Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2010. (X.14.) önkormányzati rendelete

a települési képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2010. 10. 14- 2022. 02. 18

Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete 17/2010. (X.14.) önkormányzati rendelete

a települési képviselők tiszteletdíjáról1

2010.10.14.

A helyi önkormányzatokról szóló - módosított - 1990. évi LXV. törvény 20. § (2) bekezdése, valamint a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 14. § (1) bekezdésében foglaltak alapján, a képviselőtestület a települési képviselők tiszteletdíját az alábbiak szerint szabályozza:

1. § (1) A képviselő-testület az önkormányzati képviselő (a továbbiakban: képviselő) részére - megválasztásának időpontjától megbízatása megszűnéséig - tiszteletdíjat állapít meg. Bizottsági elnöki és bizottsági tagi tiszteletdíjat nem állapít meg.

(2) A képviselő havi tiszteletdíja (alapdíj) nem haladhatja meg a Ktv. 43. § (1) bekezdése szerint megállapított illetményalap, és a lakosságszám szerint meghatározott szorzószám szorzatát:

(3) A tiszteletdíjak összegszerű meghatározására a mindenkori éves költségvetési rendeletben kerül sor, mely azon gazdasági éven belül nem módosítható.

2. § (1) A polgármester minden testületi ülésen megállapítja az igazolt és igazolatlan távollévőket.

(2) Ha a képviselő a testületi ülésről igazoltan, vagy lakóhelyétől távolt töltött szabadság miatt nem jelenik meg, úgy tiszteletdíjának 50 %-a fizethető ki. Amennyiben az éves munkaterv alapján egy hónapban két tervezett ülés van, úgy a tiszteletdíj csökkentése egy ülés vonatkozásában. 25 %-kal számítandó.

(3) Ha a képviselő a testületi ülésről igazolatlanul van távol, akkor tiszteletdíja nem fizethető ki.

(4) Igazolt távollét: hatósági berendelés, (bíróság, rendőrség stb.) idézés, betegség esete, valamint az előre nem látható rendkívüli esemény miatti távollét, melyet a testületi ülés megkezdésének időpontja előtt a polgármesternek bejelentettek.

(5) Ha a képviselő egy évben 3 alkalommal igazolatlanul van távol a testület üléséről, úgy a polgármester írásban felszólítja a képviselőt, hogy tegyen eleget megjelenési kötelezettségének.

3. § (1) A képviselő testületi munkában történt részvételének vizsgálatáról és a tiszteletdíj minden hónap 5. napjáig történő kifizetéséről a körjegyző gondoskodik.

(2) A tiszteletdíj kifizetése készpénzben a házipénztárból minden hónap 5. napjáig, vagy bankszámlára utalással történhet a képviselő, írásbeli nyilatkozatának megfelelően.

4. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 26/2006.(XII. 28.) rendelete

1

Az önkormányzati rendeletet a Balatonkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2022. február 19. napjával.