Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2011 (III.1.) önkormányzati rendelete

Az anyakönyvvezető közreműködését igénylő rendezvények hivatali munkaidőn kívüli, valamint hivatali helyiségen kívüli engedélyezéséről és a fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2014. 07. 01- 2017. 03. 30

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében, valamint az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásáról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet hatálya az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.


2. §


Hivatali munkaidőn kívül a házasság megkötésére és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére a jegyző általános engedélye alapján hétköznap a hivatali munkaidő vége és 20 óra között, szombaton – amennyiben az nem munkaszüneti nap - 10 és 20 óra között kerülhet sor.


3. §


(1) Hivatali helyiségen kívül a házasság megkötését és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését a jegyző hétköznap a hivatali munkaidő kezdete és 20 óra között, szombaton – amennyiben az nem munkaszüneti nap - 10 és 20 óra között a felek egybehangzó, legalább a tervezett rendezvény időpontját megelőző 30 nappal írásban beadott kérelmére egyedileg engedélyezheti.

(2) Az engedélyezési eljárás során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségben előjegyzett, anyakönyvvezető közreműködését igénylő rendezvényekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségben kívüli házasságkötés, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nem veszélyeztetheti.


4. §


(1) A hivatali munkaidőn kívüli többletszolgáltatás ellentételezéseként házasságkötés, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén 2011. évben bruttó 10.000.- Ft, az ezt követő években az önkormányzat tárgyévi pénzügyi tervéről szóló rendeletében meghatározott összegű  szolgáltatási díjat kell fizetni.

(2) A hivatali helyiségen kívüli többletszolgáltatás  ellentételezéseként házasságkötés, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén 2011. évben bruttó 50.000.- Ft, az ezt követő években az önkormányzat tárgyévi pénzügyi tervéről szóló rendeletében meghatározott összegű szolgáltatási díjat kell fizetni.

 (3) A házasságkötés, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli létesítése esetén az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjat együttesen kell megfizetni.

(4)[1] Amennyiben a hivatali helyiségen kívüli igénybevételre azért kerül sor, mert a hivatali helyiség valamely indokolt körülmény következtében az igénybevevő által megjelölt időpontban nem biztosítható, a felek kérelme alapján a jegyző – az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. §-ában foglaltaknak megfelelően – a Derkovits Kulturális Központ Tiszaszederkényi Művelődési Ház telephelyén biztosítja a házasság megkötését és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, melyért szolgáltatási díjat nem kell fizetni.


5. §


(1) A 4. §-ban megállapított szolgáltatási díjat legkésőbb a házasság megkötését, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését megelőző két munkanappal kell az önkormányzat költségvetési elszámoló számlájára készpénzben a házipénztárba, illetve átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással megfizetni.

(2) A díjfizetés teljesítését a szolgáltatást igénybe vevők kötelesek a közreműködő anyakönyvvezető felé igazolni. A díjfizetés elmulasztása esetén a házasság, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolat csak hivatali munkaidőn belül és hivatali helyiségben köthető meg, illetve létesíthető.

(3) Ha a felek valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget, házasságkötés, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a 4. §-ban meghatározott díjat nem kell megfizetni.


6. §


(1) A hivatali munkaidőn kívül házasságkötésben vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezető tevékenysége rendezvényenként 1 óra rendkívüli munkavégzésnek minősül. A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül, házasságkötésben vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezető tevékenysége rendezvényenként 2 óra rendkívüli munkavégzésnek minősül.

(2) A rendkívüli munkavégzésért az anyakönyvvezető részére választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy óránként havi illetménye (alapilletmény + illetménypótlék + illetménykiegészítés) egy órára eső része 200 %-ának megfelelő díjazás jár. A rendkívüli munkavégzésért járó díjazást negyedévente, a negyedévet követő hó 10. napjáig kell az anyakönyvvezető részére megállapítani és kifizetni.


7. §


(1) Az anyakönyvvezető közreműködését igénylő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére alkalmas hivatali helyiséget és a hivatali kellékeket az önkormányzat térítésmentesen biztosítja.

(2) Amennyiben a felek a rendezvény lebonyolításához külső közreműködő, valamint nem az alapfelszerelés körébe tartozó kellékek bevonását igénylik, úgy annak költségét kötelesek megtéríteni.


8. §


Az anyakönyvvezető közreműködését igénylő házassági fogadalom megerősítése, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó fogadalom megerősítése, valamint névadó rendezvény megtartásánál az 1-7. § rendelkezéseit alkalmazni kell.


9. §


(1) Ez a rendelet 2011. március 15-én lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.



Dr. Molnár Tamás s.k.                                                                          Bráz György s.k.

           jegyző                                                                                        polgármester

[1]

Módosította: 16/2014. (VI.27.) rendelet 1. §

Hatályos: 2014. 07.01-től