Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2010. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2010. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 6. §-ában és 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdésében biztosított feladatkörében az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az illetékességi területén e rendeletével

a)építményadót,
b)helyi iparűzési adót,
c)idegenforgalmi adót,
állapít meg.

2. Építményadó

2. § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

2/A. §

3. § (1) Az adó alapja az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete.

(2)1 Az adó évi mértéke: 200,- Ft/m2.

(3)2 Nem vállalkozási célra hasznosított lakás és gépjárműtároló esetén az adó évi mértéke: 90,- Ft/m2.

3/A. §

3/B. §

4. § (1) Adómentes a törvényben meghatározottakon túl az újonnan épült lakás és gépjárműtároló - ha ezeket nem vállalkozási célra hasznosítják - a használatbavételi, illetőleg a végleges fennmaradási engedélyt követő, valamint a szervezett beruházási formában megvalósult és értékesített lakás a szerződést követő év első napjától számított tíz évig.

(2) Mentes az adó alól az a 70. évét betöltött lakás és gépjárműtároló tulajdonos akinek - a vele közös háztartásban élő a Ptk. 685. § b.) pontjában meghatározott közeli hozzátartozójának jövedelmét is figyelembe véve - az egy főre jutó jövedelme nem éri el a tárgyév január 1-én érvényes legkisebb öregségi nyugdíj összegének 150 %-át, feltéve, hogy az életvitelszerűen lakott lakás és a rendeltetésszerűen használt gépjárműtároló az ingatlan-nyilvántartásban azonos helyrajzi számon szerepel, vagy azonos társasházon belül van.

(3) Az adómentesség a jogosultsághoz előírt feltétel megállapítását, keletkezését vagy megszűnését követő félév első napján keletkezik, illetve szűnik meg.

3. Helyi iparűzési adó

5. § (1) Az adó évi mértéke az adóalap 2 %-a.

(2)

6. § (1) Mentes a helyi iparűzési adófizetési kötelezettség alól az a háziorvos, védőnő vállalkozó, akinek a tevékenységéből származó helyi iparűzési adó alapjául szolgáló (vállalkozási szintű) adóalap összege a 20 millió Ft-ot nem haladja meg. A háziorvos, védőnő vállalkozó meghatározására a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény az irányadó.

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

4. Értelmező rendelkezések

6/A. §

5. Idegenforgalmi adó

7. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

8. § (1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként magán és egyéb szálláshelyen 300,- Ft/fő/vendégéjszaka.

(3) A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ részére történő adatszolgáltatás az alapja a szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó azon adatoknak, amelyekből az idegenforgalmi adó adóztatásához szükséges bevallás teljesíthető.

(4)

6. Méltányossági eljárás

9. § Méltányossági eljárás gyakorlására „Az adózás rendjéről” szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

7. Záró rendelkezés

10. § Ez a rendelet 2011. január 1. napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a helyi adókról szóló többször módosított 34/2003.(XII. 29.) ÖR. sz. rendelet hatályát veszti.

1

A 3. § (2) bekezdése a Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdése a Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.