Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 18/2010 (XII.17.) önkormányzati rendelete

a KÖZMŰFEJLESZTÉSI HOZZÁJÁRULÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK RENDJÉRŐL egységes szerkezetben a 16/2014. (IX.15.) sz. rendelettel

Hatályos: 2014. 10. 01- 2017. 09. 16



Bugyi Nagyközség Önkormányzatának

18/2010.(XII. 17.) számú rendelete a

KÖZMŰFEJLESZTÉSI HOZZÁJÁRULÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK RENDJÉRŐL
egységes szerkezetben a 16/2014. (IX.15.) sz. rendelettel


Bugyi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében, a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Törvény 16.§ (1) valamint a 81.§ (1) bekezdése, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésének végrehajtására, a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995. (IV.5.) Korm. rendelet rendelkezéseivel összhangban az alábbi rendeletet alkotja:


1.§


(1)           Az ingatlan tulajdonos, a kiépített víz- és csatorna vezetékre csak a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával, jelen rendeletben foglalt feltételekkel köthet rá.

(2)           A hálózatra rákötés kivitelezési munkáinak költségét minden esetben igénylő viseli.


2.§


A rendelet hatálya


A rendelet hatálya kiterjed Bugyi Nagyközség közigazgatási területén rákötési joggal nem rendelkező ingatlanok alábbi esetében

(1)       a már meglévő ivóvíz és szennyvízelvezető közműhálózatra rákötés, valamint


(2)        – az önerős beruházásban megvalósuló ivóvíz és szennyvízelvezető hálózat közműnek a meglévő közműhálózatra csatlakozás.


3.§


A hozzájárulás mértéke


[1](1)    Az önkormányzati tulajdonú ivóvíz hálózatra rákötés esetében a közműfejlesztési hozzájárulás mértéke:

-természetes személy esetében:     80.000- Ft + Áfa/érdekeltségi egység (lakás)

  • gazdálkodó szervezet esetében:  200.000.- Ft + Áfa/m3/nap

[2](2)    A szennyvíz hálózatra rákötés esetén a közműfejlesztési hozzájárulás mértéke:

-   természetes személy esetében:     120.000,- Ft + Áfa/ érdekeltségi egység (lakás)

-   gazdálkodó szervezet esetében: 400.000.- Ft + Áfa/m3/nap

 (3)           Az újonnan beépítésre szánt területen az új lakóterületek kialakítása és a kiépített szennyvíz- és ivóvízhálózattal nem rendelkező területen a kiépített ivóvíz-, és szennyvízcsatorna-hálózat önkormányzati tulajdonba kerülése, valamint az Önkormányzat által üzemeltetésre átadása után engedélyezhető a rákötés.





4.§

A hozzájárulás megfizetése


(1)           A hozzájárulás nem osztható, minden esetben legalább egy érdekeltségi egység számolandó. Családi házas ingatlanok esetében az érdekeltségi egység lakásonként értendő.

(2)           A víz és a szennyvíz közműfejlesztési hozzájárulást egyaránt

a)   a közvetlenül érintett ingatlan tulajdonosa a szolgáltatási szerződés megkötését megelőzően, egy alkalommal,

b)  a hálózat kialakítását végző beruházó – új közműhálózat kialakítása esetén a hálózat üzemeltetésre átadása előtt - köteles egy összegben megfizetni.

[3](3) Természetes személyek esetén a hozzájárulás befizetési kötelezettséget az Önkormányzat Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet Bugyi kirendeltségénél vezetett 64400020-30000426-71100093 számú számlájára kell teljesíteni.

 (4) Gazdálkodó szervezet által kért rákötéshez vagy a részére nyújtott szolgáltatás mennyiségének növeléséhez, illetőleg minősége igényelt javításához - lakásszövetkezet és önkormányzat tulajdonában lévő lakóépületek elhelyezésére szolgáló ingatlanok kivételével - a szolgáltató részére kell a hozzájárulást fizetni.


5.§

Kedvezmények, mentességek


(1)           A hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(2)           Az Önkormányzati és önkormányzati alapfeladatot ellátó gazdálkodó szervezet tulajdonában lévő ingatlanok közműhálózatra csatlakozása után nem kell közműfejlesztési hozzájárulást fizetni.

(3)           Az Önkormányzat a természetes személyeket, külön kérelemre részletfizetési kedvezményben részesítheti. 


6.§.


(1) Részletfizetés adható a közműfejlesztési hozzájárulás megfizetésével érintett alábbiakban 

      megnevezett természetes személy számára

a) Az egyedül élő tulajdonos, az ingatlant kizárólagosan használja, vagy

b) A családban I.-II. csoportos rokkant, fogyatékossági támogatásban részesülő személy,  vagy fogyatékos gyermek van, és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum 250 %-át;

c) Kétszemélyes háztartás esetén az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a

    mindenkori nyugdíjminimum 200 %-át

d) Több személyes háztartás esetén a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja

    meg a mindenkori nyugdíjminimum150 %-át.

(2) A részletfizetésre jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga, valamint az 1993. évi III. tv.-ben és e rendeletben meghatározott személyek személyi adatairól, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, és az ezekre vonatkozó bizonyítékokat becsatolni. A  részletfizetést igénylő köteles családja vagyoni viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni.

(3) A kérelmek elbírálása a Szociális és Jóléti Bizottság hatáskörébe tartozik. A bizottság határozatban dönt. A részletfizetési kérelmek elbírálására során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.



7.§


A közműhálózatra rákötés feltétele


(1) Jelen rendeletben szabályozott hozzájárulások megfizetésére kötelezett ingatlan tulajdonosa a már meglévő víz, szennyvízhálózatra mindaddig nem csatlakozhat rá, amíg a hozzájárulás teljes összegét az Önkormányzat javára meg nem fizeti, illetve a részletfizetési kérelmét a Szociális és Jóléti Bizottság nem hagyta jóvá.




8.§

Értelmező rendelkezések


(1) E rendelet alkalmazásában:

1.    Az újonnan beépítésre szánt terület: lakóterület, gazdasági terület, üdülő terület kialakítása céljából beépítésre szánt terület, amely jellemzően új beépítésű ( új terület belterületbe csatolásával) illetve beépítés céljára szolgáló területrész ( a már belterületbe csatolt területen további telekalakítás) az érvényes rendezési terv szerint megállapítva.

2.    Közmű: szennyvíz és vízhálózat gerincvezetéke és a telekhatárig terjedő bekötővezeték.

3.   Közműfejlesztési hozzájárulás: a közműszolgáltatást igénybevevők által fizetendő, a szolgáltatási területen lévő víziközművek fejlesztését és állagmegőrzését célzó, érdekeltségi egységenként megváltandó víz, illetve csatornakontingens. A megváltás szolgáltatás nemenként (víz, csatorna) külön-külön értendő és mennyiségileg akár eltérő is lehet.. A hozzájárulás az önkormányzat erre elkülönített  számlája javára teljesítendő.

4.    Közvetlenül érintett ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező olyan telek, amelyhez közterületi összeköttetéssel közmű csatlakozik.

5.    Szolgáltató: az önkormányzati tulajdonú közművek üzemeltetését Üzemeltetési Szerződés alapján végző, a törvényben előírt jogosultságokkal bíró szervezet.

6.    Természetes személy: a Ptk. szerinti meghatározás a jogképességhez kapcsolódó fogalom

7.  Gazdálkodó szervezet: A Polgári törvénykönyv 685.§. c) pontja szerinti gazdálkodó szervezet (az állami vállalat, az egyéb állami gazdálkodó szerv, a szövetkezet, a lakásszövetkezet, az európai szövetkezet, a gazdasági társaság, az európai részvénytársaság, az egyesülés, az európai gazdasági egyesülés, az európai területi együttműködési csoportosulás, az egyes jogi személyek vállalata, a leányvállalat, a vízgazdálkodási társulat, az erdőbirtokossági társulat, a végrehajtói iroda, az egyéni cég, továbbá az egyéni vállalkozó. Az állam, a helyi önkormányzat, a költségvetési szerv, az egyesület, a köztestület, valamint az alapítvány gazdálkodó tevékenységével összefüggő polgári jogi kapcsolataira is a gazdálkodó szervezetre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, kivéve, ha a törvény e jogi személyekre eltérő rendelkezést tartalmaz) amennyiben a közmű-szolgáltatási szerződésben igénybevevőként feltüntetésre kerül.


        8. Önkormányzat: Bugyi Nagyközség Önkormányzata






Záró rendelkezések


9.§.


(2) A rendelet 2011. január 01-jén lép hatályba.  



Kelt, 2010. november 30.

  


Somogyi Béla

polgármester

Szatmári Attila

jegyző




A rendelet 2010. december 17. napján került kihirdetésre.


Szatmári Attila - jegyző






[1]

Módosította a 16/2014. (IX.15.) sz. önk. rendelet, hatályos 2014. október 01-től

[2]

Módosította a 16/2014. (IX.15.) sz. önk. rendelet, hatályos 2014. október 01-től


[3]

Módosította a 16/2014. (IX.15.) sz. önk. rendelet, hatályos 2014. október 01-től