Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2011. (II.1.) önkormányzati rendelete

a nyelvvizsga megszerzésének támogatásáról

Hatályos: 2014. 04. 02- 2017. 12. 30

Budapest Főváros XV. kerület  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az alap- és középfokú nevelés-oktatásban résztvevő tanulók nyelvvizsgái megszerzésének támogatására a következőket rendeli el.




A rendelet célja


1. §


Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) az e rendeletben meghatározott feltételek szerint támogatja az alap- és középfokú oktatásban résztvevő tanulók nyelvvizsgái megszerzését.


A rendelet hatálya


2. §[1]


A rendelet hatálya kiterjed minden olyan, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. tv. 27. § (1) bekezdés szerinti nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő, a támogatási kérelem alapjául szolgáló nyelvvizsga megszerzésekor a huszonharmadik életévét be nem töltött tanulóra, akinek

a) a támogatási kérelem benyújtását megelőzően legalább egy éve Budapest Főváros XV. kerületben van az érvényes lakó vagy tartózkodási helye, alap- vagy középfokú nevelési-oktatási intézménnyel tanulói jogviszonyban áll, és a jelen rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel;

b) érvényes lakó vagy tartózkodási helye nem a XV. kerületben van, de a XV. kerületben működő alap- vagy középfokú nevelési-oktatási intézménnyel áll tanulói jogviszonyban, és a jelen rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.


Értelmező rendelkezések


3. §


E rendelet alkalmazásában az

a)[2] államilag elismert nyelvvizsgán Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által bejegyzett vizsgaközpontban kiállított bizonyítvánnyal igazolt vizsga;

b) első nyelvvizsgán a komplex közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga (függetlenül attól, hogy általános vagy szaknyelvi vizsgáról van szó);

c) további nyelvvizsgán az egy adott nyelvből megszerzett komplex középfokú nyelvvizsga után ugyanazon nyelvből megszerzett komplex felsőfokú nyelvvizsga,  vagy más nyelvből megszerzett komplex közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga

d)[3]     élő idegen nyelven az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által élő idegen nyelvként felsorolt nyelvek értendők.


A nyelvvizsga megszerzésének támogatása és feltételei


4. §


(1) Az Önkormányzat az e rendelet 2. §-ában meghatározott tanulók sikeres (közép- vagy felsőfokú) komplex nyelvvizsgáinak megszerzését támogatja, ha a tanuló élő idegen nyelvből tesz államilag elismert nyelvvizsgát.

(2)[4] Az (1) bekezdésben meghatározott vizsgára –az e rendelet 7.§ (1) bekezdésében foglaltak alkalmazásának kivételével- abban az esetben adható támogatás, ha a nyelvvizsgát igazoló bizonyítvány kiállításának dátuma az elbírálás évét megelőző év október 16-a és az elbírálás évében október 15-e közé esik.

(3) Az e rendeletben megfogalmazott feltételek teljesülése esetén az  Önkormányzat tanulónként és sikeres vizsgánként a vizsgadíj összegének 80%-át, de legfeljebb 20.000.- Ft-ot számla ellenében, utólagosan megtérítheti.


Eljárási szabályok


5. §


(1)[5] A támogatási kérelmeket az Önkormányzat köznevelési ügyekkel foglalkozó bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) évente két alkalommal bírálja el, minden év május 31-ei és november 30-ai határidővel. A kérelmeket legkésőbb április 20-ig, illetve október 15-ig kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal mindenkori, meghatározott hatáskörében közneveléssel foglalkozó szervezeti egységéhez (a továbbiakban: Hivatal).

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell

a) az e rendelet 1. mellékleteként közölt, a kérelmező által megfelelően kitöltött adatlapot,

b) a nyelvvizsga-bizonyítvány másolatát,

c) a nyelvvizsga díjának befizetését igazoló számlát,

d) a tanulói jogviszony igazolására szolgáló dokumentumot,

e) a vizsgázó lakcímet igazoló hatósági igazolványának fénymásolatát,

f) a szülő(k), gondviselő(k) rendszeres jövedelmét igazoló jövedelemigazolást, kereseti kimutatást.


6. §


(1) A megítélt támogatásokról a Bizottság egyedi határozatokat hoz.

(2) Az Önkormányzat a támogatottakkal támogatási szerződést köt.


7. §


(1)[6] Egy tanuló az e rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott időtartam alatt csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, azonban a Bizottság a benyújtási feltételeknek megfelelt, kizárólag a pénzügyi fedezet hiánya miatt visszautasított kérelem esetén legfeljebb egy alkalommal dönthet úgy, hogy azt a következő elbírálási szakaszban is figyelembe veszi.


(2)[7] Ha a támogatottak - az e rendelet 8. § (2) bek. alapján - előzetesen meghatározott számát meghaladja a benyújtott támogatási kérelmek száma, az elbírálás során előnyben kell részesíteni a többi pályázóval szemben azt a pályázót, aki(nek)

a)[8] a XV. kerületben érvényes lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkezik;

b) az első nyelvvizsga támogatására nyújt be kérelmet;

c) halmozottan hátrányos helyzetű;

d) kettő vagy több testvére van;

e) családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át;

f) a kérelmét előbb nyújtja be.

 (3) Az e rendeletben szabályozott támogatás más, az Önkormányzat által a kérelmezőnek a tárgyévben már megítélt ill. folyósított rendszeres vagy egyszeri támogatástól (pl. rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, egyedi tanulmányi támogatás) függetlenül megadható.

(4) A Hivatal a beérkezett kérelmeket az e rendelet 2. mellékleteként közölt szempontrendszer alapján rangsorolja. A  Bizottság a döntését ezen rangsor alapján hozza meg.

(5)[9] Ha az e rendelet 5. § (2) bekezdésében felsorolt kötelező mellékleteket a kérelmező hiányosan nyújtja be, a Hivatal a kérelem beérkezésétől számított öt munkanapon belül hiánypótlásra szólítja fel, ötnapos határidővel. A felhívásban megadott határidőn túl beérkező vagy továbbra is hiányos pályázatok befogadásáról a Bizottság dönt.


(6) A Hivatal a támogatás odaítéléséről, illetve a kérelem visszautasításáról a Bizottság döntését követő harminc napon belül értesíti a kérelmezőket.


(7)[10] A 2. § -ban meghatározott tanulók, valamint szüleik, törvényes képviselőik e rendeletben foglaltakról való tájékoztatása az Önkormányzat honlapján (www.bpxv.hu) és a  Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján történik meg. Az 1. melléklet szerinti adatlap elérhető az Önkormányzat honlapján, és a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján.


A támogatás pénzügyi fedezete


8. §


(1) A támogatás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat mindenkori éves költségvetési előirányzatában tervezett forrás biztosítja.

(2)[11] A május 31-ei határidejű döntés során a Bizottság legfeljebb az éves költségvetési előirányzat 50%-ának odaítéléséről, a november 30-ai határidejű döntés során a teljes évi előirányzathoz képest fennmaradó támogatási összeg odaítéléséről határoz.


Záró rendelkezések


9. §


Ez a rendelet 2011. február 15-én lép hatályba, rendelkezéseit első ízben a 2011. május 15-ig benyújtott kérelmek elbírálása során kell alkalmazni.



Juhászné dr. Baráth              László Tamás

        Márta sk.                             sk.

          jegyző                        polgármester


1. melléklet az 1/2011. (II.1.) önkormányzati rendelethez


1. melléklet a 10/2014. (IV. 1.) önkormányzati rendelethez



Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata



ADATLAP NYELVVIZSGA TÁMOGATÁSÁNAK IGÉNYLÉSÉHEZ



  1. Személyi adatok

a kérelmező neve: ……………………………………………………………………………….

születésének helye, ideje: ……………………………………………………………………….

állandó lakhelye: ………………………………………………………………………………..

értesítési cím (ha nem egyezik meg a lakóhellyel): ……………………………………….........

telefon: …………………………………       e-mail: ……………………………………………

tanulmányait végzi (iskola neve, címe): ………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

szülő, gondviselő neve: …………………………………………………………………………


  1. A támogatott vizsgára vonatkozó adatok:

idegen nyelv: ……………………………………………………………………………………

a vizsga típusa1:   komplex középfok          komplex felsőfok

a nyelvvizsga-bizonyítvány száma és kelte: ……………………………………………………

a bizonyítványt kiállító nyelvvizsgaközpont neve és címe: …………………………………….

…………………………………………………………………………………………………...


  1. A kérelmezőre vonatkozó adatok:

2010. január 1. után az Önkormányzat már támogatta a tanuló korábbi nyelvvizsgájának megszerzését1:             igen          nem

A támogatást kérelmező tanuló halmozottan hátrányos helyzetű1, 2:      igen           nem

Az egy háztartásban nevelt gyermekek száma: ………………………………………………

Az egy főre jutó havi családi jövedelem összege: …………………………………….…   Ft.



  1. A támogatás kifizetéséhez szükséges adatok

pályázó (gondviselő) számlavezető bankjának neve: ………………………………………….

számlaszáma: …………………………………………………………………………………..

pályázó adószáma: ……………………………………………………………………………..

pályázó TAJ-száma: ……………………………………………………………………………


  1. Kötelezően csatolandó mellékletek3 (a Rend. 5. § (2) bek. b)-f) pont alapján)[12]:

nyelvvizsga- bizonyítvány fénymásolat: 

a vizsgadíj befizetését igazoló számla:

iskolalátogatási igazolás:                             

a lakcímigazolvány fénymásolata:

jövedelemigazolás, kereset-kimutatás:    


Kijelentem, hogy az általam közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Budapest, 201…  …………… hó … nap



…………………………………………              …………………………………………..

kérelmező tanuló aláírása4                        a tanuló szülőjének, gondviselőjének aláírása5



1 A megfelelő választást jelölje X-szel!

2 A szülő, gondviselő a XV. kerületi Önkormányzat jegyzőjénél tett nyilatkozatot, a jegyző felvette a tanulót a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nyilvántartásába.

3 Ha az adatlaphoz csatolta a szükséges mellékletet, tegyen X-szet!

4 Amennyiben a tanuló a kérelem benyújtásának időpontjában a 18. életévét betöltötte, a szülő, gondviselő aláírása nem kötelező.

5 18 évnél fiatalabb tanuló esetében csak a szülő, gondviselő aláírása fogadható el.




2. melléklet az 1/2011. (II.1.) önkormányzati rendelethez


2. melléklet a 10/2014. (IV. 1.) önkormányzati rendelethez



SZEMPONTRENDSZER

a nyelvvizsga megszerzésének támogatásáról szóló 1/2011. (II.1.) sz. önkormányzati rendelet alapján beérkezett kérelmek, a rend. 7. § (2) bek. szerinti elbírálásához




sorszám

szempont

jogcím

változó

pontszám

1.

kerületi lakos

7. § (2) bek. a)

igen

1


nem

0

2.

előző nyelvvizsga támogatása

7. § (2) bek. b)

igen

0


nem

1

3.

halmozottan hátrányos helyzetű

7. § (2) bek. c)

igen

1


nem

0

4.

kettő vagy több testvére van

7. § (2) bek. d)

igen

1


nem

0

5.

az egy főre jutó havi jövedelem

7. § (2) bek. e)

kevesebb az öregségi nyugdíj 150%-ánál

2


az öregségi nyugdíj 150%-a és 200%-a között van

1

több az öregségi nyugdíj 200%-ánál

0

6.

a kérelem benyújtásának ideje

7. § (2) bek. f)

a bizonyítvány keltét követő 45 napon belül történik

1


a bizonyítvány keltét követő 45 napon túl történik

0



[1]

[1] Módosította a 10/2014.(IV.1.) önkormányzati rendelet 1.§-sa, hatályos 2014. április 2. napjától.

[2]

[2] Módosította a 10/2014.(IV.1.) önkormányzati rendelet 8.§-sa, hatályos 2014. április 2. napjától.

[3]

[3] Módosította a 10/2014.(IV.1.) önkormányzati rendelet 8.§-sa, hatályos 2014. április 2. napjától.

[4]

[4] Módosította a 10/2014.(IV.1.) önkormányzati rendelet 2.§-sa, hatályos 2014. április 2. napjától.

[5]

[5] Módosította a 10/2014.(IV.1.) önkormányzati rendelet 4. §-sa, hatályos 2014. április 2. napjától.

[6]

[6] Módosította a 3/2011. (II.18.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2011. február 19-től.

[7]

[7] Módosította a 3/2011. (II.18.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2011. február 19-től.

[8]

[8] Módosította a 10/2014.(IV.1.) önkormányzati rendelet 3. §-sa, hatályos 2014. április 2. napjától.

[9]

[9] Módosította a 10/2014.(IV.1.) önkormányzati rendelet 5. §-sa, hatályos 2014. április 2. napjától.

[10]

[10]Módosította a 10/2014.(IV.1.) önkormányzati rendelet 6. §-sa, hatályos 2014. április 2. napjától.

[11]

[11] Módosította a 10/2014.(IV.1.) önkormányzati rendelet 7. §-sa, hatályos 2014. április 2. napjától.

[12]

[12] Módosította a 3/2011. (II.18.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályos 2011. február 19-től.