Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 20/2010.(XI.26.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi események szolgáltatási díjáról és az anyakönyvvezető juttatásáról

Hatályos: 2023. 02. 16

Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 20/2010.(XI.26.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi események szolgáltatási díjáról és az anyakönyvvezető juttatásáról

2023.02.16.

Pásztó Város Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A § /2/ bekezdésében és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. tv. 96. §-ában biztosított felhatalmazás alapján, házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi események szolgáltatási díjáról és az anyakönyvvezető juttatásáról a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Pásztó Város közigazgatási területén történő házasságkötési, a bejegyzett élettársi kapcsolatok eljárásai és egyéb családi események (továbbiakban együttesen: esemény) társadalmi megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre és az anyakönyvvezetőre terjed ki.

(2) E rendelet alapján egyéb családi események a névadó, ezüst- és aranylakodalom.

2. § A házasságkötések, a bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi események társadalmi megünneplésén

(1) a.) hivatali munkaidőn belül ingyenes az alapszolgáltatás, ha az anyakönyvvezető

közreműködése munkaidőben, a hivatalos helyiségben történik és a
jogszabályban rögzített hivatalos szöveget és eljárást foglalja magában.
b.) Az anyakönyvvezető hivatali helyisége: Pásztó, Kölcsey út 35.
Pásztó, Nagymező út 3. Ruffec terem
(2) Amennyiben nem az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatás
igénybevételét kérik a szolgáltatásért díjat kell fizetni.

3. § (1) Nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre

rendkívüli körülmény miatt kerül sor.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül
különösen, ha valamelyik házasuló súlyos mozgáskorlátozottsága, egészségi
állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető
hivatalos helyiségében való megjelenés.

4. §1 A házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok és egyéb családi események szolgáltatási díja

a) A hivatali helyiségben munkaidőn túl megtartott házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat és az egyéb családi esemény 30.000,-Ft eseményenként (ÁFA mentes)

b) Hivatali helyiségen kívül, munkaidőn túl megtartott házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat és egyéb családi esemény 60.000,-Ft eseményenként (ÁFA mentes)

5. § (1) A hivatali helyiségen kívül megtartandó események szolgáltatási díja nem tartalmaz hangosítást, zeneszolgáltatást, eszközhasználatot.

(2) A hivatali helyiségen kívül megtartandó eseményekhez a szükséges hangosítást, zeneszolgáltatás és egyéb eszközök biztosítása – anyakönyv aláírásához megfelelő asztal, pezsgőfogyasztás kellékei, szükség szerint székek – az igénylő feladata.

6. § (1) A szolgáltatási díjat a megkötött szolgáltatási szerződés alapján a Polgármesteri Hivatal pénztárába kell befizetni, az eseményt megelőzően, legkésőbb az eseményt megelőző 10. napon.

(2) Amennyiben az esemény elmarad és ezt annak időpontja előtt 3 nappal korábban bejelentik, a szolgáltatási díjat a hivatal visszafizeti.

(3) Amennyiben a szolgáltatási díjat határidőben nem fizetik meg, úgy a 2. § /1/bek. a./pontjában foglalt alapszolgáltatást vehetik igénybe vagy megtartott anyakönyvi esemény esetén a 4. §-ban foglalt díj 200 %-át kötelesek megfizetni.

7. § (1)2 A hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat és egyéb családi esemény megtartásában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett

a) hivatali helyiségen kívül megtartandó eseményenként bruttó 22.000,-Ft

b) hivatali helyiségben megtartott eseményenként bruttó 11.000,-Ft

illeti meg.

(2) , Az anyakönyvvezetőt évente az illetményalap 100%-ának megfelelő ruházati költségtérítés illeti meg a szertartások vezetéséhez méltó megjelenés elősegítése érdekében

8. § A rendelet 2011. január 3-án lép hatályba.

1

A 4. § a Pásztó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (1) bekezdése a Pásztó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.