Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2010.(IV.29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2010. 04. 29- 2012. 05. 25

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ban, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről a helyi körülmények megfelelő szabályozása érdekében – és az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet célja és hatálya


(1) A rendelet célja az avart és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, amelyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják.

(2) A rendelet hatálya Mezőörs Község közigazgatási területére, minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre terjed ki.

(3) E rendelet hatálya a mezőgazdasági művelés alatt álló területekre, valamint az erdőterületekre nem terjed ki, mivel azokat más jogszabályok rendeznek.   

2. §


A rendelet alkalmazása szempontjából:

a) avar és kerti hulladék: falomb, gyökérmaradvány, szár, levél, nyesedék (a továbbiakban: kerti hulladék)

b) hasznosítása: kerti hulladék komposztálása,

c) tároló edény: hulladékgyűjtő tartály. 

3. §


Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.

4. §


(1) A hasznosítás elsősorban komposztálást jelent, és a komposztot talajjavító anyagként lehet felhasználni.

(2) A háztartásban, kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék, háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető a 21/2001. (II.14.) Korm.rendelet 11. § (2) bekezdése alapján.

(3) Az égetés során a helyben (telken belül, illetve az azt határoló közterületen) keletkezett avar semmisíthető meg. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

5. §

Az égetés szabályai


(1) A lakosság egészségének és a környezte tisztaságának védelme érdekében az avar és kerti hulladék égetése minden év április-november hónapokban, ezen belül hétfőtől péntekig tartó napokon megengedett.  

(2) Ünnepnap tilos a kerti hulladék égetése!

(3) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

(4) Tilos az égetés az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények (rendelő, gyermek-, ifjúsági-, művelődési-, sportlétesítmény) 100 méteres körzetében azok működési ideje alatt.

(5) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (a továbbiakban: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl: oltóvíz, homok).

(6) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(7) Tilos az avar és kerti hulladék égetése az (1) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben, illetőleg erős szél esetén.

(8) A kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék – műanyag nem égethető.

(9) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

(10) Közterületen avar és kerti hulladék égetése kizárólag körjegyzői engedéllyel lehetséges.

(11) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

(12) Huzalokról műanyag borítás égetése tilos!

(13) A település önkormányzat körjegyzője a 21/2001. (II.14.) Korm. rendelet 23. § (4) bekezdésének g) pontja alapján ellenőrzi az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó levegővédelmi követelmények betartását. 

(14) Aki az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó szabályokat megszegi, szabálysértést követ és 100.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A kiszabott pénzbírság nem mentesít az esetleges egyéb következmények alól (levegőszennyezési, tűzrendészeti stb. bírság)

6. §

Záró rendelkezés


Az önkormányzati rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről az SZMSZ-ben szabályozott módon a jegyző gondoskodik.

Mellékletek