Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2011. (III.18..) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

Hatályos: 2021. 06. 04- 2021. 06. 03 16:00

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2011. (III.18..) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

15/2011. (III.18.) önkormányzati rendelete[1]

a Józsefváros területén az építtetők gépjármű-elhelyezési kötelezettségéről

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdés és 65/A. § (2) bekezdésében, az Országos Településrendezési és Építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 42. § (11) bekezdésében, valamint a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatról szóló 47/1998. (X. 15.) Főv. Kgy. Rendelet 6. § (2) és (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Budapest Főváros VIII. kerület (továbbiakban: Józsefváros) közigazgatási területén – az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletben (továbbiakban: OTÉK) meghatározott – az építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség rendeltetésszerű használatához előírt gépjármű várakozó helyek (továbbiakban: parkolóhelyek) létesítését a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatról szóló 47/1998. (X. 15.) Főv. Kgy. rendelet (továbbiakban: BVKSZ) és a helyi sajátosságok figyelembevételével biztosítsa.

2. § E rendelet alkalmazásában

  • 1. Bizonyítottan szabad parkolási kapacitás: parkolóházban, teremgarázsban olyan parkolóhelyek, melyek kihasználtsága nem éri el a havi 12 órát.
  • 2. Helyi város-rehabilitációs terület I. (a továbbiakban: HVT I.): a helyi város-rehabilitációs terület kijelöléséről és a területen a rehabilitáció megvalósításáról szóló 32/2001. (X.26.) önkormányzati rendelet szerinti helyi városrehabilitációs területté nyilvánított kerületrész, az épített környezet pontosan lehatárolható része.
  • 3.[2] Elbírált ügy: a Felek között létrejött gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzbeli megváltásáról szóló megállapodás

3. § A rendelet hatálya kiterjed Józsefváros közigazgatási területén mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, mint építtetőkre (a továbbiakban: építtető), akik a következő gépjármű-elhelyezési kötelezettséget eredményező építési tevékenységet folytatnak vagy kérelmet nyújtanak be:

  • a) új épület létesítése,
  • b)[3] meglévő épületen bővítés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés, rendeltetés-módosítás, rendeltetési egység számának megváltozása,
  • c)[4] szociális bérlakás céljára, a kötelező és az önként vállalt szociális, oktatási vagy egészségügyi célú önkormányzati feladat ellátását szolgáló új épület létesítése, vagy meglévő épületen bővítés, emeletráépítés, tetőtér-beépítés, rendeltetés-módosítás, rendeltetési egység számának megváltozása, valamint az igazoltan társbérleten alapuló tulajdonviszony megszüntetését célzó lakásmegosztás

esetén.

4. § (1) Az építési funkciók szerinti gépjármű-elhelyezési kötelezettség mértéke az OTÉK 4. melléklete, a BVKSZ 16. sz. melléklete és a rendelet 1., 2. melléklete alapján kerül kiszámításra.

(2) A megvalósítandó parkolóhelyek számát az (1) bekezdés szerinti számított érték egész számra való felkerekítésével kell meghatározni.

(3) A 3. § a) pontja szerinti – kizárólag az OTÉK 4. mellékletének 1. pontjában meghatározott funkció esetében – gépjármű-elhelyezési kötelezettség teljesítettnek tekinthető abban az esetben is, ha a gépi parkoló berendezés telepítése még nem valósult meg, de a megvalósítás építési-műszaki működési feltételei, valamint a kötelezettség-megváltással csökkentett módon megállapított parkolóhely igény 50%-a igazoltan biztosított.

5. § (1) Abban az esetben, ha az OTÉK 42. § (1) bekezdés szerinti gépjármű-elhelyezési kötelezettség telken belül nem oldható meg, ezen kötelezettséget az ingatlan kapubejárójától számított 500 m-es sugarú körön belül található parkolóházban, teremgarázsban, valamint közterületen kell teljesíteni. A telken kívüli teljesítés módjai:

  • a) pénzben történő megváltás az önkormányzattal kötött megállapodás alapján;
  • b) saját tulajdonú már meglévő parkoló;
  • c) bérleti szerződés.

(2) A pénzben megváltott gépjármű-elhelyezési kötelezettség ellenértékét az építtető megváltási díjként köteles megfizetni.

(3) Az önkormányzat a gépjármű-elhelyezési kötelezettségek pénzbeli megváltásáról az építtetővel megállapodást köt az építési engedélyezési eljárás során a kérelem benyújtását követően a 3. melléklet szerinti formában és módon.

(4) A (3) bekezdés szerinti megállapodásban meghatározottaknak megfelelően a kötelezettség megváltási díjának megfizetése a használatbavételi engedélyezési eljárás megkezdésekor esedékes.

(5) A használatbavételi engedélyezési eljárást nem igényelő esetekben az építtető a megváltási díjat – a 4. melléklet szerinti formában és módon – a megállapodás megkötésekor köteles megfizetni.

(6) A gépjármű-elhelyezési kötelezettséget nem lehet megváltani olyan ingatlan vonatkozásában, amelynek tulajdonosával valamely jogcímen az Önkormányzatnak lejárt követelése áll fenn.

(7) A megváltási díj összegét az 1., 2. melléklet tartalmazza.

(8) Bizonyítottan szabad parkolási kapacitással rendelkező építtető telken kívül is teljesítheti gépjármű-elhelyezési kötelezettségét a saját tulajdonú szabad parkolási kapacitása terhére, amennyiben adott – telken kívül lévő – létesítmény funkciójához – annak létesítésekor kötelezően előírt – szükséges parkolószámon túl többlet parkoló áll rendelkezésre.

(9) A gépjármű-elhelyezési kötelezettség teljesíthető a tervezett építkezés helyszínétől a közterületi telekhatártól légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belül álló parkolóház, mélygarázs tulajdonosával, kezelőjével, üzemeltetőjével, haszonélvezőjével az előírt számú parkolóhelyre vonatkozó – legalább 20 éves időtartamra kötött – kizárólagos bérleti szerződés megkötésével. Az építtető a kötelezettségvállalásról köteles az ingatlan továbbértékesítésekor, az adásvételi szerződésben, az ingatlan vevőjét tájékoztatni a bérleti szerződés fenntartásának kötelezettségéről. Társasház alapítás esetén az építtető köteles szerepeltetni a bérleti szerződés fenntartásának kötelezettségét az alapító okiratban.

(10) A bérleti szerződés időtartama alatt minden év október 15. napjáig az építtető, illetve annak az ingatlannal rendelkezni jogosult jogutódja köteles nyilatkozni a bérleti szerződés fennállásáról. A nyilatkozattétel elmaradása esetén az építtető jelen rendelet szerinti megváltási díj fizetésére kötelezett. Abban az esetben, ha a bérleti szerződés megszűnik, az építtető köteles új bérleti szerződést kötni, ellenkező esetben a rendelet szerinti megváltási díj fizetésére kötelezett.

6. § (1) A gépjármű-elhelyezési kötelezettség megváltására kötött megállapodásokat, és azok befizetéseit az önkormányzat elkülönítetten tartja nyilván.

(2) A kötelezettségek megváltására befizetett díjak felhasználása a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik, melyeket kizárólag a kerület parkolási adottságait javító, fejlesztésekre fordíthatja.

7. § (1)[5] A 3. § a) pontja szerinti esetben a gépjármű-elhelyezési kötelezettség telken kívüli teljesítésének mértéke

  • a) legfeljebb 50%, melynek engedélyezéséről, ha a telekméretek, vagy a kedvezőtlen műszaki adottságok (pl.: geotechnika, közművezetékek elhelyezkedése, forgalomtechnikai okok stb.) miatt a szükséges parkolók csak gazdaságtalanul építhetőek meg, a kerületi főépítész állásfoglalásának ismeretében a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság dönt.
  • b) legfeljebb 100%, amennyiben a parkolóhelyek a BVKSZ 6. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint a KSZT-ben kijelölésre kerültek.

(2)[6] A 3. § b) pontja szerinti esetben a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság dönt, amennyiben az építtető az 5. § (1) b) vagy c) pontja szerinti módon kívánja kötelezettségét teljesíteni.

(3)[7] A 3. § b) pont esetében – amennyiben a kötelezettség teljesítése az 5. § (1) a) pontjában meghatározottak szerint történik – valamint a 3. § c) pont esetében, ha az építtető a rendeletben meghatározott megváltási díj megfizetését és az előírt feltételek teljesítését vállalja a megváltásról szóló megállapodás megkötéséről a polgármester dönt.

8. § [8] A tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság természetes személy építtető kérelme szerint, szociális és jövedelmi körülmények alapján a megváltási díj összegét mérsékelheti vagy elengedheti.

Szociális körülménynek számít, ha a kérelmező:

a) három vagy annál több gyermeket nevel,

b) havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át,

c) rokkantsági nyugdíjban részesül,

d) egészségkárosodott személy, aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette.

9. § (1) Ez a rendelet 2011. március 18. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokra kell alkalmazni, és alkalmazható a folyamatban lévő, még el nem bírált ügyekben, amennyiben az ügyfél számára kedvezőbb, illetve ezen rendelet 6. §-át a rendelet hatályba lépését megelőzően kötött megállapodások tekintetében is alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszti a Józsefváros területén az építtetők gépjármű-elhelyezési kötelezettségéről szóló 54/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelet.


1.melléklet a 15/2011. (III.18.) önkormányzati rendelethez[9]

Táblázat

FUNKCIÓ

BELSŐ ZÓNA

PARKOLÁS MEGVÁLTÁS DÍJA

PARKOLÁS MEGVÁLTÁS MÉRTÉKE

A %

B %

3. § a) esetén

3. § b) esetén

3. § a) esetén

3. § b) esetén

ezer Ft/db

ezer Ft/db

%

%

lakás *

0

0

2.500

1.000

50

100

kereskedelem,
bruttó szintterület < 100 m2

-50

100

2.500

-

50

100

kereskedelem,
bruttó szintterület >100 m2

-50

0

2.500

500

50

100

szálláshely-szolgáltatás

-50

0

1.250

1.000

50

100

vendéglátás,
bruttó szintterület < 100 m2

-50

100

2.500

-

50

100

vendéglátás,
bruttó szintterület > 100 m2

-50

0

2.500

500

50

100

alsó-és középfokú oktatás, nevelés *

-50

100

2.500

-

50

100

felsőoktatás

-50

0

2.500

0

50

100

egyéb közösségi szórakoztatás

-50

0

2.500

1.000

50

100

egyéb művelődés

-50

0

2.500

1.000

50

100

sportlétesítmény, strand

-50

0

2.500

1.000

50

100

igazgatás, ellátás, szolgáltatás, nem fekvőbeteg-ellátás < 100 m2 *

-50

0

2.500

0

50

100

igazgatás, ellátás, szolgáltatás, nem fekvőbeteg-ellátás > 100 m2 *

-50

0

2.500

500

50

100

fekvőbeteg-ellátó gyógykezelés *

-50

0

2.500

1.000

50

100

ipar

-

-

2.500

1.000

50

100

raktározás

0

0

2.500

1.000

50

100

közforgalmú személyközlekedés

-50

0

2.500

1.000

50

100

egyéb (irodaház)

-50

0

2.500

1.000

50

100

park, jelentős zöldfelületű közösségi létesítmény,

-50

0

2.500

1.000

50

100

öregek otthona *

-50

0

2.500

1.000

50

100

A %: az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához biztosítandó parkolóhelyek, rakodóhelyek száma: az OTÉK 4. sz. melléklete alapján számított érték a táblázatban szereplő %-kal módosítva (a BVKSZ: 47/1998.(X.15.) Főv.Kgy. rendelet 6. § (2) bekezdésének keretei között)

B %: az “A %”-al csökkentett érték közterületen elhelyezhető %-a (közterületi engedmény)

(a BVKSZ: 47/1998.(X.15.) Főv.Kgy. rendelet 6. § (2) bekezdésének keretei között)

*a 3. § c) pontja szerinti tevékenység esetén a parkolás megváltás mértéke 100%, a megváltási díj nulla.

„2. melléklet a 15/2011. (III.18.) önkormányzati rendelethez[10]

Táblázat

FUNKCIÓ

BELSŐ ZÓNA

PARKOLÁS MEGVÁLTÁS HVT I. TERÜLETEN

A %

B %

PARKOLÁS MEGVÁLTÁS DÍJA

MEGVÁLTÁS MÉRTÉKE

3. § a) esetén ezer Ft/db

3. § b) esetén ezer Ft/db

3. § a) esetén %

3. § b) esetén %

lakás *

0

0

300

300

50

100

kereskedelem,
bruttó szintterület < 100 m2

-50

0

600

600

25

100

kereskedelem,
bruttó szintterület > 100 m2

-50

0

600

600

25

100

szálláshely-szolgáltatás

-50

0

600

600

25

100

vendéglátás,
bruttó szintterület < 100 m2

-50

0

600

600

25

100

vendéglátás,
bruttó szintterület > 100 m2

-50

0

600

600

25

100

alsó-és középfokú oktatás, nevelés *

-50

0

300

300

50

100

felsőoktatás

-50

0

300

300

25

100

egyéb közösségi szórakoztatás

-50

0

2.500

1.000

50

100

egyéb művelődés

-50

0

2.500

1.000

50

100

sportlétesítmény, strand

-50

0

2.500

1.000

50

100

igazgatás, ellátás, szolgáltatás, nem fekvőbeteg-ellátás *

-50

0

1000

1000

25

100

fekvőbeteg-ellátó gyógykezelés *

-50

0

300

300

25

100

ipar

-

-

2.500

1.000

50

100

raktározás

0

0

2.500

1.000

50

100

közforgalmú személyközlekedés

-50

0

2.500

1.000

50

100

egyéb (irodaház)

-50

0

1.000

1.000

25

100

park, jelentős zöldfelületű közösségi létesítmény,

-50

0

2.500

1.000

50

100

öregek otthona *

-50

0

2.500

1.000

50

100

A %: az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához biztosítandó parkolóhelyek, rakodóhelyek száma: az OTÉK 4. sz. melléklete alapján számított érték a táblázatban szereplő %-kal módosítva (a BVKSZ: 47/1998.(X.15.) Főv.Kgy. rendelet 6. § (2) bekezdésének keretei között)

B %: az “A %”-al csökkentett érték közterületen elhelyezhető %-a (közterületi engedmény)

(a BVKSZ: 47/1998.(X.15.) Főv.Kgy. rendelet 6. § (2) bekezdésének keretei között)

*a 3. § c) pontja szerinti tevékenység esetén a parkolás megváltás mértéke 100%, a megváltási díj nulla.


3. melléklet a 15/2011. (III.18.) önkormányzati rendelethez

Megállapodás”[11]

MEGÁLLAPODÁS

Gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzbeli megváltásáról

mely létrejött egyrészről BUDAPEST FŐVÁROS VIII. KERÜLET JÓZSEFVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT (székhely: 1082 Budapest Baross u. 63-67.)

Képviselője: …………… polgármester, mint Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat),

másrészről

név/cégnév:

lakhely/székhely:

szig. szám/cégjegyzékszám:

adószáma:

képviselő:

mint Építtető (továbbiakban: Építtető )

- a továbbiakban együttesen: Felek között - az alulírott napon és helyen az alábbiak szerint:

1. Felek rögzítik, hogy Építtető a Budapest, VIII. ker. ………….. szám alatti ingatlanon ……….. munkákra ……….. ügyszámon építésügyi közigazgatási eljárás indult.

2. Felek rögzítik, hogy Építtetőnek az 1. pontban megjelöltek alapján az OTÉK 42. §-ában és 4 .sz mellékletében továbbá a BVKSZ 6. §-ában előírt, valamint a …./2011. (..…..) önkormányzati rendeletben meghatározott rendelkezések szerint gépjármű-elhelyezési kötelezettsége áll fenn a jelen megállapodásba foglaltak szerint.

3. Felek rögzítik, hogy a 2. pontban meghatározott gépjármű-elhelyezési kötelezettség az 1. pontban megjelölt ingatlanon illetve a tervezett építkezés helyszínétől – a közterületi telekhatártól – légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belül az építménnyel egyidejűleg végleges jelleggel nem teljesíthető, ezért Építtető az előírt …..db számú parkolóhelyet pénzben megváltva kötelezettségét átruházza az Önkormányzatra. A gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzbeli megváltásának összege: ……..,-Ft/parkolóhely, összesen ………,-Ft. (azaz …… Ft), amely összeget Építtető használatbavételi engedélyezési eljárás megkezdését követő 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak egy összegben megfizetni.

4. A kötelezettség pénzbeli megváltását a Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottság ……….. sz. határozatával hagyta jóvá. (Csak abban az esetben, ha bizottsági döntés szükséges)

5. Jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

Felek a jelen megállapodás elolvasása, kölcsönös értelmezése után, mint szerződéses akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írták alá.

Budapest 20…..

…………………………….. ……………………………..

Építtető Önkormányzat

polgármester

4. melléklet a 15/2011. (III.18.) önkormányzati rendelethez

Megállapodás”[12]

MEGÁLLAPODÁS

Gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzbeli megváltásáról

mely létrejött egyrészről BUDAPEST FŐVÁROS VIII. KERÜLET JÓZSEFVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT (székhely: 1082 Budapest Baross u. 63-67.)

Képviselője: …………… polgármester, mint Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat),

másrészről

név/cégnév:

lakhely/székhely:

szig. szám/cégjegyzékszám:

adószáma:

képviselő:

mint Építtető (továbbiakban: Építtető )

- a továbbiakban együttesen: Felek között - az alulírott napon és helyen az alábbiak szerint:

1. Felek rögzítik, hogy Építtető a Budapest, VIII. ker. ………….. szám alatti ingatlanon ……….. munkákra ……….. ügyszámon közigazgatási eljárás indult.

2. Felek rögzítik, hogy Építtetőnek az 1. pontban megjelöltek alapján az OTÉK 42. §-ában és 4 .sz mellékletében továbbá a BVKSZ 6. §-ában előírt, valamint a …./2011. (…..) önkormányzati rendeletben meghatározott rendelkezések szerint gépjármű-elhelyezési kötelezettsége áll fenn a jelen megállapodásba foglaltak szerint.

3. Felek rögzítik, hogy a 2. pontban meghatározott gépjármű-elhelyezési kötelezettség az 1. pontban megjelölt ingatlanon illetve a tervezett építkezés helyszínétől – a közterületi telekhatártól – légvonalban mért legfeljebb 500 méteren belül az építménnyel egyidejűleg végleges jelleggel nem teljesíthető, ezért Építtető az előírt …..db számú parkolóhelyet pénzben megváltva kötelezettségét átruházza az Önkormányzatra. A gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzbeli megváltásának összege: ……..,-FT/parkolóhely, összesen ………,-Ft. (azaz …… Ft), amely összeget Építtető jelen megállapodás megkötésekor köteles megfizetni.

4. A kötelezettség pénzbeli megváltását a Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottság ……….. sz. határozatával hagyta jóvá. (Csak abban az esetben, ha bizottsági döntés szükséges)

5. Jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.

Felek a jelen megállapodás elolvasása, kölcsönös értelmezése után, mint szerződéses akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írták alá.

Budapest 20…..

…………………………….. ……………………………..

Építtető Önkormányzat

polgármester


[1] Egységes szerkezetben a módosító 43/2011.(VII.25.) rendelettel, az 53/2011.(IX.19.) rendelettel, az 58/2011.(X.21.) rendelettel, a 27/2012.(IV.25.) rendelettel, az 52/2019.(XII.20.) önk. rendelettel.
[2] Kiegészítette az 53/2011.(IX.19.) rendelet 1. §. Hatályos 2011. szeptember 19-től.
[3] Módosította a 27/2012.(IV.25.) rendelet 1. §. Hatályos 2012. április 25-től.
[4] Módosította a 43/2011.(VII.25.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2011. július 25-től, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Majd módosította a 27/2012.(IV.25.) önk. rendelet 1. §. Hatályos 2012. április 25-től.
[5] Módosította a 43/2011.(VII.25.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos 2011. július 25-től, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Módosította az 52/2019.(XII.20.) önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2019. december 21-től.
[6] Módosította az 53/2011.(IX.19.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos 2011. szeptember 19-től. Módosította az 52/2019.(XII.20.) önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2019. december 21-től.
[7] Kiegészítette az 53/2011.(IX.19.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2011. szeptember 19-től. Majd módosította az 58/2011.(X.21.) sz. önk. rendelet 1. §. Hatályos 2011. okt. 21-től.
[8] Módosította az 52/2019.(XII.20.) önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2019. december 21-től.
[9] Módosította a 43/2011.(VII.25.) önkormányzati rendelet 3. §. Hatályos 2011. július 25-től, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
[10] Módosította a 43/2011.(VII.25.) önkormányzati rendelet 4. §. Hatályos 2011. július 25-től, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
[11] Módosította az 52/2019.(XII.20.) önk. rendelet 2. §-a, hatályos 2019. december 21-től.
[12] Módosította az 52/2019.(XII.20.) önk. rendelet 2. §-a, hatályos 2019. december 21-től.