Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2010. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2010. 04. 27- 2024. 06. 30

Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2010. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről1

2010.04.27.

Tokod Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (önkormányzat) – élve a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. § (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói felhatalmazásával, figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 8. § (5) bekezdésében és 16. §-ában, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvényben (Áht.) és az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendeletben (Ámr.) foglaltakra – a civil szervezetek pénzügyi támogatásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

A rendelet célja, alapelvei

1. § Az önkormányzat elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok civil szervezetei végeznek

a) az önkormányzati feladatok megvalósítása,

b) az önkormányzati feladatokban való közreműködés,

c) a polgárok közéletbe való bevonása,

d) a település fejlesztése és szépítése,

e) a környezetvédelem,

f) az arra rászorulók támogatása,

g) a kultúra és a hagyományok ápolása,

h) a lakosság művelése, oktatása, szórakoztatása, sportolása, egészségi állapotának javítása érdekében.

2. § (1) Az 1. §-ban foglalt elvek megvalósítása érdekében az önkormányzat az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeinek függvényében – keretösszeget állapít meg, különít el a civil szervezetek pénzügyi támogatása (továbbiakban: támogatás) céljából.

(2) Az elkülönített keretösszeg felosztásáról való döntés megfelelő előkészítése, a civil szervezetek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében az önkormányzat támogatási rendszert vezet be, amelynek feltételeit és eljárási rendjét e rendeletében szabályozza.

3. § E rendelet alkalmazásában

a) civil szervezet
1. az a bíróság által bejegyzett egyesület, alapítvány, közalapítvány, egyház, amely az önkormányzat illetékességi területén bejegyzett székhellyel rendelkezik, vagy tokodi székhellyel (al)szervezetet működtet, továbbá
2. olyan helyi önszerveződő közösség, amely meghatározó szerepet tölt be Tokod település közéletében.
b) nem minősül civil szervezetnek a politikai párt vagy annak helyi szervezete.
c) közérdekű feladatot lát el az olyan civil szervezet, amely az önkormányzat kötelező vagy önként vállalt feladatainak ellátásában vesz részt, vagy azt segíti, vagy tevékenységével a polgárok helyi közéletbe való bevonását szolgálja.
II. Fejezet

Támogatási kérelmek benyújtása

4. § (1) A civil szervezet a támogatás iránti kérelmet a melléklet szerinti „Adatlap”-on nyújthatja be 3 példányban az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának (továbbiakban: bizottság) címezve a polgármesteri hivatalban, az éves költségvetésről szóló rendelet kihirdetését követően március 31. napjáig.

(2) Az „Adatlap”-hoz csatolni kell a civil szervezet

a) bejegyzéséről szóló bírósági végzés másolatát, vagy

b) alapszabályát, vagy

c) működésének egyéb alapdokumentumát,

d) előző évi tevékenységéről szóló szöveges beszámolót, amelyben ki kell térni a vállalt és végzett feladatokra, az elért eredményekre,

e) által igényelt támogatási összeg felhasználásának tervezetét.

(3) Amennyiben a civil szervezet korábban már kért és kapott támogatást, a (2) bekezdés a)-c) pontjaiban felsorolt dokumentumok benyújtását mellőzheti, ha az előző támogatás óta eltelt időszakban e dokumentum(ok) tartalmát érintő változás nem történt.

A támogatási kérelmek véleményezése

5. § (1) A bizottság – melynek ülésére tanácskozási joggal az alpolgármestereket és valamennyi bizottság elnökét meg kell hívni – valamennyi támogatási kérelmet megvizsgálja, véleményezi, és javaslatot tesz

a) a támogatás megítélésére a támogatási összeg meghatározásával együtt, vagy

b) a támogatási kérelem elutasítására, annak indoklásával együtt.

(2) A bizottság vizsgálata arra terjed ki, hogy a támogatást kérő civil szervezet

a) az előző évben kapott támogatással megfelelően és határidőre számolt-e el,

b) a kitűzött cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel,

c) által kitűzött cél megvalósítása igényli-e az önkormányzat egyéb támogatását,

d) által kitűzött cél megvalósítása támogatható-e más, alkalmasabb módon.

(3) A bizottság a véleményezési eljárása során vizsgálja, hogy a civil szervezet a támogatási kérelméhez csatolta-e a 4. § (2) bekezdésében előírt mellékleteket. A hiányos támogatási kérelmet benyújtó civil szervezetet 8 napos – jogvesztő – határidővel hiánypótlásra kell felhívni.

(4) A hiánypótlást nem, vagy nem határidőre teljesítő civil szervezet támogatási kérelmét nem lehet a képviselő-testület elé elbírálásra beterjeszteni.

A támogatási kérelmek elbírálása

6. § (1) A bizottság által véleményezett támogatási kérelmeknek a képviselő-testület elé terjesztéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A támogatási kérelmek elbírálása során a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a támogatást kérő civil szervezet által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.

(3) A képviselő-testület pozitív elbírálása esetén a támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni, hogy a támogatott civil szervezet a támogatást milyen célra kapja.

(4) A támogatás megállapítását, annak mértékét a polgármester közli a civil szervezetekkel.

7. § A támogatásban részesülő civil szervezet a megítélt támogatást csak a képviselő-testület által meghatározott célra használhatja fel. A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a képviselő-testület előzőleg – a bizottság véleményének kikérése mellett – hozzájárult.

8. § Nem részesíthető támogatásban az a civil szervezet, amelyik

a) az előző évben kapott támogatással

1. nem megfelelően számolt el,

2. nem számolt el határidőre,

b) az előző évben kapott támogatást – a képviselő-testület előzetes hozzájárulása nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használta fel.

III. Fejezet

A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása

9. § (1) A képviselő-testület dönt a támogatás összegéről, a kifizetés időpontjáról és ütemezéséről, figyelembe véve az önkormányzat likviditási helyzetét, valamint a támogatási kérelemben megjelölt cél megvalósulásának tervezett időpontját.

(2) Az önkormányzat a támogatás kifizetését megelőzően támogatási szerződést köt a támogatásban részesített civil szervezettel.

(3) A támogatásként megítélt összeg kifizetéséről a polgármesteri hivatal gondoskodik a civil szervezet

a) folyószámlájára történő utalással, vagy

b) meghatalmazott képviselőjének pénztárból történő kifizetéssel.

10. § (1) A civil szervezet a kapott támogatás felhasználásáról írásban köteles elszámolni tárgyév november 30. napjáig.

(2) Az elszámolási kötelezettség a támogatás összegének felhasználásáról szóló pénzügyi bizonylatok másolatának benyújtásával teljesíthető.

IV. Fejezet

Átmeneti rendelkezések

11. § (1) A 2010-es költségvetési évben a támogatási kérelmek benyújtásának határideje 2010. május 15.

(2) E rendelet valamennyi, előző évi támogatással kapcsolatos rendelkezését a 2010. évi támogatási kérelmek benyújtása, véleményezése és elbírálása során figyelmen kívül kell hagyni.

Egyéb rendelkezések

12. § (1) A civil szervezetek részére megítélt támogatás összegét, annak célját, és – az elszámolási határidőt követően – az elszámolását közzé kell tenni a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján, a település honlapján és a ’Tokodi Hírek’-ben.

(2) A támogatás közzétételéről a polgármester gondoskodik.

(3) A támogatásban részesített civil szervezetnek kötelessége megfelelő formában, jól látható helyen megjeleníteni, hogy célja, programja az önkormányzat támogatásával valósult meg.

Hatályba lépés

13. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet 4. § (1) bekezdésében szabályozott határidő-számítás 2011. január 1-jén lép hatályba.

Pánczél Mihály
polgármester

Dics Mária
jegyző

1

Az önkormányzati rendeletet a Tokod Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete 15. §-a hatályon kívül helyezte 2024. július 1. napjával.