésre szánt területek területfelhasználási egységein belüli egyes területrészeken a felhasználás (rendeltetés) és az építés feltételeit és módját meghatározó besorolás. A jelen rendelet szempontjából az építési övezet azonos az építési zóna és a rendeltetési zóna együttes előírási területével. Jele tartalmazza a rendeltetési zóna betűjelét és az építési zóna számkódjelét egymásmellé írva.


- Építési zóna: Az építéssel kapcsolatos homogén előírások területei, ahol az építés feltételeit és módját meghatározó szükséges előírások azonosak. Az építési zónák kategóriái az építési előírások paraméterei alapján csoportosíthatók, amelyek az alábbiak:

1. belvárosi

2. városi zárt

3. társasházas

4. hegyoldali kertes

5. szabályos kertes

6. átalakuló falusias

7. vegyes

zónacsoportok.

Az építési övezet annyiban tér el az építési zóna fogalmától, hogy az előbbi az építési zóna előírásain túl tartalmazza a rendeltetési zóna előírásait is.


- Épülettömeg: A beépítési % szerinti m2 és az építménymagasság szorzatával kapott érték.


- Építmény-szintterület:
nettó: valamennyi építményszint valamennyi helyiségének összes alapterülete, bruttó: valamennyi építményszint külső falsíkok által határolt területe.


Értékvédelmi zóna: Az értékvédelemmel kapcsolatos előírások homogén területei. Típusai a szerint különböztethetők meg, hogy a települési értékvédelemre, vagy a táj- és természetvédelemre vonatkoznak.


- Félig (hézagosan) zártsorúan elhelyezett épület: Az építési helyen belül az épület olyan elhelyezése, amelynél az épület az egyik oldalhatáron áll és az utcavonalon elhelyezkedő épületszárny magastetős gerincvonala az utca tengelyével párhuzamos.

Az utcavonalon elhelyezkedő épületszárny és a nem beépített oldalkert közötti legkisebb távolság az előírt tűztávolság, de legalább3,0m és a szabadon maradó oldalkert utcavonalán tömör kerítés létesül.


- Főépület: Az építmények azon csoportja, melyek a rendeltetési zóna előírásokban megnevezett funkciók befogadói. A főépületektől a jelen rendelet megkülönbözteti a melléképületeket (lásd a fogalom meghatározást).


- Helyi jelentőségű természetvédelmi zóna:

 A természeti értékek helyi védelméről szóló rendeletben használt helyi védelmi kategória.


- Háromszintes növényállomány: Olyan fásított terület, ill. területsáv, ahol legalább egy nagy vagy közepes lombtömegű fa és legalább 40 db lombhullató vagy örökzöld cserje telepített 15 m-ként, és a többi felület a talajszinten gyeppel vagy talajtakaró növényzettel borított.


- Homlokzatok karaktere: A homlokzatok legfontosabb jellegzetességét adó építészeti elemek összessége. Ilyenek a párkányok, nyílászárók, lábazatok, tagozatok, rusztikus vakolat, tetőformák, attika falak, ereszkiugrások.


- Homlokzatmagasság: az építmény egy-egy meghatározott homlokzatának az építménymagasság számításánál figyelembe vett átlagos magassági mérete.


- Hulladékudvar: a hulladékkezelés, elszállítás számára kialakított terület, ahová a lakosság a feleslegessé vált háztartási eszközeit, tárgyait szelektív módon elhelyezheti, és ahonnan rendszeres időközönként elszállítják azokat.


- Ideiglenes kerítés: olyan közterület felé eső kerítés, amely nem a tervezett szabályozási vonalra esik, és a közterület szabályozás végrehajtása során bontásáért kártalanítás nem jár.


- Ikres beépítési mód: Olyan beépítési mód, ahol újonnan építmény csak ikres építési helyen belül helyezhető el.

Az ikres építési hely a telken belül úgy helyezkedik el, hogy az

- vagy elő- és hátsókerttel, valamint egy oldalról oldalkerttel,

- vagy hátsókerttel és egy oldalról oldalkerttel

határos és szomszédos telkek építési helye az egyik oldalhatáron érintkezik egymással.


- Kézműipari építmény: Olyan építmény, ahol nem gépi technológiával állítanak elő termékeket, ahol a kézi munka a jellemző.


- Kialakult szabályozási kategóriájú terület: Az építési zónák csoportosításánál használt fogalom. Olyan építési zóna, amelynek építészeti karaktere pozitív módon kialakult és az ahhoz történő további igazodás követelmény. Ilyen helyen a normatív építési szabályozás kevesebb elemet tartalmaz, mint a nem kialakult területen, ezért a hiányzó elemekről a benyújtott tervezői javaslat alapján az illeszkedés elvei szerint  kell  dönteni.


- Kisgarázs: Gépkocsi tárolására szolgáló épület vagy épületrész, melyben legfeljebb 2 gépkocsi állás alakítható ki.


- Közhasználatú kert: A szabályozási tervlapon lehatárolt szabadonálló - telepszerű beépítési módon vagy közhasználatú építményi telkeken belüli zöldfelület. E zöldfelület területe lehet önkormányzati, ill. nem önkormányzati tulajdonú.


- Közlekedési célú közterület: Az a közterület, amely általában gépkocsi-közlekedés célját szolgálja. De ilyen terület a gyalogos közlekedés célját szolgáló közterület is.


- Különleges zónák: A rendeltetési zónák egyik csoportja, melyek csak a településszerkezeti tervben jelölt különleges terület megnevezésű területfelhasználási egységen belül jelölhetők ki. Az ilyen zónákban a szabályozási tervlap rögzíti a kizárólagos használat jellegét.


- Kötelező erejű szabályozás (kötelező szabályozási elemek): A szabályozás tervben alkalmazott jogi eszköz, amely építéssel összefüggő jogokat, kötelezettségeket rögzít.


Közhasználatra szánt terület: A közterület fogalmába nem tartozó, de a közhasználatban nem korlátozott területek tartoznak. Ilyen pl. az egészségügyi – szociális – turisztikai erdő, vagy a belterületi véderdő, ahol a tulajdoni állapotoktól függetlenül a közhasználat nagyobbrészt nem korlátozható. A 12. § (2) bekezdés b) pontja a korlátozás mértékét az egészségügyi – szociális – turisztikai erdő esetében szabályozza.


Közhasználatú építmény, építményrész: Az építmények, építményrészek olyan csoportja amelyek használata a köz számára nem korlátozott, és közösségi célokat szolgál. A szabályozási tervlap jelöli a különleges közhasználatú építményi zónákat, ahol a közhasználatú építmény funkciója kötött (pl. oktatás, sport stb.)


- Közhasználatú funkció: 
Olyan funkció, rendeltetési egység, mely közösségi célokat szolgál és közönségforgalma van.


- Központi belterület: Pécs történelmi város összefüggő belterülete, ahol az igazgatási szervek és általában az ellátó intézmények többsége található.


- Központi települési terület: A központi belterület és a közvetlen hozzá csatlakozó külterületi beépítésre szánt területek együttes területe. A nem központi települési terület az ezen kívüli belterületek és külterületi beépítésre szánt területek.


- Közösségi cél: A település közösségének közös érdekeit szolgáló célkitűzés. A közösségi célok érdekében lehet közcélú tilalmakat, korlátozásokat elrendelni. Ilyen közösségi célt szolgáló tilalom pl. a közutak, a zöldfelületek létesítése, vagy a közösségi intézmények építése érdekében elrendelt területbiztosítás. Az építési hatóság határozatban értesíti ki az érintett telektulajdonosokat.


- Külterület: Étv fogalom. A település közigazgatási területének belterületnek nem minősülő, elsősorban mezőgazdasági, erdőművelési, illetőleg különleges (pl. bánya, vízmeder, hulladéktelep) célra szolgáló része. Az OTÉK megengedi, hogy a településrendezési terv külterületen beépítésre szánt területet kijelöljön.


Lakótelepi telektömb területe: A szabályozási tervlapon a meglévő lakótelepek  szabályozási vonallal vagy övezethatárral lehatárolt területe. Az így lehatárolt területre kell értelmezni az építési övezet előírásait.


- Lombkoronafedettség
: a fák lombkoronája által fedett terület aránya a telek teljes területéhez, illetve a fásítási kötelezettséggel terhelt telekrész területéhez, százalékban kifejezve. A fák lombkorona átmérőjét a 25. számú melléklet teljes kifejletre vonatkozó értékeivel kell figyelembe venni. A lombkorona fedettség számítása során csak azok a meglévő és kiültetésre tervezett előnevelt fák vehetők figyelembe, amelyeknek törzskör mérete eléri a 25 cm-t.


- Magánút: Legalább két telek közlekedési célú megközelítését szolgáló önálló helyrajzi számmal kialakított telek, mely az érintett telektulajdonosok megegyezése alapján létesíthető. A magánút telkének szélessége nem lehet kevesebb, mint 6,0 m.


- Melléképületek: Az építmények azon csoportja, amelyek a rendeltetési zóna előírásaiban megnevezett építmények használatát kiegészítik, különállóan épülnek és nem minősülnek melléképítménynek. A melléképületeket csak építési helyen belül szabad elhelyezni.


- Mezőgazdasági építmény: A növénytermesztés és az állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás építménye.


- Mezőgazdasági major:
Új birtokközpont nem létesíthető, ezért csak a korábban kialakult mezőgazdasági birtokközpontok tartoznak ide. E későbbi birtokközpontok, majorok mezőgazdasági funkciója megszűnt vagy megszűnőben van. Ezért ezeket a szabályozási terv gazdasági zónákba sorolja.


- Mecsek lejtői: a 6. sz. főúttól északra eső beépítésre szánt területek.


- Nagyhatótávolságú katonai radar (Nagy felderítés távolsággal rendelkező katonai radar): Olyan impulzustechnikai berendezés, amely a lehetőségének határain (a felderítési zónáján) belül repülő eszközök felderítésére, folyamatos követésére szolgál és adatszolgáltatást biztosít a megfelelő irányító központokba.


-  Nem kialakult szabályozási kategóriájú terület: Az építési zónák csoportosításánál használt fogalom. Olyan építési zóna, amely vagy beépítetlen, vagy a kialakult építészeti karakter jobbításra, illetve változtatásra szorul. Az utóbbi általában a beépítési mód, a beépítési % és/vagy építménymagasság változásával jár. Ilyen helyen a normatív építési szabályozás több elemet tartalmaz, mint a kialakult területen.


Nem központi települési terület: A központi települési területen kívüli belterületek és külterületi beépítésre szánt területek együttvéve.


-  Oldalhatáron álló beépítési mód:
Olyan beépítési mód, ahol újonnan építmény csak oldalhatáron álló építési helyen belül helyezhetők el. Az oldalhatáron álló építési hely a telektömb utcavonalán jellemzően a jobb vagy baloldali telekhatárhoz csatlakoztatva úgy helyezkedik el, hogy

- vagy elő- és hátsókerttel, valamint egy oldalról oldalkerttel

- vagy hátsókerttel, és egy oldalról oldalkerttel

határos, és a szomszédos telek építési helyével nem érintkezik.


- Ömlesztett anyag tároló: Az ömlesztett anyagtárolás céljára létesített olyan melléképítmény, amelynek területe a 2,0x2,0 m alapterületet és a 2,5 m magasságot nem  haladhatja meg.


- Összes nettó szintterület: Az építmény-szintek összes nettó - falak nélküli -, területe, kivéve a terepszint alatti helységek területe, ha azok rendeltetése az építmény jellemző rendeltetéséhez közvetlen kapcsolódik. (pl. előírások szerinti gépkocsi tárolók) Az építmény fő rendeltetéséhez közvetlen nem kapcsolódó helységek területét az összes nettó szint területbe be kell számítani.


- Övezet: OTÉK fogalom. A beépítésre szánt területek területfelhasználási egységein belüli egyes területrészeken a felhasználás és az építés feltételeit és módját meghatározó besorolás. Jelen rendelet szempontjából az övezet OTÉK fogalma azonos a beépítésre nem szánt területek rendeltetési zóna fogalmával.


- Pavilon: Olyan építmény, amely huzamos tartózkodásra alkalmas helyiséget foglal magában, épületszerkezete könnyűszerkezetű, továbbá egy-egy rendeltetési egysége nem nagyobb mint 20 m2, valamint építmény magassága legfeljebb 3,0 m.


- Rendeltetési zónák: az olyan telkek összessége, ahol a telkek használatára vonatkozó előírások minden telekre azonosak. A rendeltetési zónák lehetnek horizontálisak és vertikálisak, aszerint, hogy előírásai horizontális, vagy vertikális előírásként értelmezendők.


Rendeltetési egység: a rendeltetési előírásokban felsorolt funkciókat hordozó önállóan üzemeltethető helységcsoport. A rendeltetési egységbe nem tartoznak bele a főépületet kiszolgáló, ahhoz funkcióban kapcsolódó, azok működését kiegészítő önálló helységek. (pl teremgarázs)


- Rekreáció: A különleges közhasználatú építményi zónánál rögzített egyik különleges használati mód, mely alatt olyan tevékenységek értendők, melyek a mindennapi pihenéssel függnek össze. Ilyenek a sporttal, szabadidő eltöltésével kapcsolatos tevékenységek. Rekreációs célú különleges közhasználatú építményi zónában olyan építmények helyezhetők el, melyek a sportolást, az aktív (azaz fizikai erőfeszítést is igénylő) szabadidő eltöltést szolgálják.


- Saroktelek:
Az a telek, amely a közterülettel egynél több, egymással 120o-nál kisebb szöget bezáró határvonallal érintkezik.


- Siló:
Takarmány tárolására szolgáló, légmentesen elzárt tartály vagy verem.


- Szabadonálló beépítési mód: Olyan beépítési mód, ahol újonnan az építmény csak szabadonálló építési helyen belül helyezhető el.  A szabadonálló építési hely vagy helyek a telken belül úgy helyezkednek el, hogy azok

- vagy az elő- és hátsókerttel, valamint mindkét oldalról oldalkerttel,

- vagy a hátsókerttel és mindkét oldalról oldalkerttel határosak.

A jelen rendelet a szabadonálló beépítési mód két típusát különbözteti meg:

- szabadonálló - általános

- szabadonálló - telepszerű.


  1. Mind a szabadonálló - általános mind a szabadonálló - telepszerű beépítési módnál egy építési helyet kell meghatározni az elő-, oldal- és hátsó kertekre vonatkozó általános szabály szerint.

  1. A szabadonálló - telepszerű beépítési módnál az építési helyet a szabályozási tervben lehatárolt telektömbre kell meghatározni a közkerti területek, mint zöldfelületi minimum érték megtartásával.


-  Szabályozási elem: A rendelet előírásainak egységei (elemei). A szabályozási elemek csoportosíthatók témakörönként, illetve aszerint, hogy szövegben, vagy csak rajzilag rögzíthetők.

A szöveges szabályozási elemeket a PÉSZ, a Pécsi Építési Szabályzat, a rajzi szabályozási elemeket pedig a szabályozási terv részét képező szabályozási tervlap és zóna tervlapok rögzítik.


- Szabályozási szélesség: Az utca két oldalán az egymással szemben lévő telkek között megengedett legkisebb távolság; a közút építési területének megengedett legkisebb szélessége, a közterület szélessége a nem közterületek között.


- Szabályozási terv:
Étv. fogalom. A szabályozási tervbe tartoznak a zóna tervlapok és a szabályozási tervlapok. A szabályozási terv a PÉSZ (Pécsi Építési Szabályzat) rajzi kiegészítése (melléklete) és így annak elválaszthatatlan része.


- Tanyaudvar:
Mezőgazdasági területbe sorolt telken kialakított, albetétben elhatárolt telekrész, amelyet a mezőgazdasági művelésből kivontak.


-
Támfal-kerítés: A szabályozási vonalon létesült, ill. létesítendő 1,0 m magasságot meghaladó kerítés, melynek terepet megtámasztó funkciója is van.

- Telek homlokvonala: Az utca vagy közterület felőli telekhatár.

- Telekmélység: A telek homlokvonalára merőlegesen mért átlagos telekméret.


- Telektömb:
A telkek olyan csoportja, amelyet minden oldalról közterület vagy részben más beépítésre nem szánt terület határol.


- Települési terület:
A belterület és a külterületi beépítésre szánt területek együttes területe.


 - Tervezett beépítésre szánt terület:
A területbe azok a telkek tartoznak, melyek a jelen előírás jóváhagyása előtt külterületbe és beépítésre nem szánt területbe tartoztak és a jelen PÉSZ beépítésre szánt területbe sorolja.


- Utcai épület, épületrész:
A telek homlokvonalától 15,0 m-en belül álló épület, ill. épületrész.


- Úszótelek:
Az épület kontúrjával vagy attól 1,0 m-re meghúzott határvonallal határolt terület, amely általában nem felel meg az építési telek kritériumainak (pl.: a közterülettel való közvetlen kapcsolat, a telekméretek, a beépítettség mértéke stb. alapján), és amelyet a tulajdoni lapra önálló helyrajzi számmal bejegyeztek.


- Városképileg kiemelt terület:
Az I. rendű közlekedési területekkel - a gyűjtő utakat kivéve - érintkező telek, az országos, vagy helyi értékvédelem alatt álló terület, a kilátás és látványvédelmi terület, a városkapu és városrész központ területe.”


- Várospolitikai zóna:
Általában támogatás (bonusz) típusú, fejlesztésre ösztönző előírások vonatkozási egysége. Az előírások közösségi jellegű fejlesztést támogatnak rendezési eszközökkel (pl. többlet építés engedélyezésével).


- Védőterület, védősáv:
A védelmet igénylő építmények védelmére és a környezeti károk mérséklésére szolgál. A védőterületet valamely építmény körül, míg a védősávot valamely építmény, objektum mentén kell kialakítani. Az előbbiek kiterjedését a védőtávolság határozza meg.


- Zártsorú beépítési mód:
Olyan beépítési mód, ahol újonnan építmény csak zártsorú építési helyen belül helyezhető el. A zártsorú építési hely a telken belül úgy helyezkedik el, hogy a telek oldalhatáraival érintkezik és a hátsó kerttel vagy a hátsó telekhatárral határos.

A jelen rendelet a zártsorú beépítési mód két típusát különbözteti meg
 - zártsorú-általános
- zártsorú-keretes.

A zártsorú-általános beépítési módnál hátsókert alakítandó ki.

A zártsorú-keretes beépítési módnál az építési hely megegyezik a telek területével.


- Zóna: Olyan területegység, ahol egy-egy előírás témában a telkekre vonatkozó előírások azonosak.


 - A zónák közül a beépítésre szánt területekre eső rendeltetési zónák és építési zónák összemetszésével (egymásra vetítésével) alakulnak ki a szabályozási tervlapon jelölt OTÉK fogalom szerinti építési övezetek. A beépítésre nem szánt területekre eső rendeltetési zónák a szabályozási tervlapon jelölt OTÉK fogalom szerinti övezetek.


-
Zóna tervlap: Egy-egy szabályozási előírás érvényességi területét ábrázoló tervlap.


A RENDELET MELLÉKLETEI

41. §

  1.   Zóna tervlapok

1/a-b sz. melléklet:     Belterület-nem belterület, Beépítésre szánt – nem szánt terület
2. sz. melléklet:           Rendeltetés
3/a-f sz. mellékletek:  Építés-karakter, építés-kialakult/nem kialakult, építés-beépítési mód/telekméret, építés-beépítettség, építés-építmény-magasság, építés-közös előírások
4. sz. melléklet:           Zaj- és rezgésvédelem
5. sz. melléklet:           Levegőtisztaság-védelem
6/a-c sz. melléklet:     Helyi települési értékvédelem, Régészeti védelem I., II., III.
7/a-b sz. melléklet:     Helyi táj- és természetvédelem, NATURA 2000 területei
8. sz. melléklet:           Bűzös, fertőzésveszélyes telephely védőterülete
9. sz. melléklet:           Vasút védőterülete
10. sz. melléklet:        Közmű védőterülete
11. sz. melléklet:        Országos közút védőterülete
12. sz. melléklet:        Tömbfeltárás miatti korlátozás
13. sz. melléklet:        Elővásárlási jog érvényesítése
14. sz. melléklet:        Beültetési kötelezettség
15. sz. mellékletek:    Alábányászott terület miatti korlátozás
16/a-b sz. melléklet:   Vízbázisvédelmi korlátozás I., II.
17/a-b. sz. melléklet:  Felszínmozgás veszély miatti korlátozás I., II.
18. sz. melléklet:        Bonusz előírások
19. a-c. sz. mellékletek:Sajátos általános előírások I., II., III. 19. d. sz. melléklet:  Pécs részletes szabályozás alá vont területe


  1.  Szabályozási tervlapok

20. sz. melléklet:         A települési területen kívüli területek szabályozási tervlapjai
21. sz. melléklet:         A települési terület szabályozási tervlapjai
22. sz. melléklet:         A sajátos előírások területeinek szabályozási tervlapjai


  1.  25. sz. melléklet  A fák lombkorona átmérője teljes kifejletkor


Záró rendelkezések

42.§

  1. E rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.


2. E rendelet – az építtető kérésére – a hatálybalépése napján folyamatban lévő ügyekben is alkalmazható.

Ha az ügyben jogerős és végrehajtható építésügyi határozat van, és az építtető a határozat módosítását kéri, vagy fennmaradási engedély iránti kérelmet nyújt be, a kérelem akkor engedélyezhető, ha a módosított épülettömeg nem nagyobb a korábban engedélyezettnél.

E rendelet a belső piaci szolgáltatások szabályairól szóló Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


- E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti:

  • 35/2008.(10.30.) rendelet a Pécs Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 29/2004. (11.26.) számú rendeletének módosításáról
  • 51/2008. (12.15.) rendelet a Pécs Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 29/2004. (11. 26.) számú rendeletének módosításáról
  • 22/2009. (06.23.) rendelet a Zsolnay Kulturális Negyed tömbjére vonatkozó Építési Szabályzat és Szabályozási Terv megállapításáról
  • 23/2009. (06.23.) rendelet a volt tüzérlaktanyára és környékére vonatkozó Építési Szabályzat és Szabályozási Terv megállapításáról
  • 24/2009. (06.23.) rendelet a Közraktár utca nyugati nyomvonalára vonatkozó Építési Szabályzat és Szabályozási Terv megállapításáról.


Dr. Páva Zsolt s.k.                                                    Dr. Papp Judit s.k.

                         polgármester                                                       címzetes főjegyző



Záradék:

Megalkotta a Közgyűlés 2009. december 17-i ülésén.

Kihirdetve: 2009. december 21.

[1]

A választható beépítési módok és telekméretek építési zónacsoportok szerint táblázatai a mellékletek között találhatók.