Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéről

Hatályos: 2011. 05. 01- 2013. 03. 06

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2011 (IV.14.) rendelete

a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéről

2011.05.01.

Nagyecsed Város Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000.évi XLIII. törvény 23. §-ban, a 4. § tekintetében a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 22. § (4) bekezdésében, a 15. § tekintetében a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alkotmány 44/A §. (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 24. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró Felső- Tisza- Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek biztosítják a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét.

2. § Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra és a szilárd hulladékokra.

A kötelező közszolgáltatás megszervezése, tartalma

3. § (1) Nagyecsed Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a települési folyékony hulladék rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatás – a tevékenység tartalmában – az alábbiakra terjed ki:

a) a közterületen keletkező továbbá az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, használója (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) által az ingatlanon gyűjtött, a települési folyékony hulladék ideiglenes tárolására szolgáló közműpótló létesítmény kiürítésére (begyűjtésére), a Kristályvíz Víziközmű Szolgáltató Nonprofit Kft. (4700 Mátészalka, Kocsordi út 2. a továbbiakban: közszolgáltató), részére történő átadására, és a települési folyékony hulladék elhelyezés céljából történő elszállítására

b) az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított települési folyékony hulladék ártalmatlanítása körében a települési folyékony hulladéknak a kijelölt leürítő helyen történő elhelyezésére,

c) a települési folyékony hulladék ártalmatlanítását szolgáló létesítmények létesítésére, működtetésére és üzemeltetésére,

d) az a)-b) pontokban foglaltak szerint gyűjtött és elszállított települési folyékony hulladék ártalmatlanítására.

(3) A (2) bekezdésben foglalt közszolgáltatás teljesítésére kizárólagosan a képviselő-testület által kiírt nyilvános pályázat eredményeként az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján a közszolgáltató jogosult 2015. december 31-ig.

(4) A közszolgáltatással érintett terület leírását az 1. melléklet tartalmazza.

A települési folyékony hulladék elhelyezése

4. § A közszolgáltató az összegyűjtött és elszállítás céljából átvett települési folyékony hulladékot az erre a célra kijelölt, a Szalka-Víz Kft. (Mátészalka, Kisfaludy u. 8.) által működtetett, természetben Mátészalka, Szekesszegi úton lévő szennyvíztisztító telepen helyezheti el.

Az önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

5. § Az önkormányzatnak a közszolgáltatással összefüggő feladata különösen:

a) a kötelező helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési folyékony hulladék rendszeres összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése,

b) a közszolgáltató kiválasztására pályázat kiírása, a pályázat elbírálása és a közszolgáltató kijelölése, a közszolgáltatóval a kötelező közszolgáltatás részletes feltételeit tartalmazó közszolgáltatási szerződés megkötése,

c) a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás díjának megállapítása,

d) a települési folyékony hulladék ártalmatlanítására, és hasznosítására szolgáló ártalmatlanító hely megjelölése,

e) a kötelező közszolgáltatás teljesítésével összefüggő – egyéb jogszabályokban nem rendezett – önkormányzati hatósági jogok gyakorlása,

f) a szükséges adatok és információk rendelkezésre bocsátásával a közszolgáltató tevékenységének segítése.

A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja

6. § (1) A települési folyékony hulladék gyűjtése csak az építési hatóság által engedélyezett, vízzáró tározó medencékben történhet kizárólag úgy, hogy az ne idézzen elő szennyezést sem magán-, sem a közterületen.

(2) A települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére a rendeletben szabályozott módon az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(3) A települési folyékony hulladék szállítása az erre a célra készített, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, a csepegést és szaghatást kizáró eszközzel lehetséges.

7. § (1) A kötelező közszolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszonyt az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

(2) Az a gazdálkodó szervezet, amely a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 21. § (2) bekezdése alapján köteles a közszolgáltatást igénybe venni, a közszolgáltatás teljesítésére írásbeli szerződést köt a közszolgáltatóval.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

8. § (1) A 3. § (2) bekezdésében meghatározott közszolgáltatást az ingatlantulajdonos a rendeletben meghatározott módon köteles igénybe venni, és a szolgáltató részére a közszolgáltatás ellenértékét (díjat) megfizetni, kivéve ha:

a) jogszabály vagy hatósági határozat ettől eltérően rendelkezik, vagy

b) a beépítetlen ingatlanon települési folyékony hulladék nem keletkezik, és nem gyűlik fel.

(2) Az ingatlantulajdonos alapvető kötelessége, hogy a hulladék keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa.

(3) Az ingatlantulajdonos az ingatlanon települési folyékony hulladékot nem halmozhat fel, és az ingatlanon keletkezett hulladékot közterületre nem helyezheti ki.

(4) A települési folyékony hulladékot az ingatlantulajdonos az elszállításra való átvételig gyűjteni, illetve tárolni köteles.

(5) Az ingatlantulajdonos a kötelező közszolgáltatás körébe tartozó települési folyékony hulladékot elszállításra kizárólag a közszolgáltatónak adhatja át, és kizárólag a közszolgáltató által nyújtott szolgáltatást veheti igénybe.

(6) Az ingatlantulajdonosnak a települési folyékony hulladékot a közszolgáltatónak elszállítás céljából történő átadásáig úgy kell gyűjtenie, tárolnia, és kezelnie, hogy az mások testi épségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település környezetét ne szennyezze, a település növény- és állatvilágát ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

A közszolgáltató kötelezettségei

9. § (1) A közszolgáltató kötelessége a rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint a közszolgáltatás ellátása.

(2) A közszolgáltató köteles az önkormányzat képviselő-testülete számára közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes beszámolót, valamint költségelszámolást készíteni a tárgyévet követő év március 31-ig.

(3) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 48 órán, gazdálkodó szervezetek és jogi személyek esetén 24 órán belül a közszolgáltatást elvégezni.

(4) A közszolgáltató a szolgáltatásra irányuló szerződés létrehozatala, tartalmának meghatározása, módosítása, a díjak számlázása, valamint az azzal kapcsolatos követelések érvényesítése céljából kezelheti az ingatlantulajdonos azonosításához szükséges és elégséges személyes adatokat.

(5) A közszolgáltatónak tilos a személyes adatok kezelése során korlátozás nélkül használható, általános és egységes személyazonosító jelet alkalmaznia.

(6) A közszolgáltató a közszolgáltatást megtagadhatja, ha

a) érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a közműpótló létesítménybe gyűjtött folyékony hulladék a külön jogszabályban kihirdetett hulladékjegyzékben nem szereplő vagy ismeretlen összetételű hulladékot, vagy veszélyes hulladékot tartalmaz,

b) a rendeletben kijelölt leürítő helyen a folyékony települési hulladék bármely ok miatt nem helyezhető el,

c) a folyékony hulladék olyan hulladékot tartalmaz, amely veszélyezteti a begyűjtést, szállítást végző dolgozók vagy mások életét, testi épségét, egészségét, vagy a begyűjtés során a közszolgáltató által rendszeresített célgép műszaki berendezésében rongálást idézhet elő,

d) vis maior, így különösen időjárási helyzet, elemi csapás, tűzeset miatt a közszolgáltatásba bevont terület megközelíthetetlen.

A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei

10. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján látja el.

(2) A közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a) a közszolgáltatás megnevezését, időtartamát,

b) a teljesítés helyét,

c) a díjmegállapítás szabályait,

d) a közszolgáltatás idénybevételének és a közszolgáltatás nyújtásának szabályait,

e) a közszolgáltató és az önkormányzat kötelezettségeit,

f) a közszolgáltatás finanszírozásának elveit, módszereit,

g) a szerződés módosításának, felmondásának szabályait.

A közszolgáltatás díja

11. § (1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonosnak közszolgáltatási dijat kell fizetnie a közszolgáltatónak vagy az általa megbízott díjbeszedőnek.

(2) Az egységnyi díjtétel a közszolgáltató által elszállításra átvett hulladék 1 m3-e. A közszolgáltatás legmagasabb egységnyi díját a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A közszolgáltatási díj fizetendő összegét a közszolgáltató állapítja meg az egységnyi díjtétel és az elszállított települési folyékony hulladék mennyiségének szorzata alapján, figyelembe véve a 13. §-ban biztosított lakossági támogatást.

12. § A közszolgáltatási díj megváltoztatására a közszolgáltató minden év november 30-ig díjmódosítási javaslatot nyújthat be, melyet az önkormányzat képviselő-testülete elé kell terjeszteni.

13. § (1) A települési folyékony hulladék közszolgáltatási díjának mérséklésére a lakossági szennyvízkibocsátók támogatásban részesülnek, melynek összege azonos a mindenkori költségvetési törvényben az önkormányzatok részére normatív alapon, elszámolási kötelezettséggel e célra meghatározott támogatás összegével. A támogatás kizárólag a rendelet szerint összegyűjtött, elszállított és a hatóságilag kijelölt lerakóhelyen igazoltan elhelyezett lakossági folyékony hulladék m3-e után illeti meg a lakossági szennyvízkibocsátót.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás akként történik, hogy a közszolgáltató a díjfizetésre kötelezettel a támogatással csökkentett összeget fizetteti meg közszolgáltatási díjként.

(3) Az önkormányzat a (2) bekezdés szerinti lakossági támogatást utólag, minden negyedév utolsó napján benyújtott igénylés alapján, számla ellenében 8 napon belül megtéríti a közszolgáltatónak.

(4) A (3) bekezdés szerinti megtérítés elszámolásához a közszolgáltató köteles becsatolni:

a) a lakossági szennyvízkibocsátó által aláírt szállítólevelet,

b) nyilvántartást, mely tartalmazza a szennyvízkibocsátó nevét, címét, az elszállított folyékony hulladék mennyiségét, a szállítás időpontját, a közszolgáltató által kibocsátott számla számát.

14. § (1) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a közszolgáltató számlát bocsát ki, mely alapján az ingatlantulajdonos a teljesítéssel egyidejűleg készpénzben, gazdálkodó szervezet vagy jogi személy esetén készpénzben vagy átutalással fizeti meg a közszolgáltatási díjat.

(2) A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet, melynek azonban a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. A közszolgáltató a kifogásra annak kézhezvételétől számított 15 napon belül válaszolni köteles.

(3) Ha a túlszámlázásra vonatkozó kifogásnak a közszolgáltató helyt ad, a többletösszeget és annak időarányos kamatait az ingatlantulajdonosnak választása szerint köteles visszafizetni vagy azt az esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítani.

Szabálysértések

15. § Szabálysértést követ el és 5.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a rendelet 8. § (3) és (6) bekezdéseit megszegi.

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2011. május 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 1/2004. (I.30.) önkormányzati rendelet, és az azt módosító 14/2004. (IV.26.), 18/2004. (VI.1.), 19/2005. (IX.30.), 33/2005. (XII.22.), és a 19/2006. (XII.27.) önkormányzati rendeletek.

1. melléklet

Közszolgáltatással érintett terület leírása
Ady E. u. Móricz Zsigmond u.
Aradi u. Munkácsy Mihály u.
Arany János u.
Árpád u. Nyíl u.
Batthyány Lajos u. Petőfi-köz
Bástya u. Petőfi Sándor u.
Báthori u. (Marx Károly)
Bem József u. Rákóczi Ferenc u.
Berekoldal Telep Rózsás u.
Bocskai István u.
Damjanich János u. Síp u. (Ságvári Endre)
Deák Ferenc u. Sárvár u. (Vöröscsillag)
Dobó István u. (Sallai Imre)
Dózsa György u. Szabadság u.
Szatmári u.
Hajnal u. Széchenyi István u.
Hársfa u. Sziget-köz (Lenin-köz)
Honvéd u. Sziget u. (Lenin u.)
Honvéd-köz u.
Hunyadi János u. Táncsics Mihály u.
Temesvári u.
Jókai Mór u. Toldi Miklós u.
József Attila u. Tompa Mihály u.
Károlyi u. (Hámán Kató) Vasút u.
Kinizsi Pál u. Vásártér u.
Kisecsedi u. (Rózsa Ferenc) Vörösmarty Mihály u.
Komoróczi u.
Kossuth Lajos u. Wesselényi Miklós u.
Kölcsey Ferenc u. (Zalka Máté)
Központ u. Zöldfa u.
Zöldfa u.
Lehel u. Zöldfa-belső
Lutheránus u. Zrínyi Ilona u.
Zsák u.

2. melléklet

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás egységnyi díja
A. Megnevezés B. Díjtétel

1. Közszolgáltatási díj: 600.-Ft/m3 + ÁFA

2. Kijelölt leürítő helyen történő ürítés díja: 200.-Ft/m3 + ÁFA