Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2010.(XII.20.) önkormányzati rendelete

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2010. 12. 20- 2013. 12. 30

Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestületének


16/2011./XII.20./ önkormányzati rendelet1, 1/2012.(II.10.) önkormányzati rendelettel2 módosított 12/2010. /XII. 20./ önkormányzati rendelete


                                          /Egységes szerkezetben/


a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételéről


A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-ában foglaltak alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja. 


1. Általános rendelkezések


1.§ (1) Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete a települési folyékony hulladék gyűjtését, rendszeres elszállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat által kijelölt hulladékártalmatlanító helyen, szervezett közszolgáltatás útján biztosítja.


(2) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás célja a település tisztasága és rendjének kialakítása, a környezet védelme. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a tevékenység kiszámítható, biztonságos ellátása.


2.§ (1) A rendelet hatálya Öcsöd Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya a közigazgatási határon belül valamennyi ingatlantulajdonosra és használóra /a továbbiakban: tulajdonos/ kiterjed.


(3) Öcsöd Nagyközség közigazgatási területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete (továbbiakban: szolgáltató) jogosult.


3.§ .§ E rendelet alkalmazásában:


(1) Szervezett közszolgáltatás (a továbbiakban: szolgáltatás): a települési folyékony hulladék összegyűjtése, a kijelölt ártalmatlanító telepre való rendszeres elszállítása, továbbá ártalmatlanítása és hasznosítása.


(2) Kijelölt ártalmatlanító hely: Szennyvíztisztító telep Öcsöd.


(3) Tulajdonos: az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, és az előzőekkel kötött megállapodás szerinti kezelő vagy használó vagy üzemeltető.


(4) Lakás: a lakóépület és a melléképület emberi tartózkodásra szolgáló helyiségei, továbbá a lakók közös használatára szolgáló helyiségek.


(5) Üdülő: üdülőként használatba vett, időszakosan használt, elsősorban pihenés célját szolgáló épület, továbbá időszakosan használt emberi tartózkodásra alkalmas gazdasági épület.

2. A tulajdonos kötelességei


4. § (1) A szervezett közszolgáltatás a tulajdonos és a szolgáltató között a kötelező igénybevétel útján valósul meg, vagyis nincs szükség polgárjogi szerződés megkötésére.


Jegyzet: 1/ A 16/2011./XII.20./ önkormányzati rendelet 2011.december 20. napján lép hatályba.

             2/ A 1/2012./II.10./ önkormányzati rendelet 2012. február 15. napján lép hatályba.

           

-2-


(2) Az ingatlan tulajdonosa a keletkező települési folyékony hulladék elszállításához köteles a szolgáltató által biztosított eszközt igénybe venni.


(3)3,4 Az önkormányzat a hulladékkezelési közszolgáltatásért – legmagasabb árként 832.- Ft/m3 díjat állapít meg, amely tartalmazza a folyékony hulladék elszállításának és ártalmatlanításának költségét. A díj nem tartalmazza az általános forgalmi adót. A tulajdonos a közszolgáltatás díját a szolgáltató által kiállított számla alapján köteles megfizetni. 


(4) A tulajdonos a közszolgáltatást köteles igénybe venni, annak végrehajtásában a jelen rendeletben meghatározott módon és mértékben közreműködni.


(5) Közcsatornával el nem látott területen a tulajdonos - a folyékony hulladék elszállításáig – köteles a folyékony hulladékot vízzáróan szigetelt, vagy anélkül kialakított, lefedett műtárgyban vagy aknában tárolni. 


3. A szolgáltató kötelességei


5.§ (1) A szolgáltató a rendelet hatálya alá tartozó területen valamennyi tulajdonos tekintetében köteles a közszolgáltatást ellátni.


(2) A szolgáltató köteles a keletkező folyékony hulladékot rendszeresen elszállítani.


(3) A települési folyékony hulladék átvétele során beszennyeződött közterület megtisztításáról a szolgáltató köteles gondoskodni.


(4) A szolgáltató köteles a települési folyékony hulladékot az erre kijelölt helyen leüríteni.


4. Hatályba léptető rendelkezések


6. § (1) A rendelet 2011. január 1-jén napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 16/2004. /IV. 30./ önkormányzati rendelet és az azt módosító 1/2007. /II. 22./ önkormányzati rendelet, 7/2009./VI. 29./ önkormányzati rendelet 1. §-a és a 9/2009./IX.15./ önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése.


(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a hulladékgazdálkodásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv 15. Cikk (3) bekezdésének megfelelő követelményt tartalmaz.


Öcsöd, 2004. április 22.



Molnár Bálint sk.                                                             Komlós Lajosné sk.

polgármester                                                                           jegyző


Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetve 2010. december 20-án.

A 16/2011. /XII.20./ önkormányzati rendelet kihirdetve: 2011. december 20. napján.

A 1/2012.(II.10.) önkormányzati rendelet kihirdetve: 2012. február 10. napján.


                                                                                     Komlós Lajosné sk.

                                                                                            Jegyző


Jegyzet: 3/ A 16/2011./XII.20./ önkormányzati rendelet 3.§-a módosította.

             4/ A 1/2012./II.10./ önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.