Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2011. (V.9.) önkormányzati rendelete

a tehergépjárművek úthasználatáról

Hatályos: 2020. 11. 01- 2022. 04. 27

Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2011. (V.9.) önkormányzati rendelete

a tehergépjárművek úthasználatáról

2020.11.01.

Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdésének h) pontjában, a 9. § (2) bekezdésében, a 33. § (1) bekezdésének c) pontjában és a 34. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Önkormányzat törzsvagyonának részét képező helyi közutak és műtárgyaik állagának megóvása, fenntartása, a helyi közutakon a biztonságos közlekedés biztosítása céljából az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Solymár Nagyközség közigazgatási területén lévő, az Önkormányzat tulajdonában álló helyi közutakra (a továbbiakban: helyi közút) terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a közfeladatot ellátó tehergépjárművek úthasználatára.

b) a közút kezelője által, vagy megrendelésére végzett üzemeltetéssel, fenntartással vagy építési munkákkal kapcsolatos úthasználatra.

2. Nem építési vagy bontási engedélyköteles tevékenységekhez köthető tehergépjárművek úthasználata

2. § (1) A nem építési vagy bontási engedélyköteles tevékenységekhez köthető tehergépjárművek úthasználatához kapcsolódó, amennyiben jogszabály másképp nem rendelkezik 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek helyi közútra történő behajtásához behajtási engedély szükséges. Az engedélyt a polgármester – a helyi közút tulajdonosa nevében – adja ki. Az eljárás illetékmentes.1

(2) A behajtási engedély iránti kérelmet a tehergépjármű tulajdonosának (üzemben tartójának) a polgármesteri hivatalban kell benyújtania a 2. számú melléklet szerinti, e célra rendszeresített nyomtatványon.

(3) Az Önkormányzat polgármestere az engedély kiadását megtagadhatja, ha

a)2

b) az érintett helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjármű azon közlekedjék.

(4) A polgármester a behajtási engedélyben előírhatja azt az útvonalat, amelyen a tehergépjárműnek közlekednie kell és azokat a feltételeket, amelyek a tehergépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak védelmét.

(5) Nem szilárd burkolatú utakra csak akkor lehet behajtási engedélyt kiadni, ha az azon való közlekedést az útviszonyok lehetővé teszik.

(6) Behajtási engedély egy napra, egy hétre, harminc napra, fél évre vagy egy évre adható ki.

(7) Nem építési vagy bontási engedélyköteles tevékenységekhez köthető tehergépjárművek úthasználatára vonatkozó behajtási engedély rendszám(ok)hoz kötve adható ki.

(8) A (7) bekezdés alól kivételt képeznek a 8. § (3)-(4) bekezdése alapján kiadott behajtási engedélyek.

(9) Behajtási engedély a kérelem benyújtástól számított legfeljebb 3. naptári napra vonatkozó kezdőidőpontra állítható ki. Ennél korábbi kezdőidőpontra sürgősségi díjjal terhelt úthasználati díjat kell fizetni, amelynek mértéke 3 napon belüli kiadás esetén az e rendelet 1. sz. melléklet 1. pontjában szereplő úthasználati díjak kétszeres összege, azonnali kiadás esetén háromszoros összege. Havi, féléves, illetve éves úthasználati díj sürgősséggel nem adható ki.3

(10) Azonnali kiadásnak minősül, ha a polgármesteri hivatal nyitvatartási idején belül a zárást megelőző utolsó órában nyújtják be a következő munkanapra vonatkozó kérelmet.4

3. § (1) A behajtási engedély kiadásáért a tehergépjármű tulajdonosának vagy üzemben tartójának (a továbbiakban: kérelmező) az Önkormányzat javára, az Önkormányzat által fenntartott helyi közútra történő behajtás esetén úthasználati díjat kell fizetnie.

(2) Az úthasználati díjat a behajtási engedély kiadása iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni az Önkormányzat Útalap számlájára.

(3) Az úthasználati díj összegét a tehergépjármű össztömegének alapulvételével, a rendelet 1. számú mellékletének 1.) pontja szerint kell megállapítani.

3. Az építési vagy bontási engedélyköteles tevékenységekhez köthető tehergépjárművekre vonatkozó behajtás

4. § (1) Az építési vagy bontási engedélyköteles tevékenységek esetében az építtetőnek e rendelet 1. sz. melléklet 2) pontja szerinti úthasználati díjat kell fizetnie a behajtáshoz.

(2) A 4. § (1) bekezdésében, valamint e rendelet 1. sz. melléklet 2) pontjában szereplő úthasználati díj kiadása az építendő épület szerkezetétől függően fél vagy egy évre történik. Amennyiben az engedélyköteles tevékenységet a kiadott engedély időtartamánál hosszabb ideig végzik, az építtető köteles az engedélyt meghosszabbítani.5

(3) Építési vagy bontási engedélyköteles tevékenységekhez köthető tehergépjárművek behajtásához nem szükséges a 2. számú melléklet szerinti kérelem benyújtása.

(4) Az építési vagy bontási engedélyben szerepelő m2 után az úthasználati díjat a polgármester külön határozatban szabja ki e rendeletben foglalt díjtétel alapján. Az úthasználati díj megfizetésnek igazolása után az építtető részére rendszám nélküli behajtási engedély adható ki, az építési engedélyre, az ingatlanra és az építtetőre való utalással.

4. Közös szabályok

5. § (1) A behajtási engedély az itt élők és pihenők nyugalmának érdekében csak munkanapokra adható ki, hétfőtől péntekig 7.00-től 17.00 óráig, szombaton 8.00-tól 13.00 óráig. Vasárnapra és ünnepnapokra engedély nem adható ki.

(2) A behajtási engedély birtokosa köteles a szállítási feladat igénybevételéhez szükséges tehergépjármű össztömeg minimalizálására, a gazdaságossági számítások figyelembe vételével.

(3) Engedélyes köteles a szállítás útvonalát folyamatosan tisztántartani, az engedélyezett időtartam végén az utat eredeti állapotára helyreállítani.

(4) A behajtási engedélyt vagy azok másolati példányát a gépjármű szélvédője mögött, jól látható módon kell elhelyezni az összes szállítást végző járművön.

(5) Az úthasználati díjból származó bevételt a mindenkori éves költségvetés útkarbantartás kiadási előirányzatára kell felhasználni.

(6) A behajtási engedély mintáját a 4. számú melléklet tartalmazza.

(7) E rendelet 5. sz. melléklete tartalmazza azokat az útszakaszokat, amelyeket 2. § (1) bekezdésben meghatározott össztömeg alatti súlykorlátozás érint.

5. Kárfelelősség

6. § (1) A behajtási engedély lejártával a Polgármesteri Hivatal kijelölt megbízottja, a kérelmező által használt útvonalon az utat és tartozékait megvizsgálja.

(2) A bizonyíthatóan a kérelmező által engedélyeztetett tehergépjárművek által okozott kárt az engedély jogosultjának (továbbiakban: engedélyes) kell megtéríteni.

(3) Ha engedélyes szállítói az utat károkozás nélkül használták, vagy az általuk okozott kárt helyreállították, vagy annak összegét megfizették az Önkormányzat részére, a kárfelelősség kérdése rendezettnek tekintendő és további intézkedés nem szükséges.

(4) A Koppány Márton utca teherforgalomra behajtási engedély birtokában sem használható, az esetleges használata az engedély azonnali visszavonását, és szabálysértési eljárás megindítását eredményezi. A keletkező károkért a tehergépjármű vezetője felelős.

(5) A 6. § (4) bekezdése alól kivételt képeznek a csak ezen utcából megközelíthető ingatlanra behajtó tehergépjárművek.

6. Egyéb rendelkezések

7. § (1) A Koppány Márton utcán, valamint az Akácfa utca településrészt a 11106 jelű út felől megközelítő névtelen úton hétköznap délelőtt 6-9 óra között kizárólag behajtási engedély birtokában, vagy megkülönböztető jelzés használatával lehet közlekedni.

(2) A 7. § (1) bekezdésében meghatározott behajtási engedély iránti kérelmet e rendelet 6. illetve 7. sz. mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani, a kérelmet a jegyző bírálja el a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény [FÉ1] alapján az eljárás önkormányzati hatósági ügynek minősül. Az eljárás illetékköteles.

(3) A behajtási engedélyt az alábbi esetekben kell megadni:

a) a kérelmező Solymár, Kerekhegy, vagy Akácfa utca településrészen található

aa) ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője, bérlője;

ab) a munkajogi, vagy tartós megbízási jogviszony keretében a munkavégzés helye és a munkavégzés kezdési/befejezési időpontja a behajtási engedéllyel érintett idősávban van.

ac) az aa) alpont Ptk. szerinti közeli hozzátartozója és hozzátartozója.

b) a kérelmező közfeladatot ellátó egészségügyi szolgáltató, kegyeleti szolgáltatási tevékenységet végző szervezet és a szolgáltatást Kerekhegyen vagy az Akácfa utcában látja el.

(4) A jegyző által hozott határozattal szemben a jegyzőhöz benyújtott és a képviselő-testületnek címzett jogorvoslatnak van helye.6

7. Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet 2011. május 15. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépése után induló ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti Solymár Nagyközség Önkormányzatának a helyi közutak kezelésének szabályairól szóló 32/2006. (IX. 18.) számú rendeletének 6-7. §-a, valamint 1. sz. és 2. sz. melléklete.

(3) E rendelet 1. sz. mellékletében 1) pontjában részletezett éves, illetve féléves díjak tekintetében az úthasználati díj 70 %-ának megfizetése alól mentesül az a jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, amely Solymár Nagyközség közigazgatási területén székhellyel, telephellyel rendelkezik és a helyi adók tekintetében nincs lejárt adótartozása.

(4) E rendelet 8. § (3) bekezdése szerint kedvezményben részesülő szervezet, amennyiben öt vagy ötnél több tehergépjárművel rendelkezik, úgy a kedvezményes díjat az öt legnagyobb össztömegű tehergépjármű után kell megfizetnie és részére a rendszámok felsorolását tartalmazó, vagy a vállalkozás cégjegyzék szerinti adatait tartalmazó engedély adható.

(5) Az a tehergépjármű, amely szállítólevél szerint az e § (3)-(4) bekezdésben részletezett gazdasági társaság székhelyére, telephelyére, vagy megbízásából szállít az e § (3)-(4) bekezdésében részletezett, megváltott féléves vagy éves behajtási engedéllyel rendelkező gazdasági társaság részére, mentes az e rendeletben foglalt díjak megfizetése alól.

(6) E rendelet szerint megállapított díjtételek nettó összegek.

(7) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

7

2. melléklet

3. melléklet

4. melléklet

5. melléklet

3,5 tonnás súlykorlátozással érintett utcák:

Koppány Márton utca

Kápolna utca

5 tonnás súlykorlátozással érintett utcák:

Anna utca

Kökörcsin utca

Ág utca

Lejtő utca

Árok utca

Munkás utca

Átjáró utca

Nagykovácsi utca

Bocskai utca

Pihenő utca

Bokor utca

Szőlőkert utca

Erdő utca

Viola utca

Fenyő utca

Vörösmarty utca

Kosár utca

Zöldfa utca

6. melléklet

8.

7. melléklet

9.
1

Módosította a 17/2020. (X. 1.) önkormányzati rendelet, hatályos 2020. november 1. napjától.

2

Hatályon kívül helyezte a 11/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelete, hatálytalan 2016. május 27. napjától.

3

Megállapította a 28/2015. (X. 29.) önkormányzati rendelet, hatályos 2015. október 30. napjától .

4

Megállapította a 17/2020. (X. 1.) önkormányzati rendelet, hatályos 2020. november 1. napjától .

5

Megállapította a 28/2015. (X. 29.) önkormányzati rendelet, hatályos 2015. október 30. napjától .

6

Módosította a 11/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet, hatályos 2016. május 27. napjától.

7

Megállapította a 28/2015. (X. 29.) önkormányzati rendelet, hatályos 2015. október 30. napjától.

8.

Megállapította a 28/2015. (X. 29.) önkormányzati rendelet, hatályos 2015. október 30. napjától.

9.

Megállapította a 11/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet, hatályos 2016. május 27. napjától.