Kaposhomok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010. (III. 30.) önkormányzati rendelete

az állattartásról

Hatályos: 2010. 03. 30- 2012. 05. 30

Kaposhomok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2010. (III. 30.) önkormányzati rendelete

az állattartásról

2010.03.30.

Kaposhomok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete – a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló, többször módosított 1949. évi XX. törvény 44/A § (2) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló, ugyancsak többször módosított 2000. évi XLIII. törvény 31. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elősegítik az állattartók, valamint az állattartással érintettek érdekeinek érvényesülését, s biztosítják, hogy az állattartás mások nyugalmát, biztonságát és testi épségét ne veszélyeztesse, ezzel másnak kárt ne okozzon.

(2) A rendeletet – a (3) bekezdésben megállapított kivétellel – Kaposhomok község közigazgatási területén alkalmazni kell:

a) minden olyan természetes személyre, valamint szervezetre, akinek, illetőleg, amelynek az állat a tulajdonát képezi, továbbá, aki az állatot, vagy az állatállományt gondozza, felügyeli,

b) minden olyan ingatlanra, épületre és építményre, ahol kisüzemi állattartás folyik.

(3) A rendelet nem alkalmazható: cirkuszra, állatkiállításra, vágóhídra, engedéllyel működő állatfelvásárló telephelyre, lósport telepre, nagy létszámú állattenyésztő és állattartó telepre, állatkórházra, gyepmesteri telepre, állatkertre, vadaskertre, laboratóriumi kísérleti állattartásra és a fegyveres testületek állattartására.

2. § A rendelet alkalmazásában:

(1) Állat: bármely gerinces vagy gerinctelen állat (beleértve a halakat, hüllőket és kétéltűeket is).

(2) Állattartó: az állat tulajdonosa, illetve aki az állatot vagy az állatállományt gondozza, felügyeli.

(3) Állattartás: az állatok olyan feltételek közötti tartása, amelyben azok egészsége, illetve jó közérzete az ember figyelmétől, gondoskodásától függ.

(4) Haszonállat: azon állatok, amelyeket élelmiszer, gyapjú, bőr, vagy szőrme előállítása vagy egyéb mezőgazdasági cél miatt tartanak, elsősorban jövedelemszerzés céljából. Ezen belül:

a) Kisállatfajok: baromfi: tyúk, gyöngytyúk, lúd, kacsa, pulyka és húsgalamb, házinyúl, prémesállat: nutria, csincsilla, angóranyúl, sarki- és ezüstróka, nyérc és görény.

b) Nagyállatfajok: ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, sertés, juh, kecske.

c) Méh

(5) Kedvtelésből tartott állat: az ember által nem gazdálkodás céljából tartott olyan állat, melynek húsa az európai étkezési szokások figyelembe vételével nem szolgálhat emberi fogyasztásra (eb, macska, díszmadár, és minden egyéb állatfaj, kivéve, ha azok – a tartás céljánál fogva – a jövedelemszerzést szolgálják).

(6) Állattenyésztés: az állatok tenyész- és haszonértékét növelő célirányos tevékenységek összessége.

(7) Jó gazda gondossága: az az emberi tevékenység, amely arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson, amelyek az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelelnek, tartási, takarmányozási igényeit kielégítik (elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztán tartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet).

(8) Nagy létszámú állattartó telep: olyan állattartó telep, amelyen az elhelyezhető állatok száma állatfajonként legalább:

- 30 ló, vagy
- 50 szarvasmarha, vagy
- 200 juh, kecske, vagy
- 100 sertés, vagy
- 2000 broiler baromfi, vagy
- 500 kifejlett baromfi (tyúkfélék, vízi szárnyasok, pulyka stb.), vagy
- 50 strucc, vagy
- 50 anyanyúl és szaporulat elhelyezését teszi lehetővé.
(9) Kis létszámú állattartó telep: amelyben a (8) pontban meghatározott számú állatnál kevesebb helyezhető el. E telep állhat egyetlen állattartó épületből is.
(10) Veszélyes állat: mindazok az állatok, melyeket jogszabály veszélyesnek minősít, vagy jogszabályi felhatalmazás alapján a hatóság annak minősített.
(11) Őrző-védő kutya: az, amelyet magán, vagy társas vállalkozásban folytatott őrző-védő szolgálat során alkalmaznak, illetve amelynek ilyen funkcióját az alkalmazó intézmény vezetője igazolja.
(12) Vakvezető kutya: az az eb, amelyet erre a célra speciálisan kiképeztek és erről megfelelő igazolást adtak ki.
(13) Jelzőeb: az, amely a halláskárosultak segítését szolgálja, aminek szükségességét szakorvosi igazolással kell bizonyítani.
(14) Nem minősül állattartásnak a közvetlen fogyasztásra vásárolt legfeljebb 3 baromfi, melyet legfeljebb 2 napig lakásban vagy a hozzá tartozó melléképületben tartanak.

Az állatok tartásának közös szabályai

3. § (1) Az állatok elhelyezésére szolgáló és tartásukkal kapcsolatos épületek és építmények létesítéséhez – az egyéb jogszabályokban meghatározottak szerint – az építési hatóság engedélye szükséges.

(2) A község közigazgatási területén állat csak az e rendelet 1. számú. mellékletében meghatározott állattartási védőtávolságok – amennyiben magasabb szintű jogszabály ennél nagyobb távolságot nem állapít meg - , valamint az állategészségügyi, állatvédelmi, közegészségügyi, építésügyi és környezetvédelmi jogszabályok betartásával és a lakosság nyugalmának zavarása (zaj, bűz stb.) nélkül tartható.

(3) Az állattartó az állat tartása során köteles a jó gazda gondosságával tartani az állatot.

(4) Az állattartónak biztosítani kell, hogy az állattartással senkinek kárt ne okozhasson.

(5) Bármilyen állat csak oly módon tartható, hogy az a közterületet ne szennyezze. Az esetleges szennyeződést a tulajdonos, illetőleg az állat felügyeletével megbízott személy köteles haladéktalanul eltávolítani.

(6) Az állattartó köteles arról gondoskodni, hogy az állatát felügyelet nélkül kóborolni ne hagyja, közterületre felügyelet nélkül ne engedje. Állatot közterületen tartani, vagy legeltetni tilos.

(7) A lakás lebontása miatt vagy egyéb okból történő elköltözés esetén az állattartó köteles állatának elhelyezéséről gondoskodni. Ha az állattartó az állatára nem tart igényt – kivéve veszélyes állat tartása - , köteles előzetes bejelentése alapján az állat további gondozásáról gondoskodni (állatmenhelyre szállítás, elajándékozás stb.).

Egyes övezetekben tartható állatokról

4. § (1) Az állattartás szabályozása szempontjából a település az alábbi állattartási övezetekre tagolódik:

a) belterület

b) külterület

(2) Belterületi övezetben

a) a vonatkozó jogszabályok és a rendelet előírásainak betartásával a haszonállatok közül a kisállatfajok és nagyállatfajok tarthatók és csak kis létszámú állattartó telep létesíthető,

b) a kedvtelésből tartott állatok közül ingatlanonként: 5 kutya, 5 macska, valamint ezek szaporulata tartható maximum 3 hónapos korukig, illetőleg az anyától való elválasztásukig, továbbá díszmadarak 10 db.

(3) Külterületi övezetben az állattartás az érvényben lévő építési szabályoknak megfelelően, az adott állattartási technológia figyelembevételével és a közegészségügyi előírások betartásával folytatható. Külterületen a szükséges szakhatósági-építésügyi, közegészségügyi, állategészségügyi engedélyekkel létesíthető nagylétszámú állattartó telep.

(4) A község területén vadállat nem tartható.

Ebek tartásáról

5. § (1) Az ebeket az állattartók úgy kötelesek tartani – szükség esetén megkötve, elzárt helyen - , hogy azok ne tudjanak elkóborolni, közterületre felügyelet nélkül kijutni.

(2) A telep, ház, lakás bejáratán a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát kell szembetűnő módon elhelyezni.

(3) Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos. Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az eb a tartási helyét, illetve az ingatlan határait ne tudja elhagyni.

(4) Tilos ebet beengedni vagy bevinni a vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe.

(5) Tilos ebet – a vakvezető eb és a jelzőeb kivételével – beengedni vagy bevinni:

a) oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális intézmény területére és kegyeleti helyre,

b) ügyfélforgalmat lebonyolító középületbe

c) az olyan parkba, zöldterületre, nyílt vízfelületre és tóba, ahol tábla tiltja az ebek beengedését és bevitelét.

(6) Az (5) bekezdés a) pontja szerinti létesítményekbe, illetve területekre őrző-védő eb bevihető, ha azt az ingatlan védelme szükségessé teszi.

(7) Az ebtartó köteles az eb veszettség elleni oltásáról gondoskodni a külön jogszabályban meghatározottak szerint.

(8) A veszélyes és veszélyesnek minősített ebet a külön jogszabályok betartásával és engedéllyel lehet tartani.

(9) A gazdátlan, kóbor ebek befogásáról az önkormányzat gondoskodik.

(10) Ebharapás által okozott személyi sérülés esetén az állattartó köteles az ebet hatósági állatorvoshoz vinni, megvizsgáltatni és az arról szóló igazolást a sérelmet szenvedett személynek, illetve képviselőjének átadni.

(11) Aki veszett vagy veszettségre gyanús kóbor ebet észlel, köteles azt az állatorvosnak, illetőleg a Körjegyzőségen bejelenteni.

Méhek tartásáról

6. § A méhészkedést – a vonatkozó külön (állat-egészségügyi, növényvédelmi stb.) jogszabályok megtartásával – erre alkalmas területen mindenki szabadon gyakorolhatja.

Állati hullák elhelyezéséről

7. § (1) Minden állattartó köteles a tulajdonában lévő, illetve gondjaira bízott kis és nagy állat fertőző betegségben vagy annak gyanújában történő elhullását a körzeti állatorvosnak bejelenteni és annak ezzel kapcsolatos további utasítását betartani.

(2) Az elhullott 50 kg-nál nem nagyobb össztömegű, kedvtelésből tartott állatokat, valamint a három hetesnél fiatalabb szopósbárány, kecskegida és borjú hulláját az állati hulladék birtokosa saját telkén a szomszéd telek hatásvonalától 1,5 m-re elföldelheti.

(3) A (2) bekezdésben felsoroltnál nagyobb mennyiségű, illetve a nagyobb egyedi testtömegű állatok hulláját engedélyezett állati hulladékgyűjtő, gyűjtő-átrakó telepre vagy kezelő üzembe kell szállítani az állat tartójának.

Szabálysértési rendelkezések

8. § Szabálysértés követ el és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendelet:

a) 3. § (2), (4-5), (7) bekezdéseiben foglalt állatok tartásának szabályait,

b) 4. § (2-4) bekezdéseiben foglalt állattartási övezetekben tartható állatokra vonatkozó szabályokat,

c) 5. § (1-5) bekezdéseiben foglalt eb tartására vonatkozó szabályokat megszegi, továbbá

d) aki akadályozza az ingatlanán az ellenőrzésre jogosult hatóság részéről az állattartási szabályok betartásának ellenőrzését

Záró és átmeneti rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Az állattartó az állattartást – ha azt e rendelet szerinti tiltott helyen, vagy nem megengedett mértékben és formában folytatja - vagy, ha a trágyalé- és trágyatároló védőtávolsága nem megfelelő, köteles azt 2012. január 1-ig megszüntetni és az előírt mértékre csökkenteni, a rendelet előírásai alapján.

(3) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Állattartási épületek, trágyatárolók védőtávolságai

I. Állatok elhelyezésére szolgáló épületek, illetve azok kifutóinak távolsága:

a) Lakóépülettől, intézményi funkciójú épülettől:

aa) nagyállat tartása esetén: 10 méter
ab) kisállat tartása esetén: 5 méter

b) Ásott kúttól

ba) nagyállat tartása esetén: 15 méter
bb) kisállat tartása esetén: 10 méter

c) Fúrt kúttól: 5 méter

II. Trágyalé és trágyatároló távolsága:

1. lakóépülettől: 15 méter

2. ásott kúttól: 15 méter

3. fúrt kúttól: 5 méter

4. telekhatártól: 2 méter