Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011(IX.8.) önkormányzati rendelete

az 5/2007.(III.1.)önkormányzati rendelete a Balatonszentgyörgy Község Helyi Építési Szabályzatáról módosításáról

Hatályos: 2011. 10. 08- 2022. 03. 06

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011(IX.8.) önkormányzati rendelete

az 5/2007.(III.1.)önkormányzati rendelete a Balatonszentgyörgy Község Helyi Építési Szabályzatáról módosításáról1

2011.10.08.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000 évi CXII. számú törvénnyel, az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) sz. Kormány rendelettel összhangban a következőket rendeli el:

1. §

.

Az 5/2007./III.1./önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép.

„(1) A rendelet területi hatálya a község közigazgatási területére terjed ki. A helyi építési szabályzatot a település teljes közigazgatási területét lefedő szabályozási tervekkel együtt kell alkalmazni.”

2. §

.

Az 5/2007./III.1./önkormányzati rendelete 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) Az erdőterület az építmények elhelyezése szempontjából:

1. védelmi (Ev)
2. gazdasági (Eg)
övezetekre tagolódik.
(2) Védelmi rendeltetésű erdőövezetben épület nem létesíthető.
(3) Védelmi rendeltetésű – nem védett - erdőövezetben az OTÉK 32. § szerinti építmények akkor létesíthetők, ha az erdőt védelmi rendeltetésének betöltésében az építmények nem akadályozzák.
(4) Tájképvédelmi területre eső védelmi rendeltetésű erdőterületen 10 m-nél magasabb építmények építési engedély iránti kérelemhez a külön jogszabályban meghatározott látványtervet kell készíteni.
(5) Gazdasági rendeltetésű erdőövezetben az erdőgazdálkodást, vadgazdálkodást szolgáló építmények helyezhetők el a következő feltételekkel:
1. csak 10 ha-nál nagyobb, erdő művelési ágú telken létesíthető épület;
2. a telek beépítettsége nem lehet több 0,3 %-nál;
3. az épület építménymagassága nem lehet több 4,5 m-nél;
4. az épület a telekhatártól legalább 10 m-re létesíthető;
5. az épület 40-45° hajlásszögű nyeregtetővel létesíthető, tetőhéjazata nád vagy természetes anyagú és természetes színű égetett cserép lehet.
(6) Gazdasági rendeltetésű erdőövezetben amennyiben nincs lehetőség a szennyvízcsatorna-hálózathoz történő csatlakozásra, új épület építésére építésügyi hatósági engedélyt adni csak vízzáró szennyvíztároló, illetve a vízügyi hatóság által engedélyezett egyedi szennyvízkezelő berendezés megléte esetén lehet.
(7) Az erdőterület övezeteiben a védőerdők kivételével kerítést létesíteni csak természetvédelmi, vadgazdálkodási, illetve erdőgazdálkodási célból szabad.
(8) Erdőterületen vadaskert nem létesíthető, terepmotorozás, terepautózás nem engedélyezhető.”

3. §

.

Az 5/2007./III.1./önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„16. § (1) A mezőgazdasági terület az azonos tájkarakter, a mezőgazdasági és sajátos építési használat, továbbá a táji-, természeti értékek, az ökológiai hálózat védelme alapján

1. általános mezőgazdasági terület (Má)
2. általános borvidéki mezőgazdasági terület (Máb)
3. általános korlátozott használatú mezőgazdasági terület (Mák)
területfelhasználási egységekre tagolódik.
(2) Mezőgazdasági területen 3000 m2-nél kisebb telket
1. közlekedési létesítmények;
2. közmű és hírközlési létesítmények;
3. véderdő
létesítéséhez szükséges telkek, és az azok kialakítása következtében visszamaradó telkek kivételével kialakítani nem lehet.
(3) Mezőgazdasági területen, amennyiben nincs lehetőség a szennyvízcsatorna-hálózathoz történő csatlakozásra, új épület építésére építésügyi hatósági engedélyt adni csak vízzáró szennyvíztároló, illetve a vízügyi hatóság által engedélyezett egyedi szennyvízkezelő berendezés megléte esetén lehet.
(4) Mezőgazdasági területen a terepszint alatti építmények alapterülete a telek 10 %-át nem haladhatja meg.
(5) A 10 m-nél magasabb építményeket a környezethez (domborzati és növényzeti adottságokhoz) illeszkedően kell elhelyezni.
(6) A 10 m-nél magasabb építmények vagy 250 m2-nél nagyobb beépített alapterületű építmények építési engedély iránti kérelméhez, továbbá az Má* és Máb* jelű övezetben épületek építési engedély iránti kérelméhez külön jogszabályban meghatározott látványtervet kell mellékelni.
(7) Mezőgazdasági területen lakókocsi, lakókonténer nem helyezhető el.”

4. §

.

A z 5/2007./III.1./önkormányzati rendelet17. §.-át megelőző címe helyébe az alábbi megelőző cím lép:
„Általános mezőgazdasági terület”

5. §

.

Az 5/2007./III.1./önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

17. § .

(1) Általános mezőgazdasági terület övezetében (Má) a növénytermesztés, az állattartás és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és –tárolás építményei, továbbá lakóépület létesíthető. A lovasturizmus céljait szolgáló építmények és műtárgyak a szántó és gyep művelési ágú telken kialakíthatók.

(2) Szántó művelési ágban lévő legalább 20 ha területű telken a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló, a lakófunkciót is kielégítő épület építhető, de a beépített alapterület a telek 0,3 %-át és az 1000 m2-t nem haladhatja meg.

(3) Gyep művelési ágban lévő legalább 5 ha területű telken a hagyományos, almos állattartás, a lakófunkciót is kielégítő épület építhető, de a beépített alapterület a telek 1 %-át és az 1000 m2-t nem haladhatja meg.

(4) Gyümölcsös művelési ágban lévő legalább 5 ha területű telken a gyümölcstermesztést, feldolgozást szolgáló, a lakófunkciót is kielégítő épület építhető, de a beépített alapterület a telek 1 %-át és az egyes épületek alapterülete az 1000 m2-t nem haladhatja meg.

(5) Birtokközpont a legalább 2 ha területű telken alakítható ki, ha a birtokközponthoz tartozó telkek összterülete Balatonszentgyörgy területén legalább 50 ha.

(6) A birtokközpont beépítettsége nem haladhatja meg a birtokközponthoz tartozó összes telek területének 1 %-át, és a birtokközpontként beépítendő telek területének 25 %-át. Az építési jog megszerzéséhez beszámított, de beépítésre nem került telkekre telekalakítási és építési tilalmat kell az építésügyi hatóság megkeresésére feljegyezni.

(7) Az épületek építménymagassága lakóépület esetén legfeljebb 5,5 m, gazdasági épület esetén legfeljebb 7,5 m lehet.

(8) Az épületek a telek határától legalább 10 m-re létesíthetők.

(9) Az általános mezőgazdasági terület Má* jelű övezetében az (1)-(8) bekezdés előírásain kívül a következő előírásokat is alkalmazni kell:

1. csak 30-45° hajlásszögű magastetős épületek létesíthetők;

2. a tető héjazata nád vagy természetes színű és természetes anyagú égetett cserép lehet.

3. Az övezet területén antennatartó szerkezet nem létesíthető.

(10) Állattartó telep, a családi szükségletet meghaladó állattartást szolgáló épület - a lovasturizmus céljait szolgáló épület kivételével – a tómedertől legkevesebb 1000m, egyéb felszíni vizektől legkevesebb 200 m távolságban létesíthető.”

6. §

.

Az 5/2007./III.1./önkormányzati rendelet 18. §-át megelőző címe helyébe az alábbi megelőző cím lép:
„Általános borvidéki mezőgazdasági terület”

7. §

.

Az 5/2007./III.1./önkormányzati rendelet 18. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

18. § .

(1) Általános borvidéki mezőgazdasági terület övezetében (Máb) a szőlőművelést, a szőlőfeldolgozást, bortárolást és borturizmust szolgáló, a lakófunkciót is magában foglaló épület létesíthető.

(2) Az (1) bekezdés szerinti épületek – a birtokközpont kivételével – csak akkor létesíthetők, ha

1. a telek területe legalább 2 ha és

2. a telek területének 80 %-a szőlőműveléssel hasznosított.

(3) A telek beépített alapterülete legfeljebb a telek területének 2 %-a lehet és a 800 m2-t nem haladhatja meg.

(4) A szőlő műveléssel hasznosított 2 ha alatti telken épület akkor létesíthető, ha a tulajdonos az egy borvidéken több tagban 5 ha-nál nagyobb szőlő művelésű területtel rendelkezik.

(5) A (4) bekezdés szerinti 5 ha-nál nagyobb birtok birtokközpontjának beépítettsége nem haladhatja meg a beszámított telkek összterületének 1 %-át, és a beépített telek területének 25 %-át. Az építési jog megszerzéséhez beszámított, de beépítésre nem került telkekre telekalakítási és építési tilalmat kell az építésügyi hatóság megkeresésére feljegyezni.

(6) Az épületek építménymagassága lakóépület esetén legfeljebb 5,5 m, gazdasági épületek esetén 7,5 m lehet.

(7) Az épületeket a telek határától legalább 10 m-re lehet elhelyezni.

(8) Az Máb* jelű övezetben a táj- és településkép védelme érdekében az (1)-(7) bekezdés előírásain kívül a következő előírásokat is alkalmazni kell:

1. csak 30-45° fok hajlásszögű nyeregtetős épületek létesíthetők;

2. a tető héjazata nád vagy természetes színű és természetes anyagú égetett cserép lehet;

3. az övezetben légvezeték, antennatartó szerkezet nem létesíthető.”

8. §

.

Az 5/2007./III.1./önkormányzati rendelet19. §-át megelőző címe helyébe a következő megelőző cím lép.
„Általános korlátozott használatú mezőgazdasági terület”

9. §

.

Az 5/2007./III.1./önkormányzati rendelet 19. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

19. § .

(1) Általános korlátozott használatú mezőgazdasági terület (Mák) a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területére, Natura 2000 területre és ökológiai hálózat területére eső mezőgazdasági terület.

(2) Korlátozott használatú mezőgazdasági terület övezeteiben a természeti területek fenntartását, a természetvédelmi kezelést, a kutatást, az ismeretterjesztést szolgáló épületnek nem minősülő építmények létesíthetők.

(3) Az övezetek területén a közmű és elektronikus hírközlési nyomvonalas hálózatok és járulékos műtárgyaik kiépítése, a meglévő hálózatok felújítása – ha a műszaki lehetőségek és a védett értékek védelmi szempontjainak mérlegelése nem zárja ki – terepszint alatti elhelyezéssel történhet.

(4) Az övezet területén antennatartó szerkezet nem létesíthető.”

10. §

.

Az 5/2007./III.1./önkormányzati rendelet kiegészül a következő 20/A. §-sal, a 20/A. §.-t megelőző alcímmel:
„Különleges bányaterület
20/A. §.

(1) Beépítésre nem szánt Különleges-bányaterületen (Kb) a külszíni bányászathoz szükséges építmények kialakíthatók, de épület nem létesíthető.”

11. §

.

Az 5/2007./III.1./önkormányzat rendelet t4 melléklete helyébe jelen rendelet 1.melléklete lép.

12. §

.

"Az 5/2007./III.1./önkormányzati rendelettel jóváhagyott szabályozási tervek közül az SZK-1 jelű külterület-szabályozási terv helyébe jelen rendelet 2.melléklete szerinti Külterület-szabályozási terv lép."

13. §

.

Záró rendelkezés

(1) Ezen rendelet a kihirdetés napját követő 30. napon lép hatályba.
(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik az SZMSZ-ben meghatározottak szerint.

Jogharmonizációs záradék

14. §

.

E rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló szerződés kihirdetéséről szóló 2004.évi XXX.tv.-el összhangban az Európai Közösségek jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1. melléklet

A 2000. évi CXII. törvény Balatonszentgyörgy közigazgatási területét érintő kiemelt térségi övezetei:
Magterület övezete (Ö-1)
Ökológiai folyosó övezete (Ö-2)
Pufferterület övezete (Ö-3)
Térségi jelentőségű tájképvédelmi terület övezete (T-1)
Térségi jelentőségű komplex tájrehabilitációt igénylő terület övezete (R-1)
Ökológiai rehabilitációt igénylő terület övezete (R-2)
Felszíni szennyezésre fokozottan érzékeny terület övezete (SZ-1)
Vízeróziónak kitett terület övezete (P-2)
Felszíni vízminőség-védelmi terület övezete (F-1)
Tómeder övezete (D-1)
Települési terület övezete (U-1)
Gazdasági terület övezete (U-2)
Általános mezőgazdasági terület övezete (M-1)
Erdőterület övezete (E-1)
Erdőtelepítésre alkalmas terület övezete (E-2)
Kiváló termőhelyi adottságú erdőterület övezete (E-3)
Szőlő termőhelyi kataszteri terület övezete (C-1)
1

Az önkormányzati rendeletet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 7. napjával.