Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2011. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

az I. Kerület Kártyáról

Hatályos: 2023. 10. 07

Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2011. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

az I. Kerület Kártyáról

2023.10.07.

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 32. cikk (1) - (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 1. § (1) bekezdésében megállapított felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) által bevezetett I. Kerület Kártya rendszer működési feltételeinek és igénybevételi rendjének megállapítása.

A rendelet hatálya

2. §12 A rendelet hatálya

a) az Önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel illetve tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyekre, valamint

b) Budapest Főváros I. kerület Budavári Polgármesteri Hivatal közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) és a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) hatálya alá tartozó foglalkoztatottjaira, továbbá

c) Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat valamennyi intézményének a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.), az Mt., az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény (a továbbiakban: Eszjtv.) valamint a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatottjaira és

d) az Önkormányzat által működtetett honlapon felsorolt elfogadóhelyekre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában

a) Kibocsátó: Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat

b) Kerület Kártya: I. Kerület Kártya felirattal, az Önkormányzat címerével, vonalkóddal és azonosító sorszámmal ellátott kártya (továbbiakban: Kártya)3

c) természetes személyazonosító adat: az érintett személy családi és utóneve(i) , születési családi és utóneve(i) , neme , születési helye és ideje , anyja születési családi és utóneve(i) , állampolgársága , (a továbbiakban együtt: személyazonosító adat) ,

d) kártyabirtokos:az a természetes személy, akinek a Rendeletben meghatározott jogcímen kerül a birtokába az Önkormányzat tulajdonában álló és általa kibocsátott, saját névre szóló, vonalkóddal és azonosító sorszámmal ellátott érvényes I. Kerület Kártya.4

e) elfogadó partner: a Kibocsátó azon partnere, amely a Kártyára kedvezmény(eke)t biztosít és a Kibocsátóval jelen rendeletben foglaltak szerinti szerződést köt,

f) elfogadó hely: az Elfogadó Partner regisztrációja alapján a Kibocsátó által megjelölt, az I. Kerület Kártyát elfogadni jogosult és köteles hely (kereskedelmi, szolgáltató egység),

g)5

h) regisztrált kedvezmény: az Elfogadó Partner által – az Elfogadóhely regisztrációja alkalmával , jelen rendelet alapján – vállalt kedvezmény , amelyet az érvényes I. Kerület Kártyával rendelkező és azt felmutató kártyabirtokosok részére az áru vásárlása vagy a szolgáltatás igénybevétele alkalmával a termék/szolgáltatás alapárából biztosítani kell.

Jogosultság

4. §6 (1)7 A Kártya kiváltására jogosult az a 14. életévét betöltött természetes személy (továbbiakban: Igénylő), aki:

a) Budapest I. kerületben lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

b) Budapest Főváros I. kerület Budavári Polgármesteri Hivatal 1. § b) pont szerinti jogviszony foglalkoztatottja,

c) Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat valamely intézményének 1. § c) pontja szerinti jogviszony foglalkoztatottja.

(2) A kártyaprogram és a rendszer, valamint a kibocsátott Kártya tulajdonjoga az Önkormányzatot illeti meg.

(3) A Kártya át nem ruházható, kizárólag a kártyabirtokos részére biztosítja a kedvezmény igénybevételét.

A Kártya igénylése és kiadása

5. § (1) A Kártyát személyesen az erre a célra rendszeresített (a jelen rendelet függelékét is képező) nyomtatványon lehet igényelni a Kibocsátó által működtetett ügyfélszolgálaton vagy elektronikusan az önkormányzati honlapon keresztül , az online kártyaigénylő lap kitöltésével.

(2) A kártya kibocsátásának ügyintézési ideje az igénylőlap átvételétől/beérkezésétől számított 30 nap. Ezen időn belül a Kártyát el kell készíteni és az Igénylő részére meg kell küldeni vagy át kell adni.

(3)8 Az Igénylő tudomásul veszi, és külön írásbeli nyilatkozatában hozzájárul, hogy a Kibocsátó személyazonosító adatairól – a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK Irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679. rendelet (a továbbiakban: GDPR) előírásainak betartásával – nyilvántartást vezessen. A nyilvántartásban vezetett adatok más célra nem használhatók fel. A nyilvántartás tartalmazza:

a) jogosult természetes személyazonosító adatait,

b) a Kártya érvényességének kezdő és befejező időpontját,

c) a Kártya sorszámát.

(4) A kártya igénylése során a Kibocsátó jogosult ellenőrizni, hogy az Igénylő megfelel a jelen rendelet 4. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek.

A Kártya díja

6. §9 A jogosultak részére a Kártya kiváltása és érvényesítése díjmentes.

A Kártya érvényessége

7. § (1) A Kártya a kiadás évétől számított 3 évig érvényes. Ezt követően a Kártyát 3 évente érvényesíttetni kell a nyilvántartás adatainak megerősítésével.10

(2) A Kártya a lejárat előtt legfeljebb 30 nappal, a jogosultság egyidejű igazolásával igényelhető újra.

(3) A Kártya elvesztését be kell jelenteni. Az elveszett Kártya számát a Kibocsátó törli a nyilvántartásból, az a bejelentést követően nem használható fel. Ebben az esetben a jogosult számára új kártyát kell kibocsátani.

(4) A Kártya kiállításának alapjául szolgáló jogosultság megszűnését 8 napon belül be kell jelenteni. Ebben az esetben a Kibocsátó megállapítja a jogosultság megszűnését, és a Kártyát azonnal érvényteleníti.

(5) Az érvénytelen kártya kedvezmények igénybevételére nem jogosít.

A Kártya felhasználása, a kedvezmények köre és mértéke

8. § (1) A kártyabirtokos jogosult a Kibocsátóval szerződött elfogadóhelyeken a Kártya egyidejű felmutatásával, ideiglenes átadásával a megállapodásban rögzített regisztrált kedvezményre.

(2) A kártyarendszerhez csatlakozó elfogadóhelyek a Kártya emblémáját és a kedvezmény mértékét jól látható helyen kötelesek elhelyezni.

(3) A Kibocsátó az elfogadóhelyek listáját, az általuk biztosított kedvezményeket és azok mértékét az Önkormányzat által működtetett honlapon, valamint időszaki kiadványokban és az általa működtetett ügyfélszolgálaton is közzé teszi.11

(4) A kedvezmények köre külön megállapodás alapján változhat , melyről a Kibocsátó a Kártyaszabályzatban leírt módon tájékoztatja a kártyabirtokosokat.

(5) A kártyarendszerhez csatlakozó szolgáltatók által nyújtott kedvezményeket a Kibocsátó nem kompenzálja.

(6) A Kibocsátó fenntartja a jogot a kártyarendszer elemeinek és szerződési feltételeinek a megváltoztatására.

Jogosulatlan használat

9. §1213

Hatályba léptető rendelkezés

10. § E rendelet 2011. július 1. napján lép hatályba, a kártyaprogram és a kártya bevezetésének első éve 2012. január 1. napjától kezdődik.

1

Kiegészítette a 12/2012. (VI.1.) önk. r. 5.§ (1) bekezdése, hatályos 2012. június 1-től.

2

A 2. § a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Módosította a 19/2016. (X.27.) önk. rendelet 2.§-a, hatályos 2016. október 29-től.

4

Módosította a 19/2016. (X.27.) önk. rendelet 2.§-a, hatályos 2016. október 29-től.

5

Hatályon kívül helyezte a 19/2016. (X.27.) önk. rendelet 3.§-a, hatályos 2016. október 29-től.

6

Módosította a 19/2016. (X.27.) önk. rendelet 4.§-a, hatályos 2016. október 29-től.

7

A 4. § (1) bekezdése a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 5. § (3) bekezdése a Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

Módosította a 19/2016. (X.27.) önk. rendelet 5.§-a, hatályos 2016. október 29-től.

10

Módosította a 19/2016. (X.27.) önk. rendelet 6.§-a, hatályos 2016. október 29-től.

11

Módosította a 19/2016. (X.27.) önk. rendelet 7.§-a, hatályos 2016. október 29-től.

12

Módosította a 12/2012. (VI.1.) önk. r. 5.§ (2) bekezdése, hatályos 2012. június 1-től.

13

Hatályon kívül helyezte az 1/2013. (I.31.) önk. rendelet 1.§ e) pontja, hatályos 2013. január 31-től.