Balatonszepezd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2010. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a háztartási hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 05. 01- 2015. 06. 29

Balatonszepezd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

A rendelet hatálya


1.§ (1) A háztartási hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást az önkormányzat közigazgatási területén belül a rendszeres szemétszállításba bevont ingatlanok tulajdonosa, használója, illetve kezelője (továbbiakban: tulajdonos) köteles igénybe venni.

(2)Gazdálkodó szervezet a Hgt 21. § (2) bek a) pontja alapján köteles a megfelelő szolgáltatást igénybe venni.

(3)A hulladékkezelési közszolgáltatás a település belterületén kiterjed valamennyi – hulladékszállító járművel megközelíthető – utcára, köz és magánterületre, melyek felsorolását jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.


A hulladékkezelési közszolgáltatás tartalma, rendje


2. §[1] (1) A települési szilárd hulladék begyűjtésével, elszállításával kapcsolatos intézményes hulladékszállítás, mint kötelező közszolgáltatás teljesítésére Balatonszepezd község közigazgatási területén az Észak-balatoni Hulladékkezelési Konzorcium a Balatonfüredi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (8230 Balatonfüred, Fürdő u. 20.) (a továbbiakban: Szolgáltató) közreműködésével jogosult és kötelezett.

(2) A települési szilárd hulladék környezetkárosítást kizáró módon történő ártalmatlanítása, a szelektíven gyűjtött hulladék begyűjtése, a szelektíven gyűjtött hulladék előkezelése, hasznosításra történő átadása tekintetében az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Kft (8200. Veszprém, Háztárgyi út 1.) jogosult és kötelezett (továbbiakban: ÉBH Kft.). Az ÉBH Kft a szelektíven gyűjtött hulladék begyűjtését a Szolgáltató bevonásával végzi. A szelektíven gyűjtött hulladék előkezelése, valamint hasznosításra történő átadása a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. válogatóművében történik.

(3) A települési szilárd hulladék a Királyszentistváni Hulladékkezelő Központban kerül elhelyezésre.

3.§ (1) A közszolgáltatási kötelezettség és jogosultság - a Szolgáltató és az ingatlantulajdonosok szerződéskötési kötelezettsége mellett – e rendelet alapján jön létre.

(2) Jelen rendelet alkalmazása szerint az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti hulladékszállítási és ártalmatlanítási szerződés főbb tartalmi elemei a következők:

a)a szerződő felek megnevezése, címe;

b)a szolgáltatással érintett ingatlan megnevezése, címe;

c)a szerződés érvényessége, a változás bejelentésének kötelezettsége;

d)a szolgáltató kötelezettségvállalása, a szolgáltatás gyakorisága;

e)a háztartási hulladék megjelölése;

f)a gyűjtőedény használatára, a ki- és behelyezésre vonatkozó kötelezettségek meghatározása;

g)a szolgáltatási díj megállapításának alapja;

h)a szolgáltatási díj megfizetésének módjára, határidejére vonatkozó rendelkezések;

i)a közszolgáltatással kapcsolatos panasz kivizsgálása,

j)a szerződéses jogviszony létrejöttére vonatkozó rendelkezések.

4. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (használója) köteles ingatlanonként a rendszeresen keletkező hulladék térfogatának megfelelő, de minimum 50 liter mennyiségre a szállítási és ártalmatlanítási szerződést megkötni, és a választott hulladékmennyiségnek megfelelő méretű legalább 1 db szabványos edényt (kuka) saját költségen beszerezni, használni.

(2[2]) A nyaraló, üdülő ingatlan esetén a szabvány hulladéktárolót, zsák egységcsomag megvásárlásával ki lehet váltani. Az egységcsomag a szerződésben rögzített tárolóedény méretének megfelelő és a szállítási alkalmakkal megegyező darabszámú, a Szolgáltató emblémájával ellátott zsákot tartalmaz. Az egységcsomag ára 26 szállítási alkalom figyelembe vételével bruttó 1.560.-Ft, mely a csomag vásárlásakor fizetendő. A zsák egységcsomag beszerezhető a Szolgáltató székhelyén (Balatonfüred, Fürdő u. 20.)

(3) A hulladékszállítás heti 1 alkalommal történik. A szállítási napokról a Szolgáltatóval történt egyeztetést követően az Önkormányzat tájékoztatja a tulajdonosokat.

(4) A köztisztasági jármű személyzete a háztartási hulladékot az ingatlan előtti közúton veszi át. Ahol a közút méreteinél fogva az ingatlan köztisztasági járművel történő megközelítését nem teszi lehetővé, a hulladék átvétele a legközelebbi alkalmas helyen történik (útkereszteződésben).

(5) A beépítetlen ingatlan tulajdonosa – a jegyző erre vonatkozó hatósági igazolásával - írásban kérheti a Szolgáltatótól a közszolgáltatás szüneteltetését addig, amíg az ingatlanon háztartási hulladék nem keletkezik.

(6) A Szolgáltató évente egy alkalommal biztosítja a nagy darabos hulladék (lim-lom) elszállítását. A lim-lom lerakóhelyekről, a lomtalanítás időpontjáról az önkormányzat az ingatlantulajdonosokat előzetesen tájékoztatja.

(7) A szokásos mennyiségen felül keletkező hulladék eseti összegyűjtésére - a közszolgáltatási szerződésben rögzített mértéken felül - 110 literes emblémázott egyedi műanyag zsák szerezhető be a Szolgáltató székhelyén és a Polgármesteri Hivatalban. Az egyedi zsák ára magában foglalja az egyszeri szállítási díjat és a zsák előállítási költségét.

(8[3])[4] Az emblémás zsák nettó ára:

a) 50-60 literes                       373.- Ft

b) 80 literes                            418.- Ft

c) 110-120 literes                    508.- Ft.


A Szolgáltató kötelezettségei


5. § (1) A Szolgáltató köteles:

a) a háztartási hulladék folyamatos elszállítására, kezelésére,

b) szerződési ajánlatával az ingatlanok tulajdonosait (használóit) megkeresni és a szolgáltatás lényeges feltételeiről a tulajdonost írásban értesíteni (a szolgáltatással kapcsolatos jogviszonyt a szolgáltató és a tulajdonos között a szerződéskötés ténye hozza létre, azonban a szerződéskötést elmulasztó fél kötelezettsége a szerződés szolgáltató részére történő visszaküldése határidejének leteltével megkezdődik).

c) szerződés szerint teljesíteni, a tulajdonossal szembeni teljesítést csak a jogszabályban meghatározott esetben szüneteltetheti.

(2) A Szolgáltató a kötelező közszolgáltatás keretében megtagadhatja a háztartási hulladék elszállítását, ha:

a) az nem szabványos gyűjtőtartályban, vagy emblémával ellátott műanyag zsákban kerül átadásra,

b) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy olyan anyagot tartalmaz, amely háztartási hulladékkal együtt nem gyűjthető, szállítható, illetve ártalmatlanítható.


A közszolgáltatáshoz kapcsolódó díjfizetési kötelezettség


6. § (1) A háztartási hulladék rendszeres gyűjtésével, elszállításával, valamint ártalmatlanításával kapcsolatos kötelező közszolgáltatásért a tulajdonos kéttényezős közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

(2) A kéttényezős közszolgáltatási díj alapdíjból (rendelkezésre állási díj), mely 52 héten keresztül fizetendő, valamint ürítési díjból áll.

(3) [5]

(4) A közszolgáltatási díjat egész évre heti egyszeri szállítási alkalom figyelembevételével 52 héten keresztül kell megfizetni, kivéve a nyaraló-tulajdonosokat, akik minden év április15-től október 15-ig 26 alkalomra kötelesek megfizetni.

(5) A közszolgáltatási díjat a településen állandó lakóhellyel rendelkező szolgáltatást igénybe vevők esetében negyedévente kell megfizetni.

(6) A közszolgáltatás díját az idényjellegű szolgáltatást igénybe vevő évente két alkalommal, júniusban és októberben köteles a Szolgáltató által kibocsátott számlában szereplő határidőben kiegyenlíteni. Fizetési késedelem esetén a Szolgáltató törvényes mértékű késedelmi kamat, valamint a fizetési felszólítással kapcsolatos ügyleti költségek felszámítására jogosult.

(7) A díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.

7. § (1) A közszolgáltatási díj fizetése alóli mentesítés esetén az alapdíjat minden tulajdonosnak meg kell fizetnie.

(2) Az üres, romos helyiségek után - amennyiben a tulajdonos ezt az állapotot a jegyző igazolásával, vagy közüzemi számlával írásban jelzi a Szolgáltatónak –az ürítési díj fizetése szünetel.

(3) Az ürítési díjfizetés alóli mentesítés csak akkor lehetséges, ha a tulajdonosnak díjtartozása nem áll fenn.


Adatvédelem, adatkezelés


8. § (1) A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a Hgt. 23. § g) pontja alapján és a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

(2) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(3)A Szolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles, különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(4)A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralék behajtására használhatja fel.

(5)A Szolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.


Értelmező rendelkezések


9. § (1) Háztartási hulladék: a lakásokban, lakás céljára használt egyéb helyiségekben, hétvégi házakban rendeltetésszerű használat során keletkezett hulladék, söpredék, salak, hamu, korom, törött, vagy hibás edény, üveg, papír, rongy, konyhai hulladék. Nem minősül háztartási szemétnek az emberi ürülék, az állati hulla, vagy tárgya, jég, hó, sár, tűz- és robbanásveszélyes, illetve mérgező, vagy fertőző anyagok, nagyobb méretű elhasznált tárgyak, bútorok, ipari, vagy kereskedelmi tevékenység hulladékai. A kerti és mezőgazdasági hulladék, a lakásban végzett kisipari és műszaki tevékenység hulladékai, valamint az építési törmelék anyagok akkor tekinthetők háztartási szemétnek, ha nem minősülnek veszélyes hulladéknak és a naponta keletkező mennyiségük az egyéb háztartási hulladékkal együtt nem haladja meg a szabványos hulladéktároló edény méretét.

(2) Ingatlan: családi ház, többlakásos ingatlan esetében lakás vagy üdülőegység.

(3)Lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladék: az az alkalmilag képződött vagy felhalmozódott települési szilárd hulladék, (a háztartásokban feleslegessé váló bútorok, berendezési tárgyak, szerszámok, edények, stb) amely a gyűjtőedényzetben mérete vagy mennyisége miatt nem helyezhető el. Nem minősül lim-lomnak a roncs autó, valamint a bontásból származó építési törmelék.


Záró rendelkezések


11. § (1) E rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a 10/2006. (V. 30.) önkormányzati rendelet.


Balatonszepezd, 2010. december 16.


                        Márton József sk.                                                    Lukács Ágnes sk.

                         polgármester                                                                  jegyző


Kihirdetve: 2010.december 20.


                                                           Lukács Ágnes sk.

                                                                                                                jegyző



Egységes szerkezetbe foglalva:

Balatonszepezd, 2014. május 2.

                                                                                                             Lukács Ágnes

                                                                                                                  jegyző


Mellékletek