Monoszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2010. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a háztartási hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 05. 01- 2015. 06. 29

Monoszló Község Önkormányzata Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1.§  Monoszló Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi

       LXV. törvényben előírt köztisztasággal és településtisztasággal kapcsolatos feladatai

       közül a háztartási hulladék rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlaní-

       tásáról kötelező közszolgáltatás útján gondoskodik.


2. A rendelet hatálya


2.§ (1) A háztartási hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást az önkormányzat közigazgatási

            területén belül a rendszeres szemétszállításba bevont ingatlanok tulajdonosa,

            használója, illetve kezelője (továbbiakban: tulajdonos) köteles igénybe venni.

  1. Gazdálkodó szervezet a Hgt 21. § (2) bek a) pontja alapján köteles a megfelelő szolgáltatást igénybe venni.
  2. A hulladékkezelési közszolgáltatás a település belterületén kiterjed valamennyi – hulladékszállító járművel megközelíthető – utcára, köz és magánterületre.


3. A hulladékkezelési közszolgáltatás tartalma, rendje


3.§[1] (1) A települési szilárd hulladék begyűjtésével, elszállításával kapcsolatos intézményes hulladékszállítás, mint kötelező közszolgáltatás teljesítésére Monoszló község közigazgatási területén az Észak-balatoni Hulladékkezelési Konzorcium a Balatonfüredi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (8230 Balatonfüred, Fürdő u. 20.) (a továbbiakban: Szolgáltató) közreműködésével jogosult és kötelezett.

(2) A települési szilárd hulladék környezetkárosítást kizáró módon történő ártalmatlanítása, a szelektíven gyűjtött hulladék begyűjtése, a szelektíven gyűjtött hulladék előkezelése, hasznosításra történő átadása tekintetében az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Kft (8200. Veszprém, Háztárgyi út 1.) jogosult és kötelezett (továbbiakban: ÉBH Kft.). Az ÉBH Kft a szelektíven gyűjtött hulladék begyűjtését a Szolgáltató bevonásával végzi. A szelektíven gyűjtött hulladék előkezelése, valamint hasznosításra történő átadása a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. válogatóművében történik.

(3) A közszolgáltatási kötelezettség és jogosultság - a Szolgáltató és az ingatlantulajdonosok szerződéskötési kötelezettsége mellett – e rendelet alapján jön létre.

(4) Jelen rendelet alkalmazása szerint az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti hulladékszállítási és ártalmatlanítási szerződés főbb tartalmi elemei a következők:

a)a szerződő felek megnevezése, címe;

b)a szolgáltatással érintett ingatlan megnevezése, címe;

c)a szerződés érvényessége, a változás bejelentésének kötelezettsége;

d)a szolgáltató kötelezettségvállalása, a szolgáltatás gyakorisága;

e)a háztartási hulladék megjelölése;

f)a gyűjtőedény használatára, a ki- és behelyezésre vonatkozó kötelezettségek meghatározása;

g)a szolgáltatási díj megállapításának alapja;

h)a szolgáltatási díj megfizetésének módjára, határidejére vonatkozó rendelkezések;

i)a közszolgáltatással kapcsolatos panasz kivizsgálása,

j)a szerződéses jogviszony létrejöttére vonatkozó rendelkezések.

4.§ (1) A lakó- és üdülőegységek tulajdonosának (használójának) a rendszeresen keletkező

     hulladék térfogatának megfelelő, de minimum 50 liter hulladék mennyiségre, a szállítási és ártalmatlanítási szerződés megkötése kötelező. Az ingatlantulajdonos a választott (50, -60, 80, 110-120, 160, 220-240 liter) hulladékmennyiségnek megfelelő hulladékgyűjtő tartály köteles beszerezni. A szolgáltató jogosult a szerződött edénytulajdonos szerződésmódosításra való felszólítására, ha az rendszeresen többlethulladékot helyez el a hulladékgyűjtő edényben.

(2) A községben az ingatlanok tulajdonosai kötelesek ingatlanonként legalább 1 (egy) szabványos hulladékgyűjtő edényt (kuka) a szerződött hulladékmennyiségnek megfelelő méretben saját költségen biztosítani. 

 (3) A hulladékszállítás heti 1 alkalommal történik. A szállítási napokról a Szolgáltatóval történt egyeztetést követően az Önkormányzat tájékoztatja a tulajdonosokat.

(4) A köztisztasági jármű személyzete a háztartási hulladékot az ingatlan előtti közúton veszi át az erre rendszeresített céljárművel.

(5) A beépítetlen ingatlan tulajdonosa – a körjegyző erre vonatkozó hatósági igazolásával - írásban kérheti a Szolgáltatótól a közszolgáltatás szüneteltetését addig, amíg az ingatlanon háztartási hulladék nem keletkezik. A használaton kívüli lakó- vagy üdülőegység után  amennyiben a tulajdonos ezt az állapotot „0” fogyasztást bizonyító közüzemi számlával alátámasztja – a körjegyző erre vonatkozó hatósági igazolásával - a kérelmezett időszakra vonatkozóan a díjfizetés szünetel.

  (6)A hulladékszállítási díj fizetése alóli mentesítés esetén az alapdíjat minden ingatlantulajdonosnak meg kell fizetnie. A díjfizetés alóli mentesítés csak akkor lehetséges, amennyiben az ügyfélnek hulladékszállítási díjtartozása nem áll fenn.

(7)[2] A Szolgáltató évente egy alkalommal biztosítja a nagy darabos hulladék (lim-lom) elszállítását. A lim-lom lerakóhelyekről, a lomtalanítás időpontjáról az Önkormányzat az ingatlantulajdonosokat előzetesen tájékoztatja.

(8)A szokásos mennyiségen felül keletkező hulladék eseti összegyűjtésére - a közszolgáltatási szerződésben rögzített mértéken felül - 110 literes emblémázott egyedi műanyag zsák szerezhető be a Szolgáltató székhelyén, Monoszlón az élelmiszerboltban. Az egyedi zsák ára magában foglalja az egyszeri szállítási díjat és a zsák előállítási költségét.


 4. A Szolgáltató kötelezettségei


5.§ (1) A Szolgáltató köteles:

a)  a háztartási hulladék folyamatos elszállítására, kezelésére,

b) szerződési ajánlatával az ingatlanok tulajdonosait (használóit) megkeresni és a szolgáltatás lényeges feltételeiről a tulajdonost írásban értesíteni (a szolgáltatással kapcsolatos jogviszonyt a szolgáltató és a tulajdonos között a szerződéskötés ténye hozza létre, azonban a szerződéskötést elmulasztó fél kötelezettsége a szerződés szolgáltató részére történő visszaküldése határidejének leteltével megkezdődik).

c)szerződés szerint teljesíteni, a tulajdonossal szembeni teljesítést csak a jogszabályban meghatározott esetben szüneteltetheti.

(2) A Szolgáltató a kötelező közszolgáltatás keretében megtagadhatja a háztartási hulladék elszállítását, ha:

a) az nem szabványos gyűjtőtartályban, vagy emblémával ellátott műanyag zsákban kerül átadásra,

b) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy olyan anyagot tartalmaz, amely háztartási hulladékkal együtt nem gyűjthető, szállítható, illetve ártalmatlanítható.

[3](3)[4] Az emblémás zsák nettó ára:

a) 50-60 literes            373.- Ft

b) 80 literes                 418.- Ft

c) 110-120 literes        508.- Ft.          

5. A közszolgáltatáshoz kapcsolódó díjfizetési kötelezettség


6.§(1) [5] A szemétszállítási díjat egész évre 52 alkalom figyelembevételével kell megfizetni,    kivéve az üdülőtulajdonosokat, akik minden év április 15-től – október 15-ig 27 alkalomra kötelesek a díjat megfizetni.

(2) A szolgáltatási díjat a településen állandó lakóhellyel rendelkező szolgáltatást igénybe vevők esetében negyedévente kell megfizetni.

(3) Az idényjellegű szolgáltatást igénybe vevők esetében a számlázás évente két alkalommal történik.

(4) Fizetési késedelem esetén a szolgáltató törvényes mértékű késedelmi kamat, valamint a fizetési felszólítással kapcsolatos ügyleti költségek felszámítására jogosult. A díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.

(5) Az üres, romos helyiségek után, amennyiben a tulajdonos azt „0” fogyasztást bizonyító közüzemi számlával alátámasztja – a körjegyző erre vonatkozó hatósági igazolásával - a kérelmezett időszakra vonatkozóan a díjfizetés szünetel.


6. Adatvédelem, adatkezelés


7.§ (1)A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a Hgt. 23. § g)

           pontja alapján és a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és

           terjedelemben jogosult.

 (2)A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához

      szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(3)A Szolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni

     az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles, különösen a jogosulatlan

     hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy

     megsemmisülés ellen.

(4)A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralék behajtására használhatja fel.

(5)A Szolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.


7. Értelmező rendelkezések


8.§ (1) Háztartási hulladék: a lakásokban, lakás céljára használt egyéb helyiségekben, hétvégi házakban rendeltetésszerű használat során keletkezett hulladék, söpredék, salak, hamu, korom, törött, vagy hibás edény, üveg, papír, rongy, konyhai hulladék. Nem minősül háztartási szemétnek az emberi ürülék, az állati hulla, vagy tárgya, jég, hó, sár, tűz- és robbanásveszélyes, illetve mérgező, vagy fertőző anyagok, nagyobb méretű elhasznált tárgyak, bútorok, ipari, vagy kereskedelmi tevékenység hulladékai. A kerti és mezőgazdasági hulladék, a lakásban végzett kisipari és műszaki tevékenység hulladékai, valamint az építési törmelék anyagok akkor tekinthetők háztartási szemétnek, ha nem minősülnek veszélyes hulladéknak és a naponta keletkező mennyiségük az egyéb háztartási hulladékkal együtt nem haladja meg a szabványos hulladéktároló edény méretét.

(2) Ingatlan: családi ház, többlakásos ingatlan esetében lakás vagy üdülőegység.

(3)Lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladék: az alkalmilag képződött vagy felhalmozódott települési szilárd hulladék, (a háztartásokban feleslegessé váló bútorok, berendezési tárgyak, szerszámok, edények, stb) amely a gyűjtő edényzetben mérete vagy mennyisége miatt nem helyezhető el. Nem minősül lim-lomnak a roncs autó, valamint a bontásból származó építési törmelék.

8.  Záró  rendelkezések


9.§ (1) E rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba.

  1. Hatályát veszti Monoszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének „Az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről” szóló 33/2009. (XII.17.) önkormányzati rendelete.


Monoszló, 2010. december 15.


                        S i m o n  György sk.                                               L u k á c s  Ágnes sk.

                           polgármester                                                            mb. körjegyző



Kihirdetve: 2010. december 20.


                                                                                                          L u k á c s  Ágnes sk.

                                                                                                             mb. körjegyző


Egységes szerkezetbe foglalva:

Monoszló, 2014. május 1.     

                                                                                                          Lukács Ágnes

                                                                                                              jegyző