Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2010. (VIII.26.) önkormányzati rendelete

a gyermekek védelmének helyi rendszeréről

Hatályos: 2022. 09. 01

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2010. (VIII.26.) önkormányzati rendelete

a gyermekek védelmének helyi rendszeréről

2022.09.01.

Sülysáp Város1 Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésével, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (1) b) pontjával és (2) bekezdésével, továbbá a 29. §-ával kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa azoknak az ellátásoknak és intézkedéseknek a helyi szabályait, amelyek alapján az Önkormányzat segítséget nyújt a településen élő gyermekek jogainak és érdekeinek érvényesítéséhez, szociális helyzetének javításához.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a) a (2) és (3) bekezdésben foglalt eltéréssel a Sülysáp Város területén tartózkodó magyar állampolgárságú, valamint – ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik – a letelepedett, bevándorolt, illetve befogadott jogállású, továbbá a magyar hatóságok által menekültként, oltalmazottként, illetve hontalanként elismert gyermekre és családjára;

b) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Sülysáp Város területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(2) A rendelet hatálya a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országok állampolgárainak a Magyar Köztársaság, azon belül Sülysáp Város területén jogszerűen tartózkodó gyermekeire is.

(3) E rendelet szerint kell eljárni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott személyeken kívül a Sülysáp Város területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelmében is, ha az ideiglenes hatályú elhelyezésnek, a nevelési felügyelet elrendelésének vagy az eseti gondnok kirendelésének az elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna. A Magyar Köztársaság területén a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező és Sülysáp Városban szokásos tartózkodási helyet létesítő gyermek védelmét szolgáló eljárás során e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, feltéve, hogy a házassági ügyekben és a szülői felelősségre vonatkozó eljárásokban a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról, illetve az 1347/2000/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2201/2003/EK tanácsi rendelet vagy nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik.

3. § E rendelet alkalmazásában

a) gyermek: a Polgári Törvénykönyv2 szerinti kiskorú, vagyis az a személy, aki a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be, kivéve, ha házasságot kötött.

b) család: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) c) pontja szerinti személyek közössége, vagyis az egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

II. Fejezet

A gyermekek védelmének helyi rendszere

4. § (1) Az Önkormányzat a gyermekek helyi védelmét természetbeni ellátások3, valamint személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások útján biztosítja, az alábbiak szerint:

a) természetbeni ellátásként: gyermekétkeztetés4

b) személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások:

ba) a gyermekjóléti szolgáltatás,

bb) a gyermekek napközbeni ellátása.

(2) A Képviselő-testület a gyermekjóléti alapellátások biztosítására felhasználható pénzügyi keretet évente az Önkormányzat költségvetésében állapítja meg.

5. § (1) A Képviselő-testület

(1a) az étkezési térítési díj mérséklése, elengedése ügyében való döntést a mindenkori szociális ügyekkel foglalkozó bizottságára (a továbbiakban: Bizottság),5

(1b) az étkezési díj behajtásával kapcsolatos jogkörét Sülysáp Város polgármesterére (a továbbiakban: Polgármester) ruházza át.

(2)6

III. Fejezet

Természetbeni ellátások 7

3. Gyermekétkeztetés8

6. §9 (1) Az önkormányzat a Gyvt. 21/A-21/B. §-a szerinti intézményi gyermekétkeztetést biztosít az általa működtetett bölcsődében, óvodában és a településen működő általános iskolákban.

(2) Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja a következők szerint:

a) a bölcsőde és az óvoda zárva tartásának időtartama alatt valamennyi munkanapon,

b) az általános iskola zárva tartása alatt az őszi, téli és tavaszi szünetben a szünet időtartamára eső valamennyi munkanapon, a nyári szünetben összesen 43 munkanapon.

(3) A (2) bekezdés alá nem tartozó gyermekek számára az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított nyári napközi, illetőleg egyéb, a köznevelési intézmények által szervezett alternatív szünidei foglalkozás keretében biztosít étkezést, melyet a gyermekek az intézményi gyermekétkeztetés szabályai szerint, az ott megállapított kedvezmények figyelembe vételével jogosultak igénybe venni.

7. §10

8. §

4. A gyermekétkeztetés igénybevételének rendje11

9. §12 (1) Az intézményi gyermekétkeztetés iránti igényt a tanév, illetőleg nevelési év kezdetén, legkésőbb szeptember 10. napjáig kell bejelenteni írásban a Polgármesteri Hivatal által e célra rendelkezésre bocsátott igénylőlapon. Az igénybejelentés a gyermeket ellátó intézményben vagy a Polgármesteri Hivatalban nyújtható be a szükséges mellékletekkel együtt.

(2) A szünidei gyermekétkeztetés iránti igényt az intézmény adott zárási időszakát megelőzően kell jelezni az (1) bekezdésben foglaltak szerint.

(3) A gyermekétkeztetés iránti igény a tanév, illetőleg a nevelési év vagy a szünidő során bármikor módosítható, lemondható. Az erre vonatkozó bejelentést a változás kért időpontja előtt legalább 8 nappal meg kell tenni az (1) bekezdésben foglaltak szerint.

(4) A megrendelt étkezést esetileg legkésőbb az érintett napot megelőző munkanap 11.00-ig lehet lemondani. Amennyiben az étkezést nem veszik igénybe, de az nem vagy nem határidőben került lemondásra, annak teljes térítési díja kiszámlázásra kerül, abban az esetben is, ha a gyermek ingyenes vagy kedvezményes étkezésben részesül.

10. §13

IV. Fejezet

A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások

5. Gyermekjóléti szolgáltatás

11. § (1) Az Önkormányzat által biztosított – a Gyvt. 39. és 40. §-ában foglalt tevékenységeket és intézkedéseket tartalmazó – gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését és a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.

(2) Az Önkormányzat a gyermekjóléti szolgáltatást a Dr. Gáspár István Humánszolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálata (2241 Sülysáp, Szent István tér 7.; a továbbiakban: HSZK) útján látja el.14

6. Gyermekek napközbeni ellátása

12. § (1) A gyermekek napközbeni ellátása keretében az Önkormányzat mindazon gyermekek számára, akiknek szülei, nevelői, gondozói – munkavégzésük, munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük vagy egyéb ok miatt – a gyermek napközbeni ellátásáról nem tudnak gondoskodni, biztosítja az életkoruknak megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást és étkeztetést.

(2) Az Önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátását saját fenntartású bölcsőde, óvoda és általános iskolai napközi, – valamint igény esetén a nyári szünidő négy hetében, naponta 8.00 és 16.30 között alternatív napközbeni ellátás (a továbbiakban: nyári napközi) útján biztosítja.

(3)15

(4) A bölcsőde napos bölcsődeként működik, naponta 6.00-tól 18.00-ig tart nyitva.16

7. A személyes gondoskodást biztosító alapellátások igénybevételének módja

13. § (1) A személyes gondoskodás igénybevétele – a Gyvt.-ben szabályozott esetek kivételével – önkéntes; az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) Cselekvőképtelen személy kérelmét a törvényes képviselője terjeszti elő; korlátozottan cselekvőképes személy a törvényes képviselőjének beleegyezésével terjesztheti elő a kérelmét.

14. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatás iránti kérelmet a HSZK17 lehet előterjeszteni.

(2) A gyermekek napközbeni ellátása iránti kérelmet az ellátást nyújtó intézménynél kell közvetlenül előterjeszteni.

(3) A gyermek felvételéről

a) óvodai ellátás iránti kérelem esetén a közoktatásról szóló törvényben előírt eljárási rend szerint,

b) bölcsődei ellátás iránti kérelem esetén az 1. melléklet szerinti Felvételi szabályzat alapján

az intézményvezető dönt.18

(4) A gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermek számára kell biztosítani,

a) akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége,

b) akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, vagy

c) akivel együtt a családban három vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási díjban részesül,

d) akinek a szülője, gondozója szociális helyzete miatt az ellátásról nem tud gondoskodni,

e) – bölcsődei felvétel során – aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és szülője vagy más törvényes képviselője igazolja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll.19

8. A személyes gondoskodás igénybevételének díjai és kedvezményei

15. § (1) Az Önkormányzat által biztosított gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében nyújtott alapellátást jelentő szolgáltatások közül csak az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni, az ellátást biztosító intézményben.

(3) Az étkeztetésért fizetendő intézményi térítési díjakat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.20

16. § (1) Kérelemre – a Gyvt.-ben biztosított normatív étkezési kedvezményen túl vagy attól függetlenül – a Bizottság étkezési térítési díj kedvezményt állapít meg21 azon gyermek részére, akinek

a) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át, és

b) a térítési díj megfizetése a család létfenntartását veszélyeztetné.

(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében nyújtott alapellátást jelentő szolgáltatások közül az étkezésért és a bölcsődei gondozásért kell térítési díjat fizetni.22

(3) Az intézményi térítési díjakat a rendelet 2. melléklete tartalmazza. A térítési díjakat havonta utólagosan kell megfizetni a tényleges igénybevételről kiállított számla ellenében.23

9. A személyes gondoskodás nyújtó ellátások megszűnésének esetei és módja24

16/A. § A személyes gondoskodást nyújtó ellátás megszűnik

a) az igénylő kérelmére,

b) a jogosultsági feltételek megszűnése esetén,

c) az ellátás igénybevételéhez kapcsolódó kötelezettségek megszegése esetén, az intézményvezető intézkedésével.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § (1) Jelen rendelet 2010. szeptember 1-jén lép hatályba; rendelkezéseit a hatálybalépését követően benyújtott kérelmekre vonatkozóan kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 6/1998. (IV.27.) rendelete, valamint az azt módosító 8/1999. (VI.28.) és 14/2004. (VII.12.) rendeletei hatályukat vesztik.

18. § E rendelet a következő uniós jogi aktusokkal összhangban került megalkotásra:

a) a Tanács 94/33/EK irányelve (1994. június 22.) a fiatalok munkahelyi védelméről, az Mt. irányadó rendelkezéseivel együtt;

b) a Tanács 2003/109/EK tanácsi irányelve (2003. november 25.) a harmadik országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállásáról, 11. cikk (1) bekezdés d) pont és 21. cikk;

c) az Európai Parlament és a Tanács 2004/38/EK irányelve (2004. április 29.) az Unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról, valamint az 1612/68/EGK rendelet módosításáról, továbbá a 64/221/EGK, a 68/360/EGK, a 72/194/EGK, a 73/148/EGK, a 75/34/EGK, a 75/35/EGK, a 90/364/EGK, a 90/365/EGK és a 93/96/EGK irányelv hatályon kívül helyezéséről, 24. cikk;

d) a munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló, 1968. október 15-i 1612/68/EGK tanácsi rendelet.

1. melléklet a 12/2010. (VIII. 26.) önkormányzati rendelethez25

A sülysápi Gólyahír Bölcsőde felvételi szabályzata
Sülysáp Város Önkormányzata a három éves kor alatti gyermekek napközbeni ellátását biztosító Gólyahír Bölcsődében (2241 Sülysáp, Szilvafasor u. 1.) a bölcsődei alapellátás igénybevételének feltételeit a következő szabályzatban állapítja meg:

1. Az ellátásra jogosultak köre

1.1. A Bölcsődébe az a gyermek vehető fel, akinek szülei, nevelői, gondozói – munkavégzésük, munkaerőpiaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, vagy egyéb ok miatt – a napközbeni ellátásáról nem tudnak gondoskodni.

1.2. Bölcsődei ellátás keretében a gyermek húszhetes korától nevelhető és gondozható.

1.3. Bölcsődei ellátásban a gyermek legfeljebb a következő időpontig, életkorig vehet részt:

a) Ha a harmadik életévét január 1-je és augusztus 31-e között tölti be, az adott év augusztus 31-éig, ha szeptember 1-je és december 31-e között tölti be, a következő év augusztus 31-éig, amennyiben a szülő, törvényes képviselő nyilatkozik arról, hogy a gyermek napközbeni ellátását eddig az időpontig bölcsődei ellátás keretében kívánja megoldani.

b) Ha a harmadik életévét betöltötte, de testi vagy értelmi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, és óvodai jelentkezését az orvos nem javasolja, a negyedik életévének betöltését követő augusztus 31-éig.

c) Sajátos nevelési igényű gyermek esetén annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a hatodik életévét betölti.

1.4. Az intézmény első sorban a sülysápi gyermekek napközbeni ellátását biztosítja, ezért a bölcsődei felvétel során feltétlen elsőbbséget élveznek a Sülysápon bejelentett állandó lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen is Sülysápon tartózkodó családok gyermekei.

1.5. Túljelentkezés esetén az 1.4. pontban meghatározott ellátotti körön belül előnyben kell részesíteni

a) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket, a három vagy több gyermeket nevelő családban élő gyermeket, az egyedülálló szülő által nevelt gyermeket, amennyiben a gyermek szülője / más törvényes képviselője a felvételi kérelem benyújtását követő 30 napon belül igazolja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll,

b) a védelembe vett gyermeket,

c) azt a gyermeket, akinek szülője / más törvényes képviselője a felvételi kérelem benyújtását követő 30 napon belül igazolja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll,

d) azt a gyermeket, akinek tekintetében a körzeti védőnő, a gyermekjóléti szolgálat vagy a házi gyermekorvos méltányossági elbírálást javasol, a gyermek, illetve a család helyzetére tekintettel.

1.6. Amennyiben a Bölcsőde az 1.4 pontban foglaltak figyelembe vételét követően is rendelkezik szabad férőhellyel, más településen élő gyermek is felvehető, azonban közülük is elsőbbséget élveznek azok, akiknek

a) az 1.5 pontban foglaltak alapján előnyben kell részesülniük,

b) valamely szülőjük igazoltan sülysápi – különösen önkormányzati – munkahellyel rendelkezik.

1.7. A gyermek bölcsődei ellátását – a fentiekben meghatározott sorrendiség figyelembe vétele nélkül biztosítani kell –, ha a jegyző a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján a gyermeket védelembe vette, és kötelezte a szülőt, hogy folyamatosan vegye igénybe a bölcsődei ellátást.

2. Az ellátás igénybevételének módja

2.1. A Bölcsődébe a felvétel elsődlegesen önkéntes módon, kérelemre történik, melyet a törvényes képviselő terjeszthet elő az intézményvezetőnél, az intézmény által rendszeresített nyomtatványon.

2.2. A gyermek bölcsődébe történő felvételét – a szülő hozzájárulásával – a körzeti védőnő, a házi gyermekorvos, a háziorvos, a családgondozó, a gyermekjóléti szolgálat vagy a gyámhatóság is kezdeményezheti.

2.3. Amennyiben a gyermek védelme az ellátás önkéntes igénybevételével nem biztosított, a jegyző a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján az ellátás kötelező igénybevételét elrendelheti.

2.4. A Bölcsődébe való jelentkezés folyamatos. Az ellátás igénybevételére vonatkozó kérelmet a Bölcsőde vezetőjéhez kell benyújtani az intézménynél e célra rendszeresített formanyomtatványon, a szükséges mellékletek csatolásával.

2.5. A felvételi kérelemhez csatolni kell:

a) munkáltatói igazolást a szülők munkaviszonyának igazolására,

b) a szülő tanulói jogviszonya esetén az oktatási intézmény által kiállított iskolalátogatási igazolást,

c) munkaerőpiaci képzésen való részvétel esetén az illetékes munkaügyi központ igazolását a képzés idejéről,

d) a szülő betegsége esetén a háziorvos/szakorvos által kiállított igazolást,

e) a gyermek betegsége esetén az ellátás indokoltságát igazoló gyermekorvosi igazolást,

f) a teljes családra kiterjedő jövedelemigazolást, amennyiben kedvezményt igényel,

g) egyedülálló szülő esetén a Magyar Államkincstár igazolását emelt családi pótlék folyósításáról,

h) a családban nevelt három vagy több kiskorú gyermek esetén a Magyar Államkincstár igazolását emelt családi pótlék folyósításáról (amennyiben rendszeres gyermekvédelmi támogatás nem került megállapításra),

i) minden olyan egyéb igazolást, mely alapján a gyermek – az 1 . pontban megadott szempontok szerint – a felvétel során előnyt élvezhet.

2.6. A kérelmekről, illetve a felvételről – a becsatolt igazolások alapján, az 1 . pontban meghatározott felvételi sorrend figyelembevételével – az intézményvezető – a szükséges dokumentumok teljeskörű benyújtásától számított – 21 napon belül dönt, aminek eredményéről haladéktalanul írásban értesíti a szülőt/törvényes képviselőt.

2.7. Az intézményvezető döntése ellen – annak kézhezvételétől számított 8 napon belül – kifogással lehet élni, melyet Sülysáp Város Polgármesteréhez címezve a Bölcsőde vezetőjéhez kell benyújtani. A Polgármester a kifogásról határozattal dönt.

2.8. Amennyiben a felvételi kérelmet férőhelyhiány miatt nem lehet teljesíteni, úgy a gyermeket várólistára kell venni. A gyermekek a várólistára sem jelentkezési, hanem az 1. pontban megállapított szempontok szerinti sorrendben kerülnek fel. Várólistára is csak az a gyermek vehető fel, aki már megszületett. Üresedés esetén a listán szereplő gyermek törvényes képviselőjét haladéktalanul értesíteni kell.

2.9. A bölcsődei ellátás megkezdésekor az intézmény vezetője a törvényes képviselővel megállapodást köt

a) az ellátás várható időtartamáról,

b) a fizetendő étkezési térítési díj mértékéről, a fizetésre vonatkozó szabályokról,

c) a nyújtott szolgáltatások formájáról, módjáról,

d) a törvényes képviselő kötelezettségeiről.

2.10. A megállapodás megkötése határozott időre, annak a nevelési évnek e végéig (augusztus 31.) történik, amelyben a gyermek először veszi igénybe a bölcsődei gondozást. Ezt követően a jogviszony mindaddig meghosszabbítható egy-egy évvel, ameddig az 1. pont szerinti szempontok alapján a gyermek a férőhelyek figyelembe vételével felvehetőnek minősül. Több azonos státuszú gyermek esetében előnyt élvez az, aki már jogviszonyban áll az intézménnyel.

2.11. A beiratkozást követő 5 napon belül a szülő / más törvényes képviselő köteles benyújtani a házi gyermekorvos vagy a háziorvos igazolását arról, hogy a gyermek egészségi állapota alapján bölcsődében gondozható.

3. A bölcsődei ellátás megszűnése

3.1. A bölcsődei ellátás megszűnik

a) az életkorra vonatkozó jogosultsági feltételek megszűnésével,

b) a szülő vagy más törvényes képviselő kérelmére,

c) az ellátási megállapodásban foglalt határozott idő lejártával, amennyiben az nem kerül meghosszabbításra,

d) a házirend ismételt súlyos megszegése esetén, beleértve a térítési díjak megfizetésének ismételt elmulasztását.

3.2. Orvos szakvéleménye alapján meg kell szüntetni annak a gyermeknek az ellátását, aki az egészségi állapota miatt bölcsődében nem gondozható, vagy magatartászavara miatt veszélyezteti a többi gyermek fejlődését.

1

Módosította: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2016. június 25-től.

2

Módosította: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2016. június 25-től.

3

Módosította: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos: 2016. június 25-től.

4

Módosította: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos: 2016. június 25-től.

5

Módosította: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 10. § (2) a). Hatályos: 2016. június 25-től.

6

Hatályát vesztette: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 10. § (2) b). Hatályos: 2016. június 25-től.

7

Módosította: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 10. § (2) c). Hatályos: 2016. június 25-től.

8

Módosította: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 5. §. Hatályos: 2016. június 25-től.

9

Beiktatta: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 6. §. Hatályos: 2016. június 25-től.

10

Hatályát vesztette a 21/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 12. § (2) b) pontja szerint 2014. január 1-től.

11

Módosította: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 5. §. Hatályos: 2016. június 25-től.

12

Beiktatta: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 7. §. Hatályos: 2016. június 25-től.

13

Hatályát vesztette a 21/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 12. § (2) b) pontja szerint 2014. január 1-től.

14

Módosította: 8/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelet 8. §. Hatályos: 2014. január 1-től.

15

Hatályon kívül helyzte: 3/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (2). Hatályos: 2018. március 30-tól.

16

Megállapította: 16/2010. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 1. § (2). Hatályos: 2011. január 1-től.

17

Módosította: 8/2016. (VI.24.) önkormányzati rendelet 9. §. Hatályos: 2016. június 25-től.

18

Módosította: 16/2010. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2011. január 1-től.

19

Megállapította: 16/2010. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos: 2011. január 1-től.

20

Megállapította: 25/2010. (XII. 28.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2011. január 1-től.

21

Módosította: 8/2013. (VI.14.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2013. június 15-től.

22

Módosította: 12/2015. (VIII.14.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2015. szeptember 1-től.

23

Módosította: 12/2015. (VIII.14.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2015. szeptember 1-től.0

24

Megállapította: 16/2010. (XI. 22.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos: 2011. január 1-től.

25

Módosította: 7/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2022. július 5-től.

26

Módosította: 9/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2022. szeptember 1-től.