Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2010. (V.25.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2010. 06. 01- 2021. 05. 30

Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2010. (V.25.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásokról

2010.06.01.

Tab Város Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi lakáscélú támogatásról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Cím CÍM

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a fiatal felnőttek lakáshelyzetének megoldásához való anyagi hozzájárulás segítségével a település népességmegtartó képességének javítása.

A rendelet hatálya

2. § (1) Tab város közigazgatási területén a kérelmező tulajdonában lévő építési telken építendő, illetve újonnan vásárolt lakóingatlan esetében alkalmazható.

(2) A rendelet alapján vissza nem térítendő helyi lakáscélú támogatás (továbbiakban: támogatás) nyújtható - fiatal házastársaknak;- kiskorú gyermekét egyedül nevelő fiatal szülőnek.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Fiatal házastársak: Azok a házastársak, akik közül a felek egyike sem töltötte be a kérelem benyújtásának időpontjában a 40. életévét.

b) Gyermekét egyedül nevelő fiatal szülő: az a szülő, aki bírósági ítélet, gyámhivatali határozat, vagy a szülök által a Gyámhivatal előtt tett jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozat alapján kiskorú gyermeke(i) felett egyedül gyakorolja a szülői felügyeleti jogokat, és a kérelem benyújtásának időpontjában nem töltötte be a 40. életévét, valamint élettársi kapcsolatot nem létesített.

c) Új lakóingatlan: Olyan lakóingatlan, amelyre vonatkozóan a kérelmezők közül valamelyik jogerős építési engedéllyel rendelkezik, vagy amelyre a kérelem benyújtását megelőző 180 napon belül került kiadásra jogerős használatba vételi engedély.

A támogatás formája

4. § A támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában adható olyan új lakóingatlan építéséhez és új lakóingatlan vásárlásához, amely a kérelmezők mindegyikének első lakóingatlan tulajdonát képezi.

II. Cím CÍM

A TÁMOGATÁS FELTÉTELEI

A támogatás feltételei

5. § A támogatás abban az esetben nyújtható:

(1) ha a támogatást Tab város belterületén lévő új lakóingatlan vásárlásához illetve építéséhez kívánják igénybe venni és

(2) a megvásárolandó illetve építendő lakás a kérelmezők valamelyikének kizárólagos, vagy a kérelmezők közös tulajdonába kerül.

(3) Új építésű lakás esetében szerkezet kész állapot esetén igényelhető a támogatás.

Támogatást kizáró okok

6. § (1) Nem nyújtható támogatás, ha

a) a kérelmezők valamelyike már részesült Tab Város Önkormányzatától helyi lakáscélú támogatásban.

b) a kérelmezők a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közölnek, amely számukra jogtalan előnyt jelent.

(2) El kell utasítani a támogatás iránti kérelmet, ha a kérelem beérkezésekor a tárgyévi költségvetési rendeletben e célra megállapított pénzügyi keret kimerült.

(3) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott kizáró ok nem áll fenn, amennyiben a korábban megállapított támogatás célja meghiúsult, és a kapott támogatás egy összegben visszafizetésre került.

III. Cím CÍM

A TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE, DÖNTÉS A TÁMOGATÁSRÓL ÉS A TÁMOGATÁS VISSZAFIZETÉSÉRŐL

A támogatás igénylése

7. § (1) A támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodájára.

(2) A támogatás iránti kérelmet új lakóingatlan építése esetén a használatba vételi engedély iránti kérelem benyújtásáig kell benyújtani.

(3) A kérelemhez mellékelni kell

a) új lakóingatlan vásárlása esetén a tulajdonjog-fenntartással kötött adásvételi szerződést, adásvételi előszerződést (amelyben rögzítésre kerül, hogy a vételár tartalmazza a támogatás összegét, valamint a felek nyilatkoznak arról, hogy a támogatás folyósításával- figyelembe véve a hitelintézet által nyújtott kölcsön, valamint az önerő összegét- a vételár teljes egészében kiegyenlítésre kerül) és a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatot,

b) amennyiben a kérelmezők az új lakóingatlan vásárlásához hitelintézet által nyújtott kölcsönt kívánnak igénybe venni, a hitelintézet által kiállított igazolást (ígérvényt), miszerint a hitelintézet a vételár önerőn és támogatási összegen felüli részét kölcsön formájában biztosítja,

c) új lakóingatlan építése esetén a kérelmező(k) nevére kiállított jogerős építési engedélyt és az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát.

Döntés a támogatásról, megállapodás megkötése, támogatás folyósítása

8. § (1) A kérelem elbírálása előtt a Polgármesteri Hivatal ügyintézője helyszíni szemlét tart.

(2) A kérelmekről a képviselő-testület dönt a Humán Bizottság, valamint a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság javaslata alapján.

(3) A támogatás maximális összege 500 000 Ft vissza nem térítendő támogatás.

(4) A támogatásban részesülőkkel a képviselő-testület döntése alapján a polgármester megállapodást köt.

(5) A támogatás a megállapodás aláírását követő 30 napon belül kerül folyósításra.

(6) Új lakóingatlan vásárlása esetén a támogatottak kötelesek a támogatás folyósítását követően a tulajdonjog bejegyzését kezdeményezni a Siófoki Földhivatalnál, és az arról szóló igazolást a folyósítást követő 15 munkanapon belül benyújtani a Polgármesteri Hivatalba.

(7) Új lakóingatlan vásárlása esetén a támogatottak kötelesek a támogatás folyósítását követő 60 napon belül benyújtani a tulajdonjog bejegyzést tartalmazó tulajdoni lap másolatot a Polgármesteri Hivatalba.

(8) Az e rendelet alapján támogatásként felhasználható pénzösszeg megegyezik az a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. Törvény 62. §-ában meghatározott, az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került lakóépületek elidegenítéséből származó, elkülönített számlán kezelt bevételnek a mindenkori éves kamata összegével.

A támogatás felhasználása

9. § (1) A támogatásban részesítettek a támogatás összegét csak a megállapodásban rögzített célra használhatják fel.

(2) A támogatás megállapodás szerinti felhasználását a polgármesteri hivatal ügyintézője a helyszínen ellenőrzi a megállapodás aláírását követő 1 év elteltével.

A megállapodásban foglaltak megszegésének következményei

10. § (1) A polgármester a megállapodást azonnali hatállyal az önkormányzat nevében felmondhatja

a) ha a támogatottak a kérelem elbírálásához valótlan adatokat közöltek és így jogtalanul jutottak a támogatáshoz (a kérelemben szereplő adatok valótlanságáról való tudomásszerzést követő 30 napon belül),

b) ha lakóingatlan vásárlás esetén a támogatottak a tulajdonjog bejegyzésének Földhivatalnál történő kezdeményezését nem igazolják a folyósítást követő 15 munkanapon belül,

c) ha lakóingatlan vásárlás esetén a támogatottak a támogatás folyósítását követően 60 napon belül nem nyújtják be a Polgármesteri Hivatalba a tulajdonjog bejegyzését tartalmazó tulajdoni lapot.

(2) Az (1) bekezdés szerinti azonnali hatályú felmondás esetén a vissza nem térítendő támogatás teljes összegét egy összegben, az 1959. évi IV. törvény 301. § (2) bekezdése szerinti kamattal növelve kötelesek a támogatottak a felmondás kézhezvételét követő 15 napon belül visszafizetni.

11. § (1) Amennyiben a támogatás folyósítását követően a megállapodásban rögzített cél meghiúsul, a támogatottak kötelesek 5 napon belül a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodáján a támogatott cél meghiúsulását bejelenteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben a polgármester az önkormányzat nevében jogosult a megállapodást egyoldalúan azonnali hatállyal felmondani.

(3) A támogatottak kötelesek a támogatás összegét egy összegben a felmondást követő 15 napon belül visszafizetni.

12. § (1) A támogatás folyósítását követően 5 éven belül a támogatással érintett lakóingatlan csak a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával idegeníthető el.

(2) A Képviselő-testület a lakóingatlan 5 éven belüli elidegenítése esetén mérlegelési jogkörben dönt a támogatás teljes vagy részben történő visszafizetésének elrendeléséről, illetve a visszafizetés elrendelésének mellőzéséről.

(3) A Képviselő-testület döntése alapján a támogatás egészben vagy részben történő visszafizetéséről a támogatottal a polgármester megállapodást köt.

Nyilvántartások vezetése, adatvédelem

13. § (1) A jegyző nyilvántartást vezet a támogatásban részesülőkről.

(2) A nyilvántartás évenkénti bontásban tartalmazza a támogatásban részesülők nevét, születési helyét, idejét, a támogatásról szóló képviselő-testületi döntés számát, az ügyiratszámot, a támogatás összegét, a támogatás célját, a támogatott ingatlan címét.

(3) A jegyző – a jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a jogosultsági feltételeinek megállapítása érdekében a tudomására jutottak.

4. cím

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

14. § (1) E rendelet 2010. június 01. napján lép hatályba.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

1. melléklet