Gyál Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011. (V.1.) önkormányzati rendelete

egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről

Hatályos: 2011. 05. 01- 2015. 02. 28

egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről

2011.05.01.

Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 92. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A rendelet hatálya a “Kertváros” Gyáli Kistérség Társulási Tanácsa által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások vonatkozásában –a társulási megállapodásban meghatározottak szerint- a társult települések közigazgatási területén élő személyekre terjed ki.

2. § Az e rendelet szerint nyújtott személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások:

a) családsegítés,

b) házi segítségnyújtás,

c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

3. § A “Kertváros” Gyáli Kistérség társult települései a „Kertváros” Gyáli Kistérség Szociális és Családvédelmi Központon (a továbbiakban: Szociális és Családvédelmi Központ) keresztül biztosítják a 2. §-ban felsorolt alapszolgáltatásokat.

1. Családsegítés

4. § (1) A szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatást családsegítés keretében kell biztosítani.

(2) A családsegítés igénybevétele térítésmentes.

2. Házi segítségnyújtás

5. § (1) A házi segítségnyújtást a Szt. 63. §-ában meghatározott jogosulti körnek kell biztosítani.

(2) A Szociális és Családvédelmi Központ a házi segítségnyújtást főállású szociális gondozókkal, valamint tiszteletdíjas társadalmi gondozókkal végeztetheti.

(3) A házi segítségnyújtás igénybevételéért térítési díjat kell fizetni. A térítési díj összegét az 1. számú melléklet tartalmazza.

3. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

6. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás, mely az Szt. 65. §-ában meghatározott jogosulti körnek nyújtható.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele térítésmentes.

4. Az ellátások igénybevételének módja

7. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás iránti kérelmet a Szociális és Családvédelmi Központ intézményvezetőjéhez kell benyújtani.

(3) A házi segítségnyújtás igénybevétele iránti kérelem elbírálásához az igénylőnek nyilatkoznia kell arról, hogy kötött-e érvényes tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést.

(4) A térítési díj ellenében igénybe vehető ellátási formák esetében a kérelemhez mellékelni kell a kérelmező jövedelmi viszonyait hitelt érdemlően igazoló iratokat.

8. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelemről az intézményvezető dönt.

(2) Ha az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének az (1) bekezdés szerinti döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Ilyen esetben a fenntartó határozattal dönt a beutalás kérdéséről. A felülvizsgálati kérelmet az intézményvezetőhöz kell benyújtani.

9. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásra való jogosultságot és ezzel egyidejűleg a szolgáltatás nyújtását az intézményvezető megszünteti, ha

a) az ellátott bejelentett lakóhelye illetve ennek hiányában tartózkodási helye a társult települések közigazgatási területén megszűnik,

b) az ellátást megalapozó feltételek már nem állnak fenn,

c) a térítési díj fizetésére kötelezett fizetési kötelezettségének nem tesz eleget,

d) az ellátott részére házi segítségnyújtás esetén az ellátott tartásra köteles és képes hozzátartozója biztosítja az ellátást.

(2) Az intézmény vezetője az ellátások megszüntetéséről írásban értesíti a jogosultat, illetve a törvényes képviselőjét. Ha az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője az intézményvezető döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Ilyen esetben a fenntartó határozattal dönt az ellátás megszüntetésének kérdéséről. A felülvizsgálati kérelmet az intézményvezetőhöz kell benyújtani.

5. A térítési díj

10. § (1) Az ellátások intézményi térítési díját a Képviselő-testület a “Kertváros” Gyáli Kistérség Társulási Tanácsa határozata alapján évente felülvizsgálja.

(2) A térítési díj csökkentésének, vagy elengedésének eseteit és módját a társult települések saját rendeletükben szabályozzák.

11. § E rendelet 2011. május 01. napján lép hatályba.

Pápai Mihály Rozgonyi Erik
polgármester címzetes főjegyző
Z Á R A D É K:
A rendelet 2011. május 1. napján kihirdetésre került a helyben szokásos módon, a hirdetőtáblára történő kifüggesztéssel és www.gyal.hu honlapon történt közzététellel.
G y á l, 2011. május 1.
Rozgonyi Erik címzetes főjegyző

1. melléklet

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások intézményi térítési díjai

1. Házi segítségnyújtás 1440.-Ft/óra

1. Étel házhozszállítása 150.-Ft/adag