Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2011 (V.5.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról és a mezőőri járulékról

Hatályos: 2024. 01. 01

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2011 (V.5.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról és a mezőőri járulékról

2024.01.01.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja: a város közigazgatási területéhez tartozó külterületi földterületeket és zártkerteket rendszeresen bejáró mezőőrök alkalmazásával a földhasználók (földtulajdonosok) ingatlanjain található termények, termékek, és egyéb tárgyi értékek megóvásának elősegítése a károkozó cselekmények elkövetésének lehetséges megelőzésével, az elkövető(k) személyes felderítésében való hatékony közreműködéssel, egyben meghatározva a mezőőri tevékenység végzéséért járó mezőőri járulék értékét és fizetésének módját.

(2) A rendelet területi hatálya Hajdúnánás város közigazgatási területéhez tartozó termőföldekből a szántó, gyep (rét vagy legelő), nádas, és gyümölcsös művelési ágba sorolt külterületi földrészletekre, és a zártkertekre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes személyre és jogi személyre, aki/amely a (2) bekezdésben meghatározottak szerinti ingatlan használója, amennyiben ez ismeretlen, az ingatlan tulajdonosa (a továbbiakban: érdekelt).

2. Mezei őrszolgálat működtetése

2. § (1) A mezei őrszolgálat (a továbbiakban: mezőőri szolgálat) ellátásáról Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete mezőőrök alkalmazásával gondoskodik.

(2) A mezőőrök Hajdúnánás Városi Rendészet tagjaként végzik feladataikat

3. Mezőőri járulék

3. § (1) Az 1. § (3) bekezdése szerinti érdekelt e rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti földrészlet után mezőőri járulékot köteles fizetni.

(1a) Az érdekelt év közbeni elhalálozása esetén a mezőőri járulék megfizetésére a Ptk. öröklésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(2) A mezőőri járulék éves díjtétele

a)2 szántó művelési ágú földterületek esetében 2.000 Ft/hektár

b) gyep (rét, legelő) és nádas művelési ágú földterületek esetében 100 Ft/hektár

c) gyümölcsös művelési ágú földterületek esetében 3.500 Ft/hektár

d) zártkertek 2,-Ft/ m2

(3) Az érdekeltet terhelő mezőőri járulék mértékét művelési áganként, az érdekelt használatában vagy tulajdonában álló valamennyi földrészlet azonos művelési ágának összevont területe alapján,

a) a (2) bekezdés a) és b) pontja esetén az azonos művelési ág alá tartozó minden megkezdett fél hektár után, annak fél hektár pontosságra történő felkerekítésével kapott számadat,

b) a (2) bekezdés c) pontja esetén a négyzetméter pontosságú térmérték,

c) a (2) bekezdés d) pontja esetén a négyzetméter pontosságú térmérték és

a (2) bekezdésbe foglalt művelési ágankénti éves díjtétel szorzata alapján, a kerekítési szabályok szerint kell kivetni.

(4) A (2) bekezdés szerinti művelési ágat a földhivatali nyilvántartás alapján kell megállapítani.

4. § (1) A mezőőri járulék fizetési kötelezettségének megállapítása

a) az érdekelt földhasználatra vonatkozó nyilatkozata, és

b) az ingatlan nyilvántartás adatai

(2) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapításánál elsődlegesen az érdekelt nyilatkozatát és az integrátori nyilatkozatot kell figyelembe venni. A nyilatkozathoz a földhasználati lapot vagy egyéb, a használati jogot igazoló dokumentumot csatolni kell. Az érdekelt nyilatkozatának hiányában a járulékfizetési kötelezettség a termőföld ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosát terheli.

(3)3 Az önkéntes és integrátori nyilatkozat hiányában, amennyiben a (2) bekezdésben nevesített ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonos nem alanya a mezőőri járuléknak, úgy a mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapítása az ingatlannyilvántartás földhasználati jogosultsági adatai alapján is történhet.

5. § (1) A mezőőri járulék kivetésével kapcsolatos ügyekben – átruházott hatáskörben – a polgármester jár el.

(2) A ténylegesen fizetendő mezőőri járulékot a tárgyév szeptember 30-ig határozattal kell megállapítani.

(3) A mezőőri járulék kivetésénél a mezőőri szolgálat felállításkori, azt követően a tárgyév január hó 1-i állapot az irányadó.

(4) A 3. § (3) bekezdés alapján megállapított mezőőri járulék kivetését, illetve annak mértékét befolyásoló eseményeket – a termőföld használati vagy tulajdonjogában történt változást, a módosult térmértéket, a megváltozott művelési ágat, az ezt igazoló okirat bemutatása mellett – 15 napon belül köteles az érdekelt bejelenteni a fenntartónak.

(5) A (4) bekezdés szerinti változást és 4. § (2) bekezdése szerinti földhasználatra vonatkozó nyilatkozatot legkésőbb az adott év január 15-éig kell bejelenteni. A határidő lejárta után bejelentett változás(oka)t csak a tárgyévet követő évi kivetéseknél lehet figyelembe venni.

(6) A mezőőri járulékot évente egy alkalommal – minden év október 31-ig kell megfizetni az (1) bekezdésben jelölt kivetésben meghatározott módon.

(7) A (6) bekezdésben megjelölt határidőig be nem fizetett mezőőri járulékot az adók módjára behajtandó köztartozás szabályai szerint kell behajtani.

(8)

(9)4 A mezőőri járulék megfizetésénél az Önkormányzat mentességet biztosít annak a befizetésre kötelezett földhasználónak (tulajdonosnak) - szociális rászorultságtól függetlenül - akinek az adott tárgyévre fizetendő mezőőri járuléka nem éri el a 2000 Ft /év összeget.

(10) Mentes a mezőőri járulék megfizetésének kötelezettsége alól a Hajdúnánás Városi Önkormányzat, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság a rendelet területi hatálya alá tartozó, a tulajdonában, illetve használatában lévő földrészletek után.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2011. május 15. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a mezei őrszolgálatról és a mezőőri járulékról szóló 2/2008. (I. 28.) Önkormányzati Rendelet és az azt módosító 31/2009. (X. 26.) Önkormányzati Rendelet.

1

A bevezető a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdés a) pontja a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (3) bekezdését a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

4

Az 5. § (9) bekezdése a Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a szerint módosított szöveg.