Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2009. (II.26.) önkormányzati rendelete

kitüntető díjak alapításáról

Hatályos: 2009. 03. 01- 2015. 01. 28

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület), a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (1) bekezdés f) pontjában, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontjában, 16. § (1) bekezdésében, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. § (1) bekezdésében c) pontjában foglalt felhatalmazással élve, kitüntető díjak alapításáról a következő rendeletet alkotja:

Kitüntető díjak


1. §


A Képviselő-testület a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény, vagy hosszabb időn (éveken, évtizedeken) át folytatott kiemelkedő munkálkodás, életmű elismerésére a következő kitüntető díjakat alapítja:

- Közszolgálati Díj,

- Közművelődési Díj,

- Pedagógiai Díj,

- Közegészségügyi Díj,

- Testnevelési és Sport Díj.

Közszolgálati Díj


2. §


(1) Közszolgálati Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a város közéletében, köztisztviselői vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek, vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek vagy a szolgáltatást igénybe vevők körében, és egyébként is köztiszteletnek, közmegbecsülésnek örvendenek.


(2) A Közszolgálati Díj odaítélésére a polgármester tesz javaslatot a Képviselő-testületnek.

Közművelődési Díj


3. §


 (1) Közművelődési Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság, a lakosság széles köre művelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszerinek kidolgozásában és meghonosításában, s mindezek mellett kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal, továbbá magatartásuk, közösségi és magánéletük példamutató.

(2) A Közművelődési Díj odaítélésére a Közművelődési, Oktatási és Sport Bizottság tesz javaslatot a Képviselő-testületnek.

Pedagógiai Díj


4. §


(1) Pedagógiai Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő  eredményt értek el az óvodai, iskolai és intézeti oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás  területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példamutató magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben.


(2) A Közművelődési Díj odaítélésére a Közművelődési, Oktatási és Sport Bizottság tesz javaslatot a Képviselő-testületnek.

Közegészségügyi Díj


5. §


(1) Közegészségügyi Díj adományozható a város egészségügyi és szociális ellátása érdekében kiemelkedő tevékenységet kifejtő orvosoknak, gyógyszerészeknek, ápoló és kisegítő személyeknek, valamint példaértékű munkát végző közösségeknek.


(2) A Közegészségügyi Díj odaítélésére az Egészségügyi és Szociális Bizottság tesz javaslatot a Képviselő-testületnek.

Testnevelési és Sport Díj


6. §


(1) Testnevelési és Sport Díj adományozható a város érdekében kifejtett kiemelkedő testnevelő és sport munkáért vagy nemzetközi sportteljesítményért azoknak a személyeknek vagy csapatoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a város közössége elé.


(2) A Testnevelési és Sport Díj odaítélésére a Közművelődési, Oktatási és Sport Bizottság tesz javaslatot a Képviselő-testületnek.

Az adományozás rendje


7. §


(1) Kitüntető díj évente és fajtánként kettő adományozható, melyet a polgármester - távolléte, akadályoztatása esetén az alpolgármester - az Önkormányzat által szervezett rendezvényen vagy a Képviselő-testület ülésén ad át ünnepélyes keretek között, a lakosság széleskörű tájékoztatása mellett.


(2) Kitüntető díj az arra érdemes személy halála után posztumusz is adományozható. Ez esetben a kitüntetés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


(3) Kitüntető díj adományozása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, mely a határozatát minősített többséggel hozza meg.


(4) A Képviselő-testület illetékes bizottsága, illetőleg a polgármester a javaslatát az érintett terület szakmai közössége és a lakosság véleményének figyelembe vételével alakítja ki.

8. §


(1) A kitüntető díjakkal az adományozást megörökítő (nevet, képviselő-testületi határozatszámot és rövid indoklást is tartalmazó) oklevél és értékes tárgyjutalom jár, melynek fedezetét az éves költségvetésben a Képviselő-testület biztosítja.


(2) A kitüntetettekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

A kitüntető díj visszavonása


9. §


A kitüntető díj visszavonható, ha az adományozott a Képviselő-testület megítélése szerint arra érdemtelenné válik, különösen akkor, ha bíróság a személyt jogerősen a közügyek gyakorlásától vagy a foglalkozása gyakorlásától eltiltotta, illetőleg magatartásával Bodajk város rossz hírét kelti, hírnevét csorbítja, ezért a példamutatásra és a köztiszteletre már nem szolgál rá.

Záró rendelkezések


10. §


Ez a rendelet 2009. március 1-jén lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyes kitüntető címek alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 12/1995. (VI. 7.) ÖKR. sz. rendelet.



Bodajk, 2009. február 25.









                        Oszlánszki Zsolt                                         dr. Nagy Gábor

                           polgármester                                                    jegyző



A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bodajk, 2009. február 26.

                                                                                             dr. Nagy Gábor

jegyző