Fábiánsebestyén Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011.(IX.8.) önkormányzati rendelete

Fábiánsebestyén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011.(IX.08.)Ö.rendelete a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2011. 09. 08- 2021. 03. 31

Fábiánsebestyén Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011.(IX.8.) önkormányzati rendelete

Fábiánsebestyén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011.(IX.08.)Ö.rendelete a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

2011.09.08.

Fábiánsebestyén Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdés a) és b)pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránt az anyakönyvvezetőnél kérelmet kell benyújtani. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötést és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését a Jegyző engedélyezi.

(2) A határozatot a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül kell meghozni.

2. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek által megjelölt külső helyszín alkalmas az anyakönyvi esemény méltóságteljes lebonyolítására és a felek a meghatározott díjat megfizetik.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 15.000,- Ft/anyakönyvi esemény díjat kell megfizetni.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél a jogszabályban előírt feltételeket a felek az Önkormányzat által megbízott szolgáltatón keresztül kötelesek biztosítani.

3. § A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 5.000,- Ft/anyakönyvi esemény díjat kell megfizetni és akkor engedélyezhető, ha a felek e díjat megfizetik.

4. § (1) Jelen rendeletben meghatározott díjat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni készpénz-átutalási megbízáson, vagy banki átutalással az Önkormányzat részére és a befizetést igazolni az anyakönyvvezetőnek.

(2) A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a befizető részére 15 napon belül vissza kell utalni.

(3) Az anyakönyvi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell utalni a befizető részére.

5. § A rendeletben meghatározott díjak megfizetése alól mentesség adható, ha valamelyik házasuló, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő személy állapota közeli halállal fenyeget.

6. § (1) Amennyiben a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezető nem a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását kéri, 3.500,- Ft/anyakönyvi esemény közreműködési díj illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt 10.000,- Ft/anyakönyvi esemény közreműködési díj illeti meg.

7. § E rendelet alkalmazása során hivatali helyiség a Polgármesteri Hivatal (Fábiánsebestyén, Szabadság tér 2.) Faluház (Fábiánsebestyén, Szabadság tér 1.) házasságkötő termei.

8. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A hatályba lépés napján már benyújtott, de el nem bírált kérelmek esetében is e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.