Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2010.(XI.26.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2011. 01. 01- 2022. 01. 31

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2010.(XI.26.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről1

2011.01.01.

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Dévaványa Város polgárainak művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási módját, feltételeit és mértékét.

2. § A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés; e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában részt vevő természetes és jogi személyekre.

A közművelődési feladatok meghatározása

4. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait közművelődési koncepció alapján végzi, amelynek tartalmát a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a polgárokkal egyeztetve határoz meg.

(2) A Dévaványa Város Közművelődési Koncepciójában meghatározott közművelődési szakfeladatok számát részletesen e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

5. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során feladatának tekinti az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek támogatását, a humán erőforrás fejlesztését:

a) a helyi lakosság élet- és munkaképességének növelése érdekében a munkanélküliek számára átképzéshez, szakmaszerzéshez, szakképző tanfolyam indításához helyszín biztosítását,

b) az iskolai képzést kiegészítő lehetőségek közül az idegen nyelvi, informatikai, képességfejlesztő tanfolyamok szervezését,

c) a mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő alkalmak, konzultációk, fórumok kínálatát, a természetbarát, környezetvédő közösségek népszerűsítését, segítését.

6. § Dévaványa Város valamint a régió környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása témakörben meghatározott feladatok:

a) a helytörténeti gyűjtemény folyamatos gyarapítása, a gyűjteményi anyag elsődleges feldolgozása, rendezése, gondozása, raktári megőrzése, megelőző állagvédelme és aktív restaurálása-konzerválása, revíziója, a műtárgyak mozgatása, kölcsönzése és visszasorolása,

b) a település helytörténetét, a régió értékeit bemutató állandó, időszakos vagy vándorkiállítások, tárlatok rendezése. A kulturális hagyományokat felelevenítő, valamint testvértelepülésünk, Székelykeresztúr kultúrájából ízelítőt nyújtó rendezvénye szervezése,

c) részvétel a megye tudományos életében, együttműködés a hazai múzeumokkal, a megyei és helyi szervezetekkel és intézményekkel.

7. § Az egyetemes valamint a nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása témakörben meghatározott feladatok:

a) a lakosok számára képzőművészeti kiállítások, irodalmi estek, könyv- és folyóirat-olvasási lehetőségek és Internet használat folyamatos biztosítása,

a) a nemzeti, egyházi ünnepek, évfordulók közismertté tétele,

b) hagyományőrző közösségek támogatása.

8. § Az ismeretszerző, az amatőr alkotó és előadóművészi művelődő közösségek tevékenységének támogatása:

a) amatőr művészeti körök, táborok működésének segítése, a helyi néptánc, népművészet támogatása,

b) a kiemelkedő helyi alkotók közismertté tétele.

9. § (1) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási és közösségi igényekhez a feltételek biztosítása bálokhoz, rendezvényekhez.

(2) A lakosság számára az információkhoz való minél teljesebb és gyorsabb hozzáférési lehetőség biztosítása érdekében informatikai hálózat üzemeltetése az Általános Művelődési Központ Ladányi Mihály Könyvtár intézményegységében Internet hozzáférés biztosítása, az önkormányzati Dévaványai Hírlap havonkénti megjelentetése.

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

10. § (1) Dévaványa Város Önkormányzat a közművelődési feladatellátását az alábbi intézményeken keresztül látja el:

a) Általános Művelődési Központ Ladányi Mihály Könyvtár intézményegység,

b) Általános Művelődési Központ József Attila Művelődési Ház és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény intézményegység,

c) Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény.

(2) A közművelődési feladatellátásból részt kell, hogy vállaljanak az iskolák, az óvoda és a Polgármesteri Hivatal.

A közművelődés finanszírozása

11. § (1) Az önkormányzat a fenntartásában működő közösségi színtér működtetési költségeinek fedezetét a mindenkori éves költségvetésében az állami normatívából és önkormányzati forrásokból biztosítja. E finanszírozás keretében biztosított önkormányzati forrás mértékének fedeznie kell a közművelődési szakember bérjellegű juttatásait, a feladatellátást biztosító épületek fenntartási és működési költségeit, a költségvetésben elfogadott rendezvények lebonyolításához szükséges költségeket.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának további forrásai az érdekeltségnövelő minisztériumi pályázati pénzeszközök, a szolgáltatásokért szedett díj, valamint egyéb pályázati támogatások.

A helyi közművelődési szakember igénye

12. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében a vezető állásokat a művészeti, a közművelődési és a közgyűjteményi jogszabályokban meghatározott képesítéssel rendelkező személyekkel tölti be pályázat útján.

(2) Az önkormányzat biztosítja a működtetéshez szükséges – jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelő – kellő számú szakember foglalkoztatását és a költségvetés lehetőségének függvényében támogatja továbbképzésüket.

Együttműködő partnerek

13. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik

a) a város nevelési, oktatási intézményeivel,

b) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

c) az egyházakkal,

d) a kisebbségi önkormányzattal,

e) a közművelődési szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.

Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 10/2006. (III. 10.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

15. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

A Dévaványa Város Közművelődési Koncepciójában meghatározott közművelődési szakfeladatok

A

B

C

D

E

F

1

Szakfeladat megnevezése, száma

Szakfeladat leírása

Kapacitásmutató

Feladatmutató

Teljesítménymutató

Eredményességi mutató

2

Múzeumi gyűjteményi tevékenység
910201

a kulturális javak – ide nem értve a könyvtári és levéltári dokumentumokat – által alkotott gyűjtemények folyamatos gyarapítása, a gyűjteményi anyag elsődleges feldolgozása, rendezése, gondozása, raktári megőrzése, megelőző állagvédelme és aktív restaurálása-konzerválása, revíziója, a műtárgyak mozgatása, kölcsönzése és visszasorolása

gyűjteményi raktárak és tárolók nagysága m²-ben

feldolgozott és feldolgozatlan állomány nagysága db-ban, illetve tételben

éves gyarapodás nagysága db-ban, illetve tételben

nyilvántartottsági szint %-ban

3

Múzeumi kiállítási tevékenység 910203

a kulturális javakra alapozott hazai vagy külföldi állandó, időszakos vagy vándorkiállítások, tárlatok szervezése, rendezése, továbbá a kiállítások rendezését és bemutatását közvetlenül szolgáló grafikai-tervezés, installálás, ügyeletes tevékenységek

kiállítóterek nagysága m2-ben

a meglévő állandó kiállítások száma

időszaki kiállítások száma

látogatók száma

4

közművelődési tevékenységek és támogatásuk 910501

a közművelődési tevékenységek és ezek támogatása

férőhely függvényében a lehetséges résztvevők maximális száma

-

látogatottság fő-ben

a látogatottság, a tevékenységre fordított időt, a rendszeresség gyakoriságának növekedése %-ban

5

könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása 910121

a könyvtár gyűjtőköri szabályzatában meghatározott módon a könyvek, dokumentumok beszerzése, illetve kiemelten a helyismereti dokumentumok gyűjtése, a könyvtár állományába került dokumentumok nyilvántartása

a dokumentumok tárolására szolgáló tárolóhelyek nagysága fm-ben

a gyűjtőköri szabályzat szerint, az éves könyvtermés alapján meghatározott, beszerzendő dokumentumok száma db-ban

könyvtári állomány gyarapodása db/kötet-ben

az állomány teljessége a gyűjtőköri szabályzat szerint

6

könyvtári állomány feltárása, megőrzése, védelme 910122

a feltáró munka során a könyvtár állományába kerülő dokumentumokról az őket jellemző formai és tartalmi jegyek alapján történő leírások, ezekből hagyományos és számítógépes katalógusok készítése, a könyvtári állomány megőrzése és védelme, a raktározással, a dokumentumok állagának védelmét szolgáló tevékenységek

a feldolgozással, raktározással és állományvédelemmel foglalkozó munkatársak száma fő-ben

a feldolgozásra beérkezett dokumentumok száma db-ban

a feldolgozott, illetve restaurált dokumentumok száma db-ban

-

7

könyvtári szolgáltatások 910123

rendelkezésre bocsátás, könyvtári tájékoztatás, megrendelhető könyvtári szolgáltatások, illetve könyvtárak közönségkapcsolati és egyéb tevékenysége

olvasótermek száma és a szolgáltató terek nagysága m2-ben

a kiszolgált olvasói kör nagysága fő-ben

a használatok száma és online használatok száma alkalom + db-ban

Használói elégedettség 1-10-ig terjedő skálán

1

Az önkormányzati rendeletet a Dévaványa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2022. február 1. napjával.