Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (VII. 21.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

Hatályos: 2009. 08. 01- 2015. 02. 18

Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (VII. 21.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

2009.08.01.

Geszteréd Község Képviselő-testülete a többször módosított 1993. évi LXXVIII. tv. (a továbbiakban: tv.) egységes helyi végrehajtásáról a tv-ben kapott felhatalmazás alapján a lakások és helyiségek bérletére, elidegenítésére és az 1993. évi LXXVIII. tv. alapján a személyi tulajdonban lévő lakások maximált bérét a bérlők méltányos érdekeit szem előtt tartva az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a 44. § kivételével Geszteréd község területén minden önkormányzati lakásra, továbbá az önkormányzati tulajdonban lévő, nem lakás céljára szolgáló helyiségekre terjed ki.

(2) A tv.-ben és a jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) rendelkezései az irányadók.

A lakásbérlet létrejötte

2. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakást szociális bérlakásonként, vagy a szociális rászorultságtól függetlenül üzleti alapon lehet hasznosítani.

(2) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni.

(3) A bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni.

Nem lakás céljára szolgáló hasznosítás

3. § (1) Önkormányzati bérlakást nem lakás céljára csak kivételesen, és csak abban az esetben lehet hasznosítani, ha:

- a lakás nincs szociális hasznosításra kijelölve,
- a lakás nem lakás céljára való hasznosítása, az ott folytatott tevékenységet figyelembe véve a környezetét nem zavarja,
- a lakás átalakítására nem kerül sor, illetve átalakítás esetén a bérlő a visszaállításhoz szükséges fedezetet az önkormányzatnál letétbe helyezi.
(2) A szerződésben ki kell kötni az azonnali felmondás jogát arra az esetre, ha a tevékenység a környezetet zavarja, s annak megszűntetésére felszólítás ellenére sem került sor.
(3) A bérlő cserehelyiségre nem tarthat igényt.
(4) Lakás nem lakás célú bérbeadása esetén csak határozott időre köthető szerződés, amelynek időtartama nem haladhatja meg az öt évet.
(5) Lakás nem lakás célú hasznosításának feltétele az üzleti célú bérlet esetére megállapított óvadékötszörös összegének letétbe helyezése.

Szociális bérlakás bérbeadásának feltételei

4. § (1) A képviselő-testület évente meghatározza azoknak a lakásoknak a körét, amelyek csak szociális bérlakásként hasznosíthatók. Az erre a célra épített lakásokat csak szociális bérlakásként lehet hasznosítani.

(2) Szociális bérlakást csak határozott időre (maximum 5 év) lehet bérbe adni. A bérleti idő lejártát megelőzően a feltételeket ismételten vizsgálni kell. Ha a szociális bérlakásra való jogosultság továbbra is fennáll, ismételten 5 évre bérbe adható. Ha a feltételek már nem állnak fenn, úgy az új bérleti szerződést a nem szociális bérlakásra vonatkozó szabályok szerint kell megkötni.

5. § (1 ) A szociális bérlakást nyilvános pályázaton meg kell hirdetni. A pályázatot az a nagykorú személy nyújthatja be:

- aki legalább öt év óta Geszteréden állandó lakos és ténylegesen is életvitelszerűen ott él, vagy legalább öt éve is életvitelszerűen ott él, vagy legalább 5 éve folyamatosan Geszteréden dolgozik,
- ha a családban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 120 %-át,
- ha nincs a tulajdonában (haszonélvezettel nem terhelt) lakás ingatlan,
- ha nincs a tulajdonában beköltözhető lakás ingatlan,
- ha a család ingó- és ingatlan vagyonának összege nem haladja meg az egy főre figyelembe vehető nettó jövedelem ötvenszeresét,
- akiről alapos okkal feltételezhető, hogy önmaga még családja segítségével sem képes önállóan lakásproblémáját megoldani,
(2) A pályázatot az ehhez rendszeresített űrlapon a Jegyzőnél kell benyújtani.
(3) A pályázathoz mellékelni kell
- az együttköltözők kereseti kimutatását
- az igénylő és a vele közös háztartásban élők nyilatkozatát a vagyoni helyzetükről.

6. § A szerződést a pályázat nyertesével az önkormányzat nevében a polgármester köti meg.

A nem szociális bérlakásra vonatkozó eltérő szabályok

7. § (1) A szociális bérlakásnak ki nem jelölt lakás üzleti alapon, a kereslet-kínálat alapján adható bérbe.

(2) A nem szociális bérlakást csak határozott időre legfeljebb 5 évre lehet bérbe adni.

A felek jogai és kötelezettségei

8. § (1) A bérbeadó szavatol azért, hogy a lakás az átadásakor rendeltetésszerű használatra alkalmas.

(2) Ha a felek megállapodása alapján a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a bérbeadó a megállapodásban rögzített és igazolt költségeket, a műszaki átvételt követő 30 napon belül köteles egy összegben kifizetni.

(3) A felek úgy is megállapodhatnak, hogy a költségeket a lakbérbe maximum annak 75 %-áig beszámítják (lelakás).

(4) Ha a bérbeadót terhelő egyéb kötelezettséget vállal át a lakó, úgy az életveszély elhárítása /tv.11. § (1) a.)/ esetén a lakbérmérséklés az egyedi külön megállapodás szerint, de legfeljebb a költségek mértéke erejéig a lakbér 100 %-ig, egyéb kötelezettség esetén /tv.11. §. (1) b.)/ 50 %-ig terjedhet.

(5) Az épülettel és a közös használatra szolgáló helyiségekkel összefüggő, a törvényben nem rögzített kötelezettségeket a bérbeadó a költségeinek megtérítése mellett átvállalhatja.

(6) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő magállapodása az irányadó, megállapodás hiányában a karbantartással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik.

(7) A (6) bekezdésben említett munkák elvégzése szociális helyzet alapján bérbe adott lakás esetében a bérlőt terheli, a szerződés megkötésekor azonban a fizetendő lakbér összegét ennek figyelembevételével kell megállapítani.

(8) A lakásnak a bérlő általi átalakításához bérbeadói hozzájárulás (megállapodás) csak akkor adható, ha a szükséges szakhatósági engedélyek rendelkezésre állnak, illetve csak kiadására ígérvény van (pl. elvi engedélyek).

(9) Ha a felek abban állapodnak meg, hogy a lakást, a visszaadást követően a bérbeadó teszi használatra alkalmassá ennek költségeit elsősorban az óvadékból kell fedezni. Szükség esetén a bérbeadó a költségek megelőlegezését is kérheti.

(10) A bérleti szerződésben ki kell kötni, hogy

- a bérlő a bért előre a tárgyhó 15.-éig köteles megfizetni,
- a bérlő köteles a lakás és a nem lakás céljára szolgáló helyiséggel kapcsolatos különszolgáltatások díját - így különösen a központi fűtés és melegvíz ellátást, a vízellátást és a szennyvízelszállítást, - maradéktalanul és folyamatosan megfizetni. A különszolgáltatások díjának - felhívás ellenére - történő nem fizetése felmondási ok;
- A bérlő köteles a bérbeadónak megtéríteni a lakást terhelő közös költségnek a felújítási alappal csökkentett részét,
- a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlő köteles a leltári tárgyakat hiánytalanul, használatra alkalmas állapotban, a lakást, a nem lakás céljára szolgáló helyiséget pedig rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.
(11) Felhatalmazást kap Polgármester, hogy a rendeletben foglaltakon túl a megállapodások részleteit a konkrét ügy ismeretében határozza meg.

9. § A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente egyszer – a bérlő szükségtelen háborítása nélkül – ellenőrzi.

10. § Ha a bérlő a lakásban nem lakik életvitel szerűen az a lakásbérleti szerződés felmondását vonja maga után.

11. § (1) Az önkormányzati lakást jogcím nélkül használónak a jogcím nélküli használat kezdetétől számított 1 hónapig a lakbérrel azonos használati díjat kell fizetni.

(2) Az egy hónap elteltével a második hónap végéig a lakbér kétszeresének, a harmadik hónap végéig a lakbér háromszorosának megfelelő összeget kell fizetnie, ezt követően a lakást el kell hagynia.

12. § (1) Önkormányzati lakásba a bérlő a törvényben meghatározottakon túl (tv.21. § (2) bek.) csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be más személyt.

(2) A befogadás hozzájárulását a befogadandó beköltözése előtt a bérbeadótól írásban kell kérni.

(3) A kérelemben meg kell jelölni a befogadás okát, a befogadandó és a befogadó esetleges rokoni kapcsolatát, a befogadandó eddigi lakásának címét, az ottlakás minőségét, a lakás komfortfokozatát, méretét, szobaszámát és az ott lakók számát.

(4) A bérlő halála esetén 60 napon, a bérlő bérleti jogviszonyának egyéb okból történő megszűnését követően pedig legkésőbb 30 napon belül a lakást el kell hagynia és elhelyezési igényt nem támaszthat.

(5) Az e rendelet 11. § (1) bekezdésében meghatározott személyek a bérleti jogviszonyt csak akkor folytathatják, ha jogosultak a szociális bérlakásra.

(6) Nem adható hozzájárulás abban az esetben, ha a befogadó a befogadást életszerűen indokolni nem tudja, a befogadás indoka nem valós, vagy ha a befogadandó eddigi magatartásából nyilvánvaló, hogy a lakóközösséget zavarná, vagy a lakás állagát veszélyeztetné.

(7) Vissza kell vonni a hozzájárulást, ha olyan feltétel következik be, amely fennállta esetén a hozzájárulást meg kellett volna tagadni.

Lakásbérlet megszűnése

13. § A lakásbérleti jogviszony közös megegyezéssel való megszűntetése esetén, ha a bérlő másik bérlakást kér cserébe a feltételek megállapításakor a 3-8. §-ok rendelkezéseit kell figyelembe venni.

Lakbér - lakbértámogatás – különszolgáltatás

14. § Az önkormányzati bérlakások lakbérének mértékét az 1. sz. melléklet a.) pontja tartalmazza.

15. § (1) A bérlakás bérleti díja a lakás használatán kívül a berendezési tárgyak használatát is fedezi.

(2) A szerződésben meghatározott lakástartozékok (tűzhely, bojler, beépített bútor, függönytartó, stb.) a lakás tartozéka, használata ingyenes, de a javítása, szükség szerinti cseréje a bérlő feladata. A lakás elhagyásakor köteles a természetes elhasználódást figyelembe véve rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban átadni a bérbeadónak.

Helyiségbérlet szabályai

16. § A nem lakás céljára szolgáló helyiség (a továbbiakban: helyiség) bérletének létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségeire, a bérlet megszűnésére a lakásbérlet szabályait a 17-20. §.-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

17. § Helyiség iránti igényt az a természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társaság és egyéb szervezet nyújthat be,

- akinek a működéshez szükséges engedélye, bírósági bejegyzése megvan,
- vállalja, hogy 5 évig a helyiségben az igényléskor feltüntetett tevékenységi körét nem szűkíti, illetve attól csak az önkormányzat hozzájárulásával tér el.

18. § A helyiség bérleti jogának átruházásához, vagy cseréjéhez hozzá kell járulni, ha az új bérlő vállalja

- az eredeti tevékenység továbbfolytatását, vagy az önkormányzat a tervezett tevékenységhez hozzájárult,
- a csere, vagy átruházás időpontjában érvényes óvadék letételét,
- hogy az eredeti bérlővel a helyiségben végzendő munkák finanszírozásáról megállapodik,
- az átruházás időpontjában fennálló feltételekkel való szerződéskötést, továbbá
- az eredeti bérlő a helyiség karbantartására vonatkozó kötelezettségének eleget tett, vagy ennek elvégzésére az új bérlővel megállapodást köt,
- a csere vagy átruházás folytán az eredeti bérlőt megillető összeg 50 %-a az önkormányzatot illeti. Ez utóbbi az önkormányzatot akkor is megilleti, ha az eredeti bérlő szerzi meg a nagyobb helyiséget, és ő fizeti az értékkülönbözetet. Ha a cserélő felek mindegyike önkormányzati helyiség bérlője, úgy az önkormányzatot valamennyi önkormányzati helyiség után megilleti az értékkülönbözeti befizetés.

19. § (1) Amennyiben a képviselő-testület az eladás mellett dönt, a helyiség vételárát - annak tényleges műszaki állapotától, valamint a településen és az épületen belüli fekvésétől függően - a képviselő-testület állapítja meg.

(2) Részletre történő vásárlásnál a vételárhátralékot havi egyenlő részletekben kell megállapítani. A törlesztési idő maximum 5 év lehet. Legalább kéthavi részlet elmaradása esetén a követelés lejárttá tehető és az egész vételárhátralék egy összegben követelhető, vagy az önkormányzat a szerződéstől elállhat. Ez esetben a szerződés semmissé válik (bontó feltétel) és a bérleti jog is felmondhatóvá válik.

(3) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díját az 1. számú melléklet c.) pontja tartalmazza.

20. § Amennyiben a helyiséget nem a vételi jog jogosultja vásárolja meg a rendelet 16-20. §-ait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a vételárban a felek szabadon állapodnak meg.

A lakások és helyiségek elidegenítése.

21. § (1) Ha a lakást a törvény alapján az arra jogosult vásárolja meg - kérelmére - legalább tizenöt évi részletfizetést kell adni. Ha a jogosult kéri a szerződés megkötésekor a megállapított vételár legfeljebb 20 % -nak egy összegben való megfizetése köthető ki. Az első vételárrészlet befizetése után fennmaradó hátralékra a havonta fizetendő részletet egyenlő mértékben kell megállapítani

(2) Az önkormányzati bérlakás vételára a forgalmi érték 60 %-a.

22. § (1) A bérlakás elidegenítése esetén a szerződéskötéskor a vételár 10 %-át egy összegben kell befizetni.

(2) Az Önkormányzat a vételárhátralékra a vételt követő 5 évre kamatmentességet biztosít. Az öt év eltelte után fennálló vételárhátralék kamata a rendelet hatálybalépését követő időpont után értékesített lakásoknál 3.5 %.

(3) A részletet havi egyenlő összegben kell megállapítani úgy, hogy a fizetendő részlet a vételkori lakbérnél kevesebb és a lakbér kétszeresénél több nem lehet. Kivéve, ha a fizetendő kamatot is figyelembe véve a lakbérrel azonos törlesztő részlet 15 évnél korábbi visszafizetést eredményezne, ez esetben a törlesztő részlet a havi lakbérnél alacsonyabb összegben is megállapítható.

(4) A tv. szerint (az elővásárlásra jogosulthoz küldött) ajánlatnak tartalmaznia kell mindazokat a feltételeket, amelyek a harmadik személlyel kötendő szerződés (vételi-eladási ajánlat) tartalmaz. Ha az elővásárlásra jogosult az önkormányzathoz intézett nyilatkozatában az ajánlat tartalmát magáévá teszi, a szerződés az önkormányzat és az elővásárlásra jogosult között létrejön. Az ajánlat 30 napig köti az önkormányzatot. A harmadik személytől érkezett vételi ajánlatot csak akkor kell az elővásárlásra jogosulthoz eljuttatni, ha az önkormányzat az érintett lakásnak az ajánlat szerinti eladása mellett dönt. Egyebekben az elővásárlásra a Ptk. szabályait kell alkalmazni.

23. § (1) A 21. §.(1) bekezdésében foglaltaknál magasabb törlesztő részletet is meg lehet állapítani, ha annak fizetését a vevő vállalja.

(2) A magasabb törlesztő részlet esetén minden év után, amellyel a 21. § (1) bekezdés szabályait figyelembe véve megállapított törlesztési idő csökken, 1,5 %- kal csökkentve kell a hátralék összegét megállapítani, de a csökkentés mértéke nem haladhatja meg a 22. § (1) bekezdésben meghatározott mértéket.

24. § (1) Minden olyan többletbefizetés után, amely a kötelező első részletet (21. § (1) bek.) követi, 40 % kedvezményt kell adni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti befizetéssel és az ott megállapított kedvezménnyel a futamidőt kell csökkenteni úgy, hogy a havi törlesztő részlet változatlanul marad.

25. § A 21-22. §.-ban részletezett kedvezmények együttesen is igénybe vehetők, de a kedvezmények összességében nem haladhatják meg a 22. § (1) bekezdésében meghatározott mértéket.

26. § A megüresedett bérlakást - ha nincs szociális bérlakásnak kijelölve - a képviselő-testület állásfoglalásától függően üzleti alapú bérlakásként hasznosításra, vagy eladásra pályázaton meg kell hirdetni. A lakás lakásbérleti -, vagy tulajdonjogát az nyeri el, aki a legkedvezőbb ajánlatot tette.

27. § (1) Ha a lakást lakottan nem a vételi jog jogosítottja (21. §.) veszi meg, úgy a vételár nem lehet kevesebb, mint a lakás forgalmi értéke. A szerződés egyéb feltételeiben a felek szabadon állapodnak meg.

(2) A bérbeadó, e rendelet hatálybalépését követően az önkormányzati bérlakásokat harmadik személy részére lakottan is értékesítheti. A bérlőt ez esetben elővásárlási jog illeti meg. Az értékesítés feltételeiről a Képviselő-testület dönt.

(3) Annak a bérlőnek a lakását, aki nyugellátásban részesül és az elővásárlási jogával nem él, a szerződésének fennállásáig harmadik személy részére csak a bérlő írásbeli hozzájárulásával lehet elidegeníteni.

28. § Az önkormányzattól vásárolt lakás vagy helyiség további elidegenítéséhez csak akkor adható hozzájárulás, ha:

a./ az eladó a vételár hátralékot és az esedékes kamatot egy összegben megfizeti. Az eladót ebben az esetben nem illeti meg a 24. §.(1) bekezdésben meghatározott kedvezmény,
b./ az a./ pontban foglaltak esetén is csak akkor, ha nincs az önkormányzat és az eladó között az elidegenítendő lakással kapcsolatban jogvita, annak jogerős elbírálásáig.

29. § (1) A bérlakás vevője a lakást annak felújítása, korszerűsítése érdekében az önkormányzatot követő rangsorban megterhelheti.

(2) A megterheléshez való hozzájárulást a Képviselő-testülettől az ok feltüntetésével írásban kell kérni.

Szolgálati és átmeneti lakás

30. § (1) A szolgálati lakások, férőhelyek bérbeadásának feltételeit a Képviselő-testület állapítja meg, azzal a kikötéssel, hogy a szolgálati lakások bérleti díját jelen rendelet 1. számú melléklete b.) pontja alapján kell megállapítani.

(2) A szolgálati lakás, férőhely bérlőjét vételi, illetve elővásárlási jog nem illeti.

Adatkezelés

31. § (1) Az önkormányzat a szociális helyzet alapján történő bérbeadás érdekében évente lakásigénylési névjegyzéket készít.

(2) A jegyző a lakásigénylés jogosultságát alátámasztó szociális helyzetre vonatkozó személyes adatokat, az érintett önkéntes hozzájárulása alapján – az igénylés elbírálásáig, illetőleg a lakásbérleti szerződés megszűnéséig – kezeli.

(3) A bérlakás elidegenítésekor a vevő a szerződéshez és az ingatlan-nyilvántartáshoz szükséges adatokat - nevét, születési helyét, anyja nevét, személyazonosító jelét, lakcímét - köteles közölni.

(4) A személyes adatok a rászorultság vizsgálatához, a bevallott jövedelem ellenőrzéséhez használhatók fel. A törvény szerinti további felhasználáson túl az adatokat kiadni vagy más célra felhasználni nem lehet.

Záró rendelkezés

32. § (1) A rendelet 2009. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.