Cegléd Város Önkormányzatának 11/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelete

Cegléd Város Önkormányzata bizottságai által kezelt pályázati támogatási keretek felhasználásának szabályairól

Hatályos: 2014. 03. 28- 2015. 03. 26

Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2011. (III. 31.)[1] önkormányzati rendelete

Cegléd Város Önkormányzata bizottságai által kezelt pályázati támogatási keretek felhasználásának szabályairól

a 8/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelet módosításaival egységes szerkezetben

 

Az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szól 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §[2] Cegléd Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete elismeri és támogatja a polgárok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelõdése, oktatása, szórakozása, sportolása, egészség­megőrzése érdekében nyújtott tevékenységet, amelyet

a) a településen élõ vagy dolgozó állampolgárok,

b) a ceglédi székhelyű, vagy tevékenységüket Cegléden végző

ba) társadalmi szervezetek,

bb) nem önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok,

bc) egyéni vállalkozók,

bd) civil, és - a köznevelési intézmények kivételével - egyéb szervezetek,

végeznek.


2. § (1)[3] Az 1. §‑ban foglalt elvek megvalósítása érdekében a Képviselõ-testület létrehozza az alábbi kereteket:

a) Humán Pályázati Keret (egészségmegőrző és szociális ellátáshoz kapcsolódó, valamint tudományos és oktatási, valamint kulturális, művészeti, vagy hagyományőrző tevékenységek támogatására)

b) Városvédelmi és Idegenforgalmi Pályázati Keret (a városfejlesztési, városképi, környezetvédelmi, idegenforgalmi érdekeltségű tevékenységek támogatására)


(2) Az (1) bekezdéseben megnevezett keretek (a továbbiakban: Keret) kezelésének hatáskörét a Képviselő-testület a Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott állandó bizottságokra ruházza át.


3. § A Képviselő-testület költségvetési rendeletében határozza meg a Keretek tárgy évi előirányzatát.


4. § A Képviselő-testület Keretek felhasználásáról való döntés megfelelő előkészítése és az esélyegyenlőség biztosítása érdekében pályázati rendszert vezet be.


2. A pályázatok kiírásának általános rendje


5. § (1)[4] A Keret kezelője a pályázati támogatás elnyerésére egyfordulós pályázatot ír ki a tárgy évre érvényes költségvetési rendelet hatályba lépését követően.

(2) A pályázatot a Ceglédi Hírmondóban, a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal[5] hivatalos hirdetőtábláján, az Önkormányzat hivatalos honlapján, valamint a helyi médában kell közzétenni.

6. § (1) Általános pályázati feltételek:

a) a pályázatot az 1. melléklet szerinti tartalommal kell közzétenni;

b) a pályázat Ceglédi Hírmondóban való közzétételétől számított 30 nap álljon rendelkezésre a pályázat benyújtására;

c) Pályázatot nyújthat be:

ca) a ceglédi lakhelyű, vagy Cegléden dolgozó magánszemély,

cb) ceglédi székhelyű vagy a tevékenységét Cegléden végző társadalmi szervezet, gazdasági társaság és egyéb, jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezet,

cc) a ceglédi székhelyű költségvetési szervek.


d) A benyújtott pályázatoknak kötelezően tartalmaznia kell:

da) a 2. melléklet szerinti adatokat;

db) a támogatás kifizetésének  kért ütemezését;

dc) az adott kiírással egyidejűleg megpályázott további Keret(ek) elnevezését, és az igényelt támogatás összegét;

dd) a vállalt önrész tartalmát és pénzben kifejezhető értékét;

de) a megvalósítandó cél szakmai leírását és

df) részletes költségvetési tervét;

dg) nyilatkozatot arról, hogy a pályázónak nincs köztartozása. A támogatást elnyert pályzátó a köztartozásról szóló nemleges igazolásokat legkésőbb a  támogatási szerződés megkötésének időpontjáig köteles pótolni.

 (2) A pályázat konkrét feltételeit Keretet kezelő bizottság határozza meg az 1. §-ban megfogalmazott célok figyelembevételével.


3. A pályázatok elbírálása, a támogatás felhasználása

7. §[6] A beérkezett pályázatokat a Keretet kezelő bizottság a pályázati határidőt követő ülésén, legkésőbb 30 napon belül bírálja el.

8. § (1) A pályázatok elbírálásáról szóló döntés minősített szavazati arányt igényel.


(2) Érvénytelen annak a pályázónak a pályázata, aki:

a) az előző évben kapott pénzügyi támogatással határidőre nem számolt el, és ezt a tényt a bizottság megállapította, illetve

b) az előző évben kapott támogatást a jóváhagyott céltól eltérõen használta fel, és ezt a tényt a bizottság megállapította;

c) a pályázatban megjelölt támogatási célt nem a támogatási év január 1. és december 31. közötti időszakban kívánja megvalósítani.

 (3) A támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni, hogy a támogatás folyósítása mikor esedékes, a felhasználása pedig milyen célra történhet. A kifizetések ütemezésének megállapításakor figyelembe kell venni a tárgyévi költségvetési rendelet keretek felhasználásáról szóló elveit.

9. § A bizottsági döntés közléséről és a támogatási szerződés előkészítéséről a Polgármester gondoskodik.

10. § (1) A Támogatott a pályázati támogatást csak a bizottság által meghatározott célra, a támogatási év január 1. és december 31. közötti időszakában használhatja fel.

(2) Amennyiben a pályázati támogatás a céltól eltérő módon, vagy szabálytalanul került felhasználásra, a Keretet kezelő bizottság a pályázót a támogatási összeg 15 napon belüli, egy összegben történő visszafizetésére kötelezi.

(3) Arányosan vissza kell fizenti a pályázati támogatást akkor is, ha a támogatott cél részben, vagy egészben nem valósult meg. Amennyiben a felhasználást akadályozó körülmények a kifizetés előtt következnek be, a támogatott erről köteles a Polgármestert tájékoztati.


4. A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása


11. § A bizottságok által megállapított pályázati támogatás kifizetéséről a határozatban foglaltaknak megfelelően a Polgármester gondoskodik.

12. § A pályázati támogatás kifizetésének feltétele az, hogy a Támogatott szerződést kösssön, a 3. mellékletében foglalt tartalommal.

13. § (1) A Támogatott köteles pályázati támogatás felhasználásáról pénzügyileg elszámolni, valamint támogatott cél megvalósításának tapasztalatairól és eredményéről részletesen beszámolni.


(2) A beszámolási kötelezettségének

a) írásban;

b) számlával igazolt módon;

c) a támogatás felhasználását követ 30 napon belül;

d) a havonta folyósított támogatás esetén pedig negyedévente köteles eleget tenni.


(3) Az elszámolásokat a Polgármesternek kell benyújtani a pályázati támogatás összegének felhasználásáról szóló eredeti bizonylatok bemutatása mellett. A pénzügyi elszámolások ellenőrzését a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal[7] látja el.


(4) Az előző évi elszámolások elfogadásáról a bizottság az elszámolási végső határidőt követő biztossági ülésen dönt.


(5) A Támogatott indokolt kérelmére a Keretet kezelő bizottság egy alkalommal minősített szavazati arányú döntésével módosíthatja az elszámolási határidejét.

14. § A Keretet kezelő bizottság a költségvetési zárszámadási rendelettervezet megtárgyalásával egyidejűleg köteles beszámolni a zárszámadással érintett évre biztosított támogatási keret felhasználásáról.

5. Záró rendelkezések


15. § (1) Ez a rendelet 2011. szeptember 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit először a 2012. évben nyújtandó támogatások esetében kell alkalmazni.


(2) Ez a rendelet Cegléd Város Önkormányzata Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal[8] hirdetőtábláján, 2 napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.


16. § Hatályát veszti:

1. Cegléd Város Önkormányzata bizottságai által kezelt költségvetési támogatási keretek felhasználásának részletes szabályairól szóló 5/2004. (III. 4.) Ök. rendelet;

2. Cegléd Város Önkormányzata bizottságai által kezelt költségvetési támogatási keretek felhasználásának részletes szabályairól szóló 5/2004. (III. 4.) Ök. rendelet módosításáról szóló 6/2007. (III. 29.) Ök. rendelet;

3. Cegléd Város Önkormányzata bizottságai által kezelt költségvetési támogatási keretek felhasználásának részletes szabályairól szóló 5/2004. (III. 4.) Ök. rendelet módosításáról szóló 25/2008. (VI. 30.) KT. rendelet.


17. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Dr. Diósgyőri Gitta sk.                                                                                                     Földi László sk.

         jegyző                                                                                                                      polgármester

--------------------



Az egységes szerkezetbe foglalás időpontja:

2014. március 28.


Dr. Diósgyőri Gitta jegyző

[1]

A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt, 2014. március 28-ától hatályos szöveg.

[2]

Az 1. §-t módosította a 8/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. március 28-ától.

[3]

A 2. § (1) bekezdését módosította a 8/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2014. március 28-ától.

[4]

Az 5. § (1) bekezdését módosította a 8/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos: 2014. március 28-ától.

[5]

Az 5. § (2) bekezdésében a ”Polgármesteri Hivatal” szövegrészt módosította a 8/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos: 2014. március 28-ától.

[6]

A 7. § (1) bekezdését módosította a 8/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos: 2014. március 28-ától.


[7]

A 13. § (3) bekezdésében a ”Polgármesteri Hivatal” szövegrészt módosította a 8/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos: 2014. március 28-ától.

[8]

A 15. § (2) bekezdésében a ”Polgármesteri Hivatal” szövegrészt módosította a 8/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos: 2014. március 28-ától.