Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2011. 04. 15- 2013. 12. 12

Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A.§ (2) bekezdésében, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésének és a 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet


A rendelet hatálya

1. §


(1)   A rendelet tárgyi hatálya Dévaványa város területén lévő, az Önkormányzat tulajdonában álló köztemetőre terjed ki.


(2)   A rendelet személyi hatálya az Önkormányzat tulajdonában álló köztemető fenntartását és üzemeltetését, valamint temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyekre, illetve mindazokra kiterjed, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.



Értelmező rendelkezések

2. §


a)      díszsírhely: a temetőben elhelyezkedő - akár a koporsós, akár a hamvasztásos eltemetést biztosító - temetkezési hely, melyben Dévaványa település díszpolgárai, továbbá a helyi közélet kiemelkedő személyiségei helyezhetők el.

b)      temetési hely feletti rendelkezési jog: a temetési hely megváltási (újraváltási) díja ellenében szerzett, a temetési hely használatára irányuló jogosultság, mely felöleli továbbá a jogosultnak a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására (ide értve a rátemetést is), sírjel állítására és mindezek gondozására irányuló jogosítványait, valamint ezzel összefüggésben a rendeletben meghatározott körű kötelezettségek teljesítését, s amely jog a vonatkozó jogszabályi előírások által meghatározott körben ruházható át, illetve szállhat át más személyre.

c)      temető üzemeltető: a köztemető fenntartója által megbízott közszolgáltató szervezet, aki gondoskodik a temető szerződéses üzembentartásáról.

d)      temető régi része: e rendelet 1. mellékletét képező parcella kiosztási térképen lévő A-O betűvel jelölt parcellák

e)      temető új része: e rendelet 1. mellékletét képező parcella kiosztási térképen lévő U kezdőbetűvel jelölt parcellák




II. Fejezet


Temető fenntartása, üzemeltetése

3. §


(1)   Dévaványa város köztemetőjét az önkormányzat tartja fenn pályázat alapján kiválasztott üzemeltető (vállalkozó) útján.

(2)   A köztemető és létesítményei üzemeltetéséről, fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezéshez kapcsolódó tevékenységek végzéséről – azaz a kegyeleti közszolgáltatásról – az önkormányzat az üzemeltetővel kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján gondoskodik.

(3)   A köztemető és létesítményei tárgyi és infrastrukturális létesítményei rendeltetésre alkalmas és a hivatkozott jogszabályi előírásoknak megfelelő állapotban tartásáról az önkormányzat az üzemeltető útján gondoskodik.

(4)   A köztemetőben az üzemeltető köteles az eltemetés feltételeit biztosítani, összehangolni a temetéseket és díjfizetés ellenében gondoskodni az elhunytak átvételéről.

(5)   A temető fenntartásával kapcsolatos fejlesztési elképzeléseket 10 évre szóló fejlesztési tervben kell meghatározni.



A temető létesítményei

4. §

(1)   Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket az alábbiak szerint biztosítja:

a)      utakat épít a parcellák megközelítésére,

b)      parkosítást, fásítást végez,

c)      ravatalozót, vízvételi lehetőséget, hulladéktárolót, illemhelyet működtet,

(2)   A ravatalozó működéséhez biztosítja a szükséges tartozékokat, felszereléseket: hűtő, drapériák, szőnyegek, gyertyatartók, szenteltvíztartó, szertartáshoz használatos mécsesek, kandeláberek, a szükséges villanyvételi lehetőség.



Temetési helyek

5. §

(1)    A temetőnek a régi részén e rendelet 1. melléklete szerint kialakított temetési helyek igénybevételével lehet temetkezni.

(2)    A temetőnek az új részén a sírhelyeket a sírhelykiosztási terv szerinti sírhelytáblák és parcellák felhasználásával kell kialakítani.

(3)    A temetőben a következő temetési helyek biztosítottak:

a)      koporsós sírhelyek,

b)      urnás sírhelyek,

c)      urnafülkék (kolumbárium),

d)      sírboltok építésére kijelölt helyek.

(4)    Az exhumálás folytán megüresedett és megfelelő műszaki állaggal megmaradó temetkezési hely újra értékesíthető, az értékesítésről a temető üzemeltető gondoskodik.

(5)    Exhumálás céljából történő sírfelnyitás esetén a munka megkezdése előtt 10 nappal a temető hirdetőtábláján közleményt kell közzétenni, a közlemény kihelyezéséről az üzemeltető gondoskodik.



6. §


(1)   A temetési hely kijelölését az eltemettetőnek az üzemeltetőtől kell kérni. A temetési szándékot a megváltott temetkezési helyek igénybevételekor is mindenkor be kell jelenteni az üzemeltetőnek. Ugyancsak be kell jelenteni bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot. Ilyen esetben a bejelentéskor be kell mutatni a temetési hely megváltását igazoló befizetési csekket, vagy egyéb iratot, mellyel bizonyítani, vagy legalább valószínűsíteni lehet a rendelkezési jogosultságot.

(2)   Az újonnan megkezdett sorokban csak a sorban következő sírhelyet lehet igényelni.

(3)   A koporsós rátemetéshez valamint a sírhely exhumálásához a közegészségügyi hatóság engedélye szükséges. Az engedélyt az üzemeltetőnek kell bemutatni.


7. §

(1)   A temetési helyek méretük és az eltemethető személyek száma szerint a következők:

a)      egyes sírhely, melyben egy koporsó helyezhető el

területe 130 x 220 cm

mélysége 150 cm

b)      egyes mélyített sírhely, melyben két koporsó helyezhető el úgy, hogy a rátemetendő koporsó alja 160 cm mélyre kerüljön

területe 130 x 220 cm

mélysége 200 cm

c)      dupla sírhely, melyben két koporsó helyezhető el

területe 220 x 220 cm

mélysége 150 cm

d)      dupla mélyített sírhely, melyben négy koporsó helyezhető el

területe 220 x 220 cm

mélysége 200 cm

e)      urnasírhely

területe 80 x 60 cm

mélysége 100 cm

A temetési helyen túlterjeszkedő síremléket elhelyezni nem szabad.

(2)   A temetési helyek közötti távolság minimálisan 50 cm. A sorok közötti távolság minimálisan 80 cm.

(3)   A sírboltokra kijelölt helyen az építéshatóság által engedélyezett sírbolt építhető.

(4)   Hagyományos sírhelybe további 2 urna rátemethető.

(5)   A koporsós sírhelyeket csak természetes anyaggal (fa, nád, vályogtégla) lehet kibélelni. Kifalazni, kibetonozni nem lehet.


Sírjelek

8. §


(1)   Temetési hely megjelölésére sírjel létesíthető. Sírjel – külön engedély nélkül – az Üzemeltető részére történt előzetes bejelentés után létesíthető.

(2)   A sírjel a kerettel együtt nem foglalhat el egyes sírhely esetén 160 cm-nél, dupla sírhely esetén 250 cm-nél szélesebb területet.

(3)   A temető tulajdonosa – köztemető esetén az önkormányzat – a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel, vagy sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást a temetési hely megjelölésével a temető hirdetőtábláján 90 napra ki kell függeszteni és a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni.

(4)   Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető üzemeltetője szünteti meg.

(5)   A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.



Díjak

9. §


(1)   Temetési hely a rendeletben megállapított térítési díj ellenében váltható meg. A temetési hely használati idejének lejárata esetén az ismételt megváltáskor az e rendeletben szabályozottak szerinti további időtartamra és díjért a rendelkezésre jogosult vagy annak leszármazója/örököse által újból megváltható. A kettős és a mélyített sírként megváltott síroknál a rendelkezési jog idejét az utolsó rátemetéstől kell számítani.

(2)   A térítési díjakat évente felül kell vizsgálni és e rendelet mellékletében kell közzétenni.

(3)   A temetési helyekkel való ésszerű gazdálkodás érdekében még élő személy részére temetési hely nem foglalható le - kivétel a dupla, illetőleg a mélyített sírhelyeknél.

(4)   A temetési helyek megváltási és újraváltási díját, a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulási díját, a temető egyes létesítményei kegyeleti szolgáltatást végzők részéről történő igénybevételének díját e rendelet 2. melléklete állapítja meg.



A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

10. §

(1)   A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet tartalmazza.

(2)   Urnasírhely esetén a temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság 25 év.

(3)   A használati idő lejártát a rendelkezésre jogosult köteles figyelemmel kísérni.

(4)   A használati idő lejárta után a temetkezési helyek újabb időtartamra megválthatók.



A temető rendje, használatának szabályai

11. §

(1)   A temető nyitva tartása:

a)      január, február hónapokban            7.30 – 17.00 óráig

b)      március hónapban                           7.00 – 17.30 óráig

c)      április hónapban                             7.00 – 19.00 óráig

d)      május, június, július hónapokban    7.00 – 21.00 óráig

e)      augusztus hónapban                        7.00 – 20.00 óráig

f)       szeptember hónapban                     7.00 – 19.00 óráig

g)      október hónapban                           7.00 – 18.00 óráig

h)      november, december hónapokban 7.30 – 17.00 óráig

(2)   Halottak napjához kötődően az üzemeltető a temető nyitva tartását meghosszabbíthatja.

(3)   A temetőből a nyitva tartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(4)   A temető bejáratánál ki kell függeszteni a temető nyitvatartási rendjét, a tulajdonos és üzemeltető megnevezetését, címét, a temető részletes térképét.

12. §

(1)   A temetési hely felett rendelkező köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat és jelen rendeletben foglaltakat betartani, valamint a megváltott helyet rendszeresen gondozni, környezetét gyommentesítéssel vagy fűnyírással rendben tartani.

(2)   A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig tartó terület, út fele.

(3)   A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4)   A temetőben gyertyát égetni csak úgy szabad, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(5)   A temető használatával kapcsolatos bejelentéseket a fenntartóhoz kell benyújtani. A temetőfenntartó a bejelentéseket köteles haladéktalanul kivizsgálni és a vizsgálat eredményéről a bejelentőt tájékoztatni.


13. §

A temetőben tilos:

a)      a gyászszertartás kezdetét megelőző 30 percet is figyelembe véve gépjárművel, segédmotor kerékpárral behajtani és ott közlekedni,

b)      szemetelni, az öntözőedényeket otthagyni,

c)      a lebontott sírjelet, síremléket tárolni,

d)      a szinteket folyókákkal, árkokkal, töltésekkel megváltoztatni,

e)      hirdetőtáblán kívül hirdetményt elhelyezni.


14. §


(1)   A temetőben az elhervadt virágokat, koszorúkat, az elhasznált csomagoló anyagot és minden más hulladékot kizárólag a kijelölt lerakóhelyeken kell elhelyezni.

(2)   A temető üzemeltetője gondoskodik a temető tisztán tartásáról, valamint a hulladékok rendszeres elszállításáról.


A temetőben végzendő munkák

15. §


A temetőben

a)      sírgondozást a temetkezési hellyel rendelkezni jogosult és az elhunyt hozzátartozói,

b)      a kegyeleti közszolgáltatási szerződés szerinti munkálatokat a temető üzemeltetője,

c)      temetkezési szolgáltatásokat – a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 25. § (1) bekezdése szerinti – a vállalkozó, üzemeltető,

d)      egyéb munkákat - a fenntartó megbízásából beruházási, javítási, felújítási feladatokat - szabadon választott magán- vagy jogi személy végezhet.


16. §


(1)   A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást és a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését - a temető üzemeltetőjének a munkavégzés megkezdése előtt legalább 10 nappal be kell jelenteni. A bejelentés elmulasztásáért a munkát végző vállalkozó és a megrendelő is felel.

(2)   A sírásás időpontját a temetkezési szándék bejelentésekor kell megjelölni.





17. §


A temető régi részén temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni, kivéve e rendelet 1. mellékletét képező térkép szerinti temetkezési helyekre. A térképen megjelölt területrészt le kell zárni.

                                                     


Díszsírhely adományozása

18. §


(1)   Dévaványa Város Önkormányzata azon élő és elhunyt személyeknek, akik a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2)   A díszsírhely adományozásáról - a polgármester előterjesztése alapján - a Képviselő-testület határozatban rendelkezik. 

(3)   A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart – használata díjtalan – a használatba adáskor az Általános Forgalmi Adó megfizetésére vonatkozó szabályokat is figyelembe kell venni.

(4)   A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye, az élettársa, továbbá az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyerekek) is eltemethetők.

(5)   A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – az önkormányzat megbízása alapján annak költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.



A kegyeleti közszolgáltatási szerződés

19. §


(1)   A köztetmető üzemeltetése Dévaványa Város Önkormányzata és a közbeszerzési eljárás nyertesével megkötött          kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján történik.
(2)   A kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében a köztemetőre vonatkozóan a felek meghatározzák                         a közszolgáltatás ellátásának feltételeit.

(3) Az üzemeltető a jogszabályban rögzített és a szerződésben meghatározott feladatai körében

a) köteles ellátni a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartását, és gondozását;

 b) köteles a gyászszertartáson megjelenő alkalmazottainak alkalomhoz illő formaruhát biztosítani

 c) köteles meghatározni a köztemetőbe kiszállított elhunytak átvételének és a temetések rendjét a jogszabályi  keretek között;

 d) köteles tájékoztatni az odalátogatókat és

 e) ügyfélfogadást köteles biztosítani.

(4) Az üzemeltetés keretében az üzemeltető összehangolja a temetések időpontját, feltételeit, működteti, karbantartja a technikai rendszereket, illetve építményeket - ravatalozó, hűtő -, gondoskodik a tisztán tartásról, a hulladék összegyűjtéséről és ártalmatlanításra való átadásáról.

(5) Az üzemeltetőnek az elvárható színvonalon kell teljesítenie feladatát, az üzemeltetéssel kapcsolatos intézkedéseket üzemnaplóban kell rögzíteni.

(6) A kegyeleti közszolgáltatási szerződést határozott időre kötik a felek. Az üzemeltető tevékenységét évente értékelni kell. 



Szabálysértési rendelkezések

20. §


Szabálysértést követ el és 50.000-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki:
a) ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, engedély nélkül, ki nem jelölt területen vagy lezárt temetőrészben halottat eltemet;

b) ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, a kiadott urnát tiltott helyen helyezi el;

c) a temető nyilvántartási rendjére, továbbá a sírok, urnafülkék díszítésére nem szolgáló tárgyak a temetőbe való bevitelőre vonatkozó előírásokat megszegi;

d) olyan magatartást tanúsít, amely a szertartások rendjét, a temetőlátogató közönség kegyeleti érzéseit sérti, a kegyeleti jog gyakorlását akadályozza, vagy gátolja;

e) a temető területére elrendelt gépkocsi korlátozást vagy tilalmat megszegi, illetve nem a leírtak szerint közlekedik;

f) aki hulladékot nem kijelölt helyen helyez el,

g) a temetési hely jelölésére szolgáló sírjelet - sírt, sírboltot, síremléket - vagy a temetőben lévő egyéb tárgyakat, illetve a növényzetet megrongálja, beszennyezi, továbbá a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat jogtalanul eltávolítja vagy engedély nélküli tárgyat helyez el;

h) a sírkőmaradványok elszállítására irányuló felhívásnak nem tesz eleget;

i) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül 1 m-nél magasabbra növő fákat, bokrokat ültet ki;

j) a sírboltot, az urnasírboltot nem az előírt módon építette meg, vagy ha a sírboltot a temető tulajdonosának hozzájárulása nélkül építette meg;

k) a közvetlen veszélyt okozó síremlék, sírjel karbantartásáról, helyreállításáról a felhívás ellenére sem intézkedik;

l) a megváltott temetési helyen az üzemeltető hozzájárulása nélkül kerítést, illetve a temető területén padot helyez el, és azt az üzemeltető felszólítása ellenére sem távolítja el.




III. Fejezet

Záró rendelkezések

                                                    

21. §


(1)  Ez a rendelet 2011. április 15-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőről szóló 23/2009.(X.30.) ör. rendelete, valamint az azt módosító 16/2010.(X.29.) önkormányzati rendelet.

22. §


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.




1. melléklet a 10/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelethez


2. melléklet a 10/2011.(IV.1.) önkormányzati rendelethez


A temetési helyek megváltási díjai:


1.      Egyes sírhely                   6. 930,- Ft/db

2.      Dupla sírhely                 11. 550,- Ft/db

3.      Rátemetés                        4. 620,- Ft/db

4.      Urnafülke                      22. 050,- Ft/db

5.      Urnasírhely                      4. 620,- Ft/db

6.      Gyermeksírhely               4. 620,- Ft/db



Temető fenntartási hozzájárulás:


1. Síremlék-sírbolt, építése, felújítása, átalakítása, feliratozása          452,- Ft/alkalom

2. Vízhasználat/temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők                525,- Ft/nap



Létesítmény és technikai felszerelés igénybevételi díja:


  1. Ravatalozó egyszeri igénybevétele                                     2. 888,- Ft/alkalom
  2. Halotthűtő használata (megkezdett naptári naponként)                     1.155,- Ft


Általános díjtétel:

A rendelkezési jog lejártával minden sírhely újraváltási díja egységesen a megváltási díj 90 %-a.

A sírkertek használati jogának újraváltásakor 1. 785-Ft/m2 díjat kell felszámítani (új sírkert nem értékesíthető!)




A díjszabályzatban megállapított díjtételeket számlázáskor a mindenkori áfa értékével kell megnövelni.