Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 14/2010. (V.12.) önkormányzati rendelete

Szeged város ösztöndíjairól

Hatályos: 2021. 06. 29

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 14/2010. (V.12.) önkormányzati rendelete

Szeged város ösztöndíjairól

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontja szerint meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:[1]

1. § Művészeti ösztöndíj

(1) Művészeti ösztöndíjban részesíthető az a művészjelölt vagy művész, aki felsőoktatási intézményben művészeti képzésben vesz részt, állandó szegedi lakóhellyel rendelkezik vagy szegedi művészeti intézményben dolgozik. Az ösztöndíj alapvető feltétele, hogy az ösztöndíjas Szeged város művészeti életét gazdagítsa.

(2)[2] A művészeti ösztöndíj pályázat minden év március 31-ig kerül meghirdetésre a Szegedi Tükörben, a város közszolgálati lapjában, illetve Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat honlapján.

(3)[3] A pályázat elbírálásáról a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság dönt, minden évben legkésőbb május 5-ig.

(4) A művészeti ösztöndíj a támogatottal kötött szerződés alapján 2-6 félévre adható, tanévenként 10 hónapra.

(5) A támogatás összege: a mindenkori minimálbér, melynek utalása minden hónap 20-ig megtörténik.

(6) Az ösztöndíjas minden szemeszter megkezdése előtt köteles igazolni hallgatói jogviszonyát. Az ösztöndíjra jogosulatlanná válik az a hallgató, akinek hallgatói jogviszonya év közben bármely okból megszűnik. A jogosulatlanul felvett ösztöndíjat vissza kell fizetni.

2. § Városi ösztöndíj

(1)[4] Szeged városi ösztöndíjban a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem szegedi karainak nappali tagozatán tanuló, Szegeden bejelentett lakóhellyel rendelkező, kiemelkedő teljesítményt elért hallgató részesíthető.

(2) Pályázatot nyújthat be, aki:

  • a)[5] legalább 2 lezárt félévvel rendelkező nappali tagozatos hallgató,
  • b) 26. életévét a pályázat benyújtásáig még nem töltötte be,
  • c) az első diplomáját kívánja megszerezni, és
  • d)[6] a pályázat benyújtását megelőző félévet sikeresen elvégezte és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik.

(3) A pályázat a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat honlapján kerül meghirdetésre.

(4) A pályázat elbírálásáról a polgármester dönt az általa felkért Bíráló Bizottság javaslata alapján minden év novemberében. A döntés eredményéről az elbírálást követő 15 napon belül az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat honlapján értesülnek a pályázók.

(5) Az ösztöndíj két szemeszterre szól, tanévenként 10 hónapra.

(6)[7] A támogatás összege havi 20.000 forint, melyet az ösztöndíjszerződés aláírását követően minden hónap 10-ig az önkormányzat az ösztöndíjas bankszámlájára átutal.

(7) Az ösztöndíjas minden szemeszter megkezdése előtt köteles igazolni hallgatói jogviszonyát. Az ösztöndíjra jogosulatlanná válik az a hallgató, akinek hallgatói jogviszonya év közben bármely okból megszűnik. A jogosulatlanul felvett ösztöndíjat vissza kell fizetni.

3. § [8] Esélyt a középiskolás tehetségeknek ösztöndíj

  • a) nemzetközi versenyen 1-20. helyezést ért el,
  • b) országos szintű versenyen 1-20. helyezést ért el,
  • c) megyei szintű versenyen 1-10. helyezést ért el,
  • d) városi szintű versenyen 1-10. helyezést ért el,
  • e) sportban vagy valamilyen művészeti ágban kimagasló tehetséget mutat, vagy
  • f) speciális segítő munkát végez tanuló társai érdekében.

(1) Esélyt a középiskolás tehetségeknek ösztöndíjban olyan szegedi középiskolában vagy szakképző iskolában tanulmányokat folytató, Szegeden bejelentett lakóhellyel rendelkező diák részesülhet, akinek az előző tanév végi tanulmányi eredménye legalább a 4,00 átlagot elérte, és a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori bruttó minimálbér 80%-át.

(2) A pályázat elbírálása során előnyben részesül az, aki

(3) A pályázat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata honlapján kerül meghirdetésre.

(4) A pályázat elbírálásáról a polgármester által felkért Bíráló Bizottság javaslata alapján a polgármester dönt. A döntésről a pályázók iskolájukon keresztül kapnak értesítést.

(5) A támogatás összege egyszeri 50.000,- Ft, melyet az ösztöndíjszerződés aláírását követő 15 napon belül az önkormányzat az ösztöndíjas bankszámlájára átutal.

4. § [9] A művészeti ösztöndíjra, a városi ösztöndíjra, és az Esélyt a középiskolás tehetségeknek ösztöndíjra fordítható keretösszeget az önkormányzat tárgyévi költségvetése állapítja meg.

5. § Záró rendelkezés

E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő ösztöndíjak folyósítására is alkalmazni kell.


[1] A bevezető a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 19/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Az „egy helyi lapban” szövegrész helyébe a „Szegedi Tükörben, a város közszolgálati lapjában” szöveg lép a 33/2017.(IX.28.) Ö. r. 11. §-a alapján (hatályos 2017. szeptember 29-től)
[3] Módosította a 48/2010.(XII.14.) Ö. r. 1. §-a, a 20/2014.(XI.24.) Ö. r. 112. §-a (hatályos 2014. november 25-től)
[4] A 2. § (1) bekezdése a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 19/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.
[5] A 2. § (2) bekezdés a) pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 19/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.
[6] A 2. § (2) bekezdés d) pontja a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 19/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.
[7] A 2. § (6) bekezdése a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 19/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.
[8] A 3. § a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 19/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.
[9] A 4. § a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 19/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.