Szenyér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2010. (III. 30.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2010. 05. 01- 2024. 04. 29

Szenyér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2010. (III. 30.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről1

2010.05.01.

Szenyér Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított és kiegészített 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdésében, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. §. (3) bekezdésben foglalt felhatalmazások alapján, figyelemmel ez utóbbi törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletre, a következő rendeletet alkotja:

I.

Értelmezési rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak.
köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, illetőleg a temető azon része, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.
sírhely: a temetőben létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.
kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége, mely kiterjed a temetőlátogatók tájékoztatására, a temetési helyek kijelölésére is.

Általános rendelkezések

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Szenyér község közigazgatási területén működő köztemetőre.

(2) Szenyér község közigazgatási területén lévő, működő köztemető a szenyéri 233/2 hrsz-on fekszik.

3. § (1) A köztemetőt a fenntartó önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján üzemelteti az Somogy Megyei Temetkezési Szolgáltató Kft. 7400 Kaposvár, Mező u. 2. szám alatti temetkezési vállalkozással.

(2) A temetőnek és létesítményeinek mindenkor alkalmasnak kell lenniük a temetési tevékenység lebonyolítására. Ennek érdekében a temető üzemeltetője köteles:

- a ravatalozó, a hűtőberendezés, a temetéshez szükséges technikai felszerelések, berendezések állandó, megfelelő üzemképes állapotban tartásáról gondoskodni,
- gondoskodni a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről,
- biztosítani a temető nyitását és zárását,
- elvégezni a temető létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, a síkosság mentesítését, a hó eltakarítását,
- összegyűjteni a hulladékot és gondoskodni annak elszállításáról,
- megőrizni és pontosan vezetni a nyilvántartó könyveket,
- tájékoztatni a temető látogatókat,
- kijelölni jelen rendeletben meghatározottaknak megfelelően a temetési helyeket,
- biztosítani az eltemetés/urnaelhelyezés feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírásáról való gondoskodást,
- gondoskodni a temető rendjének betartásáról és betartatásáról
- összehangolni a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési, szolgáltatói tevékenységeket.
A felsorolt szempontokat a kegyeleti közszolgáltatási szerződés tartalmazza.
(3) A sírhely árakat és azok újraváltási árát a rendelet 1. sz. melléklete, az egyéb temetkezési szolgáltatások és a temető fenntartási hozzájárulás díjtételeit a 2. sz. melléklet tartalmazza. Az árak mértékét a Képviselő-testület évente jogosult megállapítani.

II.

A temető kialakítása és üzemeltetése

4. §

A temetés

(1) A temetés módja szerint a temetés, hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyháziak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.
(2) A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet, az elhunyt személyre, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésre, valamint faji csoporthoz tartozásra, nemzeti-nemzetiségi hovatartozásra, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül.
(3) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettetőre aránytalanul nagy terhet.
(4) Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.
(5) Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.
(6) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás szerinti illetékes települési önkormányzat-jogszabályban meghatározott időn belül- gondoskodik.
(7) A temetőben a temetkezési szolgáltatás biztosításáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A temetési szolgáltatást végzőnek temetés megrendelésenként a temetői létesítmények használatáért, az üzemeltető által fizetett szolgáltatásért – a rendelet 1. sz. melléklet 4. pontjában foglalt díjat kell fizetnie.
(8) A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sírhelyeket a temető üzemeltetője jelöli ki. A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell.
(9) A temetőben az urnasírhelyek, urnafülkés /kolumbárium/ temetés és sírboltok részére külön terület van kijelölve (3.sz. melléklet).
(10) A halottakat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben a következő sírhelybe kell temetni, kivéve a kettős sírhelybe történő temetést. Lezárt sírhelytáblába temetni nem szabad, azonban a sírboltokba, vagy kettős sírhelyekbe lezárás után is szabad temetni.
(11) Az elhamvasztott halottak hamvainak urnáit az urnasírban, az urnafülkékben az (5) bekezdésben meghatározott sorrend szerint kell elhelyezni.
(12) A temetőben a temetési helyet, sírboltot felnyitni csak az üzemeltető előzetes értesítését követően, az ő jelenlétében- amennyiben jogszabály szakhatósági engedélyek beszerzését írja elő - a megfelelő szakhatósági engedélyek birtokában lehet.

5. §

A sírhelyek méretei

(1) Egyes felnőtt sírhely: 90 cm széles, 210 cm hosszú, 200 cm mély
Kettős felnőtt sírhely: 200 cm széles, 210 cm hosszú, 200 cm mély
Gyermek sírhely: 60 cm széles, 150 cm hosszú, 160 cm mély
Urnasírhely: 60 cm széles, 60 cm hosszú, 100 cm mély
Sírbolt: - egyszemélyes: 150 cm széles, 315 cm hosszú, 200 cm mély
- kétszemélyes: 230 cm széles, 315 cm hosszú, 200 cm mély
- háromszemélyes: 310 cm széles, 315 cm hosszú, 200 cm mély
- négyszemélyes: 230 cm széles, 315 cm hosszú, 400 cm mély
- hatszemélyes: 310 cm széles, 315 cm hosszú, 500 cm mély
- urnafülke (belső méret): 30 cm magas, 30 cm széles és 30 cm mély
A koporsós temetésre szolgáló temetési helyre sírnyitási engedéllyel - a sír megfelelő mélyítésével, alapméretenként egymás fölé helyezve - további, legfeljebb egy elhalt vagy a szabályzatban rögzített, a kistérségi intézet által engedélyezett számú, 25 évnél régebbi holttestmaradvány temethető rá. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak a kistérségi intézet engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát a kistérségi intézet korlátozhatja. Rátemetés esetén - a 25 évnél régebben temetett és exhumált maradvány kivételével - biztosítani kell a temetési hely legalább 25 éves használatát. Rátemetés esetén a meghosszabbított sírhelyhasználati időre vonatkozó arányos sírhelyhasználati díjat kell megfizetni.
Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély csak hamvasztás, más temetési helyre való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható.
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermeksírok esetében 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 40- 50 cm lehet.
(3) A hant nélküli temetés céljára – amennyiben erre igény merül fel – külön táblát kell kijelölni.
(4) Az urnasírokon sírdombot kialakítani nem lehet. Az urnasírok fölé síremlék nem helyezhető el.
(5) Urnafülkés temetés a fenntartó által létesített kolumbáriumban történhet. Az urnafülke lezárása 30 x 30 cm nagyságú, egyedileg előállított fedlappal történik.
(6) Betemetett egyes felnőtt sírba külön engedély alapján – rátemetéssel- egy gyermek koporsó, vagy két urna, vagy mélyítés esetén pedig egy nagy koporsó temethető. A mélyásás mélysége 220 cm .
(7) Egy már betemetett gyermek sírba- rátemetéssel, külön engedély alapján - egy urna, vagy mélyítéssel még egy gyermek koporsó temethető.
(8) A kettős sírhely két felnőtt koporsó elhelyezésére szolgál. A kettős sírhely egy-egy részébe ugyanolyan mértékben és módon történhet a rátemetés, mint az egyes felnőtt sírba.
(9) Egy urnasírba, egy urnafülkébe csak egy-egy urna helyezhető el.
(10) Urnát urnatartóban a betemetett koporsós sír felületén is el lehet helyezni. Egyes felnőtt és gyermek sírhelyen 2 urna, kettős sírhelyen 4 urna helyezhető el ily módon az 1. sz. mellékletben meghatározott díj fizetése ellenében.
(11) Rátemetésnél, illetve urna elhelyezése esetén az urna a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.
(12) A sírhelyek méreteinek betartásáért az üzemeltető felelős.

6. §

A sírhelyek használati ideje

(1) A községi köztemetőben a sírhelyek használati ideje:
a.) sírhely 25 év
b.) sírbolthely 60 év
c.) urnasírhely 20 év
d./ urnafülke (kolumbárium) 10 év
(2) A használati idő valamennyi esetben – kérelemre – ugyanennyi időre meghosszabbítható, amennyiben az újraváltási árat megfizetik.

7. §

Díszsírhelyek

(1) A Képviselő-testület a temetőben díszsírhelyet adományozhat azon meghalt személyeknek, akik község fejlődése érdekében kimagasló, gazdasági, tudományos művészeti vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki.
(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.
(3) A díszsírhelyre — a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartásával - az elhunyt özvegye is rátemethető.
(4) A rátemetésnél a sírnyitás és az esetleges sírmélyítés költségeit kell az eltemettetőnek megfizetnie.
(5) A díszsírhely gondozásáról és ápolásáról az elhaltak hozzátartozói, ilyenek hiányában a polgármester megbízásából az önkormányzat költségére az üzemeltető köteles gondoskodni.

8. §

A temető fenntartásával kapcsolatos munkák

(1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható. A sírjel nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet. A sírjel felállításának, felújításának, átépítésének és lebontásának szabályszerűségét a temető üzemeltetője ellenőrzi.
(2) A síremlék fenntartásáról az elhunyt személy örökösei kötelesek gondoskodni.
(3) Sírboltot csak az általános építési szabályok betartásával a temetőnek erre a célra kijelölt részére lehet építeni.

9. § (1) A temetőben végzendő minden munkát be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének, kivéve a sírok gondozását.

(2) Sírok ásását, betemetését és az ezzel járó egyéb munkálatokat csak a temetési szolgáltatás végzésére jogosult vállalkozó végezhet.

(3) A sírok gondozása csak a hozzátartozó által megváltott sírhely méretéig terjedhet. Amennyiben a sírhant területén kívül is növényzetet kíván a sír gondozója elhelyezni, azt minden esetben egyeztetnie kell a temető üzemeltetőjével. A sorok közötti átjárást akadályozó növényzet telepítése tilos.

(4) Fákat és cserjéket a sírbolthelyen és sírhelyen kívüli területen csak az üzemeltetővel történt előzetes egyeztetés után szabad ültetni.

(5) A 2 m magasságot elérő, nem gondozott növényzetet a temető üzemeltetője eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására köteles személlyel megtéríttetheti.

10. §

A temető rendje

(1) A temető nyitva tartását az üzemeltető javaslatának figyelembe vételével a fenntartó határozza meg.
A nyitvatartási időt és a temető rendjét a temető bejáratánál elhelyezett táblán kell közzétenni.
(2) A temető nyitva tartása: minden nap 6-20 óráig,
(3) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.
(4) A temető parcellái közé, illetve a ravatalozó közvetlen közelének területére gépjárművel - temetkezési szolgáltatás ellátáshoz szükséges, illetve a járásképteleneket szállító gépjárművek kivételével – behajtani tilos. A kegyeleti szertartásra érkezők, illetve a látogatók gépjárműveiket a „régi temetőrészen” illetve a templomkert erre alkalmas területén parkolhatják le, úgy, hogy a kiépített, pormentesített útszakaszon történő közlekedést nem akadályozhatják. A temetőben egyéb munkavégzés (pl: síremlék felállítás, sírboltépítés) céljából csak a temető üzemeltetőjének külön engedélyével, előre egyeztetett időben szabad járművel behajtani.
(5) A sírhelyek gondozása során keletkezett szemetet a sírhelyek között tárolni tilos, azt a kijelölt helyen kell elhelyezni. A temető üzemeltetője a szemét összegyűjtésére és tárolására szolgáló helyeket köteles kijelölni és a szemét elszállításáról szükség szerint, de legalább kéthetente egyszer gondoskodni.
(6) A temető területének, épületének, tartozékainak, növényzetének rongálása, szennyezése tilos!
(7) A temető területére kutyát, macskát, illetve más állatot bevinni tilos, kivéve a vakvezető kutyát.
(8) Tizennégy éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.
(9) A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt 1 órával szabad. A tűzveszély elhárításához szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, vagy mécsest gyújtotta.

11. § [1]

Szankciók

III.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2010. május 1. napján lép hatályba.

(2) „E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.”

[1] Törölte: 4/2012. (V. 31.) számú rendelet
1

Az önkormányzati rendeletet a Szenyér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2024. április 30. napjával.