Cegléd Város Önkormányzata 34/2010. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2024. 04. 01

Cegléd Város Önkormányzata 34/2010. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2024.04.01.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, valamint 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. §1 A rendelet hatálya kiterjed a Cegléd, Dinnyéshalom u. 1. (hrsz.: 5720) szám alatti köztemetőre (a továbbiakban: temető) és a Cegléd, Dinnyéshalom u. 3. (hrsz.: 5721.) szám alatti ravatalozóra, amelyekben Cegléd Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a köztemető fenntartására és üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

2. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi, tárgyi, infrastrukturális feltételek

2. § (1) Az önkormányzat a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a) sírhelytáblákat határoló utakat épít,

b) parkosítást, fásítást végez,

c) ravatalozót működtet,

d) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt működtet,

e) vízvételi lehetőségeket biztosít,

f) hulladéktárolókat,

g) illemhelyet működtet,

h) a temetőt kerítéssel határolja.

(2) A lezárt temetőben az utak karbantartásáról gondoskodik, hogy azok a sírhelytáblák megközelítésére alkalmasak legyenek.

(3) A ravatalozó tartozékai, felszerelése:

a) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló és hűtő,

b) drapériák,

c) szőnyegek,

d) gyertyatartók,

e) szenteltvíztartó,

f) ravatalasztal,

g) papi asztal,

h) asztali feszület,

i) kandeláberek,

j) székek,

k) a szükséges áramvételi lehetőség.

3. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

3. § (1)2 Az önkormányzat a temető üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó kötelezettségének a Ceglédi Krematórium Korlátolt Felelősségű Társasággal (a továbbiakban: üzemeltető) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján tesz eleget.

(2) Az üzemeltető a temető üzemeltetésére alvállalkozót bízhat meg.

(3) Az önkormányzat a temető üzemeltetési költségeinek fedezésére az üzemeltető rendelkezésére bocsátja a rendelet 1. mellékletében meghatározott, és az üzemeltető által beszedésre kerülő díjakat.

(4) A temető fenntartásának és üzemeltetésének egyéb pénzügyi és tárgyi feltételeit a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben kell meghatározni.

4. A temetési helyek gazdálkodási és kezelési szabályai

4. §3

5. § (1) A temetőben az alábbi temetési helyek szolgálnak temetkezésre:

a) egyes sírhelyek,

b) kettős sírhelyek,

c) sírboltok,

d) díszsírhelyek,

e) urnafülkék,

f) urnasírhelyek,

g) urnasírboltok.

(2) Az egyes, és kettős sírhelyek megváltási ideje 25 év.

(3)4 Az urnafülkék és az urnasírhelyek használati ideje 10 év, az urnasírboltoké 20 év.

(4) A sírboltok megváltási ideje 60 év.

(5) Temetési helyek megváltási és újraváltási díjainak mértékét a melléklet tartalmazza, amelyben rögzített díjakat a temető hirdetőtábláján ki kell függeszteni.

(6) A temetési helyeket az újonnan létrehozott sírhelytáblában folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(7)5 A temetési helyre való első temetést megelőzően a temetési helyre vonatkozó megváltáshoz az eltemetésre köteles személynek be kell mutatnia az elhunyt halottvizsgálati bizonyítványát.

(8)6 Temetési helyet megváltani csak haláleset bekövetkezése miatt lehet.

(9)7 A temetési hely feletti rendelkezési jog tekintetében meghosszabbított megváltási idő esetén a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultjának a meghosszabbítással arányos újraváltási díjat kell megfizetnie.

6. § (1) A koporsós temetési helyre további két urna rátemethető.

(2)8 Urnafülkénként legfeljebb 2 urna, urnasírhelyenként legfeljebb négy urna, urnasírboltonként legfeljebb nyolc urna helyezhető el. A kétszemélyes sírboltban 10 urna, a négyszemélyes sírboltban 15 urna, a hatszemélyes sírboltban 25 urna, a kilencszemélyes sírboltban 30 urna helyezhető el.

(3) A temetési helyek egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a sorok egymástól való távolságának 90 cm-nek kell lennie. Minden második sor után minimum 1,5 méter széles utat kell hagyni.

(4) Az üzemeltető gondoskodik azon lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről, amelyekben lévő holttestmaradványokat az elhunyt hozzátartozója máshol nem temetteti el a kiürítésre megjelölt időpontig. Az üzemeltető a kiürítés során előkerült holttestmaradványokat közös sírhelyben helyezi el, a hamvakat pedig a temető erre kijelölt helyén szórja szét.

(5)9 Az üzemeltető legkésőbb a temetési hely feletti rendelkezési jog lejártának évében írásban tájékoztatja a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját

a) a lejárat időpontjáról,

b) az újraváltás lehetőségéről, - vagy

c) annak hiányában az elutasítás indokáról,

d) és díjáról.

(6)10 A lejárt és újra nem váltott temetési hely újbóli értékesítésére csak az értesítő levél kiküldését követő 6 hónap elteltével kerülhet sor.

5. Sírhelyek méretezése

7. § A temetőben új sírhelytábla nyitása esetén kialakítandó temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely: 210 cm hosszú és 90 cm széles,

b) kettős sírhely: 210 cm hosszú és 160 cm széles,

c) sírbolt:

ca) kétszemélyes: legfeljebb 350 cm hosszú és legfeljebb 400 cm széles,

cb) négyszemélyes: legfeljebb 350 cm hosszú és legfeljebb 400 cm széles,

cd) hatszemélyes: legfeljebb 350 cm hosszú és legfeljebb 400 cm széles,

ce) kilencszemélyes: legfeljebb 440 cm hosszú és legfeljebb 440 cm széles,

d) urnafülke: 30 cm hosszú, 30 cm széles és 30 cm magas,

e) 11urnasírhely: legalább 30 cm széles és 60 cm hosszú, legfeljebb 100 cm széles és 150 cm hosszú,

f) 12urnasírbolt: legalább 90 cm széles és 60 cm hosszú, legfeljebb 210 cm széles és 120 cm hosszú.

6. Díszsírhelyek

8. § (1) A polgármester azon elhunyt személyeknek, akik a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, az elhunyt közeli hozzátartozójának írásbeli kérelmére díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhunyt özvegye és az elhunyt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói is eltemethetők.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – az önkormányzat megbízásából és költségére – az üzemeltető gondoskodik.

7. A temető használatának és igénybevételének szabályai

9. § (1) Nem tartózkodhat felügyelet nélkül 14 éven aluli gyermek a temetőben.

(2) Tilos a temető látogatóinak a nyitvatartási időn túl a temetőben tartózkodni.

(3) Tilos a temetőben olyan magatartást tanúsítani, amely mások kegyeleti érzését sérti, vagy sértheti.

(4) Tilos a temetőbe – vakvezető kutya kivételével – az üzemeltető hozzájárulása nélkül állatot bevinni.

(5) Tilos a temető épületeit, kerítését, temetési helyeket, síremlékeket, a temető egyéb tárgyait, a sírokra ültetett növényzetet, és a temető növényzetét megrongálni, bepiszkítani, a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni.

(6) Tilos temetési helyek gondozásával kapcsolatban keletkezett hulladékot a temetési helyen, a temetési helyek között tárolni, elégetni, azokat a kihelyezett hulladéktárolókban kell elhelyezni. Az építési, bontási munka során keletkező építési hulladékot a lebontott sírjelet, síremléket és annak tartozékait a keletkezés napján az építtető köteles elszállíttatni.

(7) Tilos a temetőben a ravatalozó igénybevétele nélkül ravatalozni.

10. § (1) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni, fokozott figyelemmel és a tűzvédelmi előírások betartásával szabad.

(2) Síremléket vagy tartozékait a temetőből – még javítás céljára is – csak a temető üzemeltetőjének hozzájárulásával lehet elszállítani.

(3) Tilos a temető területére járművel behajtani, kivéve a mozgásában korlátozott személyeket szállító, a temető üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos tevékenységet végző járműveket, valamint a temetkezési szolgáltatók járműveit.

(4) A temetőben lévő temetési helyeket a hozzátartozók kötelesek gondozni.

(5)13 A temető általános rendje érdekében a temető üzemeltetője az elhanyagolt, gondozatlan temetési helyek felett rendelkezési jogosultat írásban felszólítja a temető rendjét sértő rendezetlenség megszüntetésére.

(6) Építéssel, bontással, felújítással járó tevékenységet a temetkezés idejére fel kell függeszteni.

8. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

11. § (1) Az örök emléksírok, a közös sírhely, valamint az azokon lévő síremlékek gondozása és fenntartása az üzemeltető feladata.

(2) A sírhelyekre olyan növény, kegyeleti tárgy helyezhető el, amely terjedelménél fogva nem akadályozza a temetési helyek megközelítését.

(3) A temetési helyek mellett ülőpad, fás szárú növény, kegyeleti tárgy kizárólag az üzemeltető írásbeli hozzájárulásával helyezhető el.

(4)14 Síremléket előre gyártott elemekből kell készíteni. Sírszegélyek, fedlapok rendkívül indokolt esetben az üzemeltető írásbeli hozzájárulásával a helyszínen is elkészíthetőek. Síremlékek és sírszegélyek alá, a sír befoglaló szélességi méretétől 30-30 cm-rel nagyobb méretű vasbeton gerenda elhelyezése kötelező, de - figyelembe véve a köztemető talajadottságait – indokolt esetben sírkőszegély teljes felületű aláalapozás is elvégezhető, azonban ezen alap maximum 30-30 cm-rel nyúlhat túl a sírhely befoglaló méretein, és felső felülete általános esetben maximum 3 cm-re emelkedhet a környező terepszint fölé. Az alapozás belső szabad nyílása 200 x 80 cm-nél kisebb nem lehet. Egyedi esetekben (nagyobb lejtésű terep, több személyes, családi sírok) a szegély alap felső szintjének meghatározása az üzemeltető képviselőjének a feladata.

(5)15 A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop létesítési tervét az üzemeltetőnek az elhelyezés előtt be kell mutatni. Az állítási engedélyen szereplő sírkőtermékek alapozása akkor kezdhető meg, ha az üzemeltető ellenőrizte és jóváhagyta a sírszegély alapozási méretét, szintjét és elhelyezését. Az alapozás megtörténtét az üzemeltetőnek be kell jelenteni. Az elkészült alapozást az üzemeltető ellenőrzi. A síremlék továbbépítése akkor folytatható, ha az alapozás megfelelt a létesítésre vonatkozó előírásoknak. A síremlék jogszerű felállítását az üzemeltető ellenőrzi.

9. A temetkezési szolgáltatás, és a köztemetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának rendje

12. § (1) A temetőben temetkezési szolgáltatás és egyéb vállalkozásszerű munka a temetkezési szolgáltatónak és a vállalkozásszerűen munkát végzőnek az üzemeltető felé történő előzetes bejelentése alapján végezhető. A temetkezési szolgáltatás és egyéb vállalkozásszerű munka megkezdése előtt legalább egy munkanappal a temetkezési szolgáltató, vagy a vállalkozásszerűen munkát végző köteles bejelentést tenni az üzemeltető felé a tevékenység pontos helye, ideje, munkavégzés jellege és megrendelő személye tekintetében.

(2) A temetkezési szolgáltatónak megfelelő módon igazolnia kell az üzemeltető részére az elhunyt személyazonosságát, továbbá a temetkezési szolgáltatást megrendelő, vagy a rendelkezési jog jogosultjának kilétét.

(3)16 A temetkezési szolgáltatások közül kötelező az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének (létesítményének) igénybevétele az alábbi feladatokkal összefüggésben:

a) a temetőn belül az elhunyt hűtése, ravatalozása,

b) sírásás, sírhelynyitás, az újratemetés és az exhumálás.

13. § (1) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatás ellátásának rendje, összhangja érdekében köteles

a) biztosítani, hogy a temetkezési szolgáltatók azonos feltételekkel, lehetőség szerint az erre irányuló igénybejelentés sorrendjének megfelelően vehessék igénybe a temetői létesítményeket, és a köztemető infrastruktúráját;

b) olyan nyilvántartást vezetni, melyből az a) pont szerinti szolgáltatói igények nyomon követhetőek;

c) munkavégzését úgy megszervezni, hogy biztosítsa és segítse a temetkezési szolgáltatók tevékenységének végzését.

(2) A temetőben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – a vállalkozásszerűen munkát végzők minden olyan megkezdett nap után, amikor ott vállalkozói tevékenységet folytatnak, temetőfenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni a köztemető üzemeltetőjének. A temetőfenntartási hozzájárulás mértékét, valamint a temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak mértékét a melléklet tartalmazza. Az üzemeltető minden év november 15-ig javaslatot tesz a rendelet melléklete szerinti díjak felülvizsgálatára.

(3) Az üzemeltető az elhunyt átvételéért és a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolóba és hűtőbe történő elhelyezéséért felelősséggel tartozik.

(4)17 Az üzemeltető köteles a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolóba és hűtőbe történő elhelyezésre vonatkozó nyilvántartást vezetni, amely tartalmazza:

a) az elhunyt nevét, születési idejét, születési nevét,

b) az elhalálozás idejét,

c) az elhunytat a temetőbe beszállító temetkezési szolgáltatónak és alkalmazottjának nevét, az átvétel napját, idejét,

d) az elhunytat a temetőből kiszállító temetkezési szolgáltatónak és alkalmazottjának nevét, az átadás napját, idejét.

(5)18 Az elhunyt átvétele a ravatalozóban csak a jogszabály által előírt szállítási okmányok alapján lehetséges. Az átvétel során az azonosító cédulákon szereplő adatoknak a megrendelés és a halottvizsgálati okmányok adataival egyezniük kell. Az átvétel tényét és időpontját az elhunytat az üzemeltető részére átadó által kiállított kísérő iratokon igazolni kell.

(6)19 A temetőben a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolóba és hűtőbe az elhunytak csak az azonosítás és a szabályszerű átadás-átvételt követően kerülhetnek. A hűtés során gondoskodni kell arról, hogy a ravatalozásig, hamvasztásig, illetve az eltemetésig az elhunyt megfelelő azonosítása minden kétséget kizáróan biztosítható legyen. A holttest hűtéséről - halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolóba és hűtőben - az eltemetésig folyamatosan gondoskodni kell.

(7)20 Koporsós temetés esetén

a)21

b) a temetkezési szolgáltató munkanapokon 9 és 14 óra közötti időpontban jogosult a temetőbe elhunytat beszállítani;

c) az elhunyt beszállítása csak olyan eszközben történhet, amely alkalmas a hűtőbe történő behelyezésre (koporsóalj, hamvasztóalj, szállítókoporsó);

d) a beszállításhoz igénybe vett eszközt a temetkezési szolgáltató köteles a temetés napján elszállítani;

e) a beszállításkor a temetkezési szolgáltató köteles az üzemeltetőnek átadni a jogszabályban meghatározott dokumentumokat (pl. halottvizsgálati bizonyítvány);

f) a temető területén temetésre való előkészítés (öltöztetés, mosdatás, borotválás) nem végezhető.

10. Szabálysértés

14. §22

11. Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének

1. a köztemetőről szóló 36/1997. (XII. 22.) Ök. rendelete,

2. az egyes önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 20/2001. (VII. 5.) Ök. rendelet 1. §-a,

3. a köztemetőről szóló 36/1997. (XII. 22.) Ök. rendelet módosításáról szóló 28/2005. (XI. 24.) Ök. rendelet, és

4. az egyes szabálysértési alakzatot tartalmazó önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 20/2008. (V. 26.) KT. rendelet 2. §-a.

(3) Cegléd Város Önkormányzatának a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló – többször módosított – 20/1999. (VII. 16.) Ök. rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Szt. 48. § (1) bekezdése szerinti közköltségen történő eltemettetésről a helyben szokásos legolcsóbb temetés formájában, hamvasztással kell gondoskodni.”

(4) A rendelet Cegléd Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának hirdetőtábláján, 2 napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.

(5) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

A rendelet 1. §-át módosította az 5/2016. (III. 3.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2016. március 4-étől.

2

A 3. § (1) bekezdését módosította az 5/2016. (III. 3.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2016. március 4-étől.

3

A rendelet 4. §-át hatályon kívül helyezte az 5/2016. (III. 3.) önkormányzati rendelet 8. §-a. Hatályos: 2016. március 4-étől.

4

Az 5. § (3) bekezdését módosította az 5/2016. (III. 3.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos: 2016. március 4-étől.

5

A rendelet 5. §-át (7) bekezdéssel egészítette ki az 5/2016. (III. 3.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályos: 2016. március 4-étől.

6

A rendelet 5. §-át (8) bekezdéssel egészítette ki a 36/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

7

A rendelet 5. §-át (8) bekezdéssel egészítette ki a 36/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

8

A 6. § (2) bekezdését módosította az 5/2016. (III. 3.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos: 2016. március 4-étől.

9

A rendelet 6. §-át (5) bekezdéssel egészítette ki a 36/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

10

A rendelet 6. §-át (5) bekezdéssel egészítette ki a 36/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

11

A 7. § e) pontját módosította az 5/2016. (III. 3.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése. Hatályos: 2016. március 4-étől

12

A 7. § f) pontját módosította az 5/2016. (III. 3.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése. Hatályos: 2016. március 4-étől

13

A 10. § (5) bekezdését módosította az 5/2016. (III. 3.) önkormányzati rendelet 6. §-a. Hatályos: 2016. március 4-étől.

14

A 11. § (4) bekezdését módosította a 36/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

15

A rendelet 11. §-át (5) bekezdéssel egészítette ki a 36/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

16

A rendelet 12. §-át (3) bekezdéssel egészítette ki a 36/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

17

A rendelet 13. §-át (4) bekezdéssel egészítette ki az 5/2016. (III. 3.) önkormányzati rendelet 7. §-a. Hatályos: 2016. március 4-étől.

18

A rendelet 13. §-át (5) bekezdéssel egészítette ki a 36/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

19

A rendelet 13. §-át (6) bekezdéssel egészítette ki a 36/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

20

A rendelet 13. §-át (7) bekezdéssel egészítette ki a 36/2016. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

21

A 13. § (7) bekezdés a) pontját a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

22

A rendelet 14. §-át hatályon kívül helyezte a 9/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelet 12. § 2. pontja. Hatálytalan: 2014. július 1-jétől.

23

Az 1. melléklet a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.