Kaszaper Község Képviselő-testületének 10/2010 (XII.15..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről és díjakról.

Hatályos: 2019. 08. 30

KASZAPER KÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2010 (XII.15..) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről és díjakról.



Hatályos: 2018-09-19 -tól

Kaszaper Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikke (2) bekezdésében, valamint a többször módosított helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetésiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a település életének valamely területén elért kimagasló teljesítmény, vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munka, életmű elismerésére az alábbi kitüntetéseket és elismerő címeket alapítja, amelyeknek megnevezését, adományozásuk rendjét az alábbiak szerint szabályozza.[1][1]


Kaszaper Község  Önkormányzata helyi kitüntetései

„Kaszaper  Díszpolgára”


1. §

„Kaszaper Díszpolgára” kitüntető címmel (továbbiakban: cím) ismerhetők el azoknak az érdemei, akik egy életpályasorán Kaszaper község fejlődését, hírnevének öregbítését előmozdították, vagy a hazai, illetve nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, műszaki, tudományos, művészeti, oktatási  életben vagy a sportban kiemelkedő tevékenységet, teljesítményt nyújtottak és ezzel maradandó értéket teremtettek, közmegbecsülésre tettek szert, példamutató emberi magatartást tanúsítottak.

A Cím állampolgárságra tekintet nélkül adományozható.

  1. A kitüntetés arany pecsétgyűrű - 14 karát – Kaszaper Díszpolgára felirattal,  és a kitüntetés évének feltüntetésével.
  2. A „ Kaszaper Díszpolgára” kitüntetésből választási ciklusonként 1 db adható.
  3. A kitüntetéssel együtt jár:
    1. díszes kivitelű oklevél, amely tartalmazza a kitüntetett nevét, állampolgárságát, az adományozás indokait, az adományozó képviselő-testületi határozat számát, a kiállítás keltét. Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.
    2. 60 000 Ft nettó pénzjutalom.      
    3. A kitüntetett fényképének és nevének elhelyezése Kaszaper község honlapján, valamint  a Képviselő-testület tanácskozótermében.
  4. A „Kaszaper Díszpolgára” címmel járó kedvezmények:
    1. A helyi adókra vonatkozó önkormányzati rendeletben foglaltak szerinti mentesség, kedvezmények adhatók.[2][2]
    2. Meghívás az önkormányzat által szervezett valamennyi ünnepségre és rendezvényre, és azokon megkülönböztetett hely illeti meg.
    3. Díszsírhely biztosítása, és annak megváltása a helyi temetőben, amennyiben azzal a család egyetért.

“Kaszaper Községért”

2. §


  1. „Kaszaper Községért” kitüntetés egy időszakban a község fejlődéséért, hagyományainak ápolásáért maradandót alkottak, életművükkel, munkásságukkal, tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek. A kitüntetést magánszemélyek és alkotói közösségek is kaphatják.
  2. Az elismeréssel együtt jár az alábbi emlékplakett:  10 cm átmérőjű és 0,5 cm vastagságú bronz plakett, melynek középső felületén dombormű formájában Kaszaper község címere külső díszítés nélkül (7 cm x 5,5 cm nagyságban) a plakett körívén 0,5 cm magasságú nyomtatott nagybetűvel

„KASZAPER KÖZSÉGÉRT” felirat.

  1. A kitüntetésből évente 1 db adható.
  2. A kitüntetéssel együtt jár:
    1. 40 000,- Ft nettó összegű pénzjutalom,
    2. díszes kivitelezésű oklevél, amely tartalmazza a kitüntetett nevét, illetve alkotói közösség névsorát, a képviselő-testületi határozat számát, kiállítás keltét. Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.
  3. A „Kaszaper Községért” díjjal együtt járó kedvezmény:

      a) rendszeres meghívás az önkormányzat által szervezett rendezvényekre és ünnepségekre.


„Kaszaper Község Szolgálatáért”


3. §

  1. Kaszaper Község  Önkormányzata és Intézményei, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok szolgálatában kiemelkedő teljesítményt felmutató, munkatársaik számára példaként állítható, közszolgálatban kimagasló teljesítményt elért, 10 évet meghaladó jogviszonnyal rendelkező dolgozók számára.
  2. A kitüntetés díszes kivitelezésű oklevél, amely tartalmazza a kitüntetett nevét, a képviselő-testület határozatának számát, kiállítás keltét.  Az oklevelet a polgármester és a jegyző írja alá.
  3. A kitüntetésből évente 5 db adható szakmacsoportokhoz kötődően.[1]
  4. A kitüntetéssel együtt jár:
    1. személyenként 30 000,- Ft nettó összegű pénzjutalom.
    2. rendszeres meghívás az önkormányzat által szervezett rendezvényekre és ünnepségekre.



“Polgármesteri Elismerő Oklevél”


4. §

  1. Az oklevél azon személyek és közösségek kitüntetésére alapított díj, akiknek a közjóért, Kaszaper község érdekében kifejtett értékes tevékenysége elismerésére nem biztosított a lehetőség az előző szakaszokban meghatározott kitüntetésekkel.
  2. A kitüntetés a község címerével ékesített díszes kivitelű oklevél, amely tartalmazza a kitüntetett nevét, a kiállítás keltét és az oklevél számát. Az oklevelet a polgármester írja alá.
  3. A Polgármesteri Elismerő Oklevélből évente 3 db adható.
  4. A kitüntetéssel együtt jár:

a) személyenként, illetve közösségenként 20 000,-  Ft nettó összegű pénzjutalom.


Az adományozással kapcsolatos eljárás

5.  §

  1. A kitüntetések adományozására a polgármester, települési képviselő, a képviselő-testület bizottságai, legalább 30 kaszaperi állampolgár, bejegyzett szervezet tehet javaslatot.
  2. A kitüntetési javaslatnak tartalmaznia kell a kitüntetés megnevezését, a kitüntetésre javasolt személy vagy kollektíva adatait, az adományozás alapjául szolgáló tevékenység részletes leírását, valamint a javaslattevő aláírását és lakcímét, illetve székhelyét.

(2/A) Nem terjeszthető fel kitüntetésre az a személy, aki ellen fegyelmi vagy büntetőeljárás van folyamatban, illetve aki jogerős fegyelmi határozat vagy büntető ítélet hatálya alatt áll, továbbá magatartásával Magyarország érdekeit – bizonyíthatóan – bármikor megsértette.

Amennyiben mégis kitüntetési javaslat érkezik olyan személyre, aki e bekezdésben szereplő feltételek valamelyikének megfelel, ezen tényről bárki, írásban, a bizonyítékok csatolásával a polgármestert tájékoztatja. A képviselő-testület a soron következő ülésen, határozatban, minősített többséggel dönt a kitüntetési javaslat visszautasításáról.[3][3]

  1. Az adott év elismeréseinek adományozására vonatkozó javaslatokat minden év július 31.. napjáig kell a polgármesternek beadni, illetve megküldeni.[4][4]
  2. A javaslatokat a 4. §-ban foglaltak kivételével a polgármester az Ügyrendi, Népjóléti, Oktatási és Művelődésügyi  Bizottság véleményező, tanácsadó testület segítségével értékeli, majd a Pénzügyi és Településfejlesztési  bizottság elé terjeszti. A bizottsági vélemények alapján a polgármester javaslatot tesz a képviselő-testületnek az adományozásra kerülő elismerésekre és a kitüntetendő személyekre, illetve közösségre.
    A polgármesteri Elismerő oklevél odaítéléséről a bizottsági elnökökből álló szakmai közösség véleményezését követően saját hatáskörben dönt.
  3. Egy adott évben egy személy, illetve egy kollektíva csak egy díjban részesülhet.
  4. Ugyanaz a személy vagy kollektíva csak 5 év eltelte után részesíthető ismételten  elismerésben.


6. §


Az elismerések adományozásáról szóló - minősített többség mellett meghozott - képviselő-testületi határozatnak tartalmaznia kell:

- az adományozó megjelölését;

- a kitüntetett személy nevét, illetve a kollektíva elnevezését;

- kitüntetett személy állampolgárságát,

- az adományozás jogcímét, rövid, tömör indokolását.


7. §

  1. A kitüntetett és díjazott személyek illetve kollektívák nevét Kaszaper község honlapján, és díszes albumban, a testületi határozatban foglalt adatokat tartalmazó módon kell nyilvántartani.
  2. Az adományozási eljárással és a nyilvántartással kapcsolatos feladatokat az igazgatási csoport látja el.
  3. A kitüntetésekkel és a díjjal járó költségek fedezetét a képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal éves költségvetésében, külön megnevezéssel biztosítja.

Az elismerés megvonása

8. §

  1. A kitüntetést és a díjat a képviselő-testület a javaslattételre jogosult szervek vagy személyek kezdeményezésére megvonhatja attól, aki annak viselésére érdemtelenné vált.
  2. Vissza kell vonni a kitüntetést attól, akit a bíróság szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítélt.
  3. A javaslattételt a Polgármesternek, vagy az Ügyrendi, Népjóléti, Oktatási és Művelődésügyi  Bizottság Elnökének kell benyújtani. A megvonásra irányuló javaslatot véleményével együtt az Ügyrendi, Népjóléti, Oktatási és Művelődésügyi  Bizottság terjeszti a Képviselő-testület elé.
  4. A képviselő-testületnek a kitüntetés visszavonására vonatkozó határozatát a díszkönyvbe be kell vezetni, a megvonás tényét az érintettel közölni kell.
  5. A képviselő-testület adományozó vagy kitüntetést megvonó határozata ellen fellebbezésnek helye nincs.


A kitüntetések átadása

9. §


  1. A kitüntetések átadására az önkormányzat által szervezett, minden évben megrendezendő falunapon kerül sor, ünnepélyes keretek között.[5][5]
  2. A képviselő-testület – kivételesen indokolt esetben – az adományozandó kitüntetések száma, és az átadás napja tekintetében az e rendeletben foglaltaktól eltérhet
  3. A kitüntetéseket a polgármester - akadályoztatása esetén az alpolgármester, mindkettőjük akadályoztatása esetén a jegyző - jogosult átadni.
  4. Az 1-3. §-ban szerepelő kitüntetések posztumusz is adományozhatók.
    A posztumusz kitüntetés átvételére a házastárs, a törvényes örökös(ök) e sorrendben jogosultak.


.

Záró rendelkezések


10. §

Ezen rendelet 2011. január 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


2018-09-19


[1]

Megállapította a 4/2012. (II. 24.) Ör. rendelet 1. §-a 2012.02.24-i hatállyal.

[2]

Megállapította a 8/2011. (IV. 29.) Ör. rendelet 2. §-a 2011.04.29-i hatállyal.

[3]

Megállapította a 4/2012. (II. 24.) Ör. rendelet 3. §-a 2012.02.24-i hatállyal

[4]

Megállapította a 4/2012. (II. 24.) Ör. rendelet 2. §-a 2012.02.24-i hatállyal

[5]

Megállapította a 9/2013. (VII. 13.) Ör. rendelet 1. §-a 2013.08.01-jei hatállyal.

[6]

Megállapította a 4/2012. (II. 24.) Ör. rendelet 1. §-a 2012.02.24-i hatállyal.

[7]

Megállapította a 8/2011. (IV. 29.) Ör. rendelet 2. §-a 2011.04.29-i hatállyal.

[8]

A rendelet szövegét a 9/2018(IX.12.) önkormányzati rendelet 1. §-a állapította meg. Hatályos: 2018. szeptember 12-től

[9]

Megállapította a 4/2012. (II. 24.) Ör. rendelet 3. §-a 2012.02.24-i hatállyal

[10]

Megállapította a 8/2014. (V. 28.) Ör. rendelet 1. §-a 2014. május 28-ai hatállyal.

[11]

Megállapította a 9/2013. (VII. 13.) Ör. rendelet 1. §-a 2013.08.01-jei hatállyal.




[1] hatályos 2019. augusztus 30-tól, 9/2019.(VIII.30.) ÖR