Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2010. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyelet működéséről és működésének egyes kérdéseiről

Hatályos: 2010. 12. 01- 2019. 06. 30

Füzesgyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében és az 1999. évi LXIII. törvény 1. §-ának (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A szervezet elnevezése, székhelye


1.§


A szervezet megnevezése:

      Füzesgyarmat Város Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelet,

      Székhelye:

            5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1.

A felügyelet jogállása, szervezete


2.§


(1) A közterület-felügyelet (továbbiakban: Felügyelet) a polgármesteri hivatal ügyrendjében meghatározott szervezetén belül működik 1 fő közterület-felügyelővel.


      (2) A Felügyelet a Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egysége, Közterület-felügyelet elnevezéssel, a Hatósági Irodán belül.


(3) A szervezet irányítását a Hatósági Iroda vezetője látja el.


(4) A Felügyelet tagját a jegyző nevezi ki.


(5) A feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy.


(6) A Felügyelet működési területe Füzesgyarmat város közigazgatási területe.

A Felügyelet feladata


3.§


       A Felügyelet hatáskörébe tartozik:

  1. Közterületek jogszerű használatának a közterületen folytatott, engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének a vizsgálata.


  1. A közterület rendjére és biztonságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, szankcionálása.


  1. Közreműködés a tevékenységükhöz kapcsolódó feladatokban, különösen: a környezetvédelem, a közrend és közbiztonság, az önkormányzati vagyon védelme, a köztisztasági szabályok betartása, és az állategészségügyi- ebrendészeti feladatok ellátása terén.

A felügyelői intézkedések


4.§


(1) A felügyelő köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy ilyet hoznak a tudomására.

(2) A felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljaival.

(3) Több intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel, károkozással jár.

(4) a felügyelő jogai:

  1. A felügyelő felvilágosítást kérhet attól, akiről alaposan feltehető, hogy a felügyelői feladat ellátásához érdemi tájékoztatást tud adni.
  2. A felügyelő feljelentés megtétele vagy egyéb jogszerű intézkedés céljából az érintettet személyazonosságának megállapítása érdekében igazoltathatja. A személyazonosság igazolására alkalmas minden olyan hatósági igazolvány, amely tartalmazza az érintett nevét, születési helyét és idejét, az állampolgárságát, valamint az arcfényképét és a saját kezű aláírását. A felügyelő az általa ismert vagy más jelenlévő, ismert személy közlését is elfogadhatja igazolásként.
  3. Azt a személyt, aki személyazonosságát nem igazolja, annak megállapítására a legközelebbi rendőri szervhez a felügyelő előállíthatja.
  4. Ellenszegülés esetén az előállításhoz a Rendőrségről szóló törvény szerint a rendőrség segítségét kell kérni.
  5. A rendőrség megérkezéséig a felügyelő az érintett személyt feltartóztatja.
  6. A felügyelő a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt igazoltatja, és az elkövetés helye szerint illetékes szabálysértési hatósághoz az eljárás azonnali lefolytatása érdekében előállíthatja.
  7. A felügyelő a szabálysértés elkövetőjét - a cselekmény súlyától függően - jogosult a jogszabályban meghatározott esetekben helyszíni bírsággal sújtani.
  8. A felügyelő azt a dolgot, amelynek elkobzását a szabálysértésekről szóló törvény lehetővé, illetőleg kötelezővé teszi, átvételi elismervény ellenében visszatarthatja, illetőleg visszatartja és az elkövetés helye szerint illetékes szabálysértési hatóságnak adja át.
  9. A felügyelő - az üzemben tartó értesítése mellett - elszállítással eltávolíthatja a közterületen szabálytalanul elhelyezett járművet, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti.
  10. Az önkormányzat tulajdonában, használatában lévő területet, épületet vagy építményt lezárhatja, az oda illetéktelenül belépni kívánó személyt igazoltathatja, belépését megakadályozhatja, valamint az illetéktelenül ott tartózkodókat igazoltathatja és eltávolíthatja.

A felügyelő eljárása, jogorvoslat


5.§


(1) A felügyelő eljárására az ügy jellegétől függően a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló, illetőleg a szabálysértésekről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A felügyelői intézkedések miatti jogorvoslatra a közigazgatási hatósági eljárás, illetőleg a szabálysértési eljárás szabályai az irányadók.

(3) Ha a felügyelői intézkedést követően közigazgatási hatósági vagy szabálysértési jogorvoslati eljárás nem indul, az intézkedéssel szemben panasznak van helye. A panasz elbírálása a rendőrség hatáskörébe tartozik.


(4)  A rendőrség a panaszról a beérkezéstől számított tíz munkanapon belül - a közigazgatási hatósági eljárás szabályai szerint - dönt.

A felügyelet végrehajtásának eszközei


6.§


(1) A felügyelő:

   a) a jogszerű intézkedésével szembeni ellenállás megtörése érdekében testi erőt, könnygázszóró palackot,

   b) súlyos sérüléssel fenyegető, vagy a személye ellen intézett támadás, illetőleg az életét, testi épségét közvetlenül fenyegető magatartás elhárítására, valamint vagyonvédelemre testi erőt, könnygázszóró palackot, valamint szájkosárral ellátott szolgálati kutyát (a továbbiakban együtt: kényszerítő eszköz) alkalmazhat.


(2)    A kényszerítő eszköz alkalmazását az intézkedést követően haladéktalanul - legkésőbb az alkalmazást követő munkanapon - jelenteni kell a jegyző útján a rendőrségnek.


(3)   A felügyelő kényszerítő eszközt csak a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén, az arányosság elvének figyelemben tartásával alkalmazhat úgy, hogy az nem okozhat aránytalan sérelmet az intézkedés alá vontnak. Nincs helye kényszerítő eszköz további alkalmazásának, ha az ellenszegülés megtört, és az intézkedés eredményessége e nélkül is biztosítható.


(4)    A felügyelő az intézkedéssel érintett személyről az intézkedés során, környezetről, körülményről, tárgyról kép-, hangfelvételt készíthet, amely azonban csak az adott eljárásban, jogszabály előírása alapján használható fel.

A Felügyelet működési rendje


7.§


 (1)  A Felügyelet éves munkaterv alapján végzi tevékenységét.

 (2)  A munkatervbe fel kell venni:

  1. A képviselőtestület folyamatos határidejű, vagy átfogó, nagyobb feladatot igénylő határozatainak végrehajtásával kapcsolatos feladatokat.
  2. A Polgármester által meghatározott feladatokat.
  3. A Jegyző által meghatározott feladatokat.

A Felügyelet kapcsolattartási rendszere


8.§


(1) A Felügyelet köteles együttműködni a Polgármesteri Hivatal vezetőivel, és osztályaival.

(2) A felügyelő kapcsolatot tart a rendőrséggel, polgári védelemmel, hivatásos önkormányzati tűzoltósággal, vám-, és pénzügyőrséggel, polgárőrséggel, mezőőri szolgálattal, és a feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervekkel.

A Felügyelet ellenőrzési módszere


9.§


(1)   A város területén az ellenőrzés járőrszolgálatban végzi a felügyelő, heti bejárási munkaterv szerint.


(2)   A felügyelő napi jelentést készít munkája eredményéről.


(3)   Állami ünnepek, nagyobb rendezvények alkalmával a hatósági Iroda vezetője határozza meg a felügyelő napi beosztását.


A felügyelő feladatai


10.§


(1)    A felügyelő feladatait, hatáskörét a jogszabályok, így különösen a közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól, a szabálysértésekről, a közterület- felügyeletről szóló törvény határozza meg.

(2)    A felügyelő köteles a hozzáfordulóknak a tőle elvárható segítséget nyújtani, felvilágosítást megadni.

(3)    A felügyelő az intézkedés megkezdése előtt - ha az az intézkedés eredményességét veszélyezteti, az intézkedés befejezésekor - köteles felügyelői minőségét szóban közölni, magát hatósági szolgálati igazolvánnyal vagy egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvénnyel igazolni

Alkalmazási követelmények, munkakörülmények


11.§


(1)    Felügyelőként egészségileg és fizikailag alkalmas magyar állampolgár alkalmazható, aki vizsgát tett a közterület- felügyeletről szóló törvény, és a végrehajtására kiadott rendelkezések ismeretéből. Az alkalmasság konkrét feltételeit a 78/1999. (XII. 29.) EüM- BM együttes rendelet tartalmazza.

(2)    A felügyelő köztisztviselő. Közszolgálati jogviszonyára a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.


(3)    A felügyelő munkaideje megegyezik a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak munkaidejével.

A jegyző a felügyelőt munkaidőn túli feladatok ellátására munkanapokon és munkaszüneti napon is berendelheti.

(4)    A felügyelőt szolgálati igazolvánnyal, jelvénnyel és egyenruhával kell ellátni.

  1. A szolgálati igazolvány tartalmazza a felügyelő arcfényképét, nevét, a munkáltató szerv megnevezését, címét, felügyelői jelvénye számát.
  1. Az egyenruhájára, jelvényére, és szolgálati igazolványára vonatkozó további szabályokat a 46/1999. (XII. 8.) BM rendelet tartalmazza.

Záró rendelkezések


12.§



   E rendelet 2010. december 1-jén lép hatályba.